Ako sa oslobodiť od emocionálnej fixácie?
Ahojte,
potrebujem poradiť, lebo sama už neviem, čo mám robiť.
Mala som niečo s mužom, ktorý je odo mňa o 10 rokov starší, mám 20 . Má status, luxusné auto, celkovo pôsobí veľmi úspešne. Nebol to však úplne ideálny vzťah.
Problém je v tom, že hoci ma ani fyzicky moc nepriťahuje, stále sa naňho neviem prestať fixovať. Nedokážem z hlavy dostať tú predstavu, že pri ňom by som mala luxusný život, rešpekt, cítila by som sa “iná”. Vždy som si predstavovala, že budem raz po boku úspešného muža – a on mi to presne ukázal.
Lenže ja sa neviem od toho pocitu odtrhnúť. Nie od neho ako človeka, ale od toho, čo predstavuje.
Medzitým som sa spoznala s iným chalanom – je veľmi v pohode, komunikácia s ním plynie, ale… stále mi to príde, že to nie je “on". Akoby som stále porovnávala, a všetko, čo má , je pre mňa málo oproti tomu, čo mal ten predtým. ( pritom má veľmi podobne, možno aj lepšie)
Najhoršie na tom je, že keď sa s ním aj len náhodne stretnem, všetko sa mi vráti – stres, pocit, že nič sa nevyrovná jemu. Aj keď viem, že by som ho vlastne nechcela.
Som z toho zmätená, neviem už čo mám robiť.
Dobre by bolo zistiť preco sa tak cítiš, často to vychádza z detstva. Preco sa snažíš hľadať pocit bezpečia v ňom a mužoch okolo seba a v ich úspechoch? Cítila si nejaky nedostatok ako dieťa? Preco tvoj život a predstavu úspešnosti spajaš s niekym? Preco nehľadáš úspech v sebe? Máš komplex nedostatočnosti? Nebola si v živote brana len ako ta pekna, ktorá má jedinú úlohu vyzerať a čakať na záchrancu? Vieš o tom, ze je v tebe viac ako len byt človekom, ktorý vyplna zivot a úspech druhého vsak?
Nezakladala by som si život na úspechu niekoho iného, lebo o hmotné veci môžeme prísť veľmi ľahko. Navyše je to tak trocha klam, lebo ja napr. takými ľuďmi pohŕdam a nikdy by som ťa neuznala za to, že si ako páv pri takom mužovi. Čiže veľa ľudí ti ani nedá validáciu, ktorú si od oboch tak sľubuješ. Tvoja hodnota je v tebe, nájdi ju.
možno nie si jediná s kým ten prvý muž niečo mal, možno si stále bude hľadať mladé naivné dievčatká a ohurovať ich svojím postavením
Máš 20, hľadaj dalej. A skús sa popri tom trochu pozrieť na svoje detstvo a rodinu, lebo toto zaváňa dosť zlým výberom partnerov v budúcnosti.
🐘 Keď sa chceš unudiť v luxusnom dome, byť na práškoch kvôli pocitu vnútornej samoty a nenaplnenia, vyber si starouška. Keď sa chceš smiať, cítiť ľahkosť života, ber toho druhého. Ale keď chceš byť dokonale šťastná, budeš potrebovať ešte najmenej dvoch... Spokojná žena potrebuje - jedného chlapa na sex, jedného na manuálne práce, jedného na peniaze, jedného na ťuťuli-muťuli - romantiku, pozornosť. Problém je v tom, že to všetko chce od jedného muža naraz. 😂
A teraz vážne : Ako ženy máme viacero potrieb - telesných, emocionálnych, praktických... - a v ideálnom vzťahu sa ocitneš, keď si s partnerom dokážeš naplniť aspoň podstatnú časť z nich. Nikdy nemôžeš mať všetko. Dokonalý muž vraj existuje, či je to práve ten, ktorý ti ako píšeš zabezpečí "luxusný život, rešpekt a budeš sa cítiť iná", to ti životná skúsenosť ukáže...
Ano, hovori sa, ze je lepsie plakat v mercedese, ako v buse.
Ale to musi ten mercedes patrit tebe a nie tomu, kvoli komu places.
Inak mozes byt na dovazok este aj velmi rychlo v tom buse.
Dobre by bolo zistiť preco sa tak cítiš, často to vychádza z detstva. Preco sa snažíš hľadať pocit bezpečia v ňom a mužoch okolo seba a v ich úspechoch? Cítila si nejaky nedostatok ako dieťa? Preco tvoj život a predstavu úspešnosti spajaš s niekym? Preco nehľadáš úspech v sebe? Máš komplex nedostatočnosti? Nebola si v živote brana len ako ta pekna, ktorá má jedinú úlohu vyzerať a čakať na záchrancu? Vieš o tom, ze je v tebe viac ako len byt človekom, ktorý vyplna zivot a úspech druhého vsak?
