icon

Ako riešiť spolubývajúcu v zlej finančnej situácii?

5. jún 2025

Presťahovala som sa do zdieľaného podnájmu a bývam v dvojizbovom byte spolu s ďalšou ženou. Som tam presne jeden mesiac, ona je tam už 6 mesiacov. Nedávno jej zomrela mama, čo muselo byť pre ňu extrémne ťažké. Počas týždňa býva v podnájme, cez víkend zvykla cestovať do iného mesta, kde bývala spolu so svojou mamou. Dom, v ktorom bývali musí teraz predať, aby vyplatila svoje sestry. Je kvôli tomu v depresii a hovorí mi, že nevie, z čoho bude žiť. Za izbu v zdieľanom byte v BA platíme každá 350 EUR a to je pre ňu veľa. Okrem toho musí platiť za energie v ich dome, kde bývala spolu s mamou. To sa deje každý večer, keď sa spolu stretneme v kuchyni. Snažila som sa jej navrhnúť nejaké riešenie, ale na každý môj návrh reaguje negatívne, že to nie je dobrý nápad. Navrhla som jej, aby sa skúsila poobzerať po lacnejšej izbe (dá sa prenajať aj za 200 EUR), ale ona to nechce. Navrhla som jej nech skúsi vygoogliť nejaké charity, ktoré dokážu pomôcť ženám v ťažkej životnej situácii (napríklad potravinovými balíčkami), ale ona nemá záujem. Nechce využiť ani bezplatné právne služby, na ktoré by mohla mať nárok, lebo ona pozná svoje možnosti. Privyrobiť si vraj tiež nemôže, lebo má pracovnú dobu do pol štvrtej. Prácu z domu nechce, lebo potrebuje byť v kolektíve. Keď som jej povedala, že bude mať predsa z peniaze z predaja domu, tak zareagovala, že neve či ho vôbec niekto kúpi. To sa deje každý jeden večer.

Neviem ako mám na to všetko reagovať, lebo ona všetko zneguje. Mám jej povedať, že ju nechcem počúvať? Dnes prišla s tým, že predtým ako som sa nasťahovala do bytu, sa vaňa v kúpeľni krásne leskla. Vaňa pritom bola úplne čistá, nebol v nej ani náznak špiny. Ona to uznala, ale trvala na svojom, že predtým sa doslova leskla. Každý máme iné štandardy, ale snažím sa udržiavať poriadok.

Majiteľka bytu mi pritom pred mojim nasťahovaním povedala, že sama musela umyť v kuchyni okná a chladničku, pretože dievčatá to nechali tak. Nie som typ, ktorý by vyvolával hádky kvôli maličkostiam, ale pri tejto príležitosti som jej to spomenula. Ona na to povedala, že špinavé okná a chladničku nechala tá druhá spolubývajúva a tiež baba, ktorá tam pred ňou bývala (ktorá sa odsťahovala z bytu ešte v novembri minulého roka!!!!). Ona nie, to všetko tí druhí. Tiež ohovára svoje sestry, s ktorými nemá dobré vzťahy. Hovorí, že sú na peniaze a podobne.

Ako mám na ňu reagovať? Najradšej by som sa odsťahovala, ale nemôžem si dovoliť minúť 40 percent svojej výplaty na garzonku v BA,

Strana
z2
colsami
5. jún 2025

"Dom, v ktorom bývali musí teraz predať, aby vyplatila svoje sestry. "

Asi nerozumiem. Ved ked preda dom a vyplati sestry, zostane urcita ciastka z nehnutelnosti aj jej. Ci kde je pes zakopany?

eeffka
5. jún 2025

Tiez mi unika preco nema peniaze, ved ok mama jej umrela ale co ju dotovala?

autor
5. jún 2025
@eeffka

@eeffka Ona hovorí, že mama prispievala zo svojho dôchodku na energie a chod domácnosti. Teraz jej vraj nemá kto pomôcť.

