Ako sa vyrovnať s negativitou a nespravodlivosťou?
Nebudem písať celý môj príbeh ale som osoba čo má dobré srdce, rada pomáham vypočujem druhého ak viem pomôžem. Mám to v sebe neviem to zmeniť. Poslednú dobu si všímam že ľudia ma len využívajú keď ma potrebujú tak som im dobrá a keď ja niečo potrebujem tak ma odkopnú že neotravuj.
Viem aj som hlúpa že verím ľuďom že dávam im xy šancí a vždy ja som tá čo padne na hubu, uvedomujem si to no neviem ako sa zmeniť ako začať.
Poraďte ako byť iným človekom, čo si všímam okolie špiny sa majú dobre a dobrý ľudia sa len pretlkaju životom.
Medzi pomocou a zneuzivanim je velmi tenka hranica. A treba sa hlavne naucit povedat NIE. Je to najtazsia vec, lebo vela ludi to necaka, hlavne ak Ta sustavne vyuzivaju.
Naucit sa povedat nie 🙂
@anonym_autor nie nevrav !!!
zivot ma naucil inu vetu:
od kedy vymysleli peniaze, netreba mi dakovat
@anonym_autor bude sa ti to diať dovtedy, kým sa to nenaučíš zmeniť.
@frflos_nespokojny
ta je fakt dobra.
Za dobry skutok cakaj vzdy spravodlivy trest
@anonym_autor kolko mas rokov? mozno to pride len vekom.
mne po 35 zacalo byt jedno, co si kto o mne mysli, a s tym prisla aj schopnost povedat "nie", alebo nezdvihnut telefon, ked sa mi to prave az tak nehodi...
@frflos_nespokojny troška inak
odkedy Feničania vymysleli peniaze nie je problém.
@anonym_autor hm ja som presne ten istý človek každému dookola pomáham a to iné veci som urobila ale keď trebalo nám ako rodine pomôcť tak nikto ešte sa to čo sme pomohli sme zlý. Ak chces napíš súkromnú správu.
@anonym_autor áno, je to tažké, ak sa na teba vykašlali ludia, ked si potrebovala pomoc. Ale to je len preosievanie cez sitko - vieš, ktorým ludom nemusíš venovať priliš vela pozornosti a času. Niektorí za priatelstvo nestoja. Váž si seba, maj sa rada, druhí ludia vidia len svoje trápenie.... A ešte - dobry clovek je taky, ktory sa nepyta, kedy dostane nejaku odmenu.
Pomoze druhemu a ide dalej , nemysli na to, ze ci sa mu to nejako vrati.
špiny sa maju dobre - Ja poznám ludí, ktorí vela ubližujú, zdajú sa mi zlí, a vidím,že sa vôbec dobre nemajú...podla mna Elon Musk koná jednu špinavu vec za druhou. Ale viem aj, že dobre sa veru nemá. je osamelý, nechce ho ani posledná partnerka, dcéru odcudzil, a opakuje čo ho učil otec , ktorý zdieral ludí v juhoafrickej republike. Smeje sa mu polovica sveta..a on to aspon čiastočne vie, tuší. Vyhodili ho z Bieleho domu...
a ešte,
ty si dobry clovek, ked druheho nazyvas špina?
Odkial vies, že je špina?? čo vieš o jeho vnutornom trápení? Podla čoho sudiš, že je špina?..Skutky sú zlé, skutky sú špina, ale celého človeka tak nazvať?....Ja poznám ludí, ktorí vela ubližujú, zdajú sa mi zlí, a vidím,že sa vôbec dobre nemajú. Dobrý človek nenazve nikoho špinou, snád len možno vraha-politika, a podobne, ale aj v takom prípade vie, že je to človek ktorý koná zlo aj na základe toho, v čom vyrástol, ako má vymytý mozog a prípadne aj, ako trpí. to neospravedlnuje zlé skutky, ale vysvetluje to veci.
@frflos_nespokojny asponže máš k tomu vhodný nick. dobry clovek je taky, ktory sa nepyta, či a kedy dostane nejaku odmenu.
Pomoze druhemu a ide dalej , nemysli na to, ze ci sa mu to nejako vrati.... A nenazýva ludí špiny.
@anonym_autor áno, je to tažké, ak sa na teba vykašlali ludia, ked si potrebovala pomoc. Ale to je len preosievanie cez sitko - vieš, ktorým ludom nemusíš venovať priliš vela pozornosti a času. Niektorí za priatelstvo nestoja. Váž si seba, maj sa rada, druhí ludia vidia len svoje trápenie.... A ešte - dobry clovek je taky, ktory sa nepyta, kedy dostane nejaku odmenu.