@777januska777 Máš pravdu v tom, že som bola vždy vnímaná hlavne ako tá pekná, ktorú každý chce, a odjakživa sa odo mňa akosi očakávalo, že si nájdem niekoho úspešného a vysoko postaveného. Možno preto to mám tak nastavené v hlave, že svoj život spájam s niekým takym
možno nie si jediná s kým ten prvý muž niečo mal, možno si stále bude hľadať mladé naivné dievčatká a ohurovať ich svojím postavením
@anonym_b65fa8 To je práve ono, že aj ja nad tým rozmýšľam… Viem, že nie som prvá ani posledná, ktorú by si takto získal – má postavenie, vie očariť, má Mercedes. A možno presne na to aj ide – že si vždy nájde mladšiu, naivnejšiu, ktorú ohúri. Len ja som si to celé idealizovala – myslela som si, že keď budem práve ‘tá jeho’, budem mať luxus, rešpekt, a že budem spokojná. Ale reálne zistím, že vedľa neho nie som šťastná ako žena. Preto ma to celé tak ničí – že hlava vie, že to nie je ono, ale niekde vnútri ma k nemu stále niečo ťahá.
@sindyba je to len ego, ktoré si myslí, že máš na viac.Tvoj otec je úspešný?
@sindyba je to tym, ze mas malo rokov a detske sny, odporucam ti ziskat viac informacii a az potom hladat niekoho do vztahu, mozes si precitat aj tu rozne diskusie, ako dopadli zeny v roznych vztahoch, ci uz mali bohateho muza, starsieho a rozne ine situacie a na zaklade toho budes aspon priblizne vediet na co si mas davat pozor, lebo aj zeny bohatych muzov zostali takmer na ulici a ani oni si nikdy nemysleli kde raz skoncia.
@sindyba je to tym, ze mas malo rokov a detske sny, odporucam ti ziskat viac informacii a az potom hladat niekoho do vztahu, mozes si precitat aj tu rozne diskusie, ako dopadli zeny v roznych vztahoch, ci uz mali bohateho muza, starsieho a rozne ine situacie a na zaklade toho budes aspon priblizne vediet na co si mas davat pozor, lebo aj zeny bohatych muzov zostali takmer na ulici a ani oni si nikdy nemysleli kde raz skoncia.
@domkakvet dakujem❤️
@anonym_d72bc4 ano je, mozno prave preto, mam taky pocit ze potrebujem niekoho podobneho jemu...
@sindyba a možno si zlatokopka?
@777januska777 Máš pravdu v tom, že som bola vždy vnímaná hlavne ako tá pekná, ktorú každý chce, a odjakživa sa odo mňa akosi očakávalo, že si nájdem niekoho úspešného a vysoko postaveného. Možno preto to mám tak nastavené v hlave, že svoj život spájam s niekým takym
@sindyba a nie je to málo chcieť to co niekto od teba očakával? Preco ty a aj tvoje okolie od teba nečakajú nieco viac? Byt pekna je dar, avšak len na par rokov je to skôr pomoc. Skutočný dar na zivot máš vo svojej hlave, su to tvoje schopnosti ukázať co v tebe je a kým si. Ukaz ľuďom okolo seba a najmä sebe, ze ty nie si len pekna schránka co čaká na niekoho, kto jej nieco vytvorí, ale ze si schopná osoba, ktorá dokáže veci vytvárať aj sama.
Tak neviem, zrejme si neblla "ockovou princeznickou" ked tento pocit hladas u ineho. Problem nie je mat zabezpeceneho muza- problem je v tom ako ta berie on. Ci ta berie ako zenu- partnerku s ktofou chce buducnost, deti rodinu....Alebo si len pekna hracka s ktofou sa pochvali, pohra a potom zahodi. Nic z jeho majetku nie je realne tvoje( treba pracovat na vlastnom uspechu). A kazda rozpravocka o princeznej sa raz skonci- no casto pokracuje ako tregedia.
@anonym_b65fa8 To je práve ono, že aj ja nad tým rozmýšľam… Viem, že nie som prvá ani posledná, ktorú by si takto získal – má postavenie, vie očariť, má Mercedes. A možno presne na to aj ide – že si vždy nájde mladšiu, naivnejšiu, ktorú ohúri. Len ja som si to celé idealizovala – myslela som si, že keď budem práve ‘tá jeho’, budem mať luxus, rešpekt, a že budem spokojná. Ale reálne zistím, že vedľa neho nie som šťastná ako žena. Preto ma to celé tak ničí – že hlava vie, že to nie je ono, ale niekde vnútri ma k nemu stále niečo ťahá.
@sindyba respektovat ta nebude nikto 🤷 ani okolie, ale hlavne ani on sam. Mozno par husiciek sa najde, ktore to ohuri, ale len preto, ze nebudu vidiet do hlbky. Ak medzi vami nie je laska, chemia, vztah - co z tvojej strany nie je uz teraz, tak panko moze byt teraz zamilovany a ocareny tvojou krasou, ale do buducna ho unudis a bude hladat dalej a tebe sa tvoj dokonaly zivot zosype zo dna na den. Si mlada, buduj vlastnu karieru a uzivaj si krasne chvile, sama, s kamosmi, alebo s chlapcami, ku ktorym budes nieco citit. Takyto vztah nema absolutne ziaden zmysel. Tebe sa on mozno zda byt stary, ale v skutocnosti je to stale mlady chlap, ktoreho pravdepodobne nebude donekonecna naplnat sex bez citov. Bud si bude chciet zakladat rodinu, alebo si bude drzat status slobodneho mladenca, ale v tom pripade nebudes mat ziadnu exkluzivitu.

@sindyba buď úspešnou sama. Potom nebudeš potrebovať muža, čo ma drahé auto a možno pekný dom. Ale nič viac.