Ako prekonať hnev voči bývalému zamestnancovi?
Ahojte, som v celku človek, ktorý praje ľuďom, šikovným ľuďom, ktorý sa niekde vypracovali časom, svojou šikovnosťou. Ale nastal vo mne určitý zlom a nepáči sa mi to, čo cítim a nechcem byť takto nastavený, som na seba nahnevaný preto.
Mám vlastnú firmu. Pred určitými rokmi som zobral mladého chalana po škole, ako mnohých iných, dával som veľa šancí absolventom. Je normálne, že človek príde, pracuje u vás, rok, dva, tri a potom odíde, lebo ide inde, to je prirodzený proces. Tohto chalana som ako iných naučil všetko, vytvoril som mu priestor, rástol, vzdelával sa, investoval som do neho kopec peňazí, času a energie, ako aj do iných zamestnancov. Zarobil dobre, veľmi dobre, to on vedel. Ale po určitom čase, ako to býva, pýtal viac, stále viac a nič mu už nebolo dosť, začal byť toxický, všetko komentoval, všetko ofrflal. A jedného dňa odišiel. To by nebol problém, ale dosť ma oklamal pri tom ochode. Ja som ho ešte prehováral, chcel som mu vyjsť v ústrety, ale nedalo sa. Odišiel a zobral mi časť klientov a zákazníkov, dokonca stiahol so sebu aj jednu kolegyňu. Založil si firmu a darí sa mu. Trh je malý, zákazníkov nepribúda, ceny sa podliezajú a robí presne to, čo nechcel, aby robila konkurencia nám. Presne to, na čo sa u mńa stažoval on teraz robí, cielene. My prežívame, ale neprekvitáme a neprofitujeme tak, ako ostatné roky. On je aktuálne na vzostupe. Na jednej strane mu prajem, šikovným patrí svet, ale na strane druhej je vo mne vo vnútri hnev a neviem to prekonať. Stretávam sa s ním denno denne u klientov a zákazníkov, preto sa to nedá len tak nevšimnúť. Nikdy som voči nemu nepovedal nič zlé pred nikým. Ale vo vnútri cítim hnev a zlosť a to nechcem. Ako s tým pracovať? Mám vyhľadať pomoc? A čo mi povie psychológ na to? Prebehli už 4 roky, nezmenilo sa nič. Toto si musím vyriešiť sám v sebe. Ale ako?
to, ze sa ti nepozdravi a otoci hlavu mimo pravdepodobne znamena, ze veci si v sebe musi vyriesit on, nemyslis? ty nemas problem s nim komunikovat, nemas proti nemu nic, ale ocividne on nema zaujem s tebou nieco riesit. nechala by som to tak.
to, ze sa ti nepozdravi a otoci hlavu mimo pravdepodobne znamena, ze veci si v sebe musi vyriesit on, nemyslis? ty nemas problem s nim komunikovat, nemas proti nemu nic, ale ocividne on nema zaujem s tebou nieco riesit. nechala by som to tak.
@bogierka lenže tu ide o mňa, cítim zlosť, hnev, nespravodlivosť a neprajnosť voči nemu, ako osobe.
No berie ti kšeft a si ho všetko naučil
Ale zrejme konkuruje cenou
Takže na vzostupe je ale nie maržou
Neviem aký máš priestor na vylepšenie svojho biznisu
A hej hneváš sa ale to je biznis konkurencia a tak to funguje vo všetkom
Niečo je udržateľné niečo nie
Nemôžeš nikomu zakázať konkurovať, či je to jedinec čo si ho do toho zasvetil alebo nejaký reťazec,gigant čo by sa objavil na trhu
Takže hnev áno ale byt frustrovany ...biznis je biznis, peniaze sú peniaze a teraz koľko sa chceš kvôli tomu trápiť a zozierat, ešte koľko rokov?do dôchodku a zrazu život fuč
@anonym_autor ak si veriaci odpustit, ak nie psycholog- on ma na to svoje metody a ak chces sam, tak je kopec knih kde mas presny postup ako odpustit a dopriat druhym, najprv to musis robit vedome a premahat sa nasilu a postupne to pojde automaticky a vryje sa ti to pod kozu.
