Ako riešiť problém s podraždenou kolegyňou?
Ahojte, chcem sa trochu zdoverit a precitat si vase nazory, aby som si situaciu trocha zobjektivnila.
Ide o to, ze som tohtorocna absolventka vysokej skoly, do prace som nastupila v auguste, takze mi prave konci skusobna doba. V praci mam kolegyne, vychadzame celkom ok, ale jedna je taka, nazvem to, zvlastna. Kedze som nova, mam vela otazok, hlavne, ak sa stretnem s niecim, co som doteraz neriesila. Zastavam si, ze sa radsej spytam nez by som urobila nejaku chybu. Inak pracujem v podstate uz samostatne, semtam sa potrebujem ale nieco spytat, alebo skontrolovat. No ked mam nablizku akurat len tuto kolegynu, mam pocit, ze ju otravujem. Casto odpoveda podrazdene, v poslednej dobe uz zacala na niektore moje otazky pretacat ocami. Pritom to nie su len otazky ohladne prace ako takej, ale nejake organizacne, opat veci, s ktorymi sa postupne stretavam prvykrat. Mna to uz celkom vytaca, vsimla som si, ze ona je ale taky nervnejsi typ, podrazdene alebo zvysenym hlasom odpovie aj inym semtam, ale mne to robi castejsie. Prosim, co by ste robili byt na mojom mieste? Uz neviem, ci som fakt ja otrava alebo ona taka nervaňa. Povedali by ste jej nieco na toto spravanie za cenu riskovania mozno horsich vztahov/ohovarania alebo potichu trpeli (este posledny mesiac, kym neodide)?
@anonym_autor no zvykaj si to sú ľudia ,nebude táto bude ina
Nevytáča ta len ona ale aj ty ju
Rob si do kalanedara kruzk a pocitaj kolko dni ti este ostaa vydrzat. Ked odratas vikendy, tak tych +/- 20 dni vydrzis a bude lepsie. A mozno pride este horsia... Ludia su rozni,, treba vychadzat s kazdym. Do roboty chodime zarabat, nie je nutne aby sme sa tam citili uplne konfortne.
Pokiaľ to negatívne neovplyvňuje moju prácu, teda že by mi neporadila, tak by som neriešila, že točí očami… asi sa už nevie dočkať kedy skončí a všetko jej tam už lezie na nervy, nebrala by som si to vôbec osobne, takže by mi to bolo jedno… my tam s vami nie sme, takže či sa ty pýtaš fakt veľa a aj blbosti alebo ona reaguje neprimerane, to nevieme objektívne posúdiť, stretla som sa už s oboma typmi ľudí
Mesiac má asi 21 pracovných dni ….to fakt nezvladnes vydržať kým odíde?
Veď sa pýtaj iných ľudí, keď vidíš že je z toho podráždená
kup cokoladu a chod za nou -podakuj jej za pomoc a cenne rady co ti dava a za to ze ma na teba nervy .. tiez jej povedz ako velmi si to vazis ... ostane bez slov a mozno sa aj potesi ... niekedy staci byt na nevrleho cloveka milsi a uvidis,e to nieje tak zle ako to vyzera...
@anonym_autor vydrz to... pretrp to, pokial ta praca bavi naplna a nechces meniť ...za chvíľku budeš v praci zorientovana a nebudeš sa musieť na ňu obraciam. V každom kolektíve sa nájde takýto typ zamestnanca. Zvládneš to.
@anonym_autor ktovie čo prežíva v súkromí, aj keď by ľudia nemali miešať prácu a osobný život, občas sa odosobniť jednoducho nedá. Skús jej priniesť čokoládu alebo niečo malé (čo zje, nie lapačku prachu) prelomí to medzi vami ľady, poďakuj jej za pomoc 🙂.
@anonym_autor Je čas si zvykať na rôznorodosť pováh..nie každý je milý, ústretový..bohužiaľ. Ja mám 50+už čo to za sebou a veru nie raz som išla s kŕčom v bruchu do práce aj po 40tke kvôli kolegyniam! Podotýkam sopľane.A musela som zmeniť prácu. A moja prvá práca po škole vo veľkom kolektíve, kde boli ženy poniektoré horšie jak muži. Vydržala som tam dlho, ale ako mladú ma využívali, žalovali, ohovárali.V nervoch som chodila ku koncu a s veľkých stresov som skončila v nemocnici. Anémia najťažšieho stupňa ,takže po rokoch som na radu lekárov dala výpoveď. Ake boli aj fajn kolegyne s ktorými si máme čo povedať aj po viac ako 30 tich rokoch.
