Ako prekonať psychické následky z toxického vzťahu?
Dobrý večer , mám 20 rokov. Som cca 5 mesiacov po rozchode z toxického vzťahu. Vo vzťahu som bola 4 roky z toho 2 roky som s dotyčným bývala. Zažívala som naozaj nie pekné veci . Psychické týranie a nátlak. Najhoršie to bolo tie 2 roky keď som s mojím ex bola v jednej domácnosti. Bol výbušný, narcista , stále všetko bola moja vina . Je toho naozaj veľa na rozprávanie. Ale mám pocit že to všetko zanechalo na mne akúsi stopu . Nemôžem spávať. Stále o ňom všade počujem . Nerobí mi to dobre. Mám úzkostné stavy . Aj pri ňom som zažívala takéto stavy. Viem že by mi možno terapia pomohla ale aj sa bojím a hanbím na ňu ísť .
Nejaké rady zo začiatku ako si keď tak môžem pomôcť sama ? Alebo si dodať odvahu ? . Budem rada za každý komentár
Prečo sa hanbíš? Nemáš prečo sa hanbiť alebo báť. Si odvážna, buď na seba hrdá.
Si 5 mesiacov po rozchode a ešte stále ti nie je lepšie. Musíš na terapiu, samo to nezmizne. Musíš to nejako dostať zo seba von, aby sa ti aspoň trochu uľavilo. Keď sa z toho chceš co najrýchlejšie dostať, odporúčam terapiu.
Nemas sa absolutne za co hanbit. Potrebujes cas to spracovat a urcite zajdi aj na terapiu. Pozeraj sa na to ako na skusenost. Chybami sa clovek uci. To ako sa spraval, nebola tvoja vina a klobuk dole, ze si nasla odvahu to ukoncit.
V prvom rade si spravila dobre ze uz nie si v takom vztahu. Mozes byt na seba hrda. Je tazke sa z takehoto vztahu dostat. Na tvojom mieste by som vyhladala pomoc, nie je to vobec hamba!. Vaz si seba, a kwd to ty potrebujes, ak to tak citis, tak to citis spravne, ja keby som mohla vratit cas tak urcite vyhladam pomoc, tvrdila som totiz ze casom prejde. Pomozem si sama.... Aj preslo...istym sposobom ale nie uplne. Mam obdobia ked sa vrati trauma z pred 10 rokov.
A kto ta nútil s nim byvat uz v 18 rokoch?Nemala si vyssie ambície ako naraziť si nejakeho chlapa a uz to s nim tahat v jednej domacnosti ?Nechcela si radsej si zivot uzivat,byt slobodna,cestovat ako sťahovať sa k chlapovi ?Naco toto dokazovanie,najskor nieco vyštuduj a zacni robit,a potom sa vziat s niekym.Bud rada ze s nim nemas decko.Takto aspon mas este cely zivot nastastie pred sebou.

Cim skor pojdes na tu terapiu tym skor si ulahcis zivot... taketo veci si clovek taha uz z rodiny v ktorej vyrastal a moze ti to este do buducna nepekne skomplikovat zivot (viem o com hovorim)