icon

Ako nájsť rovnováhu vo venovaní sa deťom?

22. júl 2025

Ahojte, ako to máte vy s mužmi a trávenie času s deťmi?
Môj muž robí 12-14h niekedy 5 dní v týždni , druhý týždeň 2-3 dni. Vždy keď príde po práci ten další den ked má volno, tak sa mu nič nechce - chce oddychovať to zn. mobil/telka. Sem tam sa pojaší s deťmi ale inak nič moc, ku večeru ked tak ideme/ide von s nimi. Mne len vadí, že sa nevie s deťmi doma pohrať , hlavne ked ja napriklad pracujem z domu , tak staršia dcera je teraz doma 2x do tyzdna a on vidi že sa sem tam nudi tak jej pustí telku na hodinku a potom si on ide pustiť. On bol doteraz na materskej - vie urobiť to že operie, navarí, pouprace všetko, posklada somnou oblecenie. Ja neviem asi mam taky blok z detstva akonahle ma volno a vidim ze sedi a nic nerobi, mna ide roztrhnut :D neviem si pomôcť, potom sa len hádame. On sa nevie tolko venovať deťom a mať taku trpezlivosť ako ja. Ja si viem s dcerou aj so synom kreslit, rozpravky citat, pexeso, auticka hoc čo, ale on malokedy. On vie zas sa snimi jašiť , ísť von a tak. Asi chcem veľa ? ..neviem čo s týmto robiť ako pracovať s týmto. Dnešný den napriklad vyzeral takto: vstali sme , išla som mladšieho syna zaviesť do jasličiek, prišla som išla som za ntbk pracovať, ona s nim kukala telku , medzitym bol na mobile, to trvalo tak hodinku, potom na 2 hodinky išli do detskeho centra sa hrať, prišli domov najedli sa kukli polhodku telku a išli spať, on vstal išiel na mobil , ona ked sa zobudila kukla telku ona väčšinou tancuje na youtube alebo sem tam kukne rozpravku nič moc. A jak dokukala , išiel si on pozrieť svoje. A vlastne až doteraz - idem pre malého za chvílu s dcerou , prideme domov budem sa im venovať a ked nebude take teplo pôjdeme von niekam. Hrotím to moc? on mi vždy potom povie že je frustrovany zo mňa že ho stale bombardujem a že to už niekedy nedáva.

hipuska
22. júl 2025

No, ake máš veľké deti? Niektorí muzi sa proste s menšími nevedia hrať. Také pexeso, kresliť si....možno začne keď budú deti staršie.

hortenziaj
22. júl 2025

Tak toľko telky kukať mi príde veľa. Ale môj muž s detmi keď je tak žiadna tv ale si buď čítajú knihu,alebo stávajú čosi z kociek alebo robia na dvore. A keby je s dieťaťom celý deň ,tak ich asi vezme niekde do prírody na výlet s a prejsť,k potocku alebo kde

autor
22. júl 2025
@hipuska

No, ake máš veľké deti? Niektorí muzi sa proste s menšími nevedia hrať. Také pexeso, kresliť si....možno začne keď budú deti staršie.

@hipuska on toto nevie, povedal že on neni na take že jeho to nebavi, on ide radšej snimi von a tam sa im venuje. Majú 2r a 4r.

januska12323
22. júl 2025

No tak nech idú von, nie každý sa vie hrať.

autor
22. júl 2025
@hortenziaj

Tak toľko telky kukať mi príde veľa. Ale môj muž s detmi keď je tak žiadna tv ale si buď čítajú knihu,alebo stávajú čosi z kociek alebo robia na dvore. A keby je s dieťaťom celý deň ,tak ich asi vezme niekde do prírody na výlet s a prejsť,k potocku alebo kde

@hortenziaj no čo mám robiť ked je snim doma, tak viac je telka ako niečo iné a možem mu to vravieť aj xy krat že sa mi to nepači že telku pozerá viac ako by mala ale ako to rátam tak doobeda je pustená telka ked je doma on tak max 2 hodky a poobede tiež. Ale nekuká telku 2h tak že čumi do nej ako dcera myslím. A hodku pred spaním vobec nemá telku ani nič podobné , mobil jej nedávame takže. A somnou len ked su maju ráno rozpravku alebo tanec hodku , potom ideme von , papať, spať a ked sa zobudia hodku poobede a ideme von, a ešte max o tej 5 na chvílu a potom už nie.

autor
22. júl 2025
@januska12323

No tak nech idú von, nie každý sa vie hrať.

@januska12323 hej doobeda zvykne ist von ak ma volno alebo spolu ak mame spoločne volno a potom až okolo 4-5 ideme

autor
22. júl 2025
@hortenziaj

@hortenziaj aj on zvykne , ked je pekne pocasie na take 3-4 hodinky, potom aby mali obed/spať a ku večeru zas ideme bud do parku alebo na ihrisko. Ale doma , on nevie taketo činnosti robiť

mirage
22. júl 2025

@anonym_autor vy kukáte viac ako kukučky, nie, nie je to ok a ani mne by sa to nepáčilo, taký prázdny, plytký čas..

