Ako riešiť nízke sebavedomie spôsobené vnímaním vlastného výzoru?
Ahojte, som mlada zena, ktora je v podstate cerstvo po skole a pracuje, od rodiny som sa osamostatnila, v podstate si mozem dovolit vela veci po materialnej stranke. Co ma vsak velmi taha dole je moj vyzor, som stihla a vysoka, nemam ziadne deformacie a pod. No moja tvar je skareda, od puberty som dostavala rozne neprijemne poznamky na moj vyzor alebo som zazila horsie spravanie najma zo strany muzov, chlapcov. Vyrastala som s tym, ze som pekne dievca(nie nerozpravala mi to len mama a babka), ktore sa vsak pocas puberty zmenilo a prisli rozne posmesky alebo take neprijemne spravanie najma teda od chlapcov muzov, to sposobilo, ze som sa do seba velmi uzavrela a zacala byt medzi ludmi cudna. Chodila som na vysoku skolu, kde mi to neslo prave najlepsie a navyse som bola velmi uzavreta a opat sa posmesky zopakovali, neboli to priame ja som sa o tom dozvedela cez tretiu osobu, ktora mi povedala, ze sa spoluziaci posmievali z vyzoru, z toho aku mam povahu, ako mi to ide v skole a podobne, co zapricinilo to, ze ja som sa z toho celeho takmer psychicky znicila (viem, niekto to mozno nepochopi, ze preco som na to takto reagovala) najma ohladom toho vyzoru a dostalo sa ro az do takeho stadia, ze som sa s nikym nechcela rozpeavat a nikde chodit, je to uz dlha doba co to viem a mam pocit, ze to stale hoesie vnimam az tak ze mavam rozne zachvaty z toho, a akosi neviem tu frustraciu z toho zniest, psychologicku navstecujem, ale stle sa tocime v tom istom a nepomaha, skor sa ro zhorsuje... dokonca aj ked som niekde na verejnosri a vidim skupinku ludi, tak sa nejakym sposobom kryjem a nechcrm aby videli moju tvar a ist niekde do nejakych sluzieb kde je muz, to neprichadza do uvahy... ako som pisala citim stale taku frustraciu a co sa so mnou moo stat, ze som z kedysi pekneho dievcata sa takto rapidne
zmenila az tak vyraznw, ze momentalne som noazaj skareda uz som starsia a nemala by somnsa tym tk zaoberat no nenavidim sa za to ako vyzeram mam pocit, ze si ani nezasluzim sa mat dobre mat vztah a podobne... statmohseba, aj v nieco so mnou nie je ok, ze som taka zpochudnuta toto
Ozpravedlnujem sa za rozhadzany text, vo vela veciacih v zivote viem fungovat normalne no akonahle sa nieco tyka mojho vzhladu citim sa zas ze mam nejakych 13-14 rokov ked som tieto veci zacala zazivat...
@kiwinka76 vyhladala by som ineho psychologa, co sa specializuje na traumy. Viem si predstavit, co si si musela prezit. Je to vsetko prec. Si tu teraz a ty v tomto case. Nepremarnuj svoj zivot. Zivot naozaj nie je o fyzickej krase, ta pominie...rovnako ako premarneny cas, ktory nikto z nas vratit spat nevie. Zelam ti, aby si tuto tramu a vsetku stigmatizaciu raz prehodila navzdy cez plece.
Keby sme my zeny v tomto boli viac lahostajne, bezstarostnejsie. To najdolezitejsie co mas, si ty a tvoje slnko v dusi.
Keď hovoríš, že si môžeš dovoliť veci po materiálnej stránke, neskúšala si navštíviť nejakú kliniku estetickej medicíny? Zákroky v rozumnej miere by ti mohli pomôcť naštartovať sebavedomie... ja neviem ako vyzeráš, verím, že to nie je až také zlé... nepozeraj sa na to, čo sa stalo v minulosti, ži teraz a rob to, čo chceš robiť...