Pomoze druhemu a ide dalej , nemysli na to, ze ci sa mu to nejako vrati.
špiny sa maju dobre - Ja poznám ludí, ktorí vela ubližujú, zdajú sa mi zlí, a vidím,že sa vôbec dobre nemajú...podla mna Elon Musk koná jednu špinavu vec za druhou. Ale viem aj, že dobre sa veru nemá. je osamelý, nechce ho ani posledná partnerka, dcéru odcudzil, a opakuje čo ho učil otec , ktorý zdieral ludí v juhoafrickej republike. Smeje sa mu polovica sveta..a on to aspon čiastočne vie, tuší. Vyhodili ho z Bieleho domu...
a ešte,
ty si dobry clovek, ked druheho nazyvas špina?
Odkial vies, že je špina?? čo vieš o jeho vnutornom trápení? Podla čoho sudiš, že je špina?..Skutky sú zlé, skutky sú špina, ale celého človeka tak nazvať?....Ja poznám ludí, ktorí vela ubližujú, zdajú sa mi zlí, a vidím,že sa vôbec dobre nemajú. Dobrý človek nenazve nikoho špinou, snád len možno vraha-politika, a podobne, ale aj v takom prípade vie, že je to človek ktorý koná zlo aj na základe toho, v čom vyrástol, ako má vymytý mozog a prípadne aj, ako trpí. to neospravedlnuje zlé skutky, ale vysvetluje to veci.
@anonym_7b971e Musk ma rozhodne nejake spektrum a navyse berie drogy. Jeho partnerky chapu, ze mu kolkokrat je tazko u prdele, co citia oni. Netrapi sa tym, lebo to blizsie nechape. Celkovo socialne a emocne interakcie hlbsie nechape, takze mu unikaju a netrapia ho tak, ako si myslis ty.
To pochopili aj jeho partnerky. Ze aj ked sa o zem plesnu, jemu je to casto jedno, extra hlbsie nechape, co ich vlastne vytaca a dokonca su s tym otravne. Preto ho opustaju. Ale vzdy pride dalsia, takze … nie, ze by mu niektore byvalky nechybali, ale nejak to nepreziva. Lebo on to neciti ako napr. ty.
Z Bieleho domu siel, lebo na politiku sa nehodi, podobne ako Trump to vidi len ako velku jednoduchu hru. Navyse sa prestal hodit Trumpovi, lebo sli uz v nazoroch proti sebe. Na druhej strane toto nastavenie, mu umoznuje podnikat dalej a dalej kroky v tom, co chce: vyvinuli sme nieco, co sa nakoniec ukazalo ako nie uspesne? Nevadi, podme vymysliet nieco ine.
Cybertruck - ako jazdia po Amerike, ale nie je ich vela. Za dva tyzdne som ich videla asi dvadsat, aj to len vo vacsich mestach.
Vacsi (striedavy) uspech ma s Falconom, Superheavy, Starship a snahou o ich “recyklovatelnost”, teda znovu pouzitie, vratane palivovych clankov. A snahou vyvinut ich tak, aby boli schopne letu na Mars, co je jeho srdcovka.
Dobri ludia naozaj vykonaju dobro, ked na to maju naladu/cas/priestor a nic za to necakaju.
Autorka vsak ma rozhodne problem, ze bola vychovana (alebo ju zivotne situacie nestastne naucili), ze je prijimana druhymi, len ked je uzitocna.
Takze tento priklad jej davas darmo.
Súhlasím s tým, že za svoju dobrovoľnú pomoc nečakám nič. Keď chcem, pomôžem. Keď nechcem, nepomôžem. Ale nečakám nič na odplatu.
Bohužiaľ tiež to mám podobne. Zistila som že ma ľudia využívajú. A je to už dlho. Tiež rada pomôžem či s detmi alebo celkovo poradím pokiaľ sa dá. Nechcem nič na odplatu. Ale ako náhle ide napríklad len tak si pokecať tak nie je čas.
@anonym_7b971e Musk ma rozhodne nejake spektrum a navyse berie drogy. Jeho partnerky chapu, ze mu kolkokrat je tazko u prdele, co citia oni. Netrapi sa tym, lebo to blizsie nechape. Celkovo socialne a emocne interakcie hlbsie nechape, takze mu unikaju a netrapia ho tak, ako si myslis ty.
