Ako rozriešiť dilemu sťahovania a pripútania k matke?
Ahojte,
Mam tesne po 30tke, mam manzela, zatial nemame deti. Rozmyslame, ze by sme sa odstahovali za pracou do Prahy. Mame tu malo moznosti a Praha sa nam paci. Mozno by to nebolo navzdy, mozno by to bolo len kym nemame deti, abx sme nabrali nejake pracovne skusenosti… nevieme.
Problem je, ze moja mama je sama. Je vdova, nema nikoho len mna a mojho muza. Ona sa odmieta prestahovat s nami. Je to skvela zena, mame super vztah, prehovarame ju, aby isla s nami, no ona sa takejto zivotnej zmeny boji. V Prahe mame rodinu, takze by tam konecne mala aj niekoho ineho okrem nas. Pracu aj byvanie by si tam vedela najst bez problemov.
Toto cele ale odmieta a vzdy len povie, ze ved nech ideme, nechce nas tu drzat. Ale vidim, a viem, ze by ju to uplne polozilo. Zivot v meste kde byvame nie je zly, nie je to pre nas nevyhnutne rozhodnutie, no chceli by sme to minimalne skusit.
Boli ste niekto v takejto situacii?
Choďte. Potom, ako bude za vami chodiť možno zmení názor.
Veď ja nemusite tahat so sebou, nie je malé dieťa. Jednoducho a musí prispôsobiť situácii alebo aspoň by sa mala.
Ja stále vravím, kam moje deti pôjdu, pôjdem aj ja.🙂 No každá sme iná. Ak nechce, nenúťte ju, ale ani vy sa neobmedzujte. Možno môže zvoliť štýl pendlovania, tu a tam. Takéto rázne odsťahovanie môže byť pre ňu stresom.
Prečo by mala ísť s vami? Tu má zázemie, prácu, kamarátky, je spokojná. To vy chcete odísť nie ona. Z Prahy ste doma aj každý víkend ak bude chcieť, to nie je koniec sveta. Možno bude aj rada, že má čas len pre seba.
Prečo má ísť s vami? Veď keď bude chcieť tak sa časom presťahuje….naco ju nutis
nechajte ju žiť, ako ona chce. Nechce sa s vami presťahovať, OK, je dospelá, svojprávna. To, že by ju váš odchod "položil", si možno domýšľaš len ty. Nakoniec, keby ju po vašom odchode niečo "pokladalo", môžete ju vždy presťahovať dodatočne
Veď choďte, načo ju nútiť ísť s vami? Ak bude sama chcieť, tak potom sa môže presťahovať za vami. Ale zbytočne jej nedirigujte život, lebo sa môže stať, ze si tam nezvykne, bude jej chýbať domov a budete sa len hádať kvôli tomu, ze ste ju "prinútili" odísť s vami.
Máme známeho, ktorý je tiež vdovec, v Prahe mu žijú všetky tri deti, on žije tu, ide na pár mesiacov za nimi, a zas sa vráti. To by bola možnosť aj pre vás.
To ze chcete aby sa prestahovala s vami je z “vasej hlavy” alebo mate realne dovody si mysliet, ze by to bez vas nezvladla?
Osobny nazor mam taky, ze starsi ludia sa zle prisposobuju novemu prostrediu, maju radi svoju rutinu, zname prostredie. Takze ak vam mama povedala, ze sa nechc stahovat tak to treba akceptovat.
Praha nie je panu Bohu za chrbtom, ale tiez si viem predstavit, ze taku trasu sa jej nebude chciet chodit kazdy mesiac, tak sa prestriedate.
Choďte a mamka nech príde potom na návštevu a sama sa rozhodne - asi má teraz len strach zrazu sa od známeho prostredia odstrihnúť
Mas pravo na svoj zivot a mama ho ma rovnako. Ponuku dostala, nechaj ju, nech sa rozhodne sama. Chapem, ze ta tazi, ze zostane sama, ale je to jej rozhodnutie. Neviaz sa na to, ze jej budes po zvysok zivota robit animatora.

Prehovárať, prehovárať, prehovárať... Ja by som to tak robila.