icon

Ako sa vyrovnať s nevyriešenou minulosťou?

5. jan 2025

Ahojte, asi sa potrebujem len vyrozpravat.. nemam sa komu zdoverit, prilis sa za to hanbim a preto to aj pisem anonymne.

Neviem sa preniest cez predosly vztah. Dnes som sice stastne zadana s uzasnym muzom, ale casto si spomeniem na minulost a vrie to vo mne.
Aby som to vysvetlila: Na zaciatku sme si rozumeli, po case som si zacala uvedomovat a vsimat zle veci. Bol vybusny, vedel na mna nakricat kvoli hociakej hluposti. Bala som sa mu preto hovorit o nejakych veciach (a to viedlo k neuprimnosti).
Raz na mna v zachvate hnevu dokonca naplul, inokedy ma vymkol v noci na par hodin z bytu.

Sem tam mi daval najavo, ze podla neho nie som dost pekna. Ze nemam dost velke pery, prsia, zadok. Ublizovalo mi to, ale vlastne nic som mu na to nepovedala.
Aj intimita na bode mrazu, mali sme sex priemerne 1 za 2-3 mesiace. Aj to som vzdy iniciovala ja. (Mali sme obaja do 30r). Najprv vyhovorky, ze sa mu nechce, potom priznal, ze ho nepritahujem. To mi velmi ublizilo.

Mal problem s pracou, nebol velmi do roboty. Striedal ich, hladal si take, kde nema velku zodpovednost ani sa nenadrie.
ked sme sa nastahovali do “mojho” bytu (pisany na mna) odmietal platit pol najmu. Lebo ze on robi velke potravinove nakupy a platit nic ine nebude. (“Velky” nakup max 2x do mesiaca, este v r. 2021). Potom si odomna zacal poziciavat, pozical si 200€ a ked som ho poziadala, aby ich vratil tak agresivne zahlasil, ze mi ich nevrati lebo on sam nema lebo vraj on taha domacnost a ja nic, takze mu tie peniaze patria (to mi dodnes nevysvetlil, ako to myslel).

Alkohol mu bol tiez blizky, hocikam sme sli, bolo samozrejmostou ze budem sofer a on si da pivo. Vzdy som bola sofer ja, aj ked sme isli na vylety kade tade. Samozrejme, vzdy mojim autom a on predsa platit za benzin nebude.

To stale nie je vsetko, ale prispevok je uz aj tak dlhy. Hnevam sa na neho za to. Hnevam sa aj na seba, ze som toto cele dovolila. Hanbim sa, ze som nieco take dopustila a ze som ho nekopla do zadku skor. Trvalo to od zaciatku do konca 4roky…
Neviem co chcem od vas pocut. Asi len, ze som bola strasne hlupa…

pribinak
5. jan 2025

Skôr mladá a neskúsená a on bol debil.

Máš ho z krku dolu a to je hlavne. Sustred sa na svoj nový vzťah a na hentoho kašli

veklipo
5. jan 2025

Je dobre, ze o tom pises, si na dobrej ceste k vylieceniu traumy. Kludne napis jemu, vypíš všetko, čím Ti ublížil a potom list znič, chod do lesa a vykrič mu, aký je debil. Raz budeš mať určite v duši pokoj.

hipuska
5. jan 2025

Podľa toho, čo opisujes si zažívala psychické násilie. A nejde o odpustenie jemu ale sebe, pretože jeho správanie a ani minulost zmeniť nemôžeš. Nájdi si terapeuta, pomôže ti spravovať traumu. Inak ti to bude ničiť tvoj terajší život.....

enmery
5. jan 2025

Jednoduché vysvetlenie. Volá sa to traumaticke puto a dokonale ho vytvoria rôzne toxické osobnosti, ktoré sa nalepia na empata. Preyo sa takto cítiš.Prečítaj si o tom viac na nete, aby si to pochopila. Ako bolo spomenuté hore, napísať na papier bez rozmýšľania všetko a zničiť a opakovať, dokiaľ sa nevypíšeš. Vyrozprávať sa z toho niekomu. A hlavne navždy sa poučiť a mať to do budúcna ako svoju silu-muž Ťa nemá čo opľúvať, riešiť Tvoje pery, zadok, kozy, ponizovať, využívať. On mal v sebe toľko pokazaných vecí a je tak toxický, že normálne ľutujem jeho ďalšiu obeť. Nesiaha Ti ani po členky. To si treba tiež pravidelne napísať.❤️
Nájdeš o tom dosť videí a keď Ti to bude stále prinášať tieto stavy, vyhľadať terapeuta. Aby sa to už nikdy neopakovalo.

