icon

Ako sa vyhnúť manipulatívnym ľuďom a klamstvám?

29. okt 2024

Mam taky sklon naletiet ludom. Ale myslim, ze je to niekedy tazko rozlisitelne a vacsinou mi to trva dlhsie, kym to rozoznam. Asi som bola doverciva. No nechcem byt ani podozrievava zbytocne. Ci uz je to v praci, sukromi. Tam, kde nemam nejakych kolegov, ci partakov, tam to ma vacsinou katastrofalne nasledky, lebo nie je spätna väzba. Tam kde su kolegovia ci kolektiv, tak tam zvycajne vidim, ze teda najprv sa objavuje u niekoho ineho prvotna nespokojnost s nejakou situaciu a ja som s nou zatial stale v pohode. Napriek tomu ze sa deju aj "nechtiac" nejake nekorektnosti. Ja ludom verim a ked mi povedia, ze sa snazia robit veci tak, aby boli vsetci spokojni, alebo ze je to v zaujme nas vsekych, ja tomu verim. Nie je dovod si mysliet, ze klamu. Lenze ked to potom vypali tak, ze sa citim nakoniec ako blbec, ktory len cakal a cakal na nieco, alebo sa nechal oklamat, tak som nastvata. Objavuje sa to casto asi vtedy, ak prejavim aj nejake ocakavania - napr. karierny rast, trvaly vztah a pod. - co je vlastne prirodzene, kazdy sa chce kamsi vyvijat. Nespokojni kolegia medzitym uz davno odisli, ini vsak nadalej ostavaju - to su asi ti bez ocakavani a ja si vravim este chvilu, ze teda asi to nie je tak zle, ked ti druhi su stale tu.
Bojim sa, ze negativne skusenosti ma povedu k tomu, ze ludom budem verit stale menej a menej alebo budem zaujata skor, nez je treba. Co s tym? Ako najst zdravu hranicu? Da sa to vobec, odhalit manipulatora, klamara, ci podvodnika? A co ked ten patologicky clovek aj sam veri tym tliachaninam, ktore hovori druhym?

katkaseiner
29. okt 2024

neber to ze je to nieco zle... jednoducho si ta vytypovali take typy ludi...
Ja napr. vidim na mojich detoch, ze veria kazdemu kazde slovo... ked spoluziak povedal ze vecer zjedol slona, tak to tak urcite bolo, alebo ze zjedol vecer 6kg mandariniek...tak moj syn uveri, lebo Bruno povedal.
Ja si myslim ze casto nas formuje prave to cim si prechdzame... mozno doteraz si nebola okradnuta, oklamana, tak veris.... bud skor skepticka, preveruj si, Ine je tazko odporucat.

egonsk
29. okt 2024

Najzdravsie je nehladat rozumne vysvetlenie a objektivny pohlad na MK, lebo tu sa dokaze najst krdel frustrovanych mamiciek ubijanych zivotom, co sa tvaria ako bohyne, kyorym doma vsetko klape a kazdy im ma zavidiet. A ak nahodou brnknes na ich strunu, zmenia sa na nepozbanie a dokazu ta rozdupat 😉
Takze idealna odpoved odomna je, bud vzdy sama sebou, inak pravda ta raz ajtak dobehne a bude ta to iba boliet.

autor
29. okt 2024

@katkaseiner Praveze mam aj take vselijake zazitky. Tak asi kazdy ma semtam v zivote nieco take.

lindous
29. okt 2024

Myslim, že by si sa mala pri ľuďoch viac sústrediť na činy ako reči… lebo tých má každý kopu, ale veľakrát sa tým neriadia… vo vzťahoch to vidieť úplne krásne, keď chlap chce, spraví proste všetko… samozrejme každý robí chyby a netreba byť nekompromisný, ale poznať svoje hranice…. vo všeobecnosti, keď niekto dookola niečo slubuje, ale nezmení sa, tak to nemá zmysel, tak ako to nenapraví prvýkrát, nenapraví to ani pedesiatykrat … u toho zamestnávateľa by som sa určite neriadila podľa kolegov, niekto je menej náročný, ani nemusí cakat, že sa to zlepší (nezlepší), proste je pohodlný, niekto iný, ambicióznejší, sa zase nebojí spraviť ten kro… cize ty ak si nespokojná, odíď lebo ty chces a vieš že máš lepšie možnosti napr, ak to tebe nepríde zle a vyhovuje ti to tak, zostaň

autor
29. okt 2024

@lindous Mas pravdu, treba si stanovit vlastne hranice, a ja ich asi teda nastavim trochu prisnejsie, nez doposial. A dakujem aj za radu s recami - darmo niekto slubuje a vyhovara sa na nieco - ak to nejde, tak to asi nebude ani v buducnosti lepsie.