anonym_5fc9a9
22. júl 2025

@anonym_autor u nás sú dni s manželom také..
Ráno o 6,30 vstaneme, do 9-9,30 sedíme v kuchyni (raňajky, káva, rozprávame sa...), potom polhodina kým sa všetci oblečiem, umyjeme...ideme/idú von. Do tej 13tej. Keď idem s nimi aj ja, tak aj ihrisko, keď ide s nimi len on, tak bud sú pri aute, alebo idú do parku sa prejsť. On s nimi nechodí na ihrisko, lebo nemá rád veľa detí pokope 😬
Prídu domov, naobedujeme sa, buď si lahnu na hodinku, kedy väčšinou zaspí len manžel 🤣 a deti pribehnu ku mne, že tato chrápe a nevedia spať 🫣
O takej 16tej ideme zase vonku, na bicykle, do piesku, alebo k vode, do lesa...doma sa hrajú len málokedy. S nim radi chodia vonku, mne to vyhovuje, lebo si doma môžem porobiť svoje a aj udrzim poriadok aspoň ten čas, čo sú preč 🤪
S legom sa hrajú sami, kreslím im obrázky, oni maľujú, tvoríme, pečieme,...to sú také moje záležitosti, ktire s nimi robím len ja. Ocko je tiež na bláznovstvá, s nim sa ani nevedia normálne hrať 😀
Takže, asi máš normálneho manžela, aj otca vašich detí.

anonym_54ab0b
22. júl 2025

Úprimne? Ja som matka a tiez ma nebavilo hrať sa s deťmi. Radšej som šla s nimi na prechádzku. Ani po ihriskách ma nebavilo sedieť a sledovať deti, to som robila fakt málokedy. Neznášala som mnozstvo matiek a detí na ihrisku. Radšej som bola s deťmi sama.

kaca222
22. júl 2025

Manžel neoddychuje, jednoducho sa ide hrať so synom. Ak je veľmi unavený, ľahne si v herničke na koberec a syn po ňom lieta s vláčikmi

ivangeline
22. júl 2025

Myslím, že je to normálne, aj tvoje pocity sú ale on nie je ty. Tiež by som však ubrala telky. Dá sa oddychovať bez nej a deti hádam hračky majú.

colsami
22. júl 2025

Nepride mi ze by Tvoj muz uplne ignoroval deti, niektore tie aktivity nebavia ani matky, nie to chlapov. A po 14tke by som si tiez trochu oddychla. Skor mi pride ze u vas nonstop telka pustena, ja osobne toto nemozem ani citit ze nonstop telka huci. A este pri malych detoch.

anonym_eeae92
22. júl 2025

To tu telku 3x denne zapinate, alebo ide stále a k nej len prisadnete?
Za mňa veľmi veľa telky a už vôbec by som nedovolila hneď ráno, keď tak večerných alebo poobede keď prší...ale u4cote nie 3x denne???
Za mňa až veľmi veľa.. dieťa v jej veku by nemala byt ani 30 min na telke alebo iných médiách denne!!! A ešte napíšeš, ze mobil jej nedávaš. Takým malým deťom mobil do ruky ani len nepatrí.
Ukáž manželovi ako sa môže s dcérou zabaviť a 4r.by sa mohla už chvíľu vedieť zabaviť aj sama...daj jej nejaké úlohy, stavebnice, lego atď.. čo ju zabavi na dlhšie.
Mam pocit, že vy by ste bez telky asi umreli.
Ja a môj manžel nepozeráme telku vôbec a deti občas...niekedy aj 2 týždne vôbec. A ani im to nechýba, keďže nie sú na ňu naučené.

autor
23. júl 2025
@anonym_eeae92

To tu telku 3x denne zapinate, alebo ide stále a k nej len prisadnete?
Za mňa veľmi veľa telky a už vôbec by som nedovolila hneď ráno, keď tak večerných alebo poobede keď prší...ale u4cote nie 3x denne???
Za mňa až veľmi veľa.. dieťa v jej veku by nemala byt ani 30 min na telke alebo iných médiách denne!!! A ešte napíšeš, ze mobil jej nedávaš. Takým malým deťom mobil do ruky ani len nepatrí.
Ukáž manželovi ako sa môže s dcérou zabaviť a 4r.by sa mohla už chvíľu vedieť zabaviť aj sama...daj jej nejaké úlohy, stavebnice, lego atď.. čo ju zabavi na dlhšie.
Mam pocit, že vy by ste bez telky asi umreli.
Ja a môj manžel nepozeráme telku vôbec a deti občas...niekedy aj 2 týždne vôbec. A ani im to nechýba, keďže nie sú na ňu naučené.

@anonym_eeae92 stále nejde.. vždy ráno sa napapá , chvilu sa pohraju s bratom a pustim im pesníčky alebo spievankovo, nejaku rozprávku..dopozerá a vypnnem, ideme von prídeme , dáme si obed ideme spať ..ked sa zobudí pustim jej na chvilu rozpravku alebo hudbu - velmi rada tancuje čiže väčšinou to. Potom opäť vypnem, ideme sa spolu hrať/ dáme si olovrant a ideme von, prídeme z vonka ak sme dlhsie tak sa len okúpu , urobím večeru, oni dvaja sa pojašia s bratom a ideme spať. Čiže ja to obmedzujem , syn ten len autíčka pozerá alebo bágre poprípade so sestrou pesníčky ale jeho moc telka neberie. Muž nakoľko chce aj oddychnúť si po práci, tak prenho je relax aj ked lezi a pozerá si seriál. Čiže keď je on doma ide telka za celý deň možno 3-4h. Čiže nemáme pustenú telku celý deň. Ja telku nepozerám, muž tiež nepozeral čiže on len ked tak seriál na netflixe. A nemôžem mu zakazovať niečo čo on berie ako relax, oddych - je dospelý človek , ktorý má aj on potreby aj keď mi to vadí. Niektoré veci sa snažím rešpektovať aj keď je to ťažké. Dcéra je ťažšie na tom , ona sa zahrať sama vôbec nevie, veľmi málokedy. V škôlke ano ale doma ani moc nie, s bratom sa hraju a aj to niekedy sa nevedia lebo sa hašteria :D , ale ako ja to nehrotim tu telku ak sama viem jej to nastaviť a prispôsobiť, horšie je to ked je to už cez.