Ako pomôcť kamarátovi s finančným problémom?
Ahojte, mám dobrého kamoša, čo má problém s financiami a akokoľvek mu chcem pomôcť, tak jednoducho neviem, lebo sa zamotáva. Aktuálne poberá OP na otca a má teda príjem iba 650 eur/m. On sa mesačne podieľa na nákladoch domácnosti sumou cca. 100 eur mesačne. Sám si hradí svoje náklady - mesačník na MHD, čiastočne stravu, drogériu, ošatenie, niečo na kávu v meste, ale to je max. 5 eur do týždňa apd. Gro peňazí dáva na cigarety, kde ho jedna krabička vyjde skoro 6 eur a vystačí mu na deň, niekedy na deň a pol. Čiže on reálne cca. 180 eur prefajčí. Pravdepodobne od polky mesiaca už nejako nevychádza a požičia si peniaze odo mňa, cca. 50-100 eur. A to už zistím, že má požičané od otca rovnakú sumu. Čiže zase na druhý mesiac mi vráti vráti 100 eur, vráti otcovi 100 eur, a opäť sa dostáva do kolotoča, že ku koncu mesiaca nemá peniaze. Ako mu pomôcť? Samozrejme, že som mu x krát vravela, nech obmedzí fajčenie a nech má jednu krabičku aspoň na dva dni a zníži náklad na polovicu. Nasporené nemá nič, na budúcnosť nemyslí. Nie je to žiaden sociálny prípad, chalan bol zvyjnutý mať príjmy predtým 1400 - 1700 eur/m netto. Ale takto už žije niekoľko rokov a zamotáva sa.
Človeku, ktorý nevyžije hlavne kvôli cigaretám, by som nepožičiavala absolútne nič.
Hlavné je to, že musí vracať peniaze. Čiže 100 eur vráti mne, 100 eur otcovi, 100 platí do domácnosti, ostane mu 350 eur na všetko a z toho už nevyžije ku koncu mesiaca a na začiatku nového mesiaca. Už som mu vravela, nech si na 2-3 hod denne nájde prácu z domu. Nech aj predáva, to je jedno, musí niečo robiť, takto to ďalej nejde.
Hlavné je to, že musí vracať peniaze. Čiže 100 eur vráti mne, 100 eur otcovi, 100 platí do domácnosti, ostane mu 350 eur na všetko a z toho už nevyžije ku koncu mesiaca a na začiatku nového mesiaca. Už som mu vravela, nech si na 2-3 hod denne nájde prácu z domu. Nech aj predáva, to je jedno, musí niečo robiť, takto to ďalej nejde.
@anonym_autor okrem opatrovateľakého môže mať ešte nejakú brigádu, keď má čas ísť do mesta na kávičku, aj na brigádu by čas našiel. A človeku, ktorý fajčí, by som nepožičala ani euro a bolo by mi srdečne jedno, či mu chýbajú peniaze, alebo nie. Lebo tým len podporuješ jeho lenivosť a nezodpovednosť
@anonym_autor keď mu nepožičiaš, bude musieť nejak vyjsť a ďalší mesiac mu o tých 100€, ktoré by ti predtým mal vrátiť, zostane viac
Nech si kupi tabak a dutinky a vyjde ho to o moc lacnejsie.A mozno aj vyjde s tymi peniazmi,co ma.
Ty mu chces pomahat ale akurat mu pomahas udrziavat cyklus z ktoreho sa nedostane (vdaka tebe)
@anonym_autor okrem opatrovateľakého môže mať ešte nejakú brigádu, keď má čas ísť do mesta na kávičku, aj na brigádu by čas našiel. A človeku, ktorý fajčí, by som nepožičala ani euro a bolo by mi srdečne jedno, či mu chýbajú peniaze, alebo nie. Lebo tým len podporuješ jeho lenivosť a nezodpovednosť
@anonym_3492b2 on sa pohne od otca max. na hodinu 2x do týždňa, zvyšok je pri ňom. Chalan nepije, nechodí do krčiem, nebehá za babami, negambluje. Táto situácia a otcov stav ho prikvačili tak, že to fajčenie je jediné, ako si kompenzuje a ventiluje stres. Vidím to na ňom. Robiť môže iba z domu, iba na PC, ale ani ten veľmi neovláda, resp. nie je familiar s MS office napríklad. Čiže neviem, čo by robil na PC, ale niečo by sa musel naučiť. On robil predtým skôr manuálne, nie hlavou. @anonym_a7f885 toto skúšal, má aj doma všetko k tomu, ale nebolo mu z toho dobre a bolel ho žalúdok.
Tak akú radu vlastne chceš? Keď este ospravedlňuješ jeho fajčenie?