lila246
5. jún 2025

no, ja sa na tovjom mieste zacnem pozerat po novom byvani...dlhodobo byvat s taktou nespokojnou osobou, ktora si neda pomoct bude veeeelmi narocne...

zltalienka
5. jún 2025

Tak ale dom nezdedila sama, ale aj jej sestry. Energie za zdedeny dom nech platia vsetci dedici rovnym dielom.

eeffka
5. jún 2025

Ktorej domacnosti? Vasej zdielanej?

luccija
5. jún 2025

Hľadala by som si iné bývanie je mi jej ľúto, ale to budeš počúvať všetky zvady a nepríjemnosti.Ked nemá peniaze nech si energie delí so sestrami prečo by to mala platiť iba ona?dom sa môže predávať mesiace, roky, keď je starsi na zlom mieste...keď jej mama pomáhala s jej výdavkami tak asi na takýto život nemá
.

autor
5. jún 2025
@eeffka

Ktorej domacnosti? Vasej zdielanej?

@eeffka Cez víkendy bývala spolu s mamou v ich rodičovskom dome.

autor
5. jún 2025
@colsami

"Dom, v ktorom bývali musí teraz predať, aby vyplatila svoje sestry. "

Asi nerozumiem. Ved ked preda dom a vyplati sestry, zostane urcita ciastka z nehnutelnosti aj jej. Ci kde je pes zakopany?

@colsami To som jej aj ja povedala, ale ona si ide stále svoje.

autor
5. jún 2025
@eeffka

@eeffka Áno, pomáhala jej.

eeffka
5. jún 2025

Jaj takto, ok
Jq som velmi racionalny clovek, byt zvlada, dom nie, sadnem so sestrami oznamim im ze neprispejem na dom uz ani 1e lebo nemam a nech platia energie ony a az sa dom preda, vydeli sa suma poctom dedicov a z jej casti sa odcitaju pomerne naklady ktore by platili sestry do predaja. Nikto nikoho nemusi vyplacat, vykesuju sa a mozu si ist kazda po svojom.
Tolko k peniazom.

Hladaj si ine ubytovanie lebo zcvoknes

eleanor2510
5. jún 2025

V tom dome teraz niekto byva? Ved ak ano, bude to platit ten, co tam byva, ak nie, tak predsa sa energie neminaju. Spolubyvajuca nech tam na vikendy nechodi, tiez sa nebude minat. Kazdy problem ma riesenie. Mas len dve moznosti: razne jej povedat, ze sa s nou o tom odmietas bavit, alebo sa odstahovat

jakubrianka
5. jún 2025

Nie si povinná s ňou udržiavať žiaden vzťah, je to pre teba cudzia osoba. Prečo ideš do kuchyne keď tam je ona? Vôbec by som nereagovala na žiadne pozvania a pod. Nemusíš sa sťahovať, len si určí svoje hranice. Narovinu jej povedz, že máš nejaké svoje osobné starosti a “doma” si chceš oddýchnuť a mať ticho.

evcagabi
5. jún 2025

Ved a naco sa s nou bavis? Ja som byvala v zdielanom byte pocas VS a s babami som sa za 1r co som tam bola bavila presne 1x 😅 take tie small talk ok, ale skutocne bavenie sa bolo, ked som sa nastahovala a hned zistila, toto teda nie 😅 byt bol skvely ale baby nie "moj typ". Asi som bola za namyslenu pindu ale fakt mi to bolo fuk 😅

autor
5. jún 2025

Ona v tom dome stále cez víkend býva, lebo je vraj na to miesto naviazaná.
S logikou na ňu pôjdete márne. Na jednej strane stále opakuje, že pôjde z podnájmu preč, lebo si ho nemôže dovoliť platiť. Na druhej strane mi dnes povedala, že sa bojí, že nás majitelia vyhodia, keď kúpeľna nebude na 100 percent uprataná.
Asi si budem hľadať nové ubytko.

