icon

Ako odísť od toxického človeka?

neznamaosoba1
12. jan 2022

Dobrý deň, moja situácia je taká že som študentka zdravotnej školy 3 ročník som na internáte len cez víkendy a prázdniny som doma.(šla som aby som nemusela byť snima).Mám s rodičmi naozaj zlý vzťah.Môj otec je alkoholik agresor ktorý vie skvelo manipulovať nemá problém udrieť keď není ako on chce rád si nachádza spory.Ponižuje rozkazuje.To niesú výchovne opatrenia ktoré spravíte pre dobro dieťaťa.Toto sú sebecké rozhodnutia preto aby sa on cítil dobre.Ako vraví "je jedno ako sa cítiš dôležité že som ja spokojný" On predstavuje všetko zlé v mojom živote.A moja mama si na tento prístup zvykla.Zbil ju kedysi a ona sa aj tak k nemu vrátila.Lenže ja takto žit nechcem.V strachu že keď sa rozhodnem ako on nechce tak bude zle.Je iné poradiť pomôcť a iné sa vyhrážať dieťaťu.Mám 18 rokov.Môžem byť do 22:00 vonka.Musím povedať kde ským.A keď som von voláva mi aj 6 krát.Je jasné že chce vedieť kde som aby sa mi nič nestalo.No toto je nezdravé.Zakázal mi prácu.Keby flákam školu mením sa okej chapem ze by mu vadili kamosi ak by mali zly vplyv.Lenže mám dobre vysledky.Pre seba.Nie prenho.Zákaz kamarátov priateľa.Ako keby ma chcel odstrihnuť od ľudí blízkych.Povedal že ma zavrie do izby ak ma uvidí s mojou kamarátkou.Je rasista.Nielen na rómov.Yoto by som tu nemala začínať lebo na fóre je veľa ľudí čo moc nemusia iných ako sú slováci.Skrátka len neviem čo robiť Chcem odísť.Mám job.Potrebujem si našetriť.A odísť.Lenže sa bojim.On mi nikdy neda pokoj.Robil by velke halo...naozaj sa ho bojim.Mám aj dôvod.Lenže chcem byt už štastná.Radšej by som bola na ulici ako žila snim...Znie to idealisticky 18 ročna baba z domu a že to zvládnem...ale čo mam robiť? byť neštastná?žiť v strachu?Len aby on bol spokojný? čo je toto za život.Viem že nič nieje zadarmo voda plyn elektrika smeti nájom peniaz k peniazu.Lenže ja to snim nevydržim.Má to namňa ujmu že čo sa stalo.Mám nízke sebavedomie.Vďaka nemu.Keby odídem tak je schopny íst zamnou volat policajtov a robit peklo.Ja mam stresov až moc.Aj ako praktická sestra na praxi..Viem že to majú niektr.horšìe.Lenže ma toto už fakt nebaví.Niesom štastná.A tie jeho slová bolia napr "zabila si starkú".(Starká ma vychovala.)Všetko mu vadí skrátka.Chcela by som sa normalne o probleme rozpravat.Lenže ja nemam pravo na nazor podla neho.Poradte mi čo mam robit.Ja už fakt neviem(a prosim skuste ma pochopit som mlada ano aj hlupučka stale sa učim ale snazim sa naozaj).

negymama
12. jan 2022

Ak mas 18rokov a dokazes si brigadou zarobit na stravu, dopravu a internat - tak nemaju rodicia na teba ziadnu paku.

negymama
12. jan 2022

A policajtov za tebou neposle ak odides, nie si neplnoleta, aby ta policajti doviedli domov. Z pohladu zakona je jedno ci mas 18 ci 28, ak sa vies o seba starat sama, nikto ta nasilu domov neprivedie.

zuzanka.zuzu
12. jan 2022

dcéra mojich kamošov mala (má) výborný vzťah s rodičmi a aj tak sa v 18r dohodla s inou babou, zobrali si do prenájmu byt a spolu bývajú (doteraz) 🙂 vôbec u nich nie je núdza na peniaze ale aj tak si zarába na seba sama odkedy je to možné. vtedy bola v poslednom ročníku na strednej, potom celú výšku tak bývala, počas toho celý čas robila. ty od 18r im nemusíš ani telefón zdvihnúť a policajtom stačí povedať, že domov nejdeš.

PS: od rodičov vieš pýtať aj výživné dokým študuješ, ak nevládzu platiť, tak budeš dostávať od štátu. každý peniaz sa zíde 😉 poinformuj sa

neznamaosoba1
autor
12. jan 2022

@zuzanka.zuzu Ďakujem za radu.Ale môj otec je schopný hľadať ma aj sám.Hlavne si asi teraz budem musieť šetriť len bude naozaj tažke odísť a nebudem im to môcť povedať.

negymama
12. jan 2022

@neznamaosoba1 ak ta aj otec najde, mozes ty zavolat policiu, ak by bol nasilny alebo sa ti vyhrazal. Najlepsie bude ak sa das s niekym dokopy, aby si nebola na byvani sama.