Tak akú radu vlastne chceš? Keď este ospravedlňuješ jeho fajčenie?
@huxy ako ho finančne postaviť na nohy a čo by mohol robiť z domu, na PC aby si privyrobil aspoň 100 - 150 eur/m.
@anonym_3492b2 on sa pohne od otca max. na hodinu 2x do týždňa, zvyšok je pri ňom. Chalan nepije, nechodí do krčiem, nebehá za babami, negambluje. Táto situácia a otcov stav ho prikvačili tak, že to fajčenie je jediné, ako si kompenzuje a ventiluje stres. Vidím to na ňom. Robiť môže iba z domu, iba na PC, ale ani ten veľmi neovláda, resp. nie je familiar s MS office napríklad. Čiže neviem, čo by robil na PC, ale niečo by sa musel naučiť. On robil predtým skôr manuálne, nie hlavou. @anonym_a7f885 toto skúšal, má aj doma všetko k tomu, ale nebolo mu z toho dobre a bolel ho žalúdok.
@anonym_autor a kedy Ti nevrátil 100 eur ale len 20 eur, potom každý mesiac a už by si nepožičal. Že by postupne tých 100 eur splatil.
@anonym_autor a kedy Ti nevrátil 100 eur ale len 20 eur, potom každý mesiac a už by si nepožičal. Že by postupne tých 100 eur splatil.
@1andrea111 lenže on mi dlží 1700 eur, a to mi spláca po 50 eur/m. A potom si 50 požičia a vráti 100. To je nekonečný príbeh.
Hradí si aspoň sám stravu, alebo sa "priživí" pri otcovi?
@1andrea111 lenže on mi dlží 1700 eur, a to mi spláca po 50 eur/m. A potom si 50 požičia a vráti 100. To je nekonečný príbeh.
@anonym_autor ak ti dlží takú sumu, uz by som nepozicala. Najskôr nech splatí. Ty máš predpokladám taktiež svoju rodinu, ktorú musíš živiť
@anonym_autor Tak kto chce kam pomôže si sám. Nech proste obmedzí fajčenie a nakoniec nech prestane. Nemá peniaze ale na cigarety mu nie je hanba míňať?
Viem že popri opatrovateľskom je ťažké mať ešte druhú prácu a vlastne ani nemôže ak je celodenný opatrovník, naozaj len niečo z domu.
Každopádne už by som mu nepožičala, ešte ak ti je dlžný takú sumu to sa bude len nabalovať.
Alebo je ešte možnosť otca niekam umiestniť a on aby šiel pracovať do normálnej práce.
Možností je myslím si veľa.
@anonym_autor nepoziciavat. A kwd musi fajcit chudacik, tak nech si kupi tabak, dutinky a nech si to chysta sam vecer pred telkou, nejake euro mu to asi usetri.
Hradí si aspoň sám stravu, alebo sa "priživí" pri otcovi?
@anonym_e7b83f hradí nielen sebe, ale nakupuje bežne aj otcovi, keďže on varí a stará sa o domácnosť. Čiže každý týždeň kupuje pečivo, nejaké ovocie, zeleninu, šunku, malo apd. Samozrejme väčšie nákupy sa robia aj z otcovho dôchodku, keďže sám by to nedával a otec má dôchodok vyšší ako je jeho OP. On varí, piecť veľmi nevie, ale vie robiť žemlovku, ryžový nákyp, palacinky, čiže aj o sladké sa postará.
@anonym_autor ak ti dlží takú sumu, uz by som nepozicala. Najskôr nech splatí. Ty máš predpokladám taktiež svoju rodinu, ktorú musíš živiť
@anonym_31f063 spláca mi to, bolo to pôvodne 3000 eur, teraz je to 1700 eur. Spláca mi to postupne, len mu to viac nevychádza.
@anonym_autor nepoziciavat. A kwd musi fajcit chudacik, tak nech si kupi tabak, dutinky a nech si to chysta sam vecer pred telkou, nejake euro mu to asi usetri.
@kitycat toto bola prvá voľba, skúšal, ale nebolo mu z toho dobre. A skúšal to asi mesiac, musel prestať.
@huxy ako ho finančne postaviť na nohy a čo by mohol robiť z domu, na PC aby si privyrobil aspoň 100 - 150 eur/m.
@anonym_autor Prepac, ale to nie je tak, ze dnes si zmyslis pracu z domu a zajtra uz robis. Hlavne ked hovoris, ze s PC mu to prilis nejde. Keby to takto fungovalo, tak robia vsetci z domu. Nerealne.