autor
5. jan 2025

Dakujem dievcata ♥️ pozriem si na nete nieco viac k tomu psychickemu nasiliu… boze, tolko veci co by som este napisala

janka27101988
5. jan 2025

Ako píšu hore, traumaticke puto . Ja byt tebou navštívim psychológa, alebo terapeuta, ktorý sa tým priamo zaoberá. Aby ti to nepokazilo aj tento vzťah. Ak nemas čas , pozri hedepy je tuším stránka a Vies si dať poradnu online

enmery
5. jan 2025

A hlavne, odpustiť sebe-terapeut Ti v tejto ceste môže pomôcť. Hedepy Ti dobre poradila, sú tam psychológovia, ktorí sa už zameriavajú presne na obete narcistickeho zneužívania a toxických vzťahov. A hlavne s ním už nikdy nikdy nikdy nenadviazať kontakt. Ignorácia akoby nežil. To je jediné, čo na nich platí.

zzzzza
5. jan 2025

Zeny... Čisté zúfalstvo. Prečo sa hnevať na neho? Ked si to treba vyčítať sama sebe?

moonlight1210
5. jan 2025

Chyba si satisfakcia po tom vsetkom, do coho si sa nechala zatiahnut, namocit. Hoci si nechcela. nedokazala si sa razne vzopriet (vlastne vobec). Trvalo dlho a zabralo to mnoho “druhych sanci”, nez si vnutorne citila, ze mas moralne pravo (a silu) mu dat zbohom (Mozno sa mylim, ale najskor dovod na koniec bola nejaka udalost, ked uz si jednala emocne. Nie uplne tvoje premyslene rozhodnutie. Myslim, ze si chcela ist aj skor, ale citila si nieco ako vinu. Ze nemas na to zatial pravo, ze tie dovody neboli dostacujuce. Pre druhych. A najskor ta vzdy preargumentoval. Resp. dostaval ta do stavov, kde si sa snazila vyvratit jeho nepravdy a prekrutene fakty a on ich pokojne prekrutil este viac. Az si ty nakoniec vyzerala ako blbec, co sa snazi obhajit nieco malicherne.)
A asi on na vas rozchod reagoval ignoranciou?

Najradsej by si ho nejak za to vsetko potrestala. Aj sebe dala par faciek. Citis sa asi zneuzita, pouzita. Pozuta a vypluta.

Tak ked budes mat cas, sadni si a zacni spisovat vasu historiu. Akoby si ju komusi chcela podat, ako rozpravac. Presne ako sa odohrala. Ako ste sa stretli, ako sa to vyvijalo. Kedy si zacala citit, ze nieco nie je spravne. A preco si sa rozhodla to vtedy ignorovat. Co ta k tomu viedlo. Co ti branilo sa vzopriet. Bud k sebe kludne tvrda. Neospravedlnuj sa sama pred sebou (ani domnelym posluchacom).
A kludne, ak ta popadne hnev, napis od srdca, aj sprosto, vynadaj mu, nakric na neho v tom pisani.

Takto si upratujes myslienky. Davas mena pocitom. Uz to nie su vagne emocie, su to konkretne veci, co ta stvu. A ked maju meno, da sa s nimi robit. Daju sa rozobrat na prvocinitele. A da sa na ne najst riesenie.
Potom to znic a zahod.
Dalsi raz urob to iste. Rozoberaj vasu historiu z kazdeho uhla. Rozpitvaj si detaily.
Skusaj s kazdym dalsim razom byt coraz objektivnejsia k celej situacii. Ziskas odstup, nadhlad.

