Ako pomôcť nevlastnému bratovi postaviť sa na vlastné nohy?
Dlhšie uvažujem ako túto situáciu opísať a nezačať od Adama a Evy.
Mám nevlastného brata, naši si adoptovali maminho synovca z druhého kolena, ktorý vyrastal v zahraničí. Mama mu zomrela otec alkoholik ho bil, mal jazvy po celom tele. Ušiel z domu v 14tich, živil sa príležitostnými prácami, žil ako bezdomovec. Hľadal mamu, ale mi sme sa odsťahovali. Potom sme sa našli, naši všetko vybavili, občianstvo aj psychológa a plastického chirurga našli, zapísali ho do školy do 8tr. Zmaturoval, študoval na ekonomickej univerzite po pár rokoch nechal teraz študuje právo. Naši sa dávnejšie rozviedli, žijú ďaleko. Som mu nablízku iba ja, sľúbila som našim, že na neho dohliadnem, ale už to prestávam dávať. Bol dospelý keď sa od našich odsťahoval, ale u mňa mal mať vždy izbu. Už ako gymnasta mal pomer so staršou ženou a za posledné roky ich bolo mnoho, asi so šiestimi žil aj v spoločnej domácnosti maximálne tak rok. Vždy to boli slobodné mamičky alebo rozvedené ženy s dcérkou. Vždy bol po čase problém, že partnerka viac zarába, partnerka je viac scestovaná, partnerka chce mať čas vo dvojici, ale on má cez deň školu, potom brigády a ešte sa musí učiť, partnerka toto-hento...
Som vydatá mám dve deti, ,,jeho,, izbu som potrebovala pre dcéru aby nebola v izbe so synom. On sa hocikedy aj noci objaví s taškou v ruke že nemá kam ísť. Snažím sa mu pomôcť aj finančne ale do nekonečna sa nedá, už mal tridsať raz sa musí postaviť na vlastné nohy. Ako to docieliť?
po 30 tke už mohol mať aj vlastný jednoizb. byt, alebo aspoň niečo v podnájme kde sa bude mať kde vrátiť...
@deti95060810 z čoho, študuje, nikdy nepracoval na ttp na plný úväzok má iba brigády čo zarobí ide na živobytie, býval aj v zdielanom byte, tiež tam vyštartoval po staršej spolubývajúcej a potom musel odísť. Niekedy robil donášku, teraz pomocné administratívne práce.
Otec mu kúpil auto, na kamošovej rozlúčke so slobodou ho rozbil a poškodil aj stánok popri ceste stále spláca škodu.
po 30 tke stále študuje? to je večný študent? v 30tke už mal byť dávno vyštudovaný resp. veľa ľudí študuje externe, ale pracujú na TPP...
to je ozaj nejaký " prípad " ...
A Ty si mu nepovedala, že v noci sa len tak nechodí? Ako sestra mu vysvetlí, že má dosť rokov na to, aby si našiel nejaký domov a normálne sa aspoň niekde usadil. Počíitať s tým, že kedykoľvek v noci vás prepadne by nemal. Mal to ťažké, ale práve preto by mu malo záležať na nejakej stabilite v živote.
@januska12323 je moc zakomplexovaný, podľa mňa by mal vyhľadať opäť odbornú pomoc. Ja som sa snažila, aj deti partneriek som postrážila ak mali romantiku. Ale aj tým deťom ublížil rozchodom, rok sa dieťaťu venuje a potom ho ignoruje, jedno z tých dievčat je spolužiačka mojej dcéry, je mi trápne sa s ňou stretávať a ospravedlňovať brata, lebo brat hory-doly nasľuboval
@anketkarka predtým ma v noci nebudil, prespal v aute pred naším bytom, došiel až ráno, ale už ani auto nemá
Začnem asi takto. Nie si zodpovedná za dospelého svojpravneho človeka. Pocit zodpovednosti na teba hodili rodičia keď sa odsťahovali. Ale zrejme ani oni nemysleli že u teba tu izbu bude mať do 70tky.
Len preto že mal ťažký štart do života neznamená že ťa bude finančne a psychicky vysávat po zvyšok tvojho života.
Neúspešné vzťahy so staršími ženami majú korene v útlej mladosti kde chýbala mama. Lenže vzťah muž a žena je iný ako vzťah syn matka a preto mu tie vzťahy stále stroskotavaju. Kým si to neuvedomí, nepomôžes mu.
