Ako riešiť priateľstvo, keď kamarátka zanevrie?
Ahojte baby, potrebujem sa vyrozprávať a aj poradiť. Boli sme dlhé roky tri najlepšie kamarátky, stále spolu, trávili čas, riešili všetko možné. Posledné dva roky sme fakt držali pri sebe ako partia.
Ale jedna z nás si našla priateľa a odkedy sú spolu, úplne sa od nás začala vzďaľovať. Prestala chodiť s nami von, vždy má výhovorku že nemá čas, že je unavená, alebo že ide za ním. My sme za ňou chodili, snažili sa, ale z jej strany už necítim záujem.
K tomu si našla nové kamarátky, ktoré sú také „internetové“, riešia blogy, videá, fotky… mám pocit, že akoby sa dostala do ich sveta a my sme pre ňu už len taká stará kapitola. Ako keby zrazu objavila niečo „viac“ a my už pre ňu nie sme také dôležité.
Ja mám tiež priateľa, našla som si ho nedávno, ale vždy si viem nájsť čas aj na kamarátky. Viem si udržať taký balans, aby som nezabudla na tých, ktorí tu pre mňa vždy boli, a aby sa všetko netočilo len okolo frajera.
Keď jej poviem, že na nás kašle, vždy to obráti proti mne, takže hádať sa s ňou nemá zmysel. Aj s písaním je to stále na mne – keď nenapíšem prvá, tak by sme si vlastne vôbec nenapísali. Dokonca aj keď sme chceli spolu osláviť narodeniny, nakoniec odmietla, lebo mala iné plány.
A teraz sa blíži nový školský rok a ja vôbec neviem, čo robiť. Vždy sme spolu sedávali, ale teraz mám omnoho bližšie k tej druhej kamarátke z našej trojice trávime spolu čas, rozumieme si, ťaháme sa navzájom. Nechcem, aby to vyznelo ako nejaká zrada, ale zároveň nechcem ani celý rok sedieť s niekým, kto ma už berie iba, keď sa mu to hodí.
Ďalšia vec je, že ona má strašne svoje nálady a častokrát, keď prišla do školy a mala zlú náladu, tak to hneď zničilo celý môj deň. Aj kvôli tomu som už unavená z toho, aby som sa jej stále prispôsobovala.
Úprimne, vôbec by som takúto „hlúposť“ neriešila, keby ma to nemátalo. Ale nechcem spraviť krok, ktorým by som vyšla zle. Tak sa chcem opýtať čo by ste urobili na mojom mieste? Sadli by ste si k tej, s ktorou ste si teraz najbližšie, alebo by ste ostali pri starej partii, aj keď už vlastne nefunguje?
Sadla by som si k tej druhej, akurát že v živote zistíš že takto to bude fungovať všade. V robotách, koníčkoch, škole … ľudia budú odchádzať a prichádzať a treba sa s tým zmieriť.
situacie v zivote sa menia. Rovnako ako ludia maju postupne iny okruh znamych (priatelov, kolegov) alebo zaujmov. Je prirodzene, ze aj vase priatelstvo sa zmenilo. Nemusi to byt nic v zlom. Maloktore kamaratstva vydrzia cely zivot. Mozno mate len take obdobie a casom sa k sebe vratite alebo aj nie. Kazda si pojdete svojim zivotom. Ludia prichadzaju aj odchadzaju.
Su veci, ktore sa menia, ktore proste nezostanu tak ako pred casom a treba sa tomu proste prisposobit.
@anahovlka Kamarátka má prioritu priateľa.Netvrdim,že je to správne alebo fér voči Vám a Vašej druhej kamarátke,ale je to proste tak a jediné, čo môžete,je povzniest sa nad tým ...
Sadla by som si ku kamoške, tej aktuálnej.
@januska12323 a vykaslala sa na tu byvalu... ked bude mat zaujem, ozve sa.
@anahovlka neriešil by som, veď aj tak bude mať každý svoj život a možno sa odsťahujete všetky a na novom mieste budú iní známi, v práci kolegovia, po založení rodiny deti a manžel. Veď to tak v živote býva a sú obdobia, keď každý sa pozerá na svoje záujmy a čo mu v danej chvíli vyhovuje najviac. Ja som tiež mal dvoch troch kamarátov, čo sme ako partia chodili spolu von avšak každý si išiel svojou cestou. Máme rodiny, svoju prácu a raz za rok si napíšeme na Vianoce a to je tak všetko. Nekomunikujeme spolu. Každý ma nový okruh známych a svoju rodinu, ktorej venuje svoj čas. Popravde, som rád, že mám pokoj a nikto ma neotravuje, lebo dvaja z tej partie sú slobodní a vďaka bohu, že sme neni spolu v kontakte, lebo oni chodia po baroch, ja mám však manželku a syna a samozrejme aj iné priority a ich chodenie po baroch ma nezaujíma a netúžim po tom. Takže asi tak k tomu.
Je to taká prirodzená súčasť života, že ľudia do života prichádzajú a odchádzajú, zostávajú len nejakú dobu. Tiež som to zo začiatku nechápala, že čo sa to deje. Najskôr najlepší kamoši a potom zrazu nič. Niektorí sa mi do života časom opäť vrátili. Ono je to tak, že idete spoločne určitú cestu v živote, potom iné záujmy, rôzne okolnosti, vaše cesty sa rozdelia. To čo ste si mali odovzdať, ste si odovzdali a život ide ďalej. Každý sa posunul iným smerom
Pozri, spravila si čo sa da spraviť pri záchrane kamaratstva - snažila si sa udržiavať kontakt, zaujímala si sa - nebolo to úplne s dobrou odozvou.. sama sa rozhodla čo je pre ňu priorita.. vôbec nemaj výčitky, že si sadnes s druhou kamarátkou, s ktorou si aktuálne rozumiete..
Priateľstva sa časom menia a ich intenzita slabne či silnie podľa obdobia zivota.. to je normálne a je aj normálne, že ti to je ľúto.. ale je to teraz tak ako je, rozumieš si viac s druhou kamarátkou tak buď teraz viac s ňou.. veď to nebude znamenať, že táto s vami už nebude, len podľa jej rozhodnutia to bude asi o dosť menej.. nesil ani ozyvanie sa.. teraz je už na kamarátke aby si uvedomila či chce stratiť nezáujmom staré kamarátstva úplne..
napisala mi na narodeniny s tým ze mi popriala vcera a povedala ze aj keď to uz nieje take ze ona to nechce riešiť na moje narodeniny , ale to asu aby sa nepovedalo a tak usto sa ma spýtala dnes či idem sediet s tou druhou len neviem ako jej odpovedať na to

Sadla by som si ku kamoške, tej aktuálnej.