Ako prekonať depresiu bez ohrozenia partnerstva?
V posledných mesiacoch trpím depresiou. Robím čo môžem, aby som sa z toho dostala, ale nič nepomáha. Chodím k psychiatričke, beriem tri druhy liekov, chodím pravidelne k psychologičke, čítam knihy ako sa dostať z môjho nastavenia mysle, zamestnávam sa, snažím sa hýbať... ale stále sa cítim mentálne na dne, mám chuť len plakať.
Spôsobuje to ale moje problémy v partnerskom vzťahu. Môj partner čaká, kedy budem okej. Sťažuje sa, že so mnou nemôže zdieľať tie pekné veci zo života, že na sebe nepracujem v tejto oblasti, že som strašne negatívna, že to nezvláda. že sa aj snažil, ale mal pocit, že veď to bude len obdobie, ale mne to trvá už dlho (povedala by som od konca februára či marca).
Čo mám robiť, aby mi depresia nezničila vzťah?
@annyejnji123 ako dlho ste spolu a kolko mate rokov?
Ono to moje mentálne nastavenie veľmi súvisí aj s tým, že si dlhodobo neviem nájsť prácu (našla som si krátkodobé, čo skončili..) a moje úspory sa míňajú, rozposielala som milión žiadostí a nikde nič, hoc mám VŠ, prax... aj to neskutočne vplýva na mozog, sebahodnotu ale aj to, že bez peňazí sa človek nepohne... my ešte spolu nežijeme, partner je na tom tiež zle, skúša podnikať, ale netuší, či mu to vyjde, nemá rezervu.. všetko to vplýva na tú psychiku aj zvonku
@annyejnji123 O to viac by ťa mal pochopiť a byť ti oporou.
Toto nie je partner akého si zasluzis
Možno ti depresia vzťah neničí, iba odhalila dosť podstatne fakty.
Ak máš depresiu a liečiš sa, treba si uvedomiť, že to nie je bežný smútok a ani rozhodnutie človeka. Od februára či marca, nehnevaj sa, to nieže nie je dosť dlho, to je nič. Namiesto opory počúvaš výčitky. A myslím si, že by si takéto počúvala vždy, keď by prišli ťažšie chvíle, choroba, problémy. Partner má byť oporou. Pravdepodobne Ťa aj toto ťahá dole.
Nemáš dobre nastavené lieky.
Dosať si za depresiu napr onkologické ochorenie. Zničená po chemo. Ak by Ti potom hovoril, že to trvá dlho a si negatívna a namiesto podpory by ti takto vyplakaval, tiež by si sa ako prvé bála, že Ti rakovina zničí vzťah?
Môže to byť tým, že nemáš prácu a úspory sa míňajú. Pred 20 rokmi som bol v podobnej situácii. Ale lieky som nebral. Teraz som v pohode so všetkým.
@annyejnji123 Zober partnera so sebou k psychologicke. Ja som mojho zobrala, ked som mala velku krizu, kamoska tiez zobrala svojho. Partner moze povedat, ako to citi, vnima, psychologicka mu moze zase niektore veci vysvetlit, aby to cele viac pochopil.
@annyejnji123 Nehnevaj sa, to nie je partner, ale debil. Neviem či v tvojom stave sa oplatí takému sebeckemu debilovi vôbec venovať pozornosť. Zameraj sa hlavne na seba, na svoje zdravie, to je najdôležitejšie. Skús zmenu liekov, prípadne lekára. Niekedy je to beh na dlhé trate, u mňa 5x hospitalizácia a takmer.10 rokov, ťažká depresia. Chvalabohu to už konečne vyzerá fajn. Veľmi ti držím palce
@annyejnji123 partnera pošli do riti,,,ten by mal byť prvý, ktorý ti pomáha, stojí pri tebe...
Partner by mal pri tebe stat a povzbudzovat/podporovat ta♥️ ale on to ako citam zial nerobi, a nielenze nerobi, este ta aj dava dole nez uz kvoli depresii si. Ako by ta podporoval pri inej chorobe alebo inom zavaznom probleme, ktory by sa nedal vyriesit zo dna na den? Aj on by si mal co-to nastudovat o depresii a ked ta lubi skusit hladat nejake to riesenie pre zlepsenie tvojho psychickeho stavu. Co sa prace tyka, je urcite tazke najst pracu, ked sa takto citis...ale skusala si si najst docasne aj keby len upratovacie prace? napr. kancelarii? pri takej praci velmi komunikovat s druhymi nemusis, robis si svoju robotu. Kasli na to pre zatial,ze mas VS a aj prax v tom com mas. Bolo by to len docasne riesenie,kym by sa ti nepolepsilo🤗 Byt tebou tak s takym partnerom niesom, aj ked je to urcite aj pre neho narocne, ale napriek tomu by sa ti mal snazit byt oporou. Este taka otazka, nejaky vylet do prirody si s nim skusala? Moznoze tam by si trochu zvolnila-este skus toto ak si v stave to skusit a uvidis ci aj potom bude stale frflat. Drzim silno palceky nech sa ti polepsi🍀🍀🍀
Depresia je choroba nie obdobie a potrebuje čas na liečenie. Ak to partner nechápe a má ťa iba na pekne chvile asi to partner nie je. Lebo partner by ťa nemal odložiť v zlých časoch a čakať až prejdú aby si zase začala užívať. Vzťah by mal byť v chorobe oporou a partner by ťa mal podrzat.
Pises,ze to trva dlho,ale od februara je to len 5 mesiacov. Depresia sa nevylieci za pol roka. Mozno by ti mal psychiater nastavit inak lieky alebo zmenit. Ale co velmi pomaha su prechadzky. Aj ked sa ti nechce,musis chodit denne na prechadzky najlepsie do prirody. To odporucaju aj terapeuti. Fyzicka aktivita tiez pomaha a co najmenej sledovat mobil a tv.
Kašli na vzťah, a zameraj sa na svoju liečbu. Tento vzťah ta ťahá len dole.

Ono to moje mentálne nastavenie veľmi súvisí aj s tým, že si dlhodobo neviem nájsť prácu (našla som si krátkodobé, čo skončili..) a moje úspory sa míňajú, rozposielala som milión žiadostí a nikde nič, hoc mám VŠ, prax... aj to neskutočne vplýva na mozog, sebahodnotu ale aj to, že bez peňazí sa človek nepohne... my ešte spolu nežijeme, partner je na tom tiež zle, skúša podnikať, ale netuší, či mu to vyjde, nemá rezervu.. všetko to vplýva na tú psychiku aj zvonku