Ako odmietnuť alkohol v spoločnosti bez urážky?
Ahojte dievcata, chcela by som vas poprosit o radu. Uz takmer rok dobrovolne abstinujem. Mala som problem s alkoholom, ktory sa vystupnoval pocas 5 rokov do takej miery, ze som bola schopna prve vino otvorit uz pred 8mou hodinou rannou. Zacalo to nebadane... Ako asi vacsina zavislosti, vygradovalo do extremu, z ktoreho som sa len tazko vyhrabala, ale som vdacna, ze sa drzim, aj za tu cenu, ze uz sa v zivote nesmiem napit, inak by som do toho podla mna rychlo spadla znova.
Casto vsak narazam v spolocnosti na to, ze kazdy mi chce nalievat, pripadne sa ma snazi presvedcit, ze jeden neuskodi, ale ja s tym nesuhlasim, pretoze myslim, ze aj ten jeden by u mna vyvolal recidivu. Ak odmietnem, velakrat predomna ten poharik aj tak postavia, co mi je velmi neprijemne.
Ako mam ludom vysvetlit, ze naozaj nemam zaujem, aby mi nalievali, ponukali ma, pripadne do toho prehovarali? Nie kazdemu mam potrebu vysvetlovat, ze som alkoholik, skusala som aj vyhovorku, ze beriem ATB, pripadne ze som sofer, ak som bola autom. Aku odpoved by ste zvolili v mojom pripade, aby ste neurazili, ale aby hostitel jasne pochopil, ze naozaj nechcete?
Dakujem za rady.
DA
Vykašlala by som sa na to, či sa urazia alebo nie.
Ak niekto nevie pochopiť jasné Nie, ďakujem, prípadne to, že povieš úprimne že si abstinujúci alkoholik,tak je s prepáčením chuj , a dupľom, keď pred teba ešte aj pohárik postavia.
Ja som na toto vrcholne alergická, hoci problém s alkoholom nemám.
Keď raz poviem nie, ďakujem a nefunguje to, zlá som.
možno by som povedala pravdu... problém s alkoholom.
a či mi potom budú pomáhať sa tohto problému zas zbaviť.
alebo jemnejšie - išlo to nesprávnym smerom a tak som prehodnotila tento problém.
Dakujem, nepijem.
Prečo? Máš problém? Si chorá?
Lebo nechcem
ahoj ja tiez nepijem vobec a ked niekto nuka proste uplny ignor ak nepochopili na prvykrat. proste si to nezoberiem
Inak nechápem tento blbý zvyk. U nás sa nenalieva na návšteve. Dáme domácu limonadu, čaj, dokonca ani kávu doma nemáme, to kúpime urobenu pod domom v kaviarni... a ani na našej svatbe sa vôbec nepilo, ani pohárik...
Ja som problém s alkohol tiež našťastie nikdy nemala, ale na akciách ho často odmietam, lebo jednoducho nechcem... alergická som na toto núkanie a že to je pomaly súčasťou ľudovej kultúry.... nie si povinná nikomu nič vysvetľovať.... verím, že je to pre teba obzvlášť nepríjemné a je super ako si so svojím problémom zatočila!...pohárik proste odsunúť, povedať nie, nepijem, ani jeden, ak sa tam vráti odsunúť znova, ignorovať... viem byť až nepríjemná a je mi jedno kto sa urazí, takýto nanútený pohárik som raz už aj veľmi teatrálne vyliala 😂 čo asi tiež nebolo ideálne riešenie, ale v tej spoločnosti mám odvtedy pokoj...