To pochopili aj jeho partnerky. Ze aj ked sa o zem plesnu, jemu je to casto jedno, extra hlbsie nechape, co ich vlastne vytaca a dokonca su s tym otravne. Preto ho opustaju. Ale vzdy pride dalsia, takze … nie, ze by mu niektore byvalky nechybali, ale nejak to nepreziva. Lebo on to neciti ako napr. ty.
Z Bieleho domu siel, lebo na politiku sa nehodi, podobne ako Trump to vidi len ako velku jednoduchu hru. Navyse sa prestal hodit Trumpovi, lebo sli uz v nazoroch proti sebe. Na druhej strane toto nastavenie, mu umoznuje podnikat dalej a dalej kroky v tom, co chce: vyvinuli sme nieco, co sa nakoniec ukazalo ako nie uspesne? Nevadi, podme vymysliet nieco ine.
Cybertruck - ako jazdia po Amerike, ale nie je ich vela. Za dva tyzdne som ich videla asi dvadsat, aj to len vo vacsich mestach.
Vacsi (striedavy) uspech ma s Falconom, Superheavy, Starship a snahou o ich “recyklovatelnost”, teda znovu pouzitie, vratane palivovych clankov. A snahou vyvinut ich tak, aby boli schopne letu na Mars, co je jeho srdcovka.
Dobri ludia naozaj vykonaju dobro, ked na to maju naladu/cas/priestor a nic za to necakaju.
Autorka vsak ma rozhodne problem, ze bola vychovana (alebo ju zivotne situacie nestastne naucili), ze je prijimana druhymi, len ked je uzitocna.
@moonlight1210 ano, presne tak, hľadaj za tým detstvo, výchovu, ... maj sa rada a nauč sa rozpoznať svoje potreby a tie klaď na prvé miesto a jasne komunikuje svoje potreby s druhými ľuďmi, neklaď potreby iných pred svoje, nedávaj ľuďom toľko priestoru vo svojom živote, ...
@moonlight1210 tento priklad som jej dala ako priklad cloveka, ktory robi zle veci. To ze napr ho vyrazil kamos z bieleho domu nebolo nic prijemne. Ved sa tak nastval na ten vyhadzov, ze napisal verejne potom zavazne obvinenie ako pomstu. To bol priklad toho, ze ked je niekto zly clovek, to este neznamena, ze sa ma dobre. keby sa mal dobre, tak take zavazne obvinenie nehodi do eteru.
Autorka tvrdi,ze je dobry clovek, ale nazyva druhych spiny.
Ja odplatu cakam v zmysle, ze ked budem potrebovat pomoc, dany clovek tiez pre mna urobi to, co bude v jeho silach. Co sa u mna nedialo, nikdy mi nikto na oplatku nepomohol. A tak som urcitym ludom pomahat prestala. Nie, neviem, nemozem. Lebo sa nenecham vyuzivat.
Mám 35+ a už mám nejaké skúsenosti s ľuďmi. Aj som začala povedať nie a pár ľudí sa nahnevalo že som dokázala povedať nie a naše cesty sa rozišli. Aj najlepšie kamarátky sa odvrátili odo mňa.
Ja nepotrebujem peniaze alebo neviem čo, ale beriem život tak aj kamarátstva aj medziľudské vzťahy že čo dávam to by som mala dostať aj naspäť. Ale skutočnosť je taká že len ja som stále dávala a nič nedostala naspäť. To je to že iný ma len využívali, keď niečo potrebovali tak som im bola dobrá a keď nič nechceli tak ma ani nepoznajú. A áno tvrdím že niektorý sú špiny poznám ich povahu ich život a buď využívajú alebo robia podrazy, pre mňa taký ľudia sú špiny. Ja som vždy čestná priama a úprimná. Minule jedna mi napísala že ja ťa teraz nepotrebujem keď budem potrebovať pomoc tak sa ti ozvem, to už je čo. Som jej povedala že som ti dobrá len keď potrebujes pomoc a ona že a čo také si mi pomohla. Bolo veľa veci ako požičala som peniaze neraz, vybavila som isté záležitosti, robila som odvoz dovoz a veľa ďalších. No zistenie že ľudia ma chcú vidieť len keď niečo potrebuju boli.
Momentálne aj ja potrebujem pomoc prežívam ťažké obdobie, nepotrebujem peniaze len vypočuť ma poradiť to je všetko ale to už nemá kto.
