icon

Môže vedúca presunúť kľúč od šatne?

23. feb 2026

Ahojte, chcela by som sa spýtať. mam prácu ako upratovačka. No mame samozrejme satnu. Len vedúca vraj rozhodla ze kľúč od šatni vraj už nebude pri šatni sa dávať ale sekretárke. A teraz ak by si chcem chvíľku oddýchnuť alebo sa napiť čaju, vody alebo hocičo zobrať si zo šatne. Teraz ci vyniesť smetie a kľúč mi treba na kôš. To stále mam ju otravovať? Ma na to právo nedať takto kľúč od šatne? Robím tu 2 mesiace. Teda len kolegyňa mi povedala ze vraj vedúca takto rozhodla 🤷. Ďakujem

patrike
23. feb 2026

Ako si to predstavujes ? Zakonnik prace, paragraf 8 : kazda manazerka podlahovych krytin ma pravo na kluc od satne s teplymi napojmi , gaucom a televizorom ? Take rozhodnutia su cisto v pravomoci vedenia. Ty mas k dispozicii satnu na prezlecenie, tym si oni svoje povinnosti splnili.
Zrejme im prekazalo to "na chvilku odpocinut". V praci sa pracuje, nie odpociva.

autor
23. feb 2026
@patrike

Ako si to predstavujes ? Zakonnik prace, paragraf 8 : kazda manazerka podlahovych krytin ma pravo na kluc od satne s teplymi napojmi , gaucom a televizorom ? Take rozhodnutia su cisto v pravomoci vedenia. Ty mas k dispozicii satnu na prezlecenie, tym si oni svoje povinnosti splnili.
Zrejme im prekazalo to "na chvilku odpocinut". V praci sa pracuje, nie odpociva.

@patrike píšem niekde ze telku gauč a neviem co ešte? Len ci vypiť na 10minut čaj. To by bol taky problém? Pracujem ako upratovačka 3 poschodia bez výťahu hore dole hore dole. Tak človek raz za 2 hodiny by si rád sadol a napil sa aspoň vody nie?

majka35
23. feb 2026
@patrike

@patrike s tým starým otrepaným vtipom o manažérke podlahových krytín si sa akurát tak strápnil. O s celým obsahom príspevku tiež.

simca06022011
23. feb 2026

ak to dobre chapem, tak od celkovyhc satni je kluc na vratnici, nie osobne skrinky, ci?

autor
23. feb 2026
@simca06022011

ak to dobre chapem, tak od celkovyhc satni je kluc na vratnici, nie osobne skrinky, ci?

@simca06022011 áno tak

simca06022011
23. feb 2026
@anonym_autor

@simca06022011 áno tak

@anonym_autor nno cize, pravdepodobne to bude mat aj bezpecnostne dovody, aby kluc nebol len tak hocikde... ano chod si na vratnicu po kluc ked chces ist do satne.. nevratit kluc? = no ak tam bude niekto inych chciet ist vtedy, kde ho zozenie potom?

autor
23. feb 2026
@simca06022011

@anonym_autor nno cize, pravdepodobne to bude mat aj bezpecnostne dovody, aby kluc nebol len tak hocikde... ano chod si na vratnicu po kluc ked chces ist do satne.. nevratit kluc? = no ak tam bude niekto inych chciet ist vtedy, kde ho zozenie potom?

@simca06022011 ide o to ze ho vraj ma sekretárka sme tu 2 upratovačky len. Lenže ja viem ze ma ho kolegyňa a nie sekretárka. Lebo ak som jej hovorila ze keď budem potrebovať niečo zo šatne tak ako potom. Tak vraj jej zavolám a hneď pribehne. pracujem v budove kde cudzi človek nepríde len zamestnanci

ivicatolic
23. feb 2026
@patrike

@patrike to nebolo pekné od teba, predstav si že má lieky na šatni, ktoré musí užiť, alebo je cukrovkárka a musí pravidelne niečo zjesť 👉👉👉

