icon

Ako sa rozísť s priateľom bez pocitu viny?

14. jan 2025

Chcem sa rozist s priateľom, ale po tom všetkom čo pre mňa urobil je mi to blbé. Vo vzťahu bolo veľa zlého aj dobrého, a teraz neviem fakt neviem ako to skončiť, cítim sa mu zaviazaná.

tairyx
14. jan 2025

Nie je normálne ani zdravé zostávať vo vzťahu kvôli pocitu zaviazanosti. Ak ho už neľúbiš, povedať mu to na rovinu, aj keď ho to zraní. Skôr či neskôr by ste sa aj tak rozišli. Ak sa rozídete teraz, bude mať aj on ešte šancu nájsť niekoho, kto ho bude ľúbiť.
Ak pre teba urobil veľa, tak to zrejme urobil preto, že to urobiť chcel, nie preto, aby si ťa tým poistil.
Úprimne mu za všetko poďakuj za všetko, ale zároveň pobedz že už si vás spolu nevieš predstaviť fungovať ďalej. Bohužiaľ, vzťahy majú aj takéto úskalia. Je to urçite zraňujúce pre neho, ale ako som písala ak z tvojej strany už nie je láska, tak najférovejšie čo môžeš urobiť je byť k nemu úprimná a nevodiť ho za nos z vďačnosti.
Držím palce.

autor
14. jan 2025

@tairyx je to ťažké, ale máš pravdu a ďakujem 😢

kvadrinkaaa
14. jan 2025

Nemôžeš byť s človekom len preto, čo ti dal alebo čo pre teba urobil. Môžete zostať kamaráti, ak to pochopí, ale počúvaj svoje srdce a rozum a konaj. Verím, že to je ťažké, ale pre niečo to tak cítiš.

sevrin
14. jan 2025

Ak máš potrebu sa s ním rozísť po tom všetkom čo pre teba urobil, musíš ho presvedčiť, že si ho nezaslúžiš a má si nájsť lepšiu.

domkakvet
14. jan 2025

Ak ty si urcite pre neho nieco urobila.

autor
14. jan 2025

@sevrin ako to myslíš? Nestačí mu to oznámiť? Mam hrať divadlo?

martul
14. jan 2025

@sevrin nemusí nikoho presviedčať, načo? Veď nie je na súde. Oznámiť, že už ho neľúbi a nevie si s ním predstaviť spoločnú budúcnosť.

martul
14. jan 2025

Ty máš byť s niekým preto, že ho miluješ, zaviazaná môžeš byť kamoške za to, že ti pomohla a nie frajerovi. Veď to je samozrejmé, že pre teba niečo urobil, veď ste mali vzťah.

sevrin
14. jan 2025

@martul ano, ak ten chlap, ktorý do nej toľko investoval, to hneď pochopí, zdvihne sa a proste odíde, tak mu to môže tak povedať. Keďže autorka tejto témy jasne naznačila, že také ľahké to nebude, silne pochybujem, že on rozchod za týchto okolností zoberie normálne. Takže autorka tejto témy ho musí presvedčiť, že ona nie je tá pravá a musí si nájsť lepšiu. A on na základe toho pochopí alebo musí pochopiť, že snažiť sa o ňu by bol len zabitý čas a nemá kvôli nej plytvať energiou. Snáď som to napísal dostatočne jasne.

martul
14. jan 2025

@sevrin tri poslednej vete síce nerozumiem, prečo ste mi napísali. Mne nemusíte nič dostatočne vysvetľovať.
Je to jednoduché, oznámiť rozchod a hotovo. Nič nemusí vysvetľovať, obhajovať sa a dokazovať.

bystrozraky
14. jan 2025

Takto by si asi chcela, aby to dopadlo (troska humoru): https://www.facebook.com/reel/1618993045669633

sevrin
14. jan 2025

@martul však ty si ešte nikdy v živote nemala žiadny vzťah? Logiku by to dávalo.

