Ako presvedčiť muža o spoločnej starostlivosti o dieťa?
Ahojte, poraďte prosím, ako vysvetliť mužovi, že dieťa je spoločné a že starostlivosť nie je len na matke. Chcem sa s ním o tom porozprávať v kľude, ale jasne, lebo už je toho veľa. Keď mu poviem, aby šiel prebalit, tak má reči, ako sa mu malý pri tom krúti a neviem čo, keď chcem aby ho nakrmil, tak to isté, daj mu ty, mne nechce jesť. Lenže dokedy...? Ja už padám na hubu, nejem, všetko robím v behu a nakoniec som zlá na dieťa, ktoré fakt za nič nemôže.
Jeho argumenty sú, že on nie je mama, že on odo mňa tiež nechce, aby som rubala drevo a podobne(btw dom sme stavali spoločne, ani raz tu nebol sám, robila som všetko, čo trebalo, čiže nie som z cukru).
Zahrá sa s ním, to áno, síce ten bordel po celom dome zase upratujem len ja, ale môžem za ten čas ísť sama na wcko. Prosto chcem určiť pravidlá s rozumnými argumentami, no aktuálne mnou vnútorne lomcuju emócie, tak prosím pomôžte 🙏🙂
ak to nema v sebe, tak ho to nenaucis.. mozes natvrdo stanovit pravidla, co robit musi a co ty robit nebudes, ale ci to bude fungovat a nebude to este horsie, alebo ci ta taky sposob fungovania vo vztahu - mat muza na rozkaz - bude uspokojovat .... ?
Myslim, ze ked ma takyto postoj, tak argumenty nepomozu 🤷🏼♀️ on ako otec by mal mat zaujem starat sa o svoje dieta a nie ze tebe pomoct, ale starat sa o dieta a vytvarat si s nim vztah. Ja by som na tvojom mieste prestala robit veci, kt akoze ty pomahas jemu napr pranie jeho treniek alebo varenie jedla kt ma rad atd.
treba dat jasne najavo, ze mas toho vyse hlavy a je potrebne aby sa zapajal aj on…ja dam velakrat muzovi vybrat - ides okupat deti alebo umyt riad? Zoberies ich von alebo varis obed? …vzdy sa nejako dohodneme 🙂
Občas chod von s kamoškami a nechaj starostlivosť na muža,snáď nenechá vlastné dieťa hladné či pokakane 😊 zo začiatku daj presné inštrukcie postupne sa naučí
autorka píšeš že ste stavali dom... a teba nechal robiť na stavbe?
tiež sme stavali dom, ale ja som nikdy na stavbe nerobila, dokonca som ani len stavbu NIKDY nezametala... práca na stavbe je ťažká, to je pre chlapov.
Nechaj ho, nech sa potrápi s prebaľovaním, však to zas nie je tak ťažká práca. Môj bežne deti kúpal, kŕmil, a vždy tvrdil že mám toho veľa.... deti máme 3.
Rada by som dovysvetlila niektoré veci. To nie že by sa jemu nechcel dat prebalit, je to aktívne ročné dieťatko, ktoré sa pri tom krúti a chce utiecť aj mne. To isté pri kŕmení, no nechce byť v tej stoličke ani mne. Ale tak poradím si, zabavim ho tak aby som ho prebalila a nakrmila.
A áno, máme jedno veľmi kontaktné dieťa, od narodenia som sa od neho nepohla ani na krok, ani sekundu, neznáša kočík, nespi sám (všeobecne spinká veľmi málo), neexistuje, aby som 5 minút niečo robila bez toho, aby som ho mala na rukách. Už je toho veľa a potrebujem aby sa zapojil.
vravím, chcem sa s ním o tom porozprávať v kľude a vysvetliť mu, že teda starostlivosť o dieťa nie je len na mame.
Normalne mu povedz, ze sa kruti aj tebe a preto mu treba spievat, dat nieco zaujimave do ruky (trebars jeho hodinky), pri jedle nech je s tebou a tiez nech ma lyzicku a raz dostane od mamy a raz od otca.
Neviem ako velke dieta, my mame rok a nieco, ale muz aj prebali, aj okupe, aj sa zahra a este aj vari lebo ja neviem 🙈
Ked bola mala uplne mini a len lezala, tak mi trebars jednu soboru cely den prebaloval, o aka pomoc to bola.
Nech muz spieva, robi grimas, on nechxe mat vztah s vlastnym dietatom?