ivicatolic
23. feb 2026

@anonym_autor kľúč si dať spraviť v kľúčovej nový, ten hlavný by mal zostať u sekretárky.... takto by to malo byť, máš právo ísť do šatne počas práce na nevyhnutnú požiadavku

viestta
23. feb 2026
@anonym_autor

@simca06022011 ide o to ze ho vraj ma sekretárka sme tu 2 upratovačky len. Lenže ja viem ze ma ho kolegyňa a nie sekretárka. Lebo ak som jej hovorila ze keď budem potrebovať niečo zo šatne tak ako potom. Tak vraj jej zavolám a hneď pribehne. pracujem v budove kde cudzi človek nepríde len zamestnanci

@anonym_autor na prestavku na jedlo a oddych mas narok raz za smenu, na pol hodiny, vtedy mozes ist do satne ak nemate odpocivaren alebo svacinaren. Teply caj si zober so sebou do termosky. Aj vsetko co by si potrebovala zo satne vyberat

simca06022011
23. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak to si musite dohodnut medzi sebou uz, je to cirkus riadny, tak nech vam daju urobit viac klucov od satni, ak to je miestnost len pre dve zeny. AK ho ma mat serketarka a sefka povedala, ze si to mam brat tam, tak by som tam pekne stala kym nedostanem kluc... len to je zase hrotenie situacie a nik nechce mat v praci dusno 🙂

aj zamestnanci mozu ist kam nemaju, a rovnako nikdy nie je iste kto sa do budovy dostane.. a to viem o com hovorim, nam sa tiez nemal xy krat kto dostat do priestorv a dostal sa.. v jednej praci sa niekto zazrakom vtrepal na dvor firmy a sup ho do satni, pokradol zamestnancom mobily, v druhej praci sa do kancelarskych priestroov vtrepal (pan boh vie ako, s kym vosiel) clovek a ukradol kolegyni penazenku z KANCELARIE otvorenej... cize zamknute to musi byt ale kluc ma byt na jasne dostupnom mieste a nie zavola a pribehnem, pripadne kazdy mate mat svoj. Ak ti treba ist surne na wc, alebo nieco tak budes tam stepovat a cakat kym dobehne? ci wc mate mimo satnu? Druha vec je ze to mozebyt urobene aj preto, aby ste sa nezasivali tam :D ako as hovori... lebo na prestavku mas narok = cez obed. Nie hocikedy posediet a dat caj. To zase so sefkou treba prediskutovat priatelsky ze o co ide.

patrike
23. feb 2026
@anonym_autor

@patrike píšem niekde ze telku gauč a neviem co ešte? Len ci vypiť na 10minut čaj. To by bol taky problém? Pracujem ako upratovačka 3 poschodia bez výťahu hore dole hore dole. Tak človek raz za 2 hodiny by si rád sadol a napil sa aspoň vody nie?

@anonym_autor Nie, nemas ziadne pravo na prestavku kazde 2 hodiny. Ani na pitie caju 10 minut. Chod si pozriet, ako sa maka za pasom v automobilke.
Ak ti dane podmienky nevyhovuju, mozes ist napriklad do upratovacieho servisu, tam manazerka neriesi, ci upratujes jednu branu 2 alebo 5 hodin, ani ake si robis prestavky.

anonym_c8856b
23. feb 2026

No, my sme v jednom nemenovanom velkom obchode mali tak, ze bol jeden kluc od zadnych dveri, kde bolo wc a kuchynka a uzamykatelne skrinky, kde sme si odkladali veci. Mobil sme nesmeli mat na predajni. No a vzdy, ked sme chceli ist na wc ci napit sa, museli sme po celej predajni hladat veducu, ktora mala ten kluc pri sebe. A ked sme ju nenasli, vedeli sme, ze sedi vzadu a bud robi papiere alebo s tvari, ze robi papiere.