Žiaľ, dnešná doba je povrchná.... držím ti palce :wink
Veľa žien sa vidí ako škaredé a pritom nie sú...je to len sebavedomie, ktoré máš naštrbene
@kiwinka76 v prvom rade by som skúsila zmeniť psychologicku. Iná by ti možno vedela pomôcť lepšie. Určite ak si bola pekná baba sa z teba z ničoho nič nestala škaredá príšera. Možno to vnímaš horšie ako to je. Ak to vnímaš až takto zle možno si dopomôcť dakym vylepšením na tvári? Nevravím že som toho zástanca ale pokiaľ by ti to pomohlo prečo nie. Vieš ľudí stretneš hocijakých aj naozaj škaredých. Mala som pár takých spolužiačok na VŠ ale vôbec sme sa im nesmiali. Neprichádzajú tie posmešky skôr z toho že si tak veľmi hanblivá a máš tie bloky z ľudí?
Mas peniaze, tak zmenit vyzor je to najjednoduchsie na svete. Sup do googlu esteticka medicina, najdi si kliniku, chod na pohovor a lekar ti poradi zakroky a procedury, ktore z teba spravia opat krasnu zenu. Ak je to realna tema, a skutocne to takto citis, tak ty si presne ten clovek, pre ktoreho je esteticka medicina opodstatnena.
@kiwinka76 vyhladala by som ineho psychologa, co sa specializuje na traumy. Viem si predstavit, co si si musela prezit. Je to vsetko prec. Si tu teraz a ty v tomto case. Nepremarnuj svoj zivot. Zivot naozaj nie je o fyzickej krase, ta pominie...rovnako ako premarneny cas, ktory nikto z nas vratit spat nevie. Zelam ti, aby si tuto tramu a vsetku stigmatizaciu raz prehodila navzdy cez plece.
Keby sme my zeny v tomto boli viac lahostajne, bezstarostnejsie. To najdolezitejsie co mas, si ty a tvoje slnko v dusi.
@aliaray1 nie je o fyzixkej krase, ale ked sa stretavas aj ked neumyselne s ludmi, ktori ti na to poukazuju je tazke sa na to nezameriavat, ak by som bola priemer ktoreho vyzor nikto neriesi tak by mi to bolo jedno...
@kiwinka76 v prvom rade by som skúsila zmeniť psychologicku. Iná by ti možno vedela pomôcť lepšie. Určite ak si bola pekná baba sa z teba z ničoho nič nestala škaredá príšera. Možno to vnímaš horšie ako to je. Ak to vnímaš až takto zle možno si dopomôcť dakym vylepšením na tvári? Nevravím že som toho zástanca ale pokiaľ by ti to pomohlo prečo nie. Vieš ľudí stretneš hocijakých aj naozaj škaredých. Mala som pár takých spolužiačok na VŠ ale vôbec sme sa im nesmiali. Neprichádzajú tie posmešky skôr z toho že si tak veľmi hanblivá a máš tie bloky z ľudí?
@nin12345 to je tiez jeden z dovodov, ktory im dal moznost do mna rylat, lebo vedeli, ze si to mozu dovolit a vedeli, ze ja sa nejsk branit nemozem...no to nemeni nic na tom , co sa stalo...
Ano, od destva som bola velmi pekna, vzdy mi to vraveli, no v puberte sa mi nejak zmenili crty a stalo sa mitoto, nie je to zial len v mojej hlave... mozno lahsie by som to znasala ak by som od mala bola nepekne dieta... a s tym vylepsenim to velmi prehanat nechcem, pwrkrat som uz kliniky pozerala ale naozaj neviem ci toto je pre mna riesenie...psychologicku uz hladam nejaku inu, ta predosla mi povedala aby som to prijala ak mam taku mienku o sebe a vyskusala so mnou vela cviceni no nepomohlo...
@kiwinka76 na zakladnej a strednej skole toto este pochopim, ale aby sa tak spravali vysokoskolaci, tak to uz nie. Zrejme si v zivote natrafila na nespravnych ludi, myslim ze ani nebudes taka skareda.
@domkakvet ked sa stretne skupinka urcita skupinka ludi, staci ze jeden nieco povie a ostatni sa uz zacnu prebiehat kto viac urazi...a to bol este jeden z tych lepsich odborov na Slovensku, aj ked po tomto mam pochybnosti...