@anonym_autor tak nech ide otec do domova a milostivý má šmýkať do práce za 1700€ a môže vyfajciť aj 390€
@anonym_autor Tak kto chce kam pomôže si sám. Nech proste obmedzí fajčenie a nakoniec nech prestane. Nemá peniaze ale na cigarety mu nie je hanba míňať?
Viem že popri opatrovateľskom je ťažké mať ešte druhú prácu a vlastne ani nemôže ak je celodenný opatrovník, naozaj len niečo z domu.
Každopádne už by som mu nepožičala, ešte ak ti je dlžný takú sumu to sa bude len nabalovať.
Alebo je ešte možnosť otca niekam umiestniť a on aby šiel pracovať do normálnej práce.
Možností je myslím si veľa.
@anonym_8e3669 on je na otca veľmi naviazaný a nedá ho v žiadnom prípade do DSS. Dochoval mamu, boli to ťažké roky, veľmi ťažké, a teraz má iba otca, zlomilo by mu to srdce, keby ho umiestnil niekam do DSS.
@anonym_e7b83f hradí nielen sebe, ale nakupuje bežne aj otcovi, keďže on varí a stará sa o domácnosť. Čiže každý týždeň kupuje pečivo, nejaké ovocie, zeleninu, šunku, malo apd. Samozrejme väčšie nákupy sa robia aj z otcovho dôchodku, keďže sám by to nedával a otec má dôchodok vyšší ako je jeho OP. On varí, piecť veľmi nevie, ale vie robiť žemlovku, ryžový nákyp, palacinky, čiže aj o sladké sa postará.
@anonym_autor možno by si mu najviac pomohla tak, keby si išla postrážiť jeho otca a on by zatiaľ išiel napr, dokladať tovar do Tesca, teraz pred Vianocami hľadajú brigádnikov v každom reťazci. Píšeš, že nakupuje otcovi, veď ten má dôchodok, či?
nahrada za cigarety nieje lacnejsia? tabaka , alebo elektronicke? chce vobec aby si mu pomahala?
@anonym_autor možno by si mu najviac pomohla tak, keby si išla postrážiť jeho otca a on by zatiaľ išiel napr, dokladať tovar do Tesca, teraz pred Vianocami hľadajú brigádnikov v každom reťazci. Píšeš, že nakupuje otcovi, veď ten má dôchodok, či?
@anonym_3492b2 on sa žiaľ už ku manuálnej práci nebude môcť vrátiť. Mal vážny úraz, operácie a teda nemôže vôbec dvíhať ťažké veci... naozaj bude mať veľký problém uplatniť sa na trhu práce neskôr. Každý deň musí cvičiť, rehabilituje a aj tak to vyzerá, že bude musieť absolvovať ešte zákrok.
@anonym_3492b2 no do domácnosti sa nakupuje aj z otcovho dôchodku, aj z jeho peňazí. Väčšie nákupy robia od otca - ten hradí nájom, elektrinu, plyn, poistky, dane, odpad, väčšie nákupy do domácnosti - niekoľko krát za mesiac ( mäso, zelenina, prací prášok, aviváž, čistiace potreby, z jeho peňazí sa hradia lieky a náklady na liečbu). Také obyčajné - že sa ide kúpiť 5 rožkov, malo a 15 dkg šunky, malo - hradí kamoš.
@anonym_3492b2 on sa žiaľ už ku manuálnej práci nebude môcť vrátiť. Mal vážny úraz, operácie a teda nemôže vôbec dvíhať ťažké veci... naozaj bude mať veľký problém uplatniť sa na trhu práce neskôr. Každý deň musí cvičiť, rehabilituje a aj tak to vyzerá, že bude musieť absolvovať ešte zákrok.
@anonym_autor prečo si nevybavil invalidný dôchodok? Ale vlastne prečo by sa o niečo snažil, keď mu požičiaš. Myslím, že jeho problém je niekde úplne inde, ako to, že nebude môcť pracovať fyzicky. Som zvedavá, z čoho bude žiť, keď sa raz jeho otec pominie. Zase téma, kde sa nájde 150 krát, ako to nejde
Tak mu ďalej požičiavaj. Všetko neguješ, žiadna rada nie je dobrá.
X ľudí vie šikovne pracovať na pc, a majú problém si nájsť niečo na privyrobenie si na doma. Určite sa o tohto kamarata pobijú, čo na pc pracovať nevie. Úplne nereálne predstavy.

Pokiaľ si dovolí prefajcit 180€ stoho mala . Nijako by som mu nepomohla ani by som nepožičala a na kávu tiež do mesta za 20€ mesačne nemusí chodiť . Doslova 200€ z 650€ aby míňal na bludy je nezodpovedné