Ako riešiť toxické vzťahy s rodičmi?
Jednoduche povedanie na rovinu ani po viacerych pokusoch nezabera. Situacia je o to citlivejsia, ze ide o rodicov, preto ich nemozem uplne nekompromisne odstrihnut. Maju uz svoj vek aj zdravotne problemy, surodenci ziju daleko a ja som v rovnakom meste. Som ochotna im pomoct s praktickymi vecami ako lekari, obcasny nakup a pod., ale nebudem sa hrat na dokonalu rodinku a nechavat sa zatahovat do ich manipulativnych hier. Mam pocit, ze uz som vycerpala vsetky sposoby, ako im to slusne povedat, napriek tomu to nerespektuju, sustavne mi vyvolavaju a ja uz neviem ako sa vykrutit z nekonecnych otazok, preco k nim nepridem, kedy ku nim pridem, kedy sa stretneme atd. Neskutocne ma to psychicky vycerpava a obera o energiu. Ak sa niekto stretol s podobnou situaciou, ako ste to riesili? Existuje tu vobec nejake riesenie?
Jednoduché klamstvo: nemám čas, mam toho veľa
Koľko majú rokov?
@anonym_autor nedvíhat
Prečo ti je toto ťažké ,vždy pri takýchto ľuďoch musí byt pevná hranica a ty ju musíš naozaj pevne držať
Ahoj, dohodni si presne deň, kedy k nim prídeš (napr. každý štvrtok) a jasne im povedz, že nech Ti nevolajú, len keby niečo veľmi súrne bolo treba vyriešiť. Vysvetli, že máš kopu svojich starostí, prácu, rodinu.... Rada pomôžeš, ale nedá si Ti tráviť s nimi 24 h. denne 365 dní v roku
Koľko majú rokov?
@pribinak Cez 70. Su relativne sebestacni, ale obcasnu pomoc uz potrebuju. Navyse su to jednoduchsi ludia so zastaralymi nazormi typu, ze dieta ma skakat okolo rodicov na zavolanie
Ahoj, dohodni si presne deň, kedy k nim prídeš (napr. každý štvrtok) a jasne im povedz, že nech Ti nevolajú, len keby niečo veľmi súrne bolo treba vyriešiť. Vysvetli, že máš kopu svojich starostí, prácu, rodinu.... Rada pomôžeš, ale nedá si Ti tráviť s nimi 24 h. denne 365 dní v roku
@anonym_autor jaj tak to nie sú potom slabučki starcekovia…..tak potom ako ti poradila
@ika02 že dohodni sa, že prídem vo štvrtok ale medzitým mi nevolaj. Nemám čas
@pribinak Cez 70. Su relativne sebestacni, ale obcasnu pomoc uz potrebuju. Navyse su to jednoduchsi ludia so zastaralymi nazormi typu, ze dieta ma skakat okolo rodicov na zavolanie
@anonym_autor ale to ake maju nazory je hlavne ich problem, nie tvoj (na margo starania sa deti)... od tial po tial
Prešla som si tým (avšak rodičia nečakali, že okolo nich budem skákať, skôr bežná buzerácia že nie sú spokojní s tým, čo má vnúča na sebe, čo jedlo a presadzovanie zastaralých názorov). Nastaviť pevné hranice rodičom. Presviedčať ich o svojej pravde nemá zmysel, oni majú svoju. Oznámiť im ako to bude a tak urobiť. Keď začnú naživo prekračovať tvoje hranice, oznámiť že odchadzáš a odísť. Telefón nezdvíhať, keď ti to nevyhovuje. Zavoláš až budeš pripravená. Ak do telefónu začne manipulácia, výčitky, oznámiť, že končíš telefonát, povedať ahoj a zložiť. Budú naštvaní, ale to je ich vec.
Už v inej diskusii som písala, že mala som v rodine tiež takého člena, nerešpektovala ma, nešlo.to vysvetliť po dobrom ani zlom a pomohol blok na teléfone a odvtedy mám pokoj. Návštevy žiadne. Na toxické vzťahy a ľudí pomôže len koniec, nezmôžeš nič viac.