Keď si vysoká a štíhla, pekne sa obliekaj. To ti trošku dvihne dobrý pocit. Krása je subjektívna. Ty sa cítiš škaredá, ale niekomu sa tvoje črty môžu páčiť... Napr naša veterinárka, je tiež štíhla, má dobrú postavu. Na prvý pohľad do tváre to tak blbo poviem, že by sa ti zdala škaredá, aj mne sa trošku zdala. Ale čím viac ju vidím, v meste alebo v ambulancii, tým sa mi tá jej "škaredost" začína viac páčiť. Teraz sa mi zdá pekná, zaujímavá, iná. Vôbec sa nemaluje, čo ešte viac oceňujem, lebo je vidieť, že sa prijala taká, aká je. Takže teraz si poviem, že je zaujímavá. Nie škaredá, nie dokonalá, ale zaujímavá. A ešte ma aj pekného chlapa. Aj ty môžeš byť zaujímavá. Nemusíš byť krásna, tvoje črty sú jedinečné a môžeš si povedať, že nie si tuctova...
Ja si neviem veľmi predstaviť, že by sa ti VŠETCI vysmievali ešte aj na vysokej škole.
OK, niekto niečo okomentoval (ale aj toto si sa dozvedela z druhej ruky, takže nevieš, aká je realita, čo presne bolo povedaná, čo je pravda...), ale to neznamená, že teraz celá trieda sa ti vysmievala.
Väčšina mala určite starosti ohľadom školy, skúšok, nemyslím si, že ich čas vyplňovalo klebetenie o tebe.
To už skôr na základe predošlých zlých skúseností máš také čierno-biele videnie.
Podľa mňa je to v tvojej hlave. Ten blok. A ja Ti poviem niečo, čo si čítaj dookola a pozeraj pritom do zrkadla.
Ak sa nejaký človek vysmieva z výzoru iného človeka,je to vždy vždy vždy o ňom a jeho komplexoch zo samého seba a s Tebou to nemá nič spoločné. NIČ. Bohužziaľ sú medzi nami aj takí.
Ja si neviem veľmi predstaviť, že by sa ti VŠETCI vysmievali ešte aj na vysokej škole.
OK, niekto niečo okomentoval (ale aj toto si sa dozvedela z druhej ruky, takže nevieš, aká je realita, čo presne bolo povedaná, čo je pravda...), ale to neznamená, že teraz celá trieda sa ti vysmievala.
Väčšina mala určite starosti ohľadom školy, skúšok, nemyslím si, že ich čas vyplňovalo klebetenie o tebe.
To už skôr na základe predošlých zlých skúseností máš také čierno-biele videnie.
@unicornlady a zalezi na tom ci to boli vsetci ked sa to stalo? Na to ataxi par ludi a ani som nepisala , ze to bola cela trieda, mas pravdu, nebola o to je to horsie ze si uz mozno tie veci domyslam...aj ked podla tej osoby to boli hrozne veci na moju adresu a ten clovek nie je hlupy, aby nevedel co sa deje a co rozpravaju...
Všade sa nájdu ľudia, ktorí hodnotia, súdia, urážajú...
Ale keď máš skupinu ľudí, napr. vás bolo 30, a z toho možno 2-3 ľudia majú potrebu útočiť, tak logicky nie je pravda, že by ťa teraz "všetci" spolužiaci/ľudia na ulici... ohovárali pre tvoj vzhľad. Väčšine je to totižto jedno.
Netuším, či máš len nejaké výraznejšie črty tváre alebo čo môže byť také hrozné.
Avšak väčšina ľudí sa len pozrie a viac nerieši. Ale ty máš teraz vybudovanú sociálnu fóbiu z ľudí, lebo si myslíš, že všetci sa ti idú posmievať pre tvoj vzhľad.
Toto je hlavne v tvojej hlave... Je normalne, ze ludia sa rozpravaju o druhych.. ale neexistuje, aby VSETCI riesili LEN a len tvoj vyzor. A to cele roky.. fakt sa nad tym zamysli. Neberiem, ze sa ti mohli vysmievat a tym spustili to, co sa nabalovalo ďalšie roky az doteraz. Ale nie je to len a len o tvojom vyzore. To je niečo, co si tvoj mozog pospajal, vybral z kontextu a spracoval po svojom. Chce to popracovat na svojom sebavedomi, mas cas, peniaze, mozes sa zacat starat o seba viac, skúšať kozmetiku, ine oblečenie, hrat sa s farbami, make upom, skúsiť iny strih vlasov, zacat CVIČIŤ, hybat sa, vetrat mysel, ale teda hlavne zacat to zmyslanie riesit asi s niekym inym, nech ti ukaze ine sposoby, pohlady, moznosti.. ja tu casto radim online psychologa, ksebe.sk . Skus, mozno pomôže len dostat to vsetko zo seba nestrannej osobe. Taketo veci sa nedaju radit na online fore, kde napises 0,3% svojho zivota. Je to komplexnejsie. Mas zivot pred sebou, mas vela co ini ludia nemaju, pracuj so svojimi myslienkami... Pojde to. A este jeden tip, kup si mozno knihu https://www.martinus.sk/3035075-moderna-psychol...
