Ako rozoznať introverziu od sociálnej fóbie?
Potrebovala by som poradiť. Ako rozoznám či som introvert alebo mám sociálnu fóbiu? Ja už nevladzem mám pocit že táto povahová črta alebo čokoľvek mi berie toľko zo života, o koľko jednoduchšie a ľahšie by mi bolo keby som nemala problém komunikovať. Ako to riešiť , myslite, že to dokážem sama zmeniť len treba vyjsť z komfortnej zóny?
introvert je introvert iba pri neznámych ľuďoch alebo vo veľmi veľkej spoločnosti........v malej spoločnosti a so známymi je extrovert.Ale potom sa potrebuje dobiť niekde úplne sám a je s tým v pohode.
https://www.ksebe.sk/blog/socialna-fobia
Ahoj, dušička. Najlepšie by bolo vyhľadať dobrého psychológa alebo psychiatra (neviem, či toto vedia dobre psychológovia rozlíšiť, či sa jedná len o introvertnú povahu, alebo je tam sociálna fóbia, prípadne ešte mi napadlo Aspergerov syndróm) a s ním sa porozprávať. Nenechávaj to len na internetové fóra. Radu treba hľadať inde. Ak je problém a strach sa stretnúť s nejakým psychológom osobne, na začiatok skús hľadať aj online poradenstvo a od toho sa možno časom odrazíš ďalej. Držím palce a posielam veľa síl.
Introvert nerieši, že nevie komunikovať. Introvertovi vyhovuje, že je sám a dobrovoľne nevyhľadáva spoločnosť. Ty si podľa mňa len hanblivá. Keby si mala sociálnu fóbiu, vieš o tom. Môj kamarát ju má, už sa ani nestretávame len si píšeme. Dolsova mu vadia ľudia a kontakt, trasú sa mu ruky od odporu k ľuďom.
Skrátene - Introverzia je osobnostná črta – introverti uprednostňujú pokojné prostredie, naberajú energiu o samote a sociálne interakcie ich môžu vyčerpávať, ale nespôsobujú im úzkosť. Sociálna fóbia (alebo sociálna úzkosť) je naopak psychická porucha, pri ktorej ľudia zažívajú intenzívny strach z hodnotenia druhými, čo môže viesť k vyhýbaniu sa sociálnym situáciám a ovplyvňuje každodenný život.
To, čo opisuješ, mi pripadá viac ako sociálna úzkosť, keďže spomínaš, že ti to výrazne komplikuje život. Určite to vieš zvládnuť, ale môže byť užitočné začať malými krokmi, prípadne zvážiť odbornú pomoc. Skús si spraviť tento test, aby si lepšie pochopila, čo prežívaš: Test na sociálnu fóbiu - https://sebe.sk/test-socialna-fobia/
Nam na prednaske z psychologie profesor povedal, ze introvert je clovek, ktory dosiahne najlepsi relax (nacerpa energiu) ked je sam ale osobam sa nestrani.
Socialna fobia je psychicka porucha

Základný rozdiel, zjednodušene, je ten, že introvert má radšej svoje malé skupinky známych, s ktorými sa rád stretáva. Sociálna fóbia je psychická porucha, pri ktorej má človek problém s akoukoľvek spoločnosťou iných ľudí. Preto myslím, že introvert to má o čosi jednoduchšie, a áno, pomohlo by vyjsť zo svojej komfortnej zóny, tréning. Soc.fóbia je pre psychológa.