Naša spoločnosť je v tomto úplne blbá, mame tu pandemiu alkolizmu. A ešte ste v spoločnosti za čudnú ak odmietnete 10 štamperlíkov aby ste si dali 3 v poradí kapurkove a strmienkove a neviem čo
A ešte sa rodičia a príbuzní náramne dobre zabávajú keď dieťa dopija, bože no ake sranda
Ale aj tu na koni, pravidelne v diskusiách je rada, daj si pohár vina, urobí ti to dobre a ľudia si áno neuvedomujú, že tá osoba ktorá má ťažké chvíle si začne spájať pohár vina s pohodou a tak si dá pohár vina sj 3 x za deň …veď na pohodu
Tehotné ? Grcam z tých diskzsiii, daj si pohár, veď aj ja som si dala a decko je zdravé a to je dobre na krvinky a iné zvasty
Mame tu pandemiu alkoholizmu, žiaľ
No viem, ze to nie je prijemne, ale asi by som narovinu povedala, ze mam s alkoholom problem, nech mi nenukaju. A ak by to nerespektovali, tak by som viac nevysvetlovala, odisla by som. Takto si ludia zvyknu, ze to tvoje NIE je skutocne NIE, nie len zdvorilostne kecy. A ano, urcite aj jeden poharik dokaze vyvolat recidivu. Ludia, ktori pre to nemaju pochopenie, su blbci.
Ja nepijem vôbec a nevysvetľuje,jednoducho nepijem a viac ma nezaujíma
Nevysvetľuj,len oznam,že nepijes,a ak nerešpektujú,tak len zdôraznil,že ďakujem,že ťa rešpektujú,že nepijes
Ja som sa s tymto vynukovanim nikde nestretla, ale ked by ma niekto nutil nasilu pit, tak poviem, dakujem, fakt si nedam a nemam rada, ak ma niekto nuti pit ked nechcem. Bodka.
Tak povedz: je mi neprijemne, ze ma nukas, hoci som jasne povedala, ze si nedam. Som dospela, zodpovedam za seba a rozhodujem sa sama.
Pohar by som odsunula a viac by som to neriesila. Nemusis na otazky o dovodoch ani odpovedat, nikoho do toho nic nie je.
Tiez je mi smutno z tejto pijanskej kultury, zena co nepije je automaticky povazovana za tehotnu a muz za sofera. Akoby nepit nemohlo byt dobrovolne rozhodnutie.
Och, tiez to nemam rada. Ludia to radi robia ci uz sa to tyka alkoholu alebo aj jedla ( hlavne, ked chcel clovek schudnut) no niektori maju tendenciu stopkat do cloveka jedlo ako do husi. Proste povedz,ze si nedas a hotovo. Ale niektorym mozes aj 100x povedat a vzdy ta budu nukat aj nutit, proste respektovanie ineho nazoru 0 bodov.
Stále dookola pri každej príležitosti to treba povedať. To je také iste, ako keď som si strážila váhu a na každej návšteve som mala pocit, že chcú do mňa tlačiť jedlo.. Bohužiaľ, príležitosti zlyhať bude mnoho, niektorým trvá roky pochopiť.. zmenu.
Rodina isto vie. A okruh "priatelov" ktorí nerešpektujú tvoje rozhodnutie, odstrániť zo života. Tiež škodia, presne ako ten jeden pohárik.
veľa krát upozorním že si neprosím a keď nalejú tak nechám tak a keď pindajú tak poviem že som im povedala že si neprosím a basta...💪🥂
Taktiež nepijem, pretože nechcem. Trvalo 3 - 4 roky kým to okolie pochopilo a prestalo ponúkať …
Dakujem za podporu baby.
Mne inak neprekaza, ked si ludia v mojej pritomnosti naleju, kym sa to nezvrtava do nejakych extremov, dokonca sa snazim vyhybat spolocnosti, o ktorej dopredu viem, ze sa zgrupuje len za ucelom opit sa, nakolko sme este mlady ludia. Vzdy to bude pokusenie, nebudem sa tvarit, ze som uplne ok...ale popravde na vsetkych oslavach a podobnych prilezitostiach som naozaj jedina, co si neda, tak snad mate pravdu, ze si na to casom zvyknu a uz nebudu tak naliehat.
Pravdu. Že si mala problém s alkoholom a že to nechceš viac riskovať. Kto nepochopí,nech si trhne a uráža sa! Buď na seba pyšná a nenechaj sa zlomiť iba preto,že ,,sa patrí" vypiť.
