Ako často komunikujete so širšou rodinou?
Dnes ma napadla jedna téma, ktorá by ma zaujímala. Ako často sa ozývate širšej rodine? Alebo ako sa ona ozýva vám?
Nemám už rodičov dlhé roky, takže nemôžem povedať ako sa ozývam tam. Ale mám svokru, jej sa ozývam len občas ak je niečo špeciálne (narodeniny napríklad) ona mne rovnako. chodievame za nou raz mesačne, manžel jej volá každý týždeň ako sa má. Ak sa jej pýtame či niečo potrebuje, vždy povie nie. Inak ju mám rada, nie je zla, ale skôr ma vzťah s dcérami a im aj pomáha s deťmi, mne nie, ja jej to ale nevyčítam.
Mám potom súrodencov - s tými sa kontaktujeme len občas - v spoločnej skupine si píšeme nejaké udalosti, a síce kedysi sme mali viac kontaktu (keď boli ich deti male, bola som s ich deťmi) ale odkedy sú ich deti veľké a moje už v puberte, je to naozaj dosť sporadické. Mám trocha pocit, že v minulosti to bola skôr moja iniciatíva, že som sa ozývala a riešila oslavy aby sme sa videli a odkedy sa nesnažim, tak sa už ani nevídame. Ale možno to je len môj pocit.
No a tak ma zaujíma, ako sa ozyvate vy? Alebo oni vám? Aj svokrovcov? Ďakujem za slušnú diskusiu bez zbytočného podráždenia, ktoré už považujem za nudne keďže je ho príliš veľa.
@anonym_autor neboj nie si sama, aj ja mam taky pocit, ze pokial spravim nejaku akciu ja, tak sa stretneme ale z druhej strany to nie je a to po urcitom case cloveka prestavne bavit, ked to je len takto a nevidi iniciativu aj z druhej strany
zalezi ako casto im utecu sliepky na nas dvor.
Zial, my uz sme vo faze ked sa so sirsou rodinou stretavame len na pohreboch. Vsetci byvaju daleko, tazko sa stretnut ak aj pridu k svojim rodicom, a uz si ani nie je co povedat aj keby sme si pisali.
@anonym_autor so svorkou volávame raz za mesiac cca, píšeme často (párkrát do týždňa), moja mama sa ozve veľmi sporadicky asi tak raz za 3-4mesiace, aby mi povedala, že sa neozývam (nechce sa mi s ňou hovoriť popravde, takže kontakt je viac menej len na narodky moje jej a detí) ale raz za mesiac jej pošlem fotky vnúčat. Mojej babke volám 1-2x do mesiaca. S otcom nie som v kontakte niekoľko rokov. S jednou švagrinou som v kontakte denne, chodíme spolu aj na víkendové pobyty, dovolenky,…, s druhou švagrinou sporadicky, so sestrou párkrát do mesiaca, s bratmi viac menej len na sviatky, mladší chodí ku mne aj na prázdniny 🙂.
Zvyšok len čo vidím, že žijú cez siete, kontakt takmer žiadny.
@anonym_autor s mamou a s babkou volávám kazdý deň 🤣 s otcom raz za týždeň.. surodencov nemám, širšej rodine sa ozývam raz za čas, síce som ich nevidela dlhšie, ozvem sa raz za čas cez messenger
Svokra býva pod nami, takže s ňou som v kontakte stále 😆
Rodičov už nemám ani svokrovcov, so sestrami som v kontakte denne aj muž s bratom
@anonym_autor naša rodina skoro nekomunikuje. Len blízka: deti a rodičia, súrodenci medzi sebou, ale len sporadicky. A vzdialenejšia rodina u nás komunikuje len keď je dedičstvo a je viac dedičov. Vtedy sa len hádame...
tiež máme appku kde si píšeme, dávam fotky, osobné stretnutia tak 1-2x ročne, vzdialenejšia rodina len na pohreboch
Žila som v Nemecku, za rodinou som chodila 2x ročne. Teraz žijem v Rakúsku, mám to dve hodiny cesty domov, tak chodím častejšie. S mamou si voláme raz do týždňa, s otcom si hlavne píšeme. Raz, dva krát za rok je rodinná oslava kde stretnem aj širšiu rodinu.
s mamou volam raz za tyzden, s otcom ked nieco potrebujem (ziju s mamou takze mama sprostredkuva vsetky info). vidime sa 1x mesacne, byvaju daleko.
s bratom sa sa nekontaktujem (mam na to svoje dovody). svagrina sa ozyva mne pravidelne ked nieco chce (nie zeby sa spytala ako sa mam alebo sa ozvala len tak).
svokrovcom volam na ich sviatky aj oni mne na moje. inak si nepiseme/nevolame a vidime sa raz za mesiac, byvaju daleko. muz im vola raz do tyzdna ako ja mojim rodicom.
s inou rodinou (tetky ujkovia sesternice bratranci) sa nekontaktujem - s nikym si pravidelne nepisem ani nevolavam - sice som s nimi ok a ak sa nahodou stretneme tak pokecame ale nemame blizky kontakt, nezaujimaju ma popravde :(
Rodičov nemam, so svokrovcami sa vidíme každý víkend
Súrodenci niektorí sa vidime skoro každý víkend, niektorí raz za mesiac
Rodičov ani svokrovcov už nemám, so sestrou si občas zavoláme, možno každý mesiac - dva. Môj muž so svojimi sestrami možno dvakrát do roka, moju existenciu ignorujú (som len tá nová malého brata. Maly brat ma dávno po 50, je o dve hlavy vyšší než jeho sestry a ja som nová už skoro 25 rokov, ale tak, ja tiež neviem, o čom by som sa s nimi mala baviť 🤣) A na FB mám dve sesternice, s ktorými si raz za sto rokov niečo napíšeme.
So svokrovcami žijeme (ale robievam si srandu že sa niekedy ledva raz za týždeň vidíme), s rodičmi komunikujem denne cez messenger, s maminou sestrou si len k sviatkom napíšeme SMSku, so startými rodičmi sa vidíme asi raz za rok, so širšou rodinou nie sme v kontakte vôbec
Ďakujem za príspevky. Som rada, že nie som sama s takým striedmejšim kontaktom, a pritom bez konfliktov. V mojom okolí totiž je mnoho ľudí so širšou rodinou takmer v dennom kontakte, tak mi už prišlo aj že som jediná čo to tak nemá.

mame sa ozývam pravidelne - a keď nie, ozve sa ona, 1-2x týždenne
svokre sa neozývam, resp. ak fakt nechcem alebo neviem vyriešiť cez muža (ona mužovi volá asi každý deň)
bratovi iba na jeho sviatky a keď niečo potrebujem
švagrinám ako bratovi
neteriam iba keď niečo potrebujem
vzdialenejším príbuzným detto
krstnému na vianoce a keď niečo potrebujem
nemám pocit že mi niečo chýba. ak sa stretnem s kýmkoľvek z rodiny, sme vrúcni. len proste nie sme v kontakte. brat je v kontakte s viacerými príbuznými. moja mama je v kontakte aj s rodinou môjho otca - takže ak potrebujem nejaký kontakt na niekoho, číslo mi dá ona...