@deti95060810 áno, robila som všetko, čo som mohla. Viazala železo, nosila dtcka, pilila flexou, aj kopala keď bolo treba, izolovala základy a rezala styrodur na izoláciu, aj ťahala káble, či varila kávu chlapom. Veľa vecí sme si robili sami a ja som bola pri všetkom, brala som to tak, že je to naše, pre nás, tak by som bola rada keby to bral aj on s naším spoločným dieťatkom.
vidíš, asi mu to skúsim takto vysvetliť.
Skus na muza delegovat ine. Moze muz uvarit, upratat, okupat dieta, poskladat pradlo. U nas to teda fungovalo. Muz je doslova krepy na varenie, tak objednal donasku aspon niekedy, vysaval, umyval podlahy, deti kupe takmer vzdy on. Nakupy riesil iba on. To krmenie a prebalovanie som vacsinou riesila ja. No a rocneho syna mi zobral von (rok mal v zime kocik total nepriatel). Hodinu sa zabavil s nim nejak vonku. Vecer tiez hodinu sa pohrali, okupal. Ked som uspavala umyl riady.
A ake stare je dieta? Zo zaciatku je predsa len dolezitejsia mama. Najma ak to mate tak nastave od zaciatku... No na tych domacich pracach a nutnosti oddychnut si bez dieťaťa,treba popracovat a dohodnut sa. Ty tiez eobis blbost,ked sa nezastavis. Ako ma vidiet,ze nevladzes? Ked urobis? :D Proste nerob. ;)
@reanda no ved práve preto by som mu to rada vysvetlila tak, aby to bolo jasné a prijateľné aj pre neho. No uspokojovať ma to asi nebude, ale stačí mi, keď to urobí bez tých rečí 🙃
@ivangeline rok aj dva mesiace má. To máš tiež pravdu... No sú dni, keď sa mi tak ozve jazva po pôrode, že neviem urobiť ani krok a už aj zo zúfalstva plačem od bolesti a ani vtedy to s nim nehne... Synček ešte nechodí, tak ho dosť veľa nosím a vtedy to z času na čas takto príde, že večer ledva urobím základné veci a doslova sa odplazim do postele... A nie je to dobre
My sme mali dávno pred dieťaťom a pred spoločnou domácnostou vysvetlene, že to, že som žena neznamená, že všetko budem robiť ja. Obaja sme do všetkého išli 50/50, či už do domácnosti alebo dieťaťa. On zoberie malého von, ja zatiaľ urpacem, navarím.. Alebo naopak.
Ja vyvesiam prádlo, on zloží.. Sme v tom spolu.
Bývali ste spolu nejaký čas pred bábätkom? Tiež bol taky ze nepomohol v domácnosti a všetko bolo na tebe?
@lucia13022023 ved práveže my sme spolu 13 rokov, že máme dieťa je skôr zázrak, bývame spolu asi 12 rokov, najskôr podnájom, potom dom. Ono sa to tak akosi časom začalo meniť, keď sme sa nasťahovali do domu, že zrazu prestal niektoré veci robiť. Ja som to nevyzadovala, sak čo, upracem, navarím aj všetkým milión vecí, čo treba zariadim, ja to tak neriesim, len so syncekom prišlo strašne veľa nového. Sama to ešte vstrebavam. Ze nemám tak upratané ako kedysi už neriešim, no zas nejaký štandard chcem mať, zase nech nežijeme ako zvieratká 😀
Toto je caste, aj u nas sa to presne stalo s narodenim dietata. Dovtedy ma bavilo robit teplo domova, mala som na to vsetok cas na svete, chodila som muzovi pomahat do roboty, na zahrade sme spolu robili, kavicky som varila pre kamaratov, vypekala som…doslo dieta, a u nas sa navonok nic nezmenilo, muz sa moc nezapojil sam od seba a odo mna sa asi cakalo to iste plus starostlivost o dieta.
Nevedeli sme sa o tom normalne rozpravat, pretoze ja som dost prcha, on ma velke ego, vzdy to skoncilo hadkou.