@anonym_autor a preco sa jej teda pytas o radu? Dala ti jasne najavo,ze ona ta za rucicky vodit nebude. Ja som typ kolegyne,ktora poradi pomoze aj ked sama som sa stretla prave s pripadom ako ty ked bolo prekrucanie oci a blbe reci,odvtedy od tych ludi bocim.
@anonym_autor este vzdy ti odpovie...ak konci, tak asi uz odratava kedy bude kiniec ... tak pockaj na inu kolegynu nech tinodpovie ak to nie je zivot ohrozujuce 🤷♀️
Keby nekoncila, tak rada by bola zmierit sa s tym, ze je taka povaha na vsetkych
@anonym_autor mesiac vydržíš aj s dýkou v chrbte
Mna by zaujimalo, kolko sa pytas tak za den? Pytas sa nieco kazdy den? Lebo ostatni si mozu mysliet to co ona, len to nedavaju tak najavo. Po pol roku treba urcite mat schopnost aj samostatne mysliet
Mna by zaujimalo, kolko sa pytas tak za den? Pytas sa nieco kazdy den? Lebo ostatni si mozu mysliet to co ona, len to nedavaju tak najavo. Po pol roku treba urcite mat schopnost aj samostatne mysliet
@bluka2 Su to tri mesiace. A nie. Aj keby sa pytala 500x za den, nema pravo sa k nej spravat nerespektujuco. Mame tiez take minzde v praci.. u nas su to pravnicky.. presne take iste spravanie..a pytam sa len veci, ktore su mimo mojej kompetencie a oni su tam na to, aby nam boli k dispozicii...
Ja kebyže som posledný mesiac v práci a už len z povinnosti mám dokončiť nejakú výpovednú dobu už by mi bolo jedno ako tam človek zostane zaučeny, nech si ju riešia kolegyne s ktorými ostane ďalej pracovať. Tiež by ma to otravovalo. A ak by môj odchod súvisel s nejakým problémom s vedením alebo by mi dali výpoveď, nerobila by som nad rámec mojej práce. Nemusí to byť voči tebe osobné. Už by som za ňou nechodila so somarinami. Potrebuješ sa vypytovať organizačné veci s ktorými si sa doteraz nestretla? Zapis si otázku a opýtaj sa potom inych. Prípadne keď sa s danou vecou stretneš nabudúce
@anonym_autor Ahoj, ked ti konci skusobka tak gro tej prace uz by si mala vediet a pytat sa ozaj tie veci, s ktorymi si este neprisla "do kontaktu". Take sa mozu kludne objavit aj po 3/4 roku co si este nerobila, lebo su veci co sa vyskytuju len raz za "uhorsky" cas. Kazdopadne co sa kolegyne tyka, ak tam ona bude uz len mesiac, tak zrejme ma vsetkeho dost a bude rada, ked odtial vypadne. Ktovie aj z akeho dovodu odtial odchadza. Pises,ze je taka aj k inym, no menej ako k tebe, ale to je tym,ze ty si nova, zrejme sa jej pytas pre nu viac nez je nutne, a mozno ona sama nie je taky ten zaucaci typ cloveka-co nerad nieco zauca druhych🤷♀️ Nepozname ju, nepozname presne pozadie, to by sme tam museli sediet s tebou a vidiet teba kolko a co sa pytas a ako sa realne sprava kolegyna. Byt tebou, kedze tam ona uz dlho nepobudne, tak to nejak neriesim. Ano mozno aj ona by mohla trochu krotit "vasne", ale mozno jej to uz proste nejde. Kedze je to tvoja prva praca, tak treba sa aj trosku zocelit, lebo v kazdom kolektive sa najde niekto, kto narusa pokoj. Ak by si raz isla aj do inej prace, tak mozes zazit nieco ovela horsie, lebo niekedy zial byvaju ludia, ktorí aj ohovaraju, vysmievaju atd. Za tuto kolegynu mozes byt este "rada" oproti tomu s cim sa kadekto stretol inde. A to ze pretaca ocami, pripadne odpoveda hlasnejsie je vzdy lepsie ako keby ti robila zakernosti poza chrbat🙂 Takze sa trosku "zosilni" a ten mesiac uz vydrz, kym odide🙂
Ja by som jej povedala - kludnym tonom - citim sa neprijemne, ked sa na ta na nieco pracovne pytam a reagujes takto. Verim, ze to nie je osobne. Poradis mi, prosim, na koho sa mam s touto otazkou obratit? Bude to aj pre teba trening asertivnej, no respektujucej komunikacie. Do buducna takyto trening este ocenis, lebo v praci stretnes roznych ludi
@anonym_autor ma pani v pracovnej naplni ta zaucat?
20 dni aj v pekle dovolenka, lavou zadnou das…drzim palce

mesiac nevydržíš?