zuzanka.zuzu
12. jan 2022

odíde im lacná pracovná sila, fackovací panák a zárobok 25,50 €/mesačne na prídavkoch... to naserie 😀 neboj sa. zvládneš to. držím palce

luccija
12. jan 2022

@neznamaosoba1 odíd....si šikovná to zvládneš.Mas na myslí to, že nebudeš chodiť domov už ani na víkendy?otec bude vystrajat s tým rataj, ale policajtov by prečo volal si plnoletá...ako ďaleko od domu je internát?ani s mamou si nerozumieš?že by ho pripravila na to, že máš veľa učenia, prácu...a neprídeš domov.

elizabet173
12. jan 2022

@neznamaosoba1 možno by som s tým odchodom počkala do leta, počas letných prázdnin si môžeš celkom slušne zarobiť. Neviem, či sa dá dokončiť škola, ktorú študuješ popri zamestnaní, ale bola by škoda ju nedokončiť. Tiež by som si prenajala izbu v byte, policajti otca vysmejú, si dospelá, ak sa rozhodneš odísť zajtra, nemôže nič robiť.

neznamaosoba1
autor
12. jan 2022

@elizabet173 Keby sa dá počkať lenže ono sa to stupňuje.A áno viem ako je to s mojou školou.Žiaľ no.Ale ďakujem.

jenn82
12. jan 2022

V prvom rade dokončiť školu, nech už sa rozhodnes akokoľvek, urob si maturitu. Ako zdravotná sestra si nájdeš prácu rýchlejšie, ako keď nebudeš ovládať poriadne nič....

elizabet173
12. jan 2022

@neznamaosoba1 chceš sa na školu vykašľať? Na internáte sa ti nedá byť aj počas víkendov? So základnou školou sa ťažko užívíš

matovicova
12. jan 2022

@neznamaosoba1 mama nebude chcieť s tebou odísť?

neznamaosoba1
autor
12. jan 2022

@elizabet173 Ja chcem nadalej pokračovat v škole.Len sa chcem odstahovat od rodičov.

neznamaosoba1
autor
12. jan 2022

@matovicova Nie veď práve to.

elizabet173
12. jan 2022

@neznamaosoba1 držím ti palce, aby sa ti to podarilo čo najskôr. Kým študuješ, máš nárok na výživné, len to budeš musieť riešiť súdne. Keď si stanovíš cieľ a ideš si za ním, dosiahneš ho.

laska86
12. jan 2022

Ked sa ti podari odid cim skor..podla toho ako pises a mas 18rokov si mudre dievca..a otca sa neboj..si dospela..ak ta bude ruinovat a obtazovat zavolaj policajtov ty..a opakovane davat trestne oznamenia kym neskonci v base..tam bude mat dost casu nad sebou rozmyslat..jasom mala takeho isteho otca..a ten nas mlatil jedna radost vsetkych..drzim ti velmi palce a prestan sa bat si dospela mas pravo na slobodne rozhodnutia

laska86
12. jan 2022

@elizabet173 mozno to vyznie smutne ale srala by som mu aj nato vyzivne nech sa zadrhne a preleje cez gagor..skor vyhodi.kopyta..ona je sikovna a rozumna podla toho ako sa vyjadrila..zarobi si a otec nech chodi od hanby po kanaloch..lenze taky ludia hanbu nemaju😢

lujza123
12. jan 2022

Nemusíš sa báť. Zákon je na tvojej strane, si plnoleta ale ako študentka máš dokonca nárok na výživné od rodičov, normálne dáš návrh na súd.
Tvoj otec je manipulator a iba ta zastrasuje. So žiadnymi policajtmi nepríde, nemajú dovod riešiť 18 ročnú.

matovicova
12. jan 2022

@neznamaosoba1 este by si mohla zvážiť kúpu slzneho spreja na obranu. Keby bolo najhoršie..

eludka
12. jan 2022

@neznamaosoba1 tatinko je mozno do teba choro zamilovaný a nevie čo s tým, a rieši si na tebe aj svoje komplexy, musíš z domu a urobiť ochranné opatrenia, aby ti nemohol ublížiť

olimuc
13. jan 2022

@neznamaosoba1 máš 18 … dokonči školu, ak ovládaš nejaký jazyk tak máš veľa možnosti odísť aj za hranice … pochybujem, že ta bude naháňať niekde po AT, DE alebo ani po Čechách, máš 18 policajt sa ti môže tak povedať, aby si sa ozvala rodičom, ze žiješ, ale to je vsetko … Policajti nemajú pravo ani posunúť tvoju adresu ani nič.

kassandra25
Autor odpoveď zmazal
pet888
16. jan 2022

@neznamaosoba1 ak sa to stupnuje,ublizuje vam a ohrozuje na zivote,treba to okamzite riesit s policiou..netreba cakat,kym to bude fatalne..kazdopadne,nemozes na internate zostat aj cez vikend?Ak by tam nahodou za tebou dosiel a chcel ta na silu odviest,vtedy volat policiu.Cez vikendy zarovesmozes pracovat,nech si zabezpecis peniaze na byvanie po skonceni skoly.Ponukaju sa aj take byvania,kde si platis len jednu izbu a s v byte s viacerymi a to je lacne,to brigadou hravo pokryjes.Kazdopadne do buducna si dat velky pozor,aby si si nenasla takeho,ako je otec,to sa zial paradoxne casto stava..😕