Gratulujem k rozhodnutiu a rocnej abstinencii, len tak dalej 🍀 ja sa snazim nepit lebo mi to robi zle na plet,aj tak skoro vzdy dostanem naliate 🙄 odsuniem pohar a požiadam aby zacali respektovat ze NIE znamena NIE
Ďakujem neprosím si, ak naleju vydržať a nedať si ak ne vypijes nebudú mať kde dolievat.... Rodine a bližšom treba povedať pravdu.... Ak ani potom nepochopia a budú nukat tak sa takejto spoločnosti vyhybat
Aj u nás v rodine je to štýlom "vypi bo naliate a následne dolejeme bo vypite".... Nie som úplny abstinent ale... A jednoducho ak nechápu tak smola.. Zo začiatku som vravela neskôr a následne nechala tak. Alebo odložila bokom... Trvalo to dlho ale pochopil každý... Ze nie znamená nie...
Ja tiež nepijem. Som abstinentka, ani na oslave si nepripijem. Jednoducho nie a hotovo. Nech si myslí kto chce čo chce, nech sa aj urazí.
asi musis ist do extremu.
slovaci velmi radi ponukaju jedlo ci pitie a nerespektuju rozhodnutie ponuknuteho.
ja som tak odchadzala od mojej tety, ktora mi neustale nieco ponukala, nech si vezmem domov. akoze cez 2 okresy vozit sladkosti, ktore si mozem kupit mi pride fakt uplne zbytocne, navyse ma to obtazovalo, lebo som uz tak mala velky naklad a cestovala som busom. po viacerych odmietnutiach mi teta pchala aj tak cokoladu do tasky. uz ma to nastvalo, pripadala som si ako amle decko, ktore musi posluchat, tak som ju hodila na zem. bola trochu v soku, ale snad jej doslo ze su hranice, pred ktorymi by sa mala zastavit.
Ake vysvetlovanie? Dakujem, ja nemozem pit. A ak niekto najde v sebe tu drzost aby sa spytal preco, nechcem o tom hovorit a bodka
Mna tymto smerom vie stale prekvapit, ze este aj ludia, ktorym som otvorene o tomto probleme rozpravala, mi pravidelne davaju do darcekovych tasiek vino, pripadne tvrde. Vtedy otvorene poviem nie, ale dostanem odpoved... Vsak si doma otvorite, spravite si pekny vecer, ved je to len vinko...potom to musim darovat dalej, nechcem mat taketo veci doma, pretoze v tom vidim riziko.
Ja nepijem alkohol. Koľkokrát mi naliali aj keď som povedala, že nechcem, toľkokrát som to na drzovku vyliali, normálne na zem, do trávy, tak aby to videli. Už mi viac nenaliali.
Ahoj, ja síce nie som abstinujúci alkoholik. Ale tiež som si sovju povinnú pubertálnu jazdu odpil. No a skončil som na silvestra 2010, keď som sa tak zožral, že ešte na tri krale mi bolo zle...
V každej robote, kde som robil a kde bol presne tento problém (v IT sa v robote bežne chlasta...), som proste vravel, že som abstinujúci alkohohik, aj keď som mal vtedy tak 23 rokov. Ten, čo nalieval, toho vždy pochytila hrôza a rýchlo schoval fľašu... Fakt to povedz a čo? Nehanbi sa za to naozaj, nie je hanba byť abstinujúci alkoholik, hanba je byť neabstinujúci alkoholik. Zober to z tej stránky. Ide ti o zdravie. A fakt, že ľudia reagovali tak, ako som napísal. Zhrozili sa a už v živote ma nikto nikdy nenúkal.
Samozrejme, potom som si musel vymyslieť nejakú historku, že jak som na tom bol, keď sme sa pri cige rozprávali a pýtali sa na to, tak som si vymyslel nejaké veci a tie som verklikoval potom už aj v ostatných robotách.
Bol by to megakreten, ktorý by po tvojom oznameni "som abstinujci alkoholik" ponúkal aj tak. No a tvoja výhoda je taká, že na rozdiel odomňa si naozaj AA, takže si nemusíš ani nič vymýšľať ;)
Vymeniť spoločnosť 👉
Povedala by som to tak.. Som abstinujuci alkoholik. Nemám záujem. Ďakujem.

Chytiť pohárik a razne ho dať nabok. A jasne povedať: ďakujem že rešpektuješ čo som povedala