Osobnosť si nezmenis. Ale môžeš sa naučiť že budeš pomáhať tetam cez prechod a odniest tašky nebudeš zachraňovať stratené existencie ak zistíš že ťa niekto využíva zablkujes ho a ak debata pôjde k tomu že počúvaš a robíš butlavu vrbu tak s tým skončíš. Dáš šancu alebo dve a ak to bude stále o to istom tak končis. Stále môžeš pomôcť tetuskam s nákupom susede poliať kvety nalozit mamičke kočík do autobusu môžeš byť dobrý človek. Zmeniť úplne sa nedá ale to že si nenecháš srat na hlavu je tvoja povinnosť ako dobrého človeka. Nemala si otca alkoholika? Lebo to vyzerá ako spoluzavislost. Alebo ťa naučili že musíš byť dobrá a lásku si zaslúžit. To je pre ženu cesta do pekla. Prečítaj si dačo o spoluzavislosti a ľuďoch čo cítia potrebu každému vyhovieť. To nie je dobro ale naučene nutkave chovanie
Mám 35+ a už mám nejaké skúsenosti s ľuďmi. Aj som začala povedať nie a pár ľudí sa nahnevalo že som dokázala povedať nie a naše cesty sa rozišli. Aj najlepšie kamarátky sa odvrátili odo mňa.
Ja nepotrebujem peniaze alebo neviem čo, ale beriem život tak aj kamarátstva aj medziľudské vzťahy že čo dávam to by som mala dostať aj naspäť. Ale skutočnosť je taká že len ja som stále dávala a nič nedostala naspäť. To je to že iný ma len využívali, keď niečo potrebovali tak som im bola dobrá a keď nič nechceli tak ma ani nepoznajú. A áno tvrdím že niektorý sú špiny poznám ich povahu ich život a buď využívajú alebo robia podrazy, pre mňa taký ľudia sú špiny. Ja som vždy čestná priama a úprimná. Minule jedna mi napísala že ja ťa teraz nepotrebujem keď budem potrebovať pomoc tak sa ti ozvem, to už je čo. Som jej povedala že som ti dobrá len keď potrebujes pomoc a ona že a čo také si mi pomohla. Bolo veľa veci ako požičala som peniaze neraz, vybavila som isté záležitosti, robila som odvoz dovoz a veľa ďalších. No zistenie že ľudia ma chcú vidieť len keď niečo potrebuju boli.
Momentálne aj ja potrebujem pomoc prežívam ťažké obdobie, nepotrebujem peniaze len vypočuť ma poradiť to je všetko ale to už nemá kto.
@anonym_autor ak začneš hovoriť nie a ľudia zmiznú to neboli priatelia. Peniaze sa len tak nepoziciavaju. A život je zriedka o tom že ty dáš 200 vráti sa to ti ti rovnako. Ak pomáhas s tým že za to sa ti vráti pomoc uznanie peniaze energia je kupovanie si pozornosti nie skutočná pomoc a nefunguje to. Prečo by ti niekto nepovedal že teraz ťa nepotrebujem ozvem sa ked budem niečo chcieť keď vie že si to môže dovoliť? Ty si sklamaná lebo lásku uznanie pozornosť ti to neprinieslo. Toto je naučené chovanie vzorec dieťata čo ak bolo vzorne dobre slušne a robilo čo sa od neho požadovalo bolo prijaté a ocenené. Ale takto to už nefunguje.
@frflos_nespokojny asponže máš k tomu vhodný nick. dobry clovek je taky, ktory sa nepyta, či a kedy dostane nejaku odmenu.
Pomoze druhemu a ide dalej , nemysli na to, ze ci sa mu to nejako vrati.... A nenazýva ludí špiny.
@anonym_7b971e Do určitej mieri súhlasím s Vami,, ale rokmi som zistila,ze niektorým ľuďom je potrebné dať najavo,ze aj keď som pomohla, nie je to moja povinnosť a nech považujú,ze pomoc by sa dala vyčísliť/nie vždy,ale často/aj peniazmi.Jedna skúsenosť za všetky doterajšie/a bolo ich nemalo/Dvaja kolegovia, kde ani jeden nebol zazobany/rovnaký príjem, jedného manželka na MD, druhého manželka nepracovala/v rodine si tak zvykli, keď ešte boli deti malé/. Kolega poprosil kolegu,aby mu opravil jeho auto, lebo na servis nemá,a tak mu kolega/vyučený mechanik bez vlastnej garáže,za ktorej použitie ešte musel majiteľovi dať nejakú pozornosť, nie veľa,len nejaké cigy a pivá/Oprava prebehla, keďže kolega -mechanik bol "dobrý človek,, tak nepýtal nič za opravu.Po nejakom čase/po mesiacoch, ak nie rokoch/si kolega -mechanik kúpil byt a potreboval urobiť stropy zo sadrokartónu na toalete a v kúpeľni/neveľká plocha/. Požiadal o pomoc kolegu, ktorému opravil auto/pre objektívnosť,auto robil cca týždeň po práci /. Kolega ovládal prácu so sadrokartónom,a tak súhlasil,ze to bude robiť po práci, ale za peniaze a 2x jedlo/jedno varené po príchode a jedno pred odchodom/Už toto bolo zvláštne, že kým on za opravu neplatil, za svoju prácu si dal zaplatiť+strava, no čerešničkou na torte bolo, keď prácu začal a potom ho nebolo viac ako týždeň.Vsemozne sa vyhováral, až vyšlo najavo,ze pracuje inde,kde má veľkú prerábku s väčším ziskom/podotýkam, že od kolegu -mechanika si vypýtal aj zálohu, lebo potreboval peniaze/Po takejto skúsenosti by ste nezmenili svoj prístup k otázke pomoci?
