Ako riešiť problém so susedom vyrábajúcim handmade veci?
Ahojte mam problem so susedom nad nami. Nastahovali sme sa pred par mesiacmi a nikto nas na toto neupozornil. Vyraba dake handmade veci (asi to predava neviem) a cele dni klepka kladivom. Neda sa to pocuvat potrebujem uspavat male deti a on nonstop klepe tym kladivom. Navyse som od susedy zistila ze to je dlhodoby problem ze ho pocut. Po prosbe ci by mohol prestat neklepkal jeden den a zas zacal. Da sa toto nejako riesit?
Bytove priestory nie su urcene na vyrabanie veci doma a obtazovanie tym susedmi, keby neprestal dala by som staznost na urad na presetrenie
A potom sa cudujme, ze su ludia taki agresivni 😅ved toto si priam pyta uskrtit toho suseda…
@prettywoman1212
@zobaka
@cyberk
Zeny ano vsak to cloveku tak lezie na mozog ide ma z neho porazit uz a prestane klepkat presne pred 22:00. Toto by mi predtym ani nenapadlo ze sa moze diat
Uplne ta chapem…. Ja som si uz prezila dost, este ked sused vedla zacal vrtat a vrtal kazdy den vratane vikendov o 7 do 21, to bola tiez topka, ale aspon to preslo o 3 mesiace. Skus mu milo dohovorit, ked tak zajdi za domovnickou, ale ked on chce tak proste sa moze nato vykaslat, jeho byt, nerusi nocny klud, takze fakt len z dobrej vole… prajem pevne nervy
@zobaka Pochybujem ze by s tym nieco spravili. Znie to super ale povedali by ti ze bohuzial, pripadne ze sa mas odstahovat, to je take uradnicke riesenie problemov
ja ti uplne rozumiem, najhorsie je mat nad sebou niekoho kto nerobi mimo domu a je vkuse doma a otravuje zivot inym zvukmi
@prettywoman1212 uz minimalne to, ze by ho doma presetrovali a dostal pri predvolanku by si mozno rozmyslel ci bude nadalej otravovat zivot inym, samozrejme nie vzdy to pomoze
Reálne? Skoro nič nepomôže, ani sťažnosti, je to na dlhé lakte. Ale napríklad taká aparatúra s metalom počas dennej prechádzky by možno pomohla k uvedomeniu sa. Ak teda susedia od vedľa nie sú cez deň doma.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-182
Zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov
§ 11
(5) Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru.
možno stačí,keď mu týmto pohrozíte
prípadne by som ho bonzla na živnostenský a dańový úrad
Ach ja to isté . Zúfala som neskutočne . Mne síce neklope ale ten debil tak dube , že normálne nechápem ako príčetný človek môže toto robiť . Cele dni chodí, dupe, posúva nábytok ( býva bežne hore aj do 2-3 ) čo nemôžem kvoli nemu spať , lebo zaspim a zrazu mi nad hlavou posúva stoličky alebo čo. Mám pocit, že asi pracuje z domu, lebo toto je ozaj od rána do noci . Dotoho stále začiná cvičit koľkokrát o 22:00 , 23:30 a takéto hodiny , samozrejme mi to vadi aj o 21:00 pretože skáče na švihadle , robí panáka , proste skáče , občas počujem v noci práčku . Skúsali sme mu ist 3krat dohovorit ani raz neotvoril dvere , vždy prestal , takže vie zme robí hluk . Ale na druhý deň to isté . Neviem asbolutne ako toto riešiť nemá snahu ani len otvoriť dvere
Mnuz smola, nastahuj sa do domu😊
Neda, nastahuj sa do domu😊
Nebyvas ty vedla môjho byvaleho suseda? Stary pan na dochodku cele dni vyklepkaval kladivom. Neviem,co robil,ale islo to na nervy. Bol to dlhorocny problem,staznosti viacerych susedov,ale nic nepomohlo
Isla by som ho opakovane a najma so svedkom upozornit, ze ma svojim opakovanym konanim rusi, zneprijemnuje mi zivot a nasledne to nahlasila na policiu ako priestupok proti obcianskemu spolunazivaniu schvalnostami. Policia ho predvola, pride vypocut domov. Postupi sa to na prislusny okresny urad a bude sa to riesit v priestupkovom konani. Netvrdim, ze nejaka mini pokuta to vyriesi, no mozno sa stary pan spamata uz len vdaka tomu, ze bude kontaktovany policiou, uradmi.
Určite aj tí pod ním čo bývali, (teraz vy) odišli kvôli tomuto odtiaľ 🙄
Ja by som sa pozrela či má nejakú živnosť, keď toľko vyrába , asi niečo predáva, tak či to má aj oficiálne v poriadku. Išla by som asi takto na to.
@jj_anka presne tak. Ja by som si to tiež overila
@mandzula presne. My máme chatu v jednej dedinke, jeden sused ma psov, kohúta, ktorý kikirika celý deň, druhý sused ma psa, co steká neustále, treti furt opravuje auto co stále turuje, pridáva plyn, a ja tam nemám kľud celé dni. Takže tak. Ani dom není žiadne terno. 😕
(a to som si celý život myslela, že kohúti kikirikaju len ráno) 😁
@bielasovicka ja mam dom a nemozem si vynaxhvalit..a asi zalezi od 2hej strany, ci nie je drbla a na prasky, Lebo vserki veci ako kohut psy Macky a neviem co treba na dedine tolerovat...a samozrejme pily cirkulare atc.. To patri k dedine...
@riyadh ved ja to aj tolerujem. Co iné mi ostáva. Len vieš, je to také nepríjemné keď si ľahnem v lete do bazéna a chcela by som kľudne oddychovať, a namiesto toho počúvam tieto zvuky v kuse od susedov. 😁. A to som ešte nepovedala ze u jedných púšťajú pesničky na plné pecky na dvore. Celé leto.Ty si mala asi šťastie na susedov ☺️
@bielasovicka presne tak, ja svoj dom aktuálne využívam ako chatu a po víkende plnom kosačiek, čmudiacich komínov, grilov, píl, revúcich kohútov, (pokojne aj o druhej v noci a pravidelne), štekajúcich psov... odchádzam do BA s tým, že konečne sa poriadne vyspím.
@mandzula áno to aj ja sa teším niekedy už domov do tichého paneláku 😁
Takze na tvoju prosbu zareagoval. Avšak buď sa niečim živí, alebo potrebuje niečo dokončiť. Úplne mu to zakázať nemôžeš a ani on sa toho celkom nevzdá. Avšak mohli by ste sa aspoň dohodnúť na nejakom čase, keď deti spia, že to robiť nebude. Potom zistiť, ako asi dlho to plánuje robiť, či by mohol využiť iné priestory (pivnicu, dvor, chatku..) a buď dať taký protihlukovu izoláciu alebo predat byt..?

Bohuzial nie. Pokial to nerobi po 22 alebo pred 6, tak jedine tak mozes poprosit domovnicku, ale je to na jeho dobrej voli, ci to obmedzi alebo nie. Nekona nijak protipravne, bohuzial… Nad nami suseda kazdy den o 8 takym sposobom vysava, ze asi trieska vysavacom o zem, inak si to neviem vysvetlit. Bohuzial neni nocny klud tym padom si moze trieskat kolko chce….