icon

Ako riešiť konflikty s problematickou kolegyňou?

jaska25
Dnes o 06:57

Ahojte. Prosím o radu.
Mám kolegyňu, je to moja podriadená, dosadená po známosti.
Od určitého času sa začala správať zvláštne, ohovára ma, vymýšľa si na mňa veci, ako napríklad, že sa k nej správam arogantne, čo nie je pravda. Na všetkých svojich podriadeným som milá a máme spolu dobrý vzťah a dokedy neprišla ona, mali sme skvelý kolektív. Dokonca ma prestala úplne zdraviť, pri príchode do kancelárie (máme spojené kancelárie nadriadená - podriadení) aj pri odchode z práce.
Už začala svoje klamstvá posúvať aj na vyšší manažment, kazí mi moju reputáciu a dobré meno. Ja som v tejto spoločnosti zamestnaná 18 rokov, ona je tu 4 mesiace, ale ako som písala, po známosti. Prechádzala som to so svojim nadriadeným, ale opäť som narazila na to, že ona je tu po známosti, treba s ňou opatrne. Vedenie mi v tomto nepomôže.
Ona má známky narcistickej osoby, ktorá zároveň zo seba robí obeť, jej prejavy sú afektované a stále sa neprirodzene usmieva.

Tie, čo ste sa s tým stretli, prípadne ak sú tu nejaké personalistky, ako pri tomto postupovať?
Ďakujem za rady.

glorikarebeka
Dnes o 07:03

Mala som fakt takúto osobu na háku....ak si si vedomá, že všetko robíš ako máš a nasvedčuje tomu aj koľko rokov si vo firme tak si rob ďale svojuj prácu tak ako doteraz....vydrž ono sa časom ukáže všetko
Držím palce

anonym_9b44d9
Dnes o 07:06

@jaska25 zo svojích poznatkov ti poviem toľko k tomu, že keď ma ona nad sebou známosti a tvoj šéf tie známosti akceptuje, je veľmi pravdepodobné, že o chvíľu budeš preradená. Na Slovensku žiaľ stále platí , že čím viac ľudí vo vedení poznáš ( konexie), tak získaš také možnosti, aké zvyšok pracovníkov nemá.

anonym_8c8d16
Dnes o 07:08

Nepozdravi sa pri prichode? V tom momente vdtsn a opýtaj sa jej, že prečo nezdravi?
Veď ty di nemôžeš dovoliť toto tolerovať

ivicatolic
Dnes o 07:09

@jaska25 prajeme silné nervy ❤️💚❤️👍

titla
Dnes o 07:10

O pracovnych veciach - prikazy, usmernenia, proste o vsetkom s nou komunikuj pisomne. Maj pisomny dokaz. Pri priamej komunukacii s nou si zabezpec svedka. Otrava, ale but obozretna a dosledna, aby sa Ti to nevypomstilo.

anonym_6ebf22
Dnes o 07:40

@jaska25 po mojej predošlej skúsenosti by som si už teraz hľadala zadné vrátka. A keď ich mám tak by som ušla z krajšej cesty, ešte skôr ako by sa to začalo hrotiť.
Je tam 4m a už je majstrom sveta, čo bude a pár mesiacov?
Mňa si nadriadený zavolal na koberček, na nič čo tvrdila ona nemala dôkazy ale vedenie to bralo ako fakt. Stres na pracovisku sa každým dnom navyšoval. Bolo to pre mňa neúnosné

anonym_8a198c
Dnes o 07:57

@jaska25 narcistické osobnosti sa nachádzajú v mnohých prípadoch na riadiacich funkciách, lebo im chýba empatia. Vyzerá to tak, že si brúsi zuby na tvoj post. A možno preto bola po známosti aj dosadená.

martinka17
Dnes o 07:59

Tiež odporúčam byť veľmi opatrná, jednať s ňou zásadne iba v prítomnosti svedkov, všetko riešiť písomne. Neignoruj ju - to bude použité proti tebe. Žiadna rázna konfrontácie a vyžadpovania "poslušnosti".
Pozdrav sa prvá s úsmevom na tvári, vermi, že ju to vytočí viacej ako prvá. A pozeraj postupne profesiu, je len malá šanca, že ak to bude ty alebo ona, vyhráš ty.

anonym_9a1bb4
Dnes o 08:30

vsetko ries s nou pisomne aj zadavanie prace terminy vsetko, co sa tyka zdravenia tak by som jej napisala mail, ze ju prosim aby v ramci pracovneho timu dodrziavala pravidla slusneho spravani a zdravila sa v ramci prveho prichodu do kancelarie.
Osobne si ale myslim ze ak tvoj nadriadeny to toleruje a ona ma dosah na najvyssi manazment a ten ju nezastavi pri takych zalovackach tak je tam na to aby ta vymenila
Predbehla by som ich a rozhodila siete aj ked teraz neni lahka doba na zmenu.
Mozes riesit to cez HR aby boli zaznamy, nekonfrontovala by som ju oosbne len pisomne ale z toho co pises tahas za kratsi koniec

anonym_3b065c
Dnes o 08:32

Chce byť vedúca, chce tvoje miesto, toto je príprava nato, aby ťa preradili, vykopli. Budeš to mať na " tanieri" od vedenia, keď ťa budú prepúšťať .Narcista ťa zvalcuje. Niet pomoci. Hľadaj si inú prácu, škoda si ničiť nervy. Ona prevalcuje každého až do dôjde do bodu, že ju vykopnu, ale toho sa už asi nedozijes v tej práci.

0silvia0
Dnes o 08:35

@jaska25 ja by som zdravenie-nezdravenie vôbec neriešila, to je jej vizitka. Ako sa k nej správa zvyšok kolektívu? Na tvojom mieste by som si všímala, či už intrigami nerozkladá zvyšok kolektívu. Lebo aj toto sa pravdepodobne začne diať. Narcista ide cez mŕtvoly, buď obozretná, ako ti už napísali, zadávaj všetko písomne. Keď je dosadená po známosti, niekto za ňou stojí a v prípade potreby ju podrží, teba asi nie.

alenka58
Dnes o 08:43

@jaska25 áno známosti robia zázraky, hľadala by som si zadné vrátka tak ako tu bolo spomenuté, nenechaj sa ničiť

blacki12
Dnes o 10:42

@jaska25
Čo o tebe rozširuje?
Určite zachovaj pokoj a nedaj sa chytiť do jej hier!
Tým, že budeš hrať jej hru nevyhráš. Buď profesionálna, priateľská, neukáž neistotu.
To, že ti ona chce škodiť, nemáš šancu ovplyvniť. Jediné, čo môžeš ovplyvniť je tvoja pravda, tvoje správanie. Aby tvoje správanie nesedelo s tým, čo si ona vymýšľa. Takýto ľudia si vždy nájdu spojencov, ktorí špinavú robotu vybavia za nich. Nekomunikuj o nej, keď nemusíš a nie sù to čisto nevyhnutné pracovné veci.
Žiaľ nemáš dosah na to, čo kto o tebe hovorí a klame za tvojim chrbtom. Čím viac sa budeš zapájať, tým horšie to bude a tým dlhšie to bude trvať.
Táto osoba bude na teba stále kydať a intrigovať a časom ju presne kvóli tomu ostatní prekuknú.Ak sa ty rozhodneš nezapájať, vyhráš to ty.