mandzula
5. jún 2025

Nepreberaj na seba riesenie problemov, ktore nie su tvoje, odpovedaj hm, mh a tak dokola. Niektorym ludom sa proste pomoct neda. A kym sa na neporiadok nestazuje majitelka bytu, neries.

autor
5. jún 2025

Jej sestry vraj majú vlastné byty a rodiny, v tom dome nebývali/nebývajú. O pomoc ich požiadať nechce, lebo sú na peniaze atd.. Toto počúvam každý večer, ale už nebudem taká priateľská.

jakubrianka
5. jún 2025

Neporadíš jej psychológa keď má silné úzkosti? Rovno jej povedz, že pomôcť si musí chcieť dať ona, inak jej nik pomôcť nevie. Ty ako spolubývajúca jej nikdy nenahradíš chýbajúce rodinné zázemie a ona, ak sa bude ďalej stavať k životu takto negativisticky, si ani žiaden ďalší život nezariadi.
Evidentne je na všetko sama, zlé rodinné vzťahy a všetko sa na ňu zvalilo a doľahlo po smrti jej matky, ale s tým museli rátať obe, keď nepestovali vzťahy že po smrti matky ostane sama ako prst.

autor
5. jún 2025
@mandzula

Nepreberaj na seba riesenie problemov, ktore nie su tvoje, odpovedaj hm, mh a tak dokola. Niektorym ludom sa proste pomoct neda. A kym sa na neporiadok nestazuje majitelka bytu, neries.

@mandzula Neporiadok tam nie je, aj keď každý máme inak nastavené štandardy. Vadí jej, keď sú v umývadle kúsočky mydla, ale neskôr ich stále upracem.

Predtým mi povedala, že dievča, ktoré tam bývalo predo mnou, nechávalo rdva dni riady v dreze. A dnes mi povie, že byt bol predtým čistejší.
Mrzí ma to, lebo inak som tam spokojná.

jakubrianka
5. jún 2025

Prečo jej nezačneš na oblátku rozprávať zakaždým všetky tvoje problémy a ešte aj problémy koňa brata, keď ju už nevieš ignorovať? Nikdy som takéto vzťahy so spolubýcajúcimi neudržiavala a to sme boli aj von pár krát no vždy bola hranica súkromia a nedovolila by som si sa na niekoho zavesiť a toto robiť 🤯.

miadi
5. jún 2025

Toto vobec nie je tvoj problem ani nemusis pocuvat ci reagovat . Ta poznamka s kupelnou ze “ vas “ koli tomu vyhodia mam pocit ze nie je uplne normalna, Tie reci ze ona nebude moct mat z coho zit asi chce aby si jej na podnajom prispela ty a teraz ta strasi kupelnou ze vas z bytu vyhodia . Robi ti psychicky stres a natlak najprv ze ona ma problem a zrazu ho mate obe . Hladala by som iny podnajom alebo ju ignorovala a ked nebude mat dost € nech si ona hlada nieco lacnejsie, skoda tvojej energie jej nieco radit .

autor
5. jún 2025

Keď jej zomrela mama, prišla za mnou, že je na tom zle a že si z domu nepriniesla ani toalitný papier. Povedala som jej, že môže použiť môj. Potom som jej požičala aj sušič na vlasy, lebo ona si svoj zabudla. Raz som jej v slabej chvílke povedala, koľko zarábam a preto si myslím, že mi to všetko hovorí.