Ak mas IG, sleduje tu autorku, psychologicku. Mozno mate nieco spolocne
@unicornlady a zalezi na tom ci to boli vsetci ked sa to stalo? Na to ataxi par ludi a ani som nepisala , ze to bola cela trieda, mas pravdu, nebola o to je to horsie ze si uz mozno tie veci domyslam...aj ked podla tej osoby to boli hrozne veci na moju adresu a ten clovek nie je hlupy, aby nevedel co sa deje a co rozpravaju...
@kiwinka76 nemôžeš byť škaredá ak si ako dieťa bola pekná, ide len o tvoje vnímanie samej seba. Keby si sem teraz dala tri fotky obyčajných slečien a jedna z nich by si bola ty ani by sme neuhádli ktorá. Kým sa sama nezačneš vnímať dobre všetky procedúry a krémy budú zbytočné.
z toho co pises sa mi zda ze naozaj je problem tvoja hlava - nie je mozne aby ludia okolo teba takto riesili tvoj vyzor. Sikana medzi detmi/pubertakmi je jedna vec, ale aby v dospelom zivote ktokolvek riesil to ako ty vyzeras do takej miery ako pises nie je mozne. Daj teda konkretny priklad koverzacie kde sa ludia predbiehaju kto ta viac urazi, to si neviem prestavit. kto su vobec ti ludia? prepac ale ludi ako ty vyzeras proste urcite nezaujima - pride mi, ze mas ako keby az obsesivne myslienky na toto a az obsesivne si domyslas. URCITE zmen psychologa a neviem ci toto nie je aj na psychiatra - nechodit von a skryvat si tvar? Ze neprichadza do uvahy aby ti nejaky muz v sluzbach videl tvar?
Inak, pokiaľ nerobíš z domu celý čas, tak aj v práci predsa stretávaš ľudí. Tam je to ako?
@kiwinka76 7neries, ostatnych. asi najdolezitejsie je pacit sa sebe samej… zacni tym, ze sa na seba rano v zrkadle usmejes a povedz si, ze dobre vyzeras… aj ked tomu, zo zaciatku nebudes verit. Pomoze ti to preprogramovat myslenie.
Si vysoka, stihla, tak to vyuzi, pekne sa oblec, uprav a kludne z teba moze byt modelka.
Hlavu hore
@kiwinka76 tak je ti nebudem písať ako hore že každý je pekný a je to subjektívne bla bla. Nie každý je pekný všetci to vieme. Ale každý máme niečo. Niekto je škaredý, niekto tučný, niekto nízky, niekto je blbý, niekto chudobný, niekto dokonca hendikepovaný. Ide o to že musíš očariť tým čo máš nie tým čo nemáš. Poznám pár žien ktoré keď sa rozdávala krása stáli v rade na palacinky. Ale majú také vyžarovanie že odchod. Sebavedomé, milé, dravé baby do života. Na nich ťa záujme hneď aké su a nie ich tvar či postava. Pekne sa oblečú primerané ich postave a vyzerá to dobre. A keď človek je zničený a bez sebavedomia môže byť sebeviac krásny ale nebude tak pôsobiť. Podľa mňa robíš super že si hľadáš inú psychologicku. Školu ešte dáko dokoncis, pracuj na sebe, dopomôž si trošku make-upom alebo pekným oblečením a o pár rokov sa budeš cítiť dobre a aj ostatným páčiť preto lebo z teba bude vyžarovať energia spokojnosti samej so sebou. Ludi absolútne nebude zaujímať tvoja (podľa teba) škaredá tvár
@kiwinka76 tak je ti nebudem písať ako hore že každý je pekný a je to subjektívne bla bla. Nie každý je pekný všetci to vieme. Ale každý máme niečo. Niekto je škaredý, niekto tučný, niekto nízky, niekto je blbý, niekto chudobný, niekto dokonca hendikepovaný. Ide o to že musíš očariť tým čo máš nie tým čo nemáš. Poznám pár žien ktoré keď sa rozdávala krása stáli v rade na palacinky. Ale majú také vyžarovanie že odchod. Sebavedomé, milé, dravé baby do života. Na nich ťa záujme hneď aké su a nie ich tvar či postava. Pekne sa oblečú primerané ich postave a vyzerá to dobre. A keď človek je zničený a bez sebavedomia môže byť sebeviac krásny ale nebude tak pôsobiť. Podľa mňa robíš super že si hľadáš inú psychologicku. Školu ešte dáko dokoncis, pracuj na sebe, dopomôž si trošku make-upom alebo pekným oblečením a o pár rokov sa budeš cítiť dobre a aj ostatným páčiť preto lebo z teba bude vyžarovať energia spokojnosti samej so sebou. Ludi absolútne nebude zaujímať tvoja (podľa teba) škaredá tvár
@nin12345 dakujem, som rada ked sa niekto na to pozera realne a nepise mi veci o vnutornej krase a o tom, ze kazdy je pekny, ze niekoho crty mozu byt zaujimave atd...ano, ona sa ma snazila pochopit, ale nefungovalo, to skusali sme rozne vizualizacie na tych konkrrtnych situaciach..., ja viem, ze to musim zobrat ako fakt , ze kazdy mame nieco, no je to tazke sa s tym zmierit, hlavne ked kedysi to bola taka moja "vyhoda"...chcem skusit psychologicku s kbt...