@anonym_autor ten názor,že deti majú skákať okolo rodičov,nie je zastaraly názor. To je ich názor a dôvod na vydieranie. Už len to,že im pomáhala s nákupmi a s lekármi je dosť
Možno trochu od veci - nepomohla by nejaká opatrovateľka, ktorú by si platila, dajme tomu 2x týždenne na 1 hodinu, že by ich skontrolovala, priniesla drobný nákup čo potrebujú pravidelne ?
Alebo osloviť susedov, príbuzných, nech občas zabehnu alebo telefonát ?
Odporučiť rodičom, aby si našli svoj program, veď nie sú ležiaci, nejaký klub seniorov, pokecať,zahrať karty, malý výlet.
Lebo tu asi nejde o pomoc, tá je ok a primerane podľa stavu a potreby, ale o tie starecké manipulatívne reči.
Jasne sa vyhranit, že cez deň nemôžeš, si v práci, dvíhať nemôžeš, mobil musíš mať v skrini v šatni, a volať si môžete každý druhý deň cca o 19.00, ak je niečo súrne pošlú sms
Neviem čo zaberie, len rozmýšľam nahlas a dávam typy.
Možno trochu od veci - nepomohla by nejaká opatrovateľka, ktorú by si platila, dajme tomu 2x týždenne na 1 hodinu, že by ich skontrolovala, priniesla drobný nákup čo potrebujú pravidelne ?
Alebo osloviť susedov, príbuzných, nech občas zabehnu alebo telefonát ?
Odporučiť rodičom, aby si našli svoj program, veď nie sú ležiaci, nejaký klub seniorov, pokecať,zahrať karty, malý výlet.
Lebo tu asi nejde o pomoc, tá je ok a primerane podľa stavu a potreby, ale o tie starecké manipulatívne reči.
Jasne sa vyhranit, že cez deň nemôžeš, si v práci, dvíhať nemôžeš, mobil musíš mať v skrini v šatni, a volať si môžete každý druhý deň cca o 19.00, ak je niečo súrne pošlú sms
Neviem čo zaberie, len rozmýšľam nahlas a dávam typy.
@cacianka Presne toto, ze oni viac ako pomoc potrebuju obet na svoje manipulacie a ja sa taketo hry odmietam hrat
@cacianka Presne toto, ze oni viac ako pomoc potrebuju obet na svoje manipulacie a ja sa taketo hry odmietam hrat
@anonym_autor ty si ich poznáš, nie my, ale snáď ti takýto pokec tu pomôže upratať v hlave a nastaviť procesy, ako to zvládnuť. Či v dobrom, či v menej dobrom.
@anonym_autor musis sa naucit byt bez vycitiek "zla". V ich ociach budes nevdacna, zla, lebo si s tebou nemozu robit co chcu. Kasli na to, urob racionalne co uznas za vhodne a manipulacie neries, neakceptuj, nepocuvaj. Da sa od toho odstrihnut, myslim, ze si na dobrej ceste
Koľko majú rokov?
@pribinak takto to riešim aj ja. Zatial nemam odvahu im napriamo povedat ze ich nechcem vidiet ani ze sa s nimi necitim dobre tak používam podobne výhovorky
Je to na tebe ako uznáš za vhodné, ja som kontakt s rodičmi odstrihla úplne a neľutujem to, je to vyše roka. Mám pokoj v rodine nemám výkyvy nálad nie som stále nervózna podráždená z hádok s mamou a dosť sa to odráža na mojej rodine 😊 muž bol spočiatku proti tomu aby som odstrihla rodičov ale teraz už aj on súhlasí že to bolo dobré. Niekedy to inak nejde, aj keď sa človek roky snaží a vysvetľuje, kto nechce nepochopí
To je desivé čítať, ja sa celoživotne doprosujem mame aby sme mohli byt spolu… sama ku mne nepríde, takmer nezavolá, ja by som tak veľmi chcela… je to strašne

@anonym_autor pri vaznych pricinach nie je dovod neodstrihnut aj rodinu... aj najblizsiu...