icon

Ako prekonať hanblivosť a úzkosť v novom prostredí?

20. jún 2025

Dobry vecer. Uz dlho sa trapim kvoli mojej povahe, kvoli ktorej som za cely zivot nemala ziadnu kamaratku. Som velmi ticha a hanbliva a k tomu este aj uzkostliva. Stale ked som v novom kolektive, nikde nezapadnem a zostanem sama. Neviem sa ozvat prva a aj ked sa niekto ku mne prvy ozve, neviem rozvinut komunikaciu. Proste neviem o com sa rozpravat. A mam pocit ze posobim ako niekto kto sa nechce s nikym rozpravat ked sa na mna pozriete. Este ako aj 25 rocna som vzdy nervozna ked hovorim s ludmi a srsi zo mna hanblivost. Kazdy so mnou hovori ako s deckom kvoli tomu. V skole som bola ten typ, ktori cez prestavky ticho sedi a s nikym nehovori. Ci uz na zakladke alebo na strednej. Som kvoli tomu aj divna, ako sa povie "socially awkward" a pripadam si ako dement na liekoch. Velmi ma moja povaha nici a neviem co robit.
Na druhy tyzden sa stahujem do zdielaneho byvania s ludmi ktorych nepoznam a zacinam pracovat v Lidli ako predavacka a bojim sa ci to zvladnem. Chcem skusit nejaky obchod ci ma nahodou neosmeli, pomoze mi s tou hanblivostou, no moze to byt aj horsie. Neposielajte ma k psychiatrovi, lieky uzivat nechcem a navyse problem nevyriesia. Psychologa si zatial dovolit nemozem.

denkabemommy
20. jún 2025

Psychológa môžeš mať aj zadarmo, stačí si vypýtať sprievodný lístok od obvodného lekára a nájsť zazmluvneneho psychológa 🙂. V každom prípade možno sa to zlepší, skús trénovať small talks, napr sa spolubyvajucich spýtaj ako sa majú, keď sa ráno stretnete v kuchyni. 🙂

domkakvet
20. jún 2025

Ostan taka aka si, najdu sa ludia, ktorym to bude vyhovovat.

autor
20. jún 2025
@domkakvet

Ostan taka aka si, najdu sa ludia, ktorym to bude vyhovovat.

@domkakvet Tak ale ani mne moja povaha nevyhovuje. Chcem byt smelsia a posobit normalnejsie no neviem ako sa z toho dostat.

evienmk
20. jún 2025

Ale to nie je choroba. Si jednoducho silná introvertka. V práci Ti to pôjde, neboj sa a pri tom zdieľanom bývaní asi nikto nečaká, že budeš niekomu robiť nejaký program. Si dospelá, keď prídeš z práce, tak povieš, že si unavená a vo svojej izbe môžeš oddychovať osamote. Alebo budeš mať spoločnú izbu s inými?

domkakvet
20. jún 2025

Casom sa to moze zmenit aj vekom, este si mlada, viem, ze niektori viac komunikuju az ked su starsi.

autor
20. jún 2025
@evienmk

Ale to nie je choroba. Si jednoducho silná introvertka. V práci Ti to pôjde, neboj sa a pri tom zdieľanom bývaní asi nikto nečaká, že budeš niekomu robiť nejaký program. Si dospelá, keď prídeš z práce, tak povieš, že si unavená a vo svojej izbe môžeš oddychovať osamote. Alebo budeš mať spoločnú izbu s inými?

