Ako riešiť toxické priateľstvo s kamarátkou?
Ahojte, chcela by som sa poradiť, čo si myslíte o mojom vzťahu s kamarátkou a čo s tým mám robiť. Som v puberte, mám 18r a ona je dospelá, máme nezvyčajný vekový rozdiel, ale začali sme sa baviť kvôli spoločnému koníčku. Keďže mám nízke sebavedomie, začala som na nej lipnúť a považujem ju za taký bod istoty. Ona je sebavedomá a ju to vyčerpáva. Ešte k tomu som aj toxická, negatívna, celkom sebecká a keď mi vraví, že ju vyčerpáva sa so mnou baviť, lebo jej doslova žeriem energiu, tak dávam akoby prázdne sľuby, že sa zmením a čo je asi najhoršie, chcem sa zmeniť hlavne pre ňu, aby zachrániť naše priateľstvo. Viackrát som sa zamýšľala nad tým, že je dôležité mať to sebavedomie a podobne, ale nikdy som nedostala takú tú chuť na tom pracovať najmä pre seba, vždy to bolo pre to, aby zachrániť nejaký vzťah a ešte k tomu aj stagnujem a som v pozície obete, že ak trochu zlyhám tak sa trestám, že som nemožná, ako je všetko zle a potom tej kamoške ani neverím, že ma má rada, v kuse o nej pochybujem a niekedy si uvedomujem, že ma má rada, ale chcem sa utopiť v negativite, že mám zlú náladu a hovorím si, že nemá, aby som sa mala ešte horšie, aby som pocítila také utrpenie. Najhoršie je, že ona je ku mne úprimná, ma má rada a ja sa obávam, že ju len využívam ako bod istoty a navyše na ňu ziarlim s jej kamarátom a jednoducho už od nej mám druhu šancu a správam sa toxicky a je mi z toho zle.
@denisa_deniska tak ja si uvedomujem, že tak by to byť malo, ale sebavedomie mám niekde pod zemou a nechcem aby sme sa druhýkrát prestali baviť, ale dokým budem na nej takto závislá, tak neviem, čo sa zlepší 😭
Úf, teraz si vyčerpala aj mňa. Ja by som sa bála takej kamarátky ako sa popisuješ.
Prosim ta, vsak vek 18 rokov, uz nie je puberta,zacni sa zaujimat na nieco napr,..citanie knih, rucnych prac,lebo fakt mozes tu energiu vysavat,aprides o kamosku. Ale tak ci tak o nu prides, ked si zacne vztah s kamaratom, hadam ich nerozbijes, alebo oni teba,ak teda ty toho kamarata budes mat.. co je podla mna normalne
To už "zaváňa" posadnutosťou. A toto kamarátstvo určite nie je. Keďže má svoju rodinu a je staršia,iné záujmy, priority,mala by si si nájsť kamarátku vo svojom veku. (Úprimne,mne to príde divné)
@tetris16 vzdy sa menis kvoli sebe a nie kvoli niekomu..toto si uprac najprv, ak mas pocit, ze sa musia menit kvoli niekomu tak to hned niecim smrdi…ale mna tiez basnickari co len hovoria a nic nemenia unavuju 🙂 ale to je proste len znak toho, ze si niesme kompatibilne a nemame so sebou stracat cas v snahe o nejake velke priatelstvo
@tetris16 prepáč, ale "kamarátka" ako ty je trest Boží. Daj jej, prosím ťa, pokoj, veď ti už viackrát povedala, že jej vysávaš energiu, a ty jej napriek tomu visíš na krku ako mlynský kameň. Nechaj ju a venuj sa sebe, prípadne pomocou nejakej terapie, buduj si sebavedomie a zdravé modely vzťahov s ľuďmi, kvôli sebe samej, pretože len tak to má cenu
A čo ak ťa úplne odstríhne ONA.Každý aj ten najtrpezlivejši človek raz povie dosť.Má manžela ma aj ine kamarátky určite sa ma komu venovať.Než tebe hľadaj si inú zabavku a nie vydatu kamarátku.
@tetris16 "Bez nej nebudem existovať"? Preco? Neexistovala si, kym si ju nepoznala? Existovala. Budes existovat aj dalej.
Avsak takyto vyrok o kamaratke a vobec cely ten zvlastny zavana urcite nejakou traumou. Nemusi to byt tazka trauma typu tyranie, zneuzivanie. Moze to byt aj dlhodobe nenaplnenie nejakych potrieb, potlacanie alebo znevazovanie pocitov od inych, clovek si to casto vobec ani neuvedomuje, len nevie, z coho ma take nizke sebavedomie.
Ja by som radsej vyhladala nejaku terapiu, kludne staci, ak tam opises tento vztah s tou kamoskou a tvoje pocity ohladom nej. Evidentne sa trapis a toto tvoje trapenie ona nenapravi.

@tetris16 očividne vás ten vzťah vyčerpáva vzájomne, a o tom by kamarátstvo byť nemalo, dajte si “pauzu”