Vyriesila som to tak, ze som upustila od vswtkeho. Ja uz moc neupratujem, ani nevarim, nepeciem, nenakupujem, uz vibec nerobim v zahrade. A samozrejme, ze panko si pofrfle, ale ja som k tomu hlucha, tak ako bol on ku mojmu frflaniu. Nasovazok ma syn dalsiu separacnu krizu a aj to, co som si komecne vydobil(vecerna rutina, niekedy krmenie, prechadzky) nechce bezo mna. A este som aj tehotna😂😂😂
Za mna treba tvrdo na tych chlapov od zaciatku vztahu, aby si si vydobila spravodlive delenie povinnosti, kedze uz davno nie sme v stredoveku. A venovat sa aj sebe, nerobit zo seba obet rodiny
Chybu si spravila aj ty milá autorka...od narodenia si mala nechávať dieťa samé aj s otcom.Ziadne kontaktné rodičovstvo a iné blaboly.Pekne ty na pár hodín ty preč z domu a tatino nech sa stará.
No veď ty rob všetko ohľadom dieťaťa,kúp, krm, udpavaj. On nech povysava, ide na nákupy, navarí. Ani moje deti nechceli odo mňa odísť, ešte aj na wc so mnou. Vrešťal malý, čo len sa ho ocko dotkol, že ho chcel zobrať nachvíľu.
a myslis, ze to nerobi len preto, lebo nieco nechape? ja si nemyslim.. ked uz places od bolesti a zufalstva a 'ani to s nim nehne', tak mam silny dojem, ze problem bude niekde inde, ako v tom, ze chlap nieco nechape.. myslis, ze sucit, laska, vsimanie si druheho cloveka, dobroprajnost, je nieco, co sa da vysvetlit? uz to, ze nevie prebalit dieta, 'lebo sa kruti', je jasny znak toho, ze nema v sebe 'normalne' prirodzene ludske citenie.. tebe sa dieta predsa tiez kruti a nenechas ho zato neprebalene.. poradis si nejak, lebo vies, ze musis.. a poradis si tak, aby si ho neprebalovala nasilim, lebo ho mas rada a nechces mu ublizovat.. to je normalne a robis to prirodzene, lebo to tak citis, nemusi ti to nikto vysvetlovat.. toto ked niekto prirodzene neciti, tak mu to nevysvetlis.. nijako.. a este, ked je to v takom stadiu, ze ho nehne, ani ked places od bolesti..
mnohi ludia si myslia, ze pre muzov je toto prirodzene, ze nemaju ludske citenie.. dokonca oni sami si to o sebe myslia, mnohi toto presvecenie s radostou prijimaju, lebo je to pohodlne - byt sebecky a nestarat sa o city inych.. preto maju aj mnohi ten nazor, ze starostlivost o dieta je zenska zalezitost, lebo zeny maju to 'materinske' citenie a oni nie.. ze tak je to normalne.. toto ak si niekto mysli, tak to prajem vela stastia s vysvetlovanim.. na to asi minies viac energie, ako na to dieta a celu domacnost, plus este aj tu stavbu k tomu 😀 .. bohuzial.. ale prajem ti, aby sa ti to podarilo a islo to hladko 👍 .. ja som to skusala vyse desat rokov a nepodarilo sa mi to 😝 😀
Nechávaj mu dieťa same. Ty si skoč do obchodu, zacvičiť, s kamoskou.
Zapájaj ho častejšie, aj ked bude protestovať. Ešte to ten rok vydržíte, zmiznú aj plienky aj kŕmenie
Ja by som začala používať aj tu jeho vetu “ty to vieš lepšie “ .
Hlavne trpezlivosť , stáť si za svojim, nenasierat sa
Ked potrebuje argumenty tak povedz co si sem napísala, aj mne sa vrti , ani mne nechce jest
Môj ex bol takýto. Ako sa dcéra narodila tak zrazu zacal všetko deliť na “ženské prace” - tie som mala akoze robit len ja a “ostatné prace” - tie sme robili spolu .
Mužské prace tam akosi chýbali 🤷🏼♀️
@doriiis čo ti poviem, urobila chybu... Jasne, urobila som milión chýb, ale či som mala nechať od narodenia dieťa mužovi... Na tom sa asi nezhodneme. Mala som zlý pôrod, veľmi zlý, pri ktorom som takmer prišla o život. Po mesiaci som ako tak vedela fungovať bez toho, aby som mala len mierne bolesti. K tomu si pripocitaj tlak okolia na matky, aký všetko zvládali samé, bez pomoci a ešte aj s úsmevom a aby toho nebolo málo, ešte problémy s dojčením,kde ti každá laktacna povie, aby si mala kontakt koža na kožu (to som pre bolesti nemohla), aby si nosila v satke, nosiči a veľa, veľa dojcila. Kam by som prosím ťa taka ubolena chodila.