Postupne precitis to, co uz tvoja hlava vie - ze si dokazala velku vec, pretoze si mu usla z lopaty. Vymanila si sa, hoci sa snazil ta ovladnut, aby ta mohol pouzivat a na tvojom chrbte vies pohodlny zivot.
Trvalo to, ale dokazala si to. Ano, mohlo to byt aj skor, ale neostala si v tom zit.
A nic ti neuslo, vsetko sa udialo, ako sa malo. Odisla si v spravny cas, aby si mohla stretnut svojho muza.
Nakoniec si aj tak vyhrala ty.

No a ludia ako on, sa vzdy tvaria, ako ich ti, co im zo zivota unikli, nezaujimaju. Ale serie ich to. Cim vacsia ignoracia (hlavne, ak sa skusia este niekedy ozvat), tym viac ich to stve.

kitycat
5. jan 2025

Nechapem preco odpustat?
Vsak uplny pako.. slor by si si fakt mala buchat h´avu o stenu ako si mohla dopustit 4r tohoto a odpustit sebe

enmery
5. jan 2025

@zzzzza Fakt máš pocit, že ona si to nevyčita dosť?A že toto jej nejako pomohlo?

autor
5. jan 2025

@moonlight1210 ako je mozne, ze si to tak trafila? Aj ten rozchod presne, v momente co som mu napisala (ano priznavam sa, rozisla som sa cez telefon lebo som nemala odvahu osobne) tak so mnou ani jedno slovo neprehovoril

martam11
5. jan 2025

Ja som sa "liečila" tak, že som bývalému napísala mail a neodoslala, uložila do konceptov. Po čase, keď som mala potrebu, som mu zase napísala a zase uložila do konceptov. Zakaždým, keď som sa k tomu vrátila, som videla, že som už inde. Tak som sa úspešne vypísala z traumy z rozchodu.

slavka1988
5. jan 2025

Mne je smiešne najmä to že on ta oplul a vymkol z bytu a ty riešiš intenzitu sexu? Buď šťastná že s takým nemáš dieťa a že si ho kopla do riti skôr či neskôr ,niektorá trpí takeho cely život take si skôr podakuj že si niekde v hlave našla ešte dosť rozumu .

renesance80
5. jan 2025

treba zahodit za hlavu taky blb nestoji ani za peknu spomienku v peknej chvili nieto este celu analyzu po rokoch zivot je kratky a treba ho v ramci svojich moznosti uzivat a nie prezivat a spominat na stroskotancov

bielasovicka
5. jan 2025

Ty sa hanbiť za nič nemusíš. To on by sa mal. Lenže takýto človek nemá chrbtovu kosť. Teš sa ze si sa ho zbavila, debila sprostého.

jozeffezoj
5. jan 2025

Nie si Hlúpa. Niektoré tak žijú celý život. Tak si to teraz porovnaj. Ty sú sa pohla iným smerom

katkaseiner
5. jan 2025

necitam komentare, aj ked to trvalo 4 roky, je super ze si cez to presla a nie si uz s nim...ver mi ze vela ludi v takom vztahu este dlhsie zotrva, plus do toho deti...
Skus sa zamerat na seba, verim ze mas teraz fungujuci vztah kde mas svoje slovo a si milovaná. Ak sa cez to potrebujes preniest, skus psychologa..bola by škoda ze by si zabijala cas spominanim na minulost. Ži pre pritomnost a uzivaj si to. Nikdy ciac sebou nenechaj hentak zametat, nikto si to nezaslúži

rorino
5. jan 2025

Gratulujem,že si sa ho zbavila,👏🍾

zzzzza
5. jan 2025

@enmery bola s ním dobrovoľne 4 roky on ju nenútil...

lija22
5. jan 2025

dodam, ze ziadna hanba na tvoju hlavu. Kazdy sa ucime na svojich skusenostiach, chybach. Takze ty si uz tymto presla, poucila si sa a vybavene 🤜🏻🤛🏻

enmery
5. jan 2025

@zzzzza Nie, ale asi toho o psychológii v takýchto vzťahoch nevieš veľa. Je super, ze to ukončila. Musí sa už iba doliečiť, aby to nikdy nedopustila opäť.