sisaka
5. jún 2025

Teraz fakt neviem, kto je zaseknutý viac - tá spolubývajúca alebo ty. 🤦‍♀️
Nerozumieš, čo ti tu všetky píšu?
1. Nerieš cudzie problémy
2. Nemusíš byt s každým kamarátka.
3. Nebav sa s ňou, keď ti je to nepríjemné, stačí nereagovať alebo asertívne povedať, že s ňou jej problémy už nemieniš rozoberať.
4. Čo sa týka poriadku - udržuj ho tak, aby spolubývajúca ( akákoľvek ) sa nemusela zaoberať - špinavými riadmi, špinavým umývadlom, špinavou vaňou, či hnijúcimi potravinami. Na zvyšok nereaguj, odfoť si stav ako dokumentáciu pre prípadnú sťažnosť u majiteľky a vybavené
5. Ak nie si schopná asertivneho správania hľadaj si iné ubytovanie

autor
5. jún 2025
@miadi

Toto vobec nie je tvoj problem ani nemusis pocuvat ci reagovat . Ta poznamka s kupelnou ze “ vas “ koli tomu vyhodia mam pocit ze nie je uplne normalna, Tie reci ze ona nebude moct mat z coho zit asi chce aby si jej na podnajom prispela ty a teraz ta strasi kupelnou ze vas z bytu vyhodia . Robi ti psychicky stres a natlak najprv ze ona ma problem a zrazu ho mate obe . Hladala by som iny podnajom alebo ju ignorovala a ked nebude mat dost € nech si ona hlada nieco lacnejsie, skoda tvojej energie jej nieco radit .

@miadi Aj ja si to myslím. To, čo hovorí, nedáva vôbec zmysel. Najprv mi povie, že predtým bola kúpeľna čistejšia a vzäpätí na to povie, že to dievča, ktoré tam predo mnou bývalo, bolo lenivé. Samozrejme, že som sa tej dievčiny zastala.

mikadooo
5. jún 2025

Zlatko, vyzerá, že toto je tzv. "vysávač energie". Neponúkaj jej riešenia, nechce ich počuť, ona sa chce len vyžalovať a poľutovať, aké je chúďatko. S tým poriadkom - povedala by som jej na rovinu, že podľa mňa je ten poriadok ok, ale ak jej to vadí, samozrejme môže tú vaňu vyleštiť aj lepšie. Ak by sa majiteľka bytu na niečo sťažovala, čo sa TEBA týka, tak nech majiteľku pošle za tebou. A viac sa do toho nerýp a hlavne to toho neangažuj svoju hlavu a emócie... Ona sa čvácha teraz možno v nejakej depresii/sebaľútosti/úzkostiach, ťažko povedať v čom, keby si jej aj poradila psychológa, je možné, že aj tak budeš zlá len ty... Môže to súvisieť so smrťou mamy (dočasná vec), ale možno je aj taká povaha a spolubývajúce sa tam striedajú z tohto dôvodu, že s ňou dlhodobo nikto nejak extra dlho nevydrží... Takže maximálne chvíľku vypočuť, poľutovat a moc sa nezapájať do debaty. A k poriadku - pokiaľ ozaj nejde o dvojdňový špinavý riad v dreze, tak ak jej niečo vadí, buď to musí strpieť, alebo si to vyčistiť sama do stavu, s ktorým bude ona spokojná. (Lebo ty to tak ako ona holt nevieš🤷).

0silvia0
5. jún 2025

A musis s nou preberat jej nekonecne problemy? Ved nie ste kamosky, ste spolubyvajuce. Sa zavri v izbe, chod von a neries za inych problemy

dominikac321
5. jún 2025

radsej 40% vyplaty na garsonku ako toto, navyse tiez mozes vyuzit veci ktore si radila- privyrobit si

miadi
5. jún 2025

Naco si jej hovorila kolko zarabas ? Cudzej osobe 🤦‍♀️

autor
5. jún 2025

Ona je v kuchyni aj 2-3 hodiny, vyhnúť sa jej nedá. Ale áno, nabudúce jej dám vedieť, že ma jej problémy nezaujímajú. Zrejme sa urazí, a začne znova vyťahovať poriadok, ale mňa to už nemusí zaujímať.

autor
5. jún 2025
@miadi

Naco si jej hovorila kolko zarabas ? Cudzej osobe 🤦‍♀️

@miadi Sama neviem. Učíme sa z vlastných chýb. Bolo mi jej ľúto a na začiatku sa javila ako milá, skromná žena.

Strana
z2