icon

Práva a povinnosti mladistvej matky pri opatrovníctve

dia654
26. mar 2026

Ahojte , som tehotna 7 mesiacov a mam 17 rokov , termín pôrodu mam 18.6.2026 a 18 rokov budem mat 13.11.2026 . Som slobodná, otec dieťaťa nema záujem ani podpísať otcovstvo . Otázka znie , že ako to všetko prebieha čo sa týka súdne, či da súdca dieťa normálne na mna alebo by musela moja matka vziať moje dieťa na seba ? A je tu ešte to že mama ma straší že, keď otec dieťaťa nepodpíše otcovstvo a ked ani ona nevezme malé na seba (pretože vraj nemôže) tak vraj mi dieťa môže odobrať socialka a dať dieťa do domova . Je to pravda ?... Chcem osloviť skôr tych žien ktorý to malí tak isto ako to mám ja. Ďakujem vo pred za všetky odpovede

anonym_066193
26. mar 2026

Mama ma pravdu

michaelajednorozec
26. mar 2026

@dia654 Otázka právomocí nezletilej matky a starostlivosti o dieťa je v slovenskom právnom poriadku (Zákon o rodine) jasne definovaná, no proces je komplexnejší, než naznačuje strohá odpoveď v príspevku.
Tu sú kľúčové fakty:
1. Právna spôsobilosť nezletilej matky
Maloletý rodič (osoba pod 18 rokov) má obmedzenú spôsobilosť na právne úkony. To znamená, že hoci ste matkou, kým nedosiahnete plnoletosť (18 rokov), nemáte plnú rodičovskú zodpovednosť. Nemôžete dieťa zastupovať v právnych veciach ani spravovať jeho majetok.
2. Kto bude zákonným zástupcom dieťaťa?
V situácii, keď je matka maloletá, súd musí dieťaťu ustanoviť opatrovníka. Týmto opatrovníkom sa spravidla stáva niekto z blízkych príbuzných, najčastejšie starý rodič (vaša matka), ak je na to spôsobilý a má o to záujem.
• Osobne sa o dieťa starať môžete (fyzická starostlivosť), ale úradne a právne bude za dieťa zodpovedať opatrovník.
• Po dosiahnutí vašej plnoletosti (13. 11. 2026) toto opatrovníctvo zaniká a vy automaticky nadobúdate plnú rodičovskú zodpovednosť.
3. Hrozí odobratie dieťaťa „sociálkou“?
Tvrdenie, že dieťa bude automaticky dané do domova, ak otec neprizná otcovstvo a vaša matka sa ho neujme, je zavádzajúce.
• Štát má záujem na tom, aby dieťa vyrastalo v biologickej rodine. Ak vy prejavujete záujem sa o dieťa starať a máte na to vytvorené podmienky (bývanie, zázemie), dieťa sa neodoberá len preto, že ste maloletá.
• Ak by vaša matka odmietla byť opatrovníkom, súd hľadá iného vhodného príbuzného. Ústavná starostlivosť je až posledným, krajným riešením v prípadoch, kedy je dieťa priamo ohrozené na živote, zdraví alebo vývine a rodina nefunguje.
4. Otcovstvo
To, že otec nechce podpísať otcovstvo na matrike, neznamená, že ním nebude. Ako matka máte právo podať na súd návrh na určenie otcovstva. Ak sa otcovstvo preukáže (napr. testami DNA), otec bude zapísaný do rodného listu a vznikne mu zákonná povinnosť platiť výživné, bez ohľadu na jeho (ne)záujem.
Odporúčaný postup:
1. ÚPSVaR (Sociálnoprávna ochrana detí): Odporúča sa kontaktovať príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny ešte pred pôrodom. Kolízny opatrovník vám vysvetlí procesné kroky a pomôže s prípravou na súdne konanie o ustanovení opatrovníka pre dieťa.
2. Priznanie plnoletosti: Existuje možnosť požiadať súd o priznanie plnoletosti uzavretím manželstva (ak máte nad 16 rokov), čím by ste získali plnú rodičovskú zodpovednosť okamžite, ale toto je v praxi menej časté riešenie.

anonym_82e6e0
26. mar 2026

Nie, mala som dieťa tiež v takom veku a nikto mi ho nezobral.. dnes má 22 rokov. Normálne ťa pustia z pôrodnice s dieťaťom domov, ty sa oň budeš starať, a keď dovŕšiš 18, budeš si môcť požiadať na úrade sociálnych vecí a rodiny o rodičovský príspevok. Do dovŕšenia plnoletosti musi poberať rodičovský príspevok niekto iný, buď otec dieťaťa, alebo tvoja matka, alebo tvoj otec… ak nikoho takého nemáš, tak už budeš musieť byť bez toho, kým nebudeš mať 18. Aspoň ja som to tak mala, nikto mi nechcel dieťa zobrať, a rodičovský príspevok bol na otca dieťaťa, ale tiež nie hneď, lebo bolo treba súdne určiť otcovstvo najskôr.

anonym_0e5e2a
26. mar 2026

Koľko rokov má otec dieťaťa? Nech si nemyslí, že stači povedať, že on otec dieťaťa nechce byť a vybavené. Trvaj na tom, aj súdnou cestou. Výživné sa ti bude hodiť. Jedine ak máš pocit,že to napácha viac škody ako úžitku, lebo s otcovskými povinnosťami vznikajú aj práva.

michaelajednorozec
26. mar 2026

Ja by som este dodala, ze podla spravania tvojej mamy pochadzas z dost toxickeho prostredia, skus si daco precitat o generacnej traume, porozmyslaj nad tym, ako sa mentalne zabezpecit aby si zvladla najblizsoe narocne roky tak, aby malo tvoje doeta lepsie vyhliadky do zivota. Drzim palce aby si mala dost sil a energie

anonym_43257b
26. mar 2026

@dia654 a co budeš robiť ty sama s dieťaťom, máš prácu, máš kde bývať, peniaze? Prečo si nešla na upt v takejto situácii?

dia654
autor
26. mar 2026
@anonym_43257b

@dia654 a co budeš robiť ty sama s dieťaťom, máš prácu, máš kde bývať, peniaze? Prečo si nešla na upt v takejto situácii?

@anonym_43257b ano mam kde bývať, peniaze tiež niesu problém ... na upt som nešla z toho dôvodu pretože som tehotenstvo zistila v 13tt , a ano neda sa tomu uveriť ale dostávala som menštruáciu do 13tt pravidelne.. tak taky je dôvod

anonym_43257b
26. mar 2026
@dia654

@anonym_43257b ano mam kde bývať, peniaze tiež niesu problém ... na upt som nešla z toho dôvodu pretože som tehotenstvo zistila v 13tt , a ano neda sa tomu uveriť ale dostávala som menštruáciu do 13tt pravidelne.. tak taky je dôvod

@dia654 chápem, a veľa síl prajem. Inak aj ja som mala dieťa v 17ich,ale ten môj mi nezduchol našťastie.