icon

Ako kamarátke pomôcť prekonať úzkosť a depresiu?

11. feb 2025

Ahojte, mám najlepšiu kamarátku , ktorá sa už vyše 16 rokov lieči na úzkostnú poruchu, niekedy okolo októbra sa stali veci , ktoré jej zhoršili stav , prestali jej zaberať lieky , musela zmeniť liečbu , lenže od tej doby som ju nevidela a odmieta somnou komunikovať. Skúšam ju kontaktovať tak sporadicky nechcem na ňu vyvíjať nejaky nátlak, z 8 pokusov som dostala odpoveď asi 2 krát. Prvý krát mi povedala že leží na psychiatrii, že už to bolo zlé a druhý krát mi odpísala na Vianoce , napísala som jej , že dúfam že sa ma lepšie a že ak má pocit že jej moja prítomnosť v jej živote nerobí dobre , alebo aj naše stretnutia ju nejak unavujú, nech mi to kľudne povie , že to pochopím len chcem, aby bola v poriadku a že táto ignoracia ma ničí, lebo sa o ňu aj bojím , vtedy ma uistila , že to nemá somnou nič spoločné a že ju mrzí , že som si to takto zobrala na seba. No od Vianoc zase žiadny kontakt. Písala som jej, ako sa má a že má u nás ešte ježiška , ale iba si to prečítala.
Zaujíma ma teda , ak je tu niekto , kto si prechádza týmito poruchami, či dokážu byť tie stavy naozaj tak zlé , že človek nieje “schopný” alebo nemá chuť alebo nevládze odpísať ani jednu vetu? Strašne ma to mrzí , lebo sme si boli veľmi blízke. (Nikdy sme si nejak nevypisovali, vie že by som ju neotravovala celý deň písaním.)

jaskolka
11. feb 2025

Áno, môžu byť aj takéto stavy,že dotyčný nevládze ani žiť,v zmysle aj umyť sa či obliecť je pre neho namaha,nie ešte niekomu niečo písať,či hovoriť s ním.

januska12323
11. feb 2025

Nechaj ju tak, ozve sa keď sa na to bude cítiť.

kotricka
11. feb 2025

Ako taketo stavy mam obcas aj ja, ked uz je toho na mna proste privela a z kazdej strany sa na mna valia ocakavania aby som bola skvela partnerka, matka, dcera, kamoska a vlastne pre vsetkych vsetko..Myslim si ze potrebuje vydychnut.

zabka79
11. feb 2025

Si moc zlata ze sa snazis. Moja kamaratka prisla o manzela a pol roka sa neozvala neodpovedala na spravy este aj rodila nic mi nereagovala iba poslala fotku maleho....po pol roku sa ozvala a aj sa uz stretavame. Daj jej cas

annyejnji
11. feb 2025

Tak najhoršie je asi vyvíjať tlak, ktorý môže tieto problémy len zhoršiť. Možno by som dala len vedieť, že je okej, ak to teraz necíti a nechce sa stretnúť, ale kedykoľvek bude niečo potrebovať, napr. aj prakticky, tak že si tu, že si s ňou a že sa môže vyrozprávať. A potom ju už nespamovať asi, len proste keď niečo bude, alebo sa niečo dozvieš, tak byť poruke 🙂 asi to je to najlepšie , čo sa dá :/ žiaľ, ty za ňu tie problémy nevyriešiš, hovoríš, že je pod rukami odborníka, možno len teoreticky kontaktuj niekoho, kto je jej blízko, nech na ňu dohliadne.

valery3
19. feb 2025

Blízke vzťahy k psychicky chorým kamarátkam by som si nerobila. Mám zlú skúsenosť. Odvtedy odtiaľ potiaľ, nejaký level kamarátstva áno, ale blízky ako sama píšeš ťa ničí, tak asi ti aj vlastné pocity naznačujú. Poučenie do budúcna.

autor
20. feb 2025

@valery3 ja som to neriešila aj ja som sa liečila na to isté , no včera som videla, že na Facebooku normálne odpovedá siahodlhými komentármi ostatným, dokonca aj so smajlíkmi, zatiaľ čo mňa ignoruje tak to asi vypustím 🙂

jana_eyre_2
20. feb 2025

No ak na FB iným odpovedá, tak to asi nebude až také zle... Mrzí ma to, ale vyzerá to tak, že to už nie je blízka priateľka.. velmi dobre viem, že to človeka vie ranit, keď niekto ignoruje ale tak to chodí... Nie každý vie byť naozajstný kamarát dlhodobo...