@majlo1234 veľa toho máme spoločného. Aj to chystanie pre známych, vypekanie, návštevy, grilovacky u nás... Dlho trvalo kým pochopil, že toto už nehrozí.
@reanda ďakujem za tvoj pohľad... Neviem, či to tak je, lebo napríklad ja som ho spoznala ako absolútne empatickeho človeka. Jeho priatelia aj kolegovia, susedky o ňom hovoria to isté. Neviem, čo sa zmenilo. Ktokoľvek by od neho niečo potreboval, nepovie nie. Teda iba mne 😀
Teraz tak rozmýšľam, ze sa ho spýtam, čo je inak vo vzťahu ku mne.
@lujza123 mala som už takýto pokus mu nechať dieťa a ísť nakúpiť, no toľko hundral, že sa radšej zobral a šiel aj on... Ja ešte dúfam, že vydržím tak pol roka a už to hádam bude lepšie, lebo inak neviem. Aktuálne tiež riešim problém s dojčením a to ma úplne viaže chodiť všade s malým, aby som ponúkala často cici.
ja som rokmi prišla na to, že chlapa netreba rozmaznávať často 😁😁 lebo si zvykne na luxus a zrazu by sa mohol stať z manžela užívateľ mama-hotela s bonusom.
ja mám teraz 7 týždňovú babulu, manžel ju tiež neprebali, žalúdok ho nepustí. ale s ničím ostatným nema problém. či ide o prechádzku, kúpanie, prezliekanie, uspavanie. dokonca prvé 2 týždne mi "vyčítal" že mu kazim kontakt s malou, lebo pri ňom stále plakala (nemá prsník, to neoklame). nechcel si ju zobrať ani na ruky, lebo zas bude plakať. a ja som mu veľmi rýchlo povedala, aby sa prebudil a sledoval, čo robím s malou ja. lebo mne tiež plače, ale keď nechce byť na chrbáte, tak si ju dám na plece, atď. tiež s kúpaním, on sa bojí a zas iba tak tu stoj a pozeraj, uč sa. a zrazu nemá problém. teda okrem plienky.
ty ho musíš jemne dotlacit, aby sa do toho pustil a byť pri ňom, aby si ho naviedla, ak niečo robí inak. alebo mu povedať, ako ty zabavas, pokiaľ krmis, prebalujes atd
Tiez som strasne dlho dojcila, co mi branilo plnohodnotne odist z domu(tj na noc😂) a to sa stale nestalo, ale uz muzovi priharayc lebo som konecne decko odstavila.
Ale inak to mozno nebude o empatii, sle o tom, ze ty prirodzene dries ako kon a on si zvykol, co sa bude trhat
@majlo1234 no to je veru dosť možné toto... Zvykol si na určitý štandard, ktorý robím.
Tak aspoň ty chápeš aké úskalia sú s dojčením 😀ale aby to nevyznelo, ja dojčiť chcem, uvidím ze dokedy, ale zatiaľ ešte áno. Vidím tam veľa pozitív.
@vevebono hihi, no na tomto bude kus pravdy 😀
Lebo v svojom okolí mám pár žien (v rodine), ktoré čím menej robia, venujú sa deťom, domácnosti, tým viac to robí chlap... 🤔No len teda ja a muž mame veľmi rozličné hranice tolerancie bordelu, to by som nedala 😀
Ale pripomenula si mi, že muž nebol voči malému vždy takýto. Tiež na začiatku prebalil, aj pri kúpaní bol, len teda ono to podľa mňa bolo skôr tým, že ja som fakt nemohla veľa vecí...

Takto, ani moje deti nechcú jesť s ockom, a mladší sa nedal ani prebaliť. Ani okúpať. Rešpektujem to. No namiesto toho, kým ja prebalim. Okupem, nakrmim on povysava, vynesie smeti, zahrá sa so starším, či pripraví obed, večeru, čo treba. Ale zase viem, že sa môžem spoľahnúť, ak by som ochorela, či ležala v nemocnici, nemusela by som mu písať zoznamy, ani ho prosiť na kolenách.
Odíď na jeden deň a nepriprav nič. Nech urobí raňajky, obed, postará sa o deti. A ty príď večer domov. Osprchuj sa a povedz, že si hladná 🤣