Ako ovplyvňuje vzdelanie partnerstvo?
Uvažovali by ste vôbec o nadviazaní partnerského vzťahu s osobou, ktorej úroveň formálneho vzdelania sa evidentne nevyrovná tej vašej? Alebo inými slovami, dokázali by ste dlhodobo koexistovať s niekým, koho intelektuálny a akademický horizont je citeľne nižší než váš vlastný?
že má nižšie formálne vzdelanie neznamená automaticky že intelektuálne je nižšie ako ty. ak takto formuluješ myšlienky ohľadom intelektu, tak s tebou by som problém mala 😏
@biba_18 presne! 🙂 prve co mi napadlo, ze by som rozhodne nevedela fungovat s niekym, kto v beznej reci pouziva "intelektualny a akademicky horizont"
S akademicky "nizsim" urcite, intelektualne, skor nie. S niekym, koho ego prerasta intelekt (vid uvodny prispevok), urcite nie ;)
Aj ja súhlasím s vyššie napísaným, v rozdielnom vzdelaní problém nevidím, aj keď my máme rovnaké… pri výrazne odlišnej intelektuálnej úrovni už by som si asi s človekom nemala čo na dennej báze povedať, takže z toho by dobrý partnerský vzťah nebol
@anonym_autor ono to plati aj opacne, treba sa drzat starej mudrosti "...vrana k vrane sada..." inak je to bud o velkych konpromisoch alebo to nefunguje.
Mám skúsenosť, že nie na mojej strane bol problém. On mal maturitu a ja mám doktorát. Mne nevadilo, že má nižšie vzdelanie...ale on mal komplexy...spočiatku to nebolo poznať, ale časom sa to prejavilo.
@anonym_autor podľa mňa sa reálne takto nevyjadrujes. Chcela si zapôsobiť ako vzdelaná intelektuálka. Pri dnešných Alžbetach, paneuropskych univerzitách atď. je na mieste otázka, či je formálne rovnaké vzdelanie aj reálne rovnaké vzdelanie. Hocijaký VŠ titul z teba nerobí múdrejšieho človeka. Poznám dosť ľudí len so SS, ktorý majú taký rozhľad a vedomosti, že tromfnú aj docenta. K tebe: formálne vzdelanie by mi nevadilo, ale asi by som nevedela existovať s partnerom, ktorý je intelektuálne na oveľa nižšej úrovni
Keď pozriem v práci na intelektovo a akademicky rovných, som vďačná za manžela s SOU, manuálne zručného, schopného vymeniť nielen žiarovku, ale zvládajúceho aj menšie opravy v byte, starostlivosť o deti, varenie, vie si dokonca naložiť sám na tanier, nepotrebuje k tomu moju asistenciu. Je to samostatný jedinec, ktorý nepotrebuje môj súhlas na každý krok.
Keď vidím, počujem a zažívam niektorých vysokoškolsky vzdelaných ľudí, tak si vždy poviem, že radšej byť duchaprítomny, šťastný a zdravý rozum používajúci maliar- natierac alebo automechanik ako zdeptany, nafukany a v živote nepoužiteľný trtko s titulom.
Áno. Môj manžel je učňovkár, ja mám VŠ vzdelanie. Nemyslím, že je preto hlúpejší ako ja. Ja som, ako hovoria angličania, book smart, on je street smart. V určitých situáciach sa niekedy cítim práve ja ako idiot, lebo nemám taký ten zdravý sedliacky rozum ako on.
Priznávam, že keď som prechádzala doktorátom, padlo mi dobre mať po boku človeka, ktorý tým prešiel tiež. Nikto z mojich blízkych, okrem kolegov, ma nevedel pochopiť a podporiť tak dobre ako on, pretože vedel o čom hovorím. Ale určite to nebola moja podmienka na výber partnera, skôr iba milý bonus. Poznám nespočetne veľa ľudí s nižším vzdelaním, ktorí sú rozhľadení a inteligentní a sú mojími dobrými priateľmi, rovnako ako som stretla hlupákov s pochybnými titulmi.
