Ako nahlásiť manipulatívneho bývalého partnera?
Ahojte, vedel by mi niekto pomôcť kde a ako nahlásiť môjho expriateľa? V máji to budu 2 roky co sme od seba. Máme spolu dcérku, ktorá je súdom zverená mne...on ma neobmedzený styk podľa dohody, v tom čase pracoval v zahraničí a nebol pravidelne doma tak preto. Môj ex ma známky manipulatora, často mení nálady, dáva mi sexuálne návrhy, obchytkava ma aj keď mu poviem ze mi je to nepríjemné a už to považujem za sexuálne obťažovanie. Stále mi vypisuje ako ma miluje po tom ako ho odmietnem sa jeho správanie otočí, zacne byt agresívny, vyhráža sa, nadáva mi, citovo ma vydiera. Výživné neplatí od decembra pritom sa mi pochválil ze značnú časť peňazí prepil. Moja otázka znie : môžem ho niekde nahlásiť za to, že mi dáva návrhy, stále mi pise ze ma miluje, potom ma neznáša, vyhráža sa, nadáva mi, uraza mňa aj moju rodinu, je vulgárny, neplatí výživné. Na polícii som to riešila ale stále šlo len o priestupok aj keď sa vyhrážal ze príde k mojej mame a ze do dvoch minút budeme ležať v krvy tak nás dokope. Mam to riešiť s koliznou, ktorá bola pridelená dcére alebo kde ho mam nahlasi5 keď útoky sú vedené na moju osobu...ďakujem za odpoveď a komentáre tipu prečo som si s nim robila dieťa a teraz plačem si prosím nechajte pre seba. Ja chcem poradiť. Ďakujem
Na polícii a u exekútora rieš že neplatí výživné. Normálne chod a rieš. To sú oeniaze ktoré patria dieťaťu takze com skôr to treba rieisit
Kolizna zastupuje dieťa do 18 rokov, ta nebude riešiť že ti dáva návrhy či tá obchytáva
To ai musíš nájsť právnika a riešiť toto s ním. Napr aj to vyhrážanie sa.
Určite sa s ním nestretavaj sama. Vzd niekto s tebou. Mama, kamoska, brat, …ktokoľvek
Komunikuj len cez sociálne siete, sms, mail, určite netelefonuj.
@enmery pride za malou začne ma objímať, keď ho na to upozornim tak na mňa vybehne, že on chce aby malá videla ze mamka s ockom spolu vychádzajú dobre. On chce a ja nie...ja som ta zla, ale ze on na mňa dal ruku keď som bola tehotná to je v poriadku, on mal vypité a nepamätá si to, takže sa to ani nestalo
@pribinak tie vyhrážky pravidelne riešim na polícii cca každé 3 mesiace stále je to len ako priestupok,naše zákony, polícia by aj konala ale nemôžu ísť proti zakony.
Takže výživné ísť nahlásiť na políciu? Myslela som, že mám kontaktovať kolíznu, keďže zastupuje malú. Právnika si nájsť, nooo asi budem musieť nejak.cez centrum právnej pomoci keďže peniaze nazvyš na právnika nemám.
@kiksina_21 Nestretavaj sa s ním sama. Všetky vyhrážky uložiť. Neodpisoval k urážkam iba k téme-o 14stej sa stretneme tam, aby si videl dcéru napr, inak vôbec nereagovat a už vobec nie emocionálne na urážky. Aktívne riešiť TO za vyhrážky a riešiť výživné. Je to ťažké, ale musíš sa obrniť. Je to zmrd a dovoľuje si, lebo vidí, že to aktívne neriešiš. Centrum právnej pomoci zadarmo ma každé mesto pomaly, dohodni si termín tam. Vešala by som takých za vajcia na furt.
@kiksina_21 kolizna s neplatením výživného nemá nič
To musis ísť za exekútorom a na policiu
Ak budeš mat právnika tak on môže komunikovat s políciou a veci sa začnú hýbať
S koliznou by som riešila že úprava styku, nie na volno ako sa jemu zachce, sle nech súd určí. A na to potrebuješ zas právnika
dieťa mu odovzdávaj pred domom a nie v byte. nebude si toĺko dovoľovaˇ.
stretavaj sa s nim na verejnosti a ked sa ta chyti sprav scenu verejne pri svedkoch. a za to vyzivne po prvom nezaplatenom policia a exekutor
@kiksina_21 daj tiež úpravu styku s dieťaťom, keď už je doma.
Telefón mu nedvihaj, riešte dohody o stretnutí cez správy - sms, messenger, WhatsApp - určite iba cez jeden z týchto kanálov. Keď sa prejaví, nech to máš písomne.
Poziadaj ho písomne o nastavenie pravidelných termínov kedy si dieťa vyzdvihne a kedy vrati, aby ste mali nejaký režim všetci traja, nech nechodí haj buj. Keď nebude fungovať, podáš návrh na súd aby termíny odklepol.
Na výživné máš rozsudok, tak už 3 dni po termíne splatnosti si mala byť u exekútora a riešiť, spolu so zabavením vodičského preukazu.
Top je že ťa obchytava a dotýka sa ťa - sakra nevieš mať pri sebe doprovod !? Hocikoho z okolia, rodiny, kamarátky, susedy ? Veď sa zobud, postav sa za seba, postav sa za dieťa prakticky, s rozumom , nielen k policajtom utekať. Áno aj to je ok, super, ale pouzi ženské praktické zbrane a postupy
@kiksina_21 keď ťa začne obťažovať alebo je agresívny zavolaj políciu a trvaj na to aby spísali záznam. Telefonáty s ním si nahrávaj odkladaj si správy. Vyhrážanie smrťou je trestný čin a to co robí môže byť kľudne brane ako stalking. Mozes argumentovat tým že sa bojíš o život a že ťa obtazuje. Bohužiaľ na políciu budeš musieť asi fakt chodiť často ale aj on musí vidiet že sa bránis a ze mu nastavis hranice. A určite sa s ním nestretavaj sama a nepustaj ho do bytu. A keď je takýto bolo by dobré chrániť malú a upraviť kontakt bála by som sa nechať ju s takým človekom. Určite sa porad v nejakom centre a na neho neber ohľady
Ďakujem za odpovede...no určite to budem riešiť cez centrum právnej pomoci, na to sú tu, aby pomohli.
Ja som bola hlúpa a dávala som mu veľa priestoru byť s malou aj u mňa doma denno denne. Ale vidím ze to k ničomu nevedie.
@kiksina_21 dávaš mu len nádej že ste stále vlastne spolu a že si to rozmyslis. A možnosť ti ublizovat. Skončilo to tak treba rázne skresať stretka a nastaviť hranice. Robí len to čo môže a čo mu umoznis robiť.
@kiksina_21 denno denne ? pochopím zo 2x za týždeň, hodinu dve, alebo niektorý deň viac hodín by si ju zobral niekde a urobil jej program.
u teba doma ? už nikdy to nerob, iba ak by bola dcérka chorá že ju príde potešiť, ale aj to iba v prípade že máš pri sebe niekoho, kto ti pomôže eliminovať jeho tesnú blízkosť.
ale aj tak radšej iba mimo tvojho súkromného priestoru, nevpusti ho dnu.

Ako Ťa môže obchytkávat?
1. Nereagovať, nevolal s ním, nech vypisuje-dôkaz. Za vyhrážky zakaždým podať Trestné oznámenie. Riešiť náhradné výživné. Oboznámiť kolíziu s TO a so správami, ktoré píše.