Toto je hlavne v tvojej hlave... Je normalne, ze ludia sa rozpravaju o druhych.. ale neexistuje, aby VSETCI riesili LEN a len tvoj vyzor. A to cele roky.. fakt sa nad tym zamysli. Neberiem, ze sa ti mohli vysmievat a tym spustili to, co sa nabalovalo ďalšie roky az doteraz. Ale nie je to len a len o tvojom vyzore. To je niečo, co si tvoj mozog pospajal, vybral z kontextu a spracoval po svojom. Chce to popracovat na svojom sebavedomi, mas cas, peniaze, mozes sa zacat starat o seba viac, skúšať kozmetiku, ine oblečenie, hrat sa s farbami, make upom, skúsiť iny strih vlasov, zacat CVIČIŤ, hybat sa, vetrat mysel, ale teda hlavne zacat to zmyslanie riesit asi s niekym inym, nech ti ukaze ine sposoby, pohlady, moznosti.. ja tu casto radim online psychologa, ksebe.sk . Skus, mozno pomôže len dostat to vsetko zo seba nestrannej osobe. Taketo veci sa nedaju radit na online fore, kde napises 0,3% svojho zivota. Je to komplexnejsie. Mas zivot pred sebou, mas vela co ini ludia nemaju, pracuj so svojimi myslienkami... Pojde to. A este jeden tip, kup si mozno knihu https://www.martinus.sk/3035075-moderna-psychol...
Ak mas IG, sleduje tu autorku, psychologicku. Mozno mate nieco spolocne
@pralinka86 modernu psychologiu sledujem uz dlho a citala som aj jej knihu...uz som sa tak tym definovala velmi davno, ze uz nic ine ani nepoznam
Keď si vysoká a štíhla, pekne sa obliekaj. To ti trošku dvihne dobrý pocit. Krása je subjektívna. Ty sa cítiš škaredá, ale niekomu sa tvoje črty môžu páčiť... Napr naša veterinárka, je tiež štíhla, má dobrú postavu. Na prvý pohľad do tváre to tak blbo poviem, že by sa ti zdala škaredá, aj mne sa trošku zdala. Ale čím viac ju vidím, v meste alebo v ambulancii, tým sa mi tá jej "škaredost" začína viac páčiť. Teraz sa mi zdá pekná, zaujímavá, iná. Vôbec sa nemaluje, čo ešte viac oceňujem, lebo je vidieť, že sa prijala taká, aká je. Takže teraz si poviem, že je zaujímavá. Nie škaredá, nie dokonalá, ale zaujímavá. A ešte ma aj pekného chlapa. Aj ty môžeš byť zaujímavá. Nemusíš byť krásna, tvoje črty sú jedinečné a môžeš si povedať, že nie si tuctova...
@summer23456 nie, fakt v tom nic pozitivne nevidim, ze nie som radsej "tuctova"

Ozpravedlnujem sa za rozhadzany text, vo vela veciacih v zivote viem fungovat normalne no akonahle sa nieco tyka mojho vzhladu citim sa zas ze mam nejakych 13-14 rokov ked som tieto veci zacala zazivat...