Doporucujem to skusit. Prestat pomahat, zacat hovorit nie. Myslim, ze ked sa s tym clovek stotozni, dokaze zmenit svoj pristup k ludom. Problem ale vidim ak to skusa taky dobrak od kosti. Myslim si, ze mu to nebude prirodzene a aj ked ho bude hnevat pristup inych ludi, vrati sa k pomahaniu a ustretovosti.
@anonym_autor ja to poznam, tiez som taka bola. Ale dostalo ma to len do depresivnych stavov.
Mne pomohli terapie (ale aj kvoli inym problemom), a tam ma povzbudzovali a zacali učiť aby som vedela povedat aj nie ked to tak cítim, nesla proti sebe a svojim potrebam a pocitom. Aby som sa postarala aj o seba a nie len stale aby to bolo o tych druhých....nejde to lahko ale da sa. ...
@anonym_autor tí ktori ti nepomozu neboli nikdy priatelmi. Ja mam velmindobre oci na ludi, takze mam len fakych kamaratov ktorimi navzajom sa pomahame hocikedy treba. Pridu novy kamarati, pekne ich vitried. Takych nepotrebujes ktory nemaju zaujem o teba
Ach, dievča moje, mám to podobné. Asi sme sa také narodili, spasitelky sveta. A áno, aj ja som dostala pár faciek za to, že som pomohla. Napr. dvom bývalým kolegyniam som vybavila práci vo firme, kde som sa zamestnala. Dobrú prácu, s dobrým platom o akom dovtedy nesnívali. Nemohli zniesť, že mám vyššie postavenie a lepší plat ako oni, závideli, spojili sa proti mne, intrigovali, bolo to neznesiteľné. Zmenila som pracovisko, stala som sa riaditeľkou v novovzniknutej firme. A vieš čo? Mali tu drzosť prísť za mnou a žiadať, aby som ich zamestnala. Sekretárka ich vyviedla a odvtedy, ak sa náhodou stretneme, prejdú na druhú stranu ulice. Najhoršie je, že má ešte stále bolí ten nevdak.
Ach, dievča moje, mám to podobné. Asi sme sa také narodili, spasitelky sveta. A áno, aj ja som dostala pár faciek za to, že som pomohla. Napr. dvom bývalým kolegyniam som vybavila práci vo firme, kde som sa zamestnala. Dobrú prácu, s dobrým platom o akom dovtedy nesnívali. Nemohli zniesť, že mám vyššie postavenie a lepší plat ako oni, závideli, spojili sa proti mne, intrigovali, bolo to neznesiteľné. Zmenila som pracovisko, stala som sa riaditeľkou v novovzniknutej firme. A vieš čo? Mali tu drzosť prísť za mnou a žiadať, aby som ich zamestnala. Sekretárka ich vyviedla a odvtedy, ak sa náhodou stretneme, prejdú na druhú stranu ulice. Najhoršie je, že má ešte stále bolí ten nevdak.
@evansova Zalezi na tom ako to mas v hlave nastavene. Nic necakaj za svoju pomoc a nesklames sa. Tiez som pomahal ,nikomu som nepovedal nie. Ale potreboval som ja surne pomoct a kazdy sa tvaril ako keby som mal lepru. Nemam im to za zle,nehnevam sa na nich,ale su mi ukradnutí. Dokonca aj ludia v monej rodine. Uz sa ku mne dostalo,ze im je luto ze mi nepomohli a to ze su mi ukradnutí je horsie ako keby som im vynadal,ale je to uz len ich problem. Mam 6 ludi na ktorych mi zalezi vypocujem si ich nazor.a velmi rad im pomozem.

@anonym_autor asi sa naučiť povedať aj nie.