@evienmk Nie budem sama na izbe. Na jednej strane sa tuzim kamaratit aj so spolubyvajucimi, vychadzat s kolegami ale druhej strane sa neviem dokopat k tomu aby som s tym nieco robila. Proste strach, uzkost, nizke sebavedomie. Akoby blok.

hankab
20. jún 2025

Som rovnaka ako ty a presne rozumiem o com pises. Mam o 10 rokov viac a nic sa vekom nezmenilo. Proste si na to raz zvyknes. Tiez ma to dlho trapilo a doteraz mam obcas take myslienky, ale uz iba vtedy ked som dlhodobo medzi ludmi, ktori su extemni extroverti a pri nich si vzdy pripadam este divnejsie nez vzdy predtym.

dettilv
20. jún 2025

Fuuu moja sestra je taka a vždy mala problémy v práci kvôli tomu. Tak keď bude divní kolektív tak budeš mať zle🫤

medina20
20. jún 2025

Ja som taká istá ,tiež sa mi moja povaha vôbec nepáči a chcela by som to zmeniť ale nejde to… mám 28 a ja aj keď mám ísť doktorke tak sa trasiem a bije mi srdce ako keby sa neviem čo stalo🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️nechcem byť taká ,ale neverím ,že sa to niekedy zmení ,bohužiaľ

zelenina1
20. jún 2025

Rozumiem ti. Som 100% introvert..... TRENING. TRENING. TRENING. Da sa to zmenit. Na konci dna budes introvert, ktoreho okolie bude povazovat za extroverta.

Hovorit na cudzich ludi, testovat si small talk s kymkolvek. Naozaj nic nepokazis, ked povies okoloiducemu "dobre tenisky". Byt zdravo drzy a zaroven dobry posluchac..... Aby ta mali ludia radi, staci ich dobre pocuvat, trefne reagovat + trochu drzosti + trochu laskavosti + povedat im aj daco citlive o sebe, aby nadobudli pocit ze im doverujes. Nie je to raketova veda, je vlastne dost jednoduche zabezpecit, aby ta random ludia mali uprimne radi 🙂

lindayaaa
21. jún 2025
@zelenina1

Rozumiem ti. Som 100% introvert..... TRENING. TRENING. TRENING. Da sa to zmenit. Na konci dna budes introvert, ktoreho okolie bude povazovat za extroverta.

Hovorit na cudzich ludi, testovat si small talk s kymkolvek. Naozaj nic nepokazis, ked povies okoloiducemu "dobre tenisky". Byt zdravo drzy a zaroven dobry posluchac..... Aby ta mali ludia radi, staci ich dobre pocuvat, trefne reagovat + trochu drzosti + trochu laskavosti + povedat im aj daco citlive o sebe, aby nadobudli pocit ze im doverujes. Nie je to raketova veda, je vlastne dost jednoduche zabezpecit, aby ta random ludia mali uprimne radi 🙂

@zelenina1 ono to je vsetko pekne co popisujes. Ale niekto nevie co ma povedat. Ako ma trefne reagovat aku ma utrusit poznamku. O to tu ide.

beckynka89
21. jún 2025

No za mňa osobne tieto zaručené rady určite neplatia na každého. Trénovať small talks keď vlastne ani nechcem a pôsobí to na mňa neúprimne? Samozrejme záleží od povahy, ale pre mňa to absolútne nie je prirodzené. Mne pomohlo až to, že som si uvedomila, že som v poriadku taká aká som. A nie - nestal sa zo mňa extrovert, ale už mi tak nezáleží na tom, čo si ľudia pomyslia. Akokoľvek sa človek bude snažiť, ľudia si vždy nájdu niečo co im bude vadiť. Takže ja odporúčam byť hlavne sám sebou. A jasné, že nie každému budem vyhovovať, ale aspoň nezradím seba. A to je najviac.

vilma7
22. jún 2025

Vyhľadaj dobrého hypnotizera.

dahra
22. jún 2025

neorientuj sa toľko na seba. Príliš sa pozoruješ. Skús sa zaujímať o ľudí. Môžeš prehodiť pár viet o situácii okolo - klasika počasie. Fúha, aké super počasie. Aj tebe sa tak dobre dnes vstávalo ako mne. Možno niekto pritaká, alebo naopak posťažuje sa.....