Áno. Môj manžel je učňovkár, ja mám VŠ vzdelanie. Nemyslím, že je preto hlúpejší ako ja. Ja som, ako hovoria angličania, book smart, on je street smart. V určitých situáciach sa niekedy cítim práve ja ako idiot, lebo nemám taký ten zdravý sedliacky rozum ako on.
@anonym_a323c4 presne to isté aj u nás.
@anonym_autor
Tu sa to opäť zvrhne na tému o tom, ako sú vzdelaní muži nepraktickí a v bežnom živote nepoužiteľní.
Ale ono to tak nie je. Myslím, že keby si žena mala vybrať praktického, zručného, schopného opraviť doma prakticky čokoľvek, ktorý by bol zároveň vysokoškolsky vzdelaný a schopný postarať sa vďaka svojmu intelektu a vzdelaniu dokonale o rodinu alebo praktického a zručného bežného absolventa učilišťa, asi by si išla do tej prvej voľby. To, že niekto študoval, nemusí automaticky znamenať, že nevie vymeniť žiarovku a nepomáha doma.
Poznas to pravidlo ze nakoniec trojkari davaju pracu jednotkarom? Velakrat biflosi s cervenym diplomom su v beznom zivote nepouzitelni. Kazdy ma akych koridor. Vyhladavam vzdelane zeny na oko mudrejsie ako ja a tie hlupe vylgarne i ked by boli ako chcu krasne prehliadam.
Mam muza bez maturity, lebo bol flakac a rodicia ho k tomu nenutili. Ja mam VS - nie lahku.
Ako sa spomina vyssie, intelekt je nieco ine - tam sme si sadli. Sme spolu uz vyse 10r a sme stastni🫶
Naopak, ja si neviem predstavit zit s niekym, kto by sa vyjadroval v beznom zivote tak, ako je pisany prispevok.
Hladala som aj aj, mam muza s rovnakym vzdelanim a zaroven je aj zrucny.
Poznas to pravidlo ze nakoniec trojkari davaju pracu jednotkarom? Velakrat biflosi s cervenym diplomom su v beznom zivote nepouzitelni. Kazdy ma akych koridor. Vyhladavam vzdelane zeny na oko mudrejsie ako ja a tie hlupe vylgarne i ked by boli ako chcu krasne prehliadam.
@anonym_b6c7da Pravidlo to naozaj nie je. Nehovorím, že sa to nemôže stať a je realita, že známky v konečnom dôsledku nič nehovoria, lebo majú nízku výpovednú hodnotu a škola od školy má inú náročnosť, teda nie sú objektívne. No toto je taká hláška, ktorou sa flákači ukľuďňujú. Extrémne inteligentní ľudia sú naozaj často v reálnom živote trošku stratení lebo rozmýšľajú úplne inak, ale priemerný dobrý študent je väčšinou úplne normálny človek a ide len o to, kde má priority a kde má nadanie. Mnoho škôl je technických, či silno prakticky založených a nie je len o sedení nad knihami, dobrá škola učí aj do praxe a kriticky myslieť.
@anonym_autor ked sa na to uz teraz pytas, tak sa na vztah vykasli. Ja ti poviem priklad z rodiny- sestra sa nechala nabuchat murarom, prvy sex a hned ostala tehotna. On ani jej priezvisko nevedel, ked dosli oznamit, ze je v tom. Ostala teda s nim, ze sak budu mat dieta. Sestra VS, precestovala pol sveta, akurat na chlapov mala vzdy smolu. Tak ostala s tymto “dubom”, ale on jej mentalne nesiaha ani po paty. Rozpravaju sa akurat tak o tom, kedy dieta kakalo a cikalo, lebo inak si nemaju co povedat. On je proste intelektualne uplne mimo nej a dost to vidno. Bol u nas nas kamarat, prisla aj sestra s muzom a ked odisli sa kamos pyta, ze co to ma preboha ta moja sestra za hlupaka- ze on nevedel suvislu vetu zo seba dostat. Takze za mna urcite nie.