ninusa221
14. jan 2025

Tiež som nevedela nevedela som si nič bez neho predstaviť tiež som tu večne písala doma plakala nevedela ako ísť preč z toho vzťahu. A nakoniec mi pretiekol pohar trpezlivosti a zbalila a odišla. Ono nakoniec sa aj tak práva tvar ukáže po rozchode a teda ten môj sa ku mne chová ako sme sa poznali 1 deň 😃nie 5 rokov. Takže pre mňa vykúpenie. Urob to ak to tak cítiš mne sa strašne uľavilo.

martul
15. jan 2025

@sevrin keď ti dochádzajú argumenty tak začínaš urážať? Nie nemáš pravdu, zase.

michal_dr
15. jan 2025

@autorka
Chápem, že ti to je blbé, žial citom sa prikázať nedá a "chémia" je strašná sviňa. Keď ten malý tlejúci plamienok v človeku zhasne je to v haji, žiaľ s tym sa beda robiť nič.
Hoc pre teba urobil veľa, urobiť to chcel... Troška iné by bolo, keby si ho o pomoc prosila...
Taketo veci však do vztahu nepatria, mám na mysli "urobiť niečo pre partnera a očakávať za to vzťah", takto to nefunguje, takto postavený vzťah nie je vzťahom, takže tvoje pocity z toho, že pre teba urobil veľa a je ti to "blbé" nie su na správnom mieste. Nedlžíš mu nič. Na druhej strane, ak sa rozidete priateľsky, môžeš mu jeho pomoc v živote vrátiť, svet je strašne malý, tomu by si neverila 😉 Ja osobne mosty nepálim, ano, všetko chce čas, je to logické, samozrejme záleží na dôvode rozchodu...

Ako sa rozísť? Tak ako ste sa spoznali... Treba si sadnúť a rozpravat sa. Ano, partnera to zaboli, je to šok, keď sa utne vzťah v ktorom boli spoločné plány a počítal s tebou na spoločnej ceste životom...

Na druhej strane, i partner (hoc je to ťažké, v podstate nelogické pre neho a i nepochopitelne ak bol vzťah bez konfliktov, zničenia dôvery, nevery, podrazu, "strata chémie sa vysvetliť rozumne nedá...), musí, áno musí tento fakt spracovať a prijať.

Takže sadnúť a rozpravať sa. Treba si na oboch stranach uvedomiť, že vzťah neznamená musieť, ale chcieť byť s tým druhý...
Vzťah sa nedá vynútiť, prikázať tobôž oň prosiť. Na toto veľa ľudí zabúda...
Je super, ak sa ľudia rozídu priateľský 😉 , všetko sa uplne inak berie 🙂

@ninusa221
Ako si to myslela...? 🙂
"...a teda ten môj sa ku mne chová ako sme sa poznali 1 deň 😃nie 5 rokov." Toto by ma zaujímalo z pohľadu ženy 🤔🙂

sevrin
15. jan 2025

@martul to je urážka, keď sa ťa spýtam či si už mala niekedy nejaký vzťah? Tak to musíš mať zložité na tomto svete.

martul
15. jan 2025

@sevrin ten spôsob akym si sa to pýtal bol posmešný.

sevrin
15. jan 2025

@martul tak som to nemyslel. Len mi to pripadá, že rozchody berieš ľahšie ako dať psa do útulku.

ninusa221
16. jan 2025

@michal_dr že zrazu sa tvári ze neexistujem vlastne ani sme sa do tvare nerozišli iba cez fb po 5 rokoch by som čakala iné ukončenie 🙂

michal_dr
17. jan 2025

@ninusa221

To ma veľmi mrzí... ☹

Za tým 5 rokov ste mali i krásne chvíle, ktoré ste spolu prežili... Myslím si, že hoc sa ľudia rozídu, mali by mať navzájom aspoň trocha úcty voči sebe. Predsa len boli vo vzťahu, neboli kamaráti... Iné je keď je nevera, keď jeden z dvoch zničí dôveru, podrazí... to je iná situácia..
Vraví, že až po rozchode skutočne vidíš, aký je ten partner... ako sa k tebe správa... ten ktorý ťa má skutočne rád, hoc to "bolí", chce, aby si bola šťastná... to nie je masochizmus, to je vážiť si toho druhého...

Netráp sa... nezanevri, nie všetci sú rovnakí, nevyšlo, nevadí... zajtra pred siedmou opäť vyjde slniečko 😉