icon

Čím viac sa učím, tým menej viem

21. feb 2026

Ahojte je to len pocit alebo je to tak ze čím sa človek viac učí tým je viac hlúpy? Učím sa ako samouk angličtinu. Mala som ju na skole ale pamätám si len chabé základy. Na materskej som sem tam s niekym písala naučila sa dosť veľa slov skladbu viet aký čas cca kde použiť. Nevenovala som sa tomu nejak intenzívne ale rozumiem už posluchu rozumiem čítať po anglicky bez slovníka celú knihu pozerám aj filmy po anglicky kde sú aj anglické titulky ze to zároveň aj čítam. Viem to rozumiem tomu. Rozprávať rozprávam zrozumiteľne ľudia vedia čo od nich chcem aj ja rozumiem co chcú odo mňa. No učím sa aj gramatiku a dosť intenzívne posledný mesiac čo som na PN a zrazu keď si robím cvičenia už neviem ani to co som predtým vedela. Resp viem ale robím hlúpe nepozorne chyby a je ich veľmi veľa. Možno nie preto ze to neviem ale bud si nevšimnem alebo napíšem niečo iné než som chcela a všimnem si to až pri kontrole. Včera mi to išlo od ruky dnes som sama chyba. 🙈 Mam pocit ze mi vybuchne hlava. Stále od seba očakávam ze si prejdem všetky cvičenia bez chyb a zrazu budem vedieť jazyk, viem ze je to proces ale moja netrpezlivosť a tlak na seba mi spôsobuje akurát to ze chybujem. Dnes je to extrém. Mam pocit ze dnes som sa nenaučila absolútne nič. Mate to niekto podobne? Čo vám pomáha? Viem ze nie som stratený prípad len už by som chcela byť perfektná a sebavedomá

domkakvet
21. feb 2026

@anonym_autor uz si sa naucila velmi vela, su dni ked to ide lepsie a dni, ked to ide horsie.

evienmk
21. feb 2026

Ahoj, ideš na to dobre. Postupne si dopĺňaš slovíčka, gramatiku. Myslím, že niekedy je len mozog preťažený. Vtedy sú tie chyby.
Nevzdávaj to, ale občas si aj dopraj mentálny oddych.

anonym_bc2b32
21. feb 2026

Viem, že je to demotivujúce, ale prosím nenechaj sa zmechutiť... patrí to k procesu a je to normálne. Vôbec nevadí, že robíš chyby a nesnaž sa ani o dokonalosť. Nie je to cieľom a bude ťa to len deptať. Ak ti niečo nejde, prejdi si to viackrát, s odstupom času, ale nepočítaj chyby a nezameriavaj sa striktne na to. Mám to úplne rovnako len vo francúzštine. Nie je nič konkrétne čo by na to pomáhalo, len proste byť pravidelná v učení - že každý deň sa do jazyka na chvíľu pozrieš. Nezameriavaj sa na to koľko máš chýb v cvičení ale na to čo a koľko si sa naučila za posledný mesiac. Opakuj si, precvičuj, ale nestavaj svoj výsledok na počte chýb. Proste to zahoď za hlavu a pokračuj s učením akoby si žiadne chyby neurobila.