icon

Ako pracovať na sebavedomí a prekonať strach?

9. dec 2023

Prosím vás.. ako pracovať na sebavedomí? Snažím sa celý život nejde to. Prídem si koniec koncov len agresívna keď sa snažím nejako prejaviť, nediplomaticka, hrubá. Celý život túžim vedieť odpalkovat človeka tak, ze o tom vlastne ani nebude vedieť a dá si pokoj. Po deťoch mam pocit, že je to ešte horšie. Prídem si niekedy jak nesvojpravna, mam pocit, že keby na mňa niekto "zautoci" rozplačem sa alebo zacnem kricat nezmysli. Cítim sa ako precitlivene klbko niečoho tak nestabilného, lahko dotknutelneho. Tak strašne to na sebe nenávidím a neviem si s tým rady...
Čím ďalej tým viac vidím, ze druhí to zo mňa cítia a potom sa ku mne správajú nepekne.
POMOC

reanda
9. dec 2023

ides na to zo zleho konca.. sebavedomie je o tom, ze si uvedomis, ze si hodnotna taka, aka si, bez ohladu na to, co si o tebe myslia ini ludia a ci im vyhovujes.. pravé sebavedomie vychadza zvnutra a nepotrebujes nan potvrdenie okolia.. a preto ta potom ani nerozhodi, ak na teba niekto nejak 'zautoci' a vobec nemas potrebu ho odpalkovat.. s takym clovekom sa proste ani nebavis, alebo mu len v klude odpovies, ze ty to vidis inak a ides dalej.. vobec ta to nerozhodi.. takze ak chces 'pracovat' na sebavedomi, pracuj na tomto uvedomovani.. ze si v poriadku a ze to nemusis nikomu dokazovat.. tuzba niekoho odpalkovat je len zufala sebaobrana.. ale sebavedomy clovek sa nemusi branit.. nema sa pred cim.. nikto mu nemoze skutocne ublizit.. sustred sa na seba, nie na inych.. vnimaj seba, ako sa citis, co ti vadi a preco a co na tom ty mozes zmenit, ale nie reakciami do okolia, ale zmenou svojho prezivania

marianarem
9. dec 2023

No je to tak, to sebavedomie sa musi vnutri "nainstalovat" a tie reakcie na okolie pridu same a ako pise @reanda, nebudu take konfrontacne, ako si teraz predstavujes. V podstate pri tom "utoku" of ineho budes vediet zostat kludna.
Mne pomohli zivotne skusenosti so sebou, boli to tazke situacie, v ktorych som ale uvidela svoje silne stranky. Nie take, vdaka ktorym som nejaka uzasna a nedajboze lepsia ako druhi, ale take, ktore mi umoznuju prekonavat tazkosti a posuvat sa v zivote dopredu. Druha vec, co mi zasadne pomohla, bola psychoterapia a konkretne katatymno-imaginativna terapia. Nou sa mi akoby presne podarilo nainstalovat nieco nove do podvedomia. Trvalo to dlho, ale vysledok to malo. Naozaj som videla, ze v roznych situaciach reagujem uz inac, s vacsim kludom. A dialo sa tak automaticky, proste zo mna isli ine veci ako predtym a bez rozmyslania. Ci uz islo o situacie, v ktorych by som sa predtym neodvazila ozvat alebo o veci, ktore by ma predtym neskutocne zranili a vytocili. Takze ja odporucam tu terapiu, len treba najst niekoho dobreho.

otvorena
9. dec 2023

Fuuha ak chces napíš správu. Posledná veta je pravda. Neviem prečo ale ľudia keď vidia tvoju slabosť tak sú schopní robiť napriek, ubližovať..či ich to teší to netuším alebo majú lepší pocit 🤦poznám pár ľudí