@anonym_autor pri láske sa neriadim vzdelaním či vekom, akoukoľvek takouto povrchnou vecou, ktorá nemá na vzťah s mužom žiaden vplyv. Nehrá to tam pre mňa žiadnu rolu.
Manzel mal nizsie formálne vzdelanie (ja 2 akademické a jeden profesijný), on nemal ani maturitu. Maturitu si dorobil a dorába si aj Vs, s ktorou mu pomáham. Inteligencne sme na rovnakej urovni. Stále vieš partnera motivovat, aby sa ti formálne vzdelaním dorovnal, nie je to prekážka, ak ma kvality hodne tvojho zivotneho partnera
@anonym_autor intelektuálny - NIE ...akademický - aj ANO.
co je to vzdelanie?
Ludia, ktori nedokoncili vysoku skolu, a ani na nu nesli, neustale chodia po praci na kurzy, citaju knihy, sleduju rozne dokumenty,
premyslaju, citaju filozofiu.
Doktor ktory robi v BA operacie v nemocnici sa s pacientkami bavi horsie ako bulo z krcmy, len tak komentuje ze a co pacientka vobec nechce schudnut, a ked je pouceny, ze pacientka bola za nadvahu sikanovana, tak nech tak nerozprava,
tak pan MUDR. sa urazi a hra, ze on je obet.
Niekedy vzdelanie nie je nic len kus papiera, skutocna inteligencia a empatia je inde.
Ja mam vzdelanie nizsie ako moj partner, on ma VS 3 stupna, ja len 2ho.. mame aj uplne iny vseobecny rozhlad, on je skor zamerany na cestovanie, umenie, architekturu.. ja skor na psychologiu, filozofiu, biologiu.. doplname sa celkom dobre, rada sa s nim rozpravam. Ja som studovala medicinky smer, on pravo.. je advokat. Casto narazame na rozdiel, ze on pozera na pragmaticku stranku veci, ja na emocnu. Ale myslim, ze sa navzajom obohacujeme. A tak to ma byt.
Moji rodičia boli spolu 40 rokov. Ich problémy nesuviseli s tým, že otec mal vyučný list a mama VŠ. Otec bol vždy ten rozumnejsi, mudrejsi, rozhladenejsi.
Kámoška je akademik na veterine v Brne. Jej muž opravuje bicykle a ladí lyže. S ucnakom. Su skvely stabilny pár s 3 detmi.
Po rozvode som si hladala partnera. S jednym sme mali medzi sebou neskutocnu chemiu a prepojenie. A bol to on, co narazal na to, že je len "solvina" a ja VŠ. Že mi to nestačí. Stačilo by, keby chcel vzťah. Nechcel, rozisli sme sa. Po vyse roku sme sa stretli, pokecali o živote a bola som rada, ze sme spoli nezostali. Tie jeho temy boli velmi podobné, opakujuce sa. Nemali sme sa velmi o čom bavit.
Takže toto je extrémne individualne.
@anonym_autor
Otázka by mala smerovať k nerovnakemu IQ, nie stupňu vzdelania.
@anonym_autor Ano, bez problemov. Vztah je o inom. A zas si o sebe nenamyslaj ze si nieco viac, je mozne ze ten druhy je viac rozumny len to nepotrebuje ukazovat, hovorit o tom. Zvycajne tí co si myslia o sebe ze su rozumní su tí jednoduchsí.
@anonym_autor dúfam že neuvažuje o Tom nadviazať s tebou vzťah, lebo chudák by mal veľmi ale veľmi nasadenu latku nízko. Niekde pod zemou.
@anonym_autor pri láske sa neriadim vzdelaním či vekom, akoukoľvek takouto povrchnou vecou, ktorá nemá na vzťah s mužom žiaden vplyv. Nehrá to tam pre mňa žiadnu rolu.
@anonym_ade2ac najpatetickejsie co sa dalo vobec napisat.

že má nižšie formálne vzdelanie neznamená automaticky že intelektuálne je nižšie ako ty. ak takto formuluješ myšlienky ohľadom intelektu, tak s tebou by som problém mala 😏