Vaši Ti nechali bývanie s tým, že on tam má mať miesto? Alebo máš s manželom vlastne bývanie? … ak druhá možnosť, odstrihni sa a staraj sa o svoju rodinu a nie 30 o ročného brata, ktorý sa stále na niekoho bude spoliehať. Sama mu tým škodíš a sebe tiež.
@deti95060810 on začal u nás zš v 17tich, v 8ročníku , potom gympel, potom asi 3-4roky na ekonomickej univerzite a teraz to právo denné štúdium
keď sa nevie nájsť a tvoji rodičia ti ho hodili na krk. Povedz im, aj jemu, že stačilo, nech si ho teraz zoberú oni k sebe a pokúsia sa ho nejako upratať oni, že tebe sa nedarí.
Toto nie je tvoja povinnosť ho ťahať zo sračiek. áno, niektorí ľudia majú horší štart do života, ale treba sa s tým popasovať a nie sa celý život na to vyhovárať. Alebo nech si nájde nejakú zabezpečenú staršiu ženu, ktorá bude rada že má doma zajaca a on bude mať svoje zázemie. Blbo som to napísala, ja viem, ale čo iné poradiť?
@hellionka otec mal svoj byt a mama svoj, dali do nájmu a spoločnej žili v 4izbáku ten bol tiež v nájme, mali to tak preto lebo naši sa brali a rozviedli 2x. Po rozvode šli bývať každý do svojho, brat zostal s mamou a keď sa mama sťahovala šiel k partnerke od nej k otcovi. Od otca k partnerke potom k nám.
@0silvia0 otec žije teraz v Nemecku , mama s druhým manželom a mladšou sestrou na juhu Maďarska. On má školu tu.
@katka700 ono až také staré neboli, maximálne o 9-10 rokov staršie.
Ty nemáš prečo ospravedlňovať brata, je to jeho chyba nie tvoja. Prestaň zo seba robiť matku Terezu, keď to nedokážeš ty nech to spraví manžel.
treba sa s rodičmi porozprávať, tiež by sa mali zaujímať, ,nie Tebe ho nechať na krku, veď oni si ho zobrali, keď mal taký pohnutý život tak pochybujem žeby sa len tak vymotal sám z problémov
@alenka58 prepáč, ale to nie je malý chlapec, ktorého by mali riešiť rodičia. To je už chlap, ktorý by sa mal vedieť o seba postarať v 30tich rokoch. Pohnutý život mal ako dieťa a teraz sa ma niekto preto o neho starať do dôchodku? Pomohli sa mu postaviť na nohy a on si žije tak, že príde aj o auto. To donekonečna zachraňovať nevie nikto. Je zodpovedný za svoj život, lebo je svojprávny.
autorka, stale nerozumiem - kto vlastni byt, v ktorom byvas a v ktorom ma mat tvoj brat izbu? ak ti ho nechali rodicia - hold, musis brata znasat. Ak si si byt kupia ty sama s manzelom - nemusis mu drzat detsku izbu.
Pokial je natoľko chytrý aby študoval 4 roky ekonomickú a teraz denne právo, nech sa spamätá a postaví sa na nohy!
To ze mal na ho ... štart nie je tvoj problém, sorry. My mame male deti a keď jeden z rodičov riešil, ze ved ja sa postarám oňho, povedala som ze nie. Rodic je fit pracujúci. My mame zatiaľ 2 deti do 5 rokov a mame co robiť. Povedala som, nech si majetok nechajú ale ja na to nemám kapacitu a vzhľadom na vek detí ani dlho mat nebudem. A to ešte úplne odhliadnuc od silné nacistickej povahy.... Ja by som bola po takej starostlivosti hodná na psychiatra a pi mne maloleté deti s matkou uplne mimo 😏.
Jasne ze som bola zazlu a kludne aj budem. Ale život si extra nicit nenechám! Môže kto chce aj na hlave skákať!
Takže toľko k ohľadu ma seba samu.
Vrele to odporúčam aj tebe! Upovedom rodicov, už dávno ho mali upratat a nie hodiť ti na krk vecného študenta! Čo ty si mobilný psycholog a charita v jednom??