anonym_81753c
Autor odpoveď zmazal
rozculena
23. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nevolaj kolegyňu,ale choď VŽDY za sekretárkou pýtať kľúče.Tvoja kolegyňa sa rozhodla,že kľúče bude mať u seba a tebe vešia báchorky na nos

bomba36
23. feb 2026
@patrike

@patrike vážne sa posmievať upratovačke za jej prácu? V tvojej práci, ak vôbec nejaký máš, kto čistí po tebe hajzle? Aj by som to povedala hanbi sa, ale ty si na seba určite ešte hrdý. Úbožiak.

patrike
Včera o 08:19
@bomba36

@patrike vážne sa posmievať upratovačke za jej prácu? V tvojej práci, ak vôbec nejaký máš, kto čistí po tebe hajzle? Aj by som to povedala hanbi sa, ale ty si na seba určite ešte hrdý. Úbožiak.

@bomba36 Dakujem za opytanie. Pracujem z domu, zachod po sebe cistim sam. V bytovke som zodpovedny za objednanie a kontrolu upratovania spolocnych priestorov. S upratovackou sa vzdy dohodneme co a ako, ona je ale platena fixne za napriklad umyvanie schodiska, ci to robi hodinu alebo tri a ci ma prestavku, to si manazuje ona sama. Ak by ale mala plat len za pracovnu dobu a robila si prestavky, tiez by som to riesil (ako flakanie).

patrike
Včera o 08:20
@anonym_81753c
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_81753c Tak toto urcite nie, ak sa na to pride, mozu ju potrestat. Rovnako si nemoze urobit robotnik nove kluce on haly, kde zvara.

anonym_81753c
Včera o 09:52
@patrike

@anonym_81753c Tak toto urcite nie, ak sa na to pride, mozu ju potrestat. Rovnako si nemoze urobit robotnik nove kluce on haly, kde zvara.

@patrike mas pravdu, nesmie sa to. Moj komentar beriem spät

anonym_46b8eb
Včera o 21:30

@anonym_autor Normálne som sa pri tom zastavila, lebo toto by nahnevalo asi každú z nás. Robíš fyzickú prácu, 3 poschodia bez výťahu, hore-dole celý deň… a ešte máš riešiť, kde je kľúč od šatne, keď sa chceš napiť vody? Veď to nie je luxus, to je základná potreba.

Nie, nie si náročná. Nepíšeš tu o gauči a televízore. Píšeš o 10 minútach na čaj a o tom, že potrebuješ normálny prístup ku svojim veciam. To je úplne legitímne.
Úprimne? Skôr mi to príde ako zbytočné komplikovanie života. Ak tam aj tak neprídu cudzí ľudia a ste tam dve upratovačky, tak presúvanie kľúča k sekretárke (alebo jeho “tajné” držanie kolegyňou) pôsobí skôr ako KONTROLA ,než reálne opatrenie.

A ešte jedna vec – máš právo na prestávku. Zo zákona má zamestnanec pri dlhšej zmene nárok na prestávku. A aj keby to bolo len pár minút na vodu medzi prácou, to je normálna ľudská potreba, nie rozmar.
Skús to pokojne a vecne povedať vedúcej, nie cez kolegyňu. Napríklad v štýle:

„Potrebujem mať prístup k šatni kvôli vode a veciam počas práce. Ako to máme prakticky riešiť, aby som nemusela stále niekoho hľadať?“
Bez útoku, bez emócií. Len praktická otázka. Niekedy keď to človek povie priamo, zistí, že buď je to nedorozumenie, alebo si vedúca neuvedomila, ako nepraktické to je.

A prosím ťa, nepochybuj o sebe. To, že sa ozveš, neznamená, že si problémová. Znamená to, že si vážiš sama seba. A pri takej fyzickej práci si tú vodu a 10 minút oddychu zaslúžiš bez pocitu, že niekoho „otravuješ“.
Držím palce, nech sa to vyrieši rozumne