Teraz už nič s tým neurobíš, jedine vymyslieť čo vies priniesť lepšie než on. Dobuducna by som si zmluvne lepšie ošetrila konkurenčne doložky a preberanie klientov atd. aby sa ti to nezopakovalo..
Teraz už nič s tým neurobíš, jedine vymyslieť čo vies priniesť lepšie než on. Dobuducna by som si zmluvne lepšie ošetrila konkurenčne doložky a preberanie klientov atd. aby sa ti to nezopakovalo..
@anonym_1610ff to sme si ošetrili, business má oficiálne písaný na priateľku.
Ešte dodám jednu dôležitú vec, on so mnou skoro vôbec nekomunikuje a nevie sa mi ani pozdraviť, ako by mal pocit, že ja som mu ublížil. My sme mali aj osobnejšie vzťahy, boli sme kamaráti, vedeli sme veľa o sebe, o svojich rodinách, partnerkách, o živote. Aj sme sa pár krát s rodinami navštívili.
Teraz keď sa niekde stretneme, ani sa mi chalan nepozdraví a otočí hlavu mimo, pritom ja by som sa pristavil, podal ruku, pokecal, slušne. Myslím, že ma očierňuje pred klientmi (teda moje podnikanie), tým si nie som istý, nemám žiadne dôkazy, ale vyzerá to tak. Toto celé keď zapadne do skladačky, tak je človek nahnevaný na to celé. Dva krát som už zákazníkov odporúčal na neho, keď som im ja nevedel poskytnúť primerané riešenie.
@anonym_autor
Tak sa pristav a zacbi rozhocor ty s nim, co ti v tom brani?
@anonym_autor Toto sa teraz robí dosť často, aj ja poznám účtovníčku, ktorá sa v istej firme vlastne naučila poriadne účtovníctvo a potom si založila vlastnú firmu a aj odviedla dosť klientov. S tým sa nedá nič robiť, len vylepšovať svoju firmu, prinášať niečo, čo inde nie je.
@anonym_autor
Tak sa pristav a zacbi rozhocor ty s nim, co ti v tom brani?
@svetlonos nekomunikuje, otočí hlavu, tvári sa, že ťa nevidí, alebo len pomedzi zuby zasyčí pozdrav.
@anonym_autor tak to je potom vychcaný človek. Môžeš byt rad, že taký už pre teba nepracuje a ty máš aspoň čisté svedomie sám pred sebou, že si mu odovzdal skúsenosti v dobrej viere. To, že sa nájdu ľudia, čo si to nevážia a sú takýto, žiaľ…. Samozrejme rozumiem, že to človeka naserie a zamrzí súčasne
tiez sme si niečím takým prešli, par ľudí sme vytiahli aj v rámci SR celkom vysoko, mrzí to aj to po rokoch
Toto sa stalo aj mne a viackrát. Ak chceš napíš mi súkromnú správu, je to na dlhšie.
@bogierka lenže tu ide o mňa, cítim zlosť, hnev, nespravodlivosť a neprajnosť voči nemu, ako osobe.
@anonym_autor 🫂
Odpusť a nehnevaj sa, vráti sa Ti to iným spôsobom ❤️
To by som ja nedokázala zabudnúť kto mi pomohol,kto ma dostal "hore" to je o lojalite.

Ešte dodám jednu dôležitú vec, on so mnou skoro vôbec nekomunikuje a nevie sa mi ani pozdraviť, ako by mal pocit, že ja som mu ublížil. My sme mali aj osobnejšie vzťahy, boli sme kamaráti, vedeli sme veľa o sebe, o svojich rodinách, partnerkách, o živote. Aj sme sa pár krát s rodinami navštívili.
Teraz keď sa niekde stretneme, ani sa mi chalan nepozdraví a otočí hlavu mimo, pritom ja by som sa pristavil, podal ruku, pokecal, slušne. Myslím, že ma očierňuje pred klientmi (teda moje podnikanie), tým si nie som istý, nemám žiadne dôkazy, ale vyzerá to tak. Toto celé keď zapadne do skladačky, tak je človek nahnevaný na to celé. Dva krát som už zákazníkov odporúčal na neho, keď som im ja nevedel poskytnúť primerané riešenie.