Normálne tvrdo povedz rodičom, nech riesia jeho aj jeho finančnú situáciu atd. Ty ich všetkých pistav pred hotovú vec a čau nazdar. Mozog mu evidentne celkom dobre funguje, tak nech ho prepne z módu studovania do módu fungovania samostatné. Sorry ale štúdium denne v 30 je luxus a keď naň nema, hajde do roboty a popri práci nech dorobi ekonómiu!
Ty si zodpovedná za svoju rodinu a svoj vás a € venuješ jemu na úkor svojich detí, muza, seba.
Nesie si v sebe traumu z detstva a podvedome hlada mamu. Mam pocit, ze dokial nedostuduje a nezamestna sa, tak sa jeho situacia doporiadku neda
Možno sa bude takto hľadať celý život.On ani nevie kam patrí býval u mamy, otca, priateľky, teba, podnájom...študoval jednu školu, potom druhu...
A hľadá stále rodinu, lásku, ktoru nemal.Jemu by bolo najlepšie, keby si našiel vrstovnicku.Tak mu navrhni, že by bolo fajn navštevovať psychológa.
Asi sa vždy niekto o neho staral otec mu kúpil auto, ty prichýlila....bystrý asi bude, keď študuje právo tak si s ním sadni a porozprávajte sa, že máš deti a tiež nemôžeš byť vždy pripravená ho prichylit.
@kaktusik007 nie, máme vlastný byt. Mama, keď sa sťahovala, dalo byt do nájmu, ale baba čo tam bývala nechcela odísť hoc sa jej skončila nájomná zmluva, ani platiť sa jej veľmi nechcelo. Tak sa rozhodla pre predaj. Otec svoj byt tiež predal pred časom oženil sa znova sa, potreboval peniaze na väčší byt. Keď sa sťahovali do zahraničia predali aj ten.
@libusak
@luccija najhoršie je, že nevidím svetlo len dlhý dlhočizný tunel. Pred časom som si myslela že keď dokončí ekonomickú bude riadne robiť, ale zrazu len tak pri káve spomenul že ho eko už nebaví a už študuje právo...
Tých vážnych rozhovorov bolo pár, ale výsledok minimálny. Asi iba toľko že potom najprv prespal 1-2noci u niekoho až potom došiel k nám
Škoda zahodiť školu, keď bol už v takom ročníku.A chodí vôbec na to právo?neklame?tak už má aj dosť rokov, aby bol zodpuvedny možno ty si jediná, ktorá s ním preberá sukromie a vieš mu dohovoriť.Kym zarobí nejaké peniaze to ešte budú roky aspon sa snaží čo sa tyka práce?
nuž musíš si Ty zapnúť svetlo v tom tuneli. Inak to nepojde. Kebyže sa tu bavíme o 17-18 ročnom ok, ale 30 ročný chlap… Ak vedel mať toľko partneriek tak hádam dokáže pochopiť, že študovať denne štúdium v 30 je vážny nonsens. To by ma zaujimalo koľko ešte bude študovať … Neverila by som mu že to dokončí a takto bude mat potom 35 … 40 … a proste stále bude nesamostatny. A inak ešte mama a otec sa k nemu a Tebe tiež “pekne” zachovali. Nové rodiny a on nech si robí čo chce. Prečo aj Ty to takto nepojmeš …
Tak nech si nájde prácu a začne študovať externé To takýmto štýlom ho budeš mať na krku aj keď bude mať 50,lebo z čoho má žiť,keď študuje
Možno si to niekto prečíta: Snáď to niekomu pomôže kto sa ocitne v podobnej situácii.
S mužom sme pritvrdili, snažila som sa byť neoblomná, po všetkom čo som si prečítala. Brat, keďže u nás zostať nemohol, sa nakoniec utiahol u otcovho krstného, u starého pána to nemal na ružiach ustlané a konečne ho to donútilo zamyslieť sa nad životom. Tak ma prekvapil. Udobril sa s bývalou partnerkou, v rámci rodinnej večere oznámil zásnuby a že sa v blízkej dobe sťahuje a s ňou a malou do rodičovského domu.

Nechať ho padnúť na hubu, už ste pre neho ako rodina urobili viac ako dosť. Je smutné aký mal štart života ale za toto čo robí je už zodpovedný on sám. Môžeš mu pomôcť nájsť prácu a bývanie ale to je všetko. On teraz nemá dôvod byť dospelý keď sa stále môže nasťahovať s igelitkou. Tvojmu mužovi to nevadí?