icon

Ako sa vyrovnať s vnucovaním názorov druhých?

26. apr 2024

Mozno zvlastne, ale citim sa rozhadzana, bavili sme sa s kolegami ani neviem ako doslo na temu deti a tak som povedala, ze by som chcela mat deti, do dvoch rokov, zazartovala som, ze uz som na to stara...reakcia bola zvlastna, ze mam casu dost a normalne to je takmer v 40tke. Povedal to muz, ktory mal dieta v 40tke, beriem nazor inych, ale zopakoval mi to v priebehu pol hodiny niekolko krat. Je starsi 20 rokov, vyznievalo to ako rady a to nemam rada, ja som sa ho nepytala a hlavne mam dost rokov. ostatne kolegyne mali podobny nazor, kludne neskor, ale neriesili to tak ako tento kolega. Ten doslo a nesuhlasil, aby som planovala rodinu. Mam po 30tke a pride mi to mozno aj neskoro alebo uz na case. Mam mladsieho priatela o par rokov, samozrejme ro kolega nevedel, ale po tejto informacii opat daval usmevy akoby nechapal, ze vztah mame vazny a funguje dobre a ze progres je v dobrych vztahoch potrebny a prirodzeny. Samozrejme tento rok aj nieco by sme chceli pocestovat vo dvojici a potom sa posunut. Len viete co ma znepokojilo? Tie nutene rady mne dospelej zene ake je prirodzene a spravne rodit prvy krat v 40tke, ale dolezite je predsa ako to chcem ja a moj priatel. Mame krasny vztah, sme spoku druhy rok, chceme byt spolu. A samozrejme mat deti neznamena, ze uz nepojdeme na vylety atd...dotycny pan mal 38, ked mal prve dieta, jeho zena 33, ocakavala by som ze povie, mat rodinu je super, drzim palce...samozrejme aj prenho je mat rodinu super, ale nechapala som to opakovanie dookola a nazor ze cakat do 40tky, ak ma clovek krasny vztah, randit desat rokov v takomto veku ja nezdielam. No a kolegyna zas s podobnym sposobom riesila sluzobne cesty, ako to je super chodit v skupinach, ale pre mna je ok ist aj sama, pre mna je to oddych, ja som typ, co obcas potrebuje byt aj sam, je to pocit osobnej slobody a neuzivam si to kvoli cestovaniu...cestujem rada, ale uz mam odcestovane, takze pre zmenu tato kolegyna potrebovala davat rady, ze cestuj vela, ale s kolegami, na spolocne meetingy, je to vacsia sranda. Ja dom ale spokojna, mne netreba davat rady. Som taka mierne rozladena. Nebolo to akoby ich nazor co je pre nich dobre, ale vnucovanie svojich nazorov.

madeincssr
26. apr 2024

Ved s vnucovacmi nemusis polemizovat (zdovodnovat/vysvetlovat im svoj pohlad). Su to casto ludia, ze oni vedia/robia vsetko najlepsie. Ani im netreba brat ich nazor, mozno ho maju podlozeny zivotnymi skusenostami. Ine nazory si vypocuj (mozu ta niekedy obohatit), pomysli si svoje a ak je dotycny "tazko diskutovatelny", tak sa len pousmej a chod dalej. A urcite sa tym nedaj rozladit. Si samostatna, nezavisla osobnost.

0silvia0
26. apr 2024

A ty dookola zasa vysvetlujes, ze nesuhlasis s kolegovym nazorom. Ja nechapem co ta stve. Mala si povedat, ze ty mas iny nazor, on si uz svoj nazor povedal.
Nabuduce mu povedz, ze ty nemienis v sestdesiatke este zivit a financovat vysokoskolakov a vybavene.

kvietok2012
26. apr 2024

Opytaj sa ho, prečo jeho žena nečakala do 40tky, ale rodila ako 33rocná...nebude vediet ani odpovedat.
K tym "radam" jednym uchom dnu, druhym von." Maj deti kedy uznáte za vhodné...

gribka1
26. apr 2024

Veď nech si blúzni svoje, ty ži podľa svojej predstavy. Nenechaj sa rozladiť, vypočuj si názor, snáď ti ho nevnucujú násilne. Koľko ľudí, toľko názorov. Ani by ma nenapadlo to tak prežívať.

autor
26. apr 2024

@madeincssr ved kazdy ma nazor podla toho co ako chce plus podla svojich skusenosti, ale niektori ludia su naozaj presvedceni len o jednej spravnej moznosti, rozhorcilo ma to pohorsenie, pritim tuzim po rodine, to je to najviac v zivote, vztah mam krasny, ja by som reagovala na jeho mieste inak. Popriala by som stastie. Ano, na zaciatku som sa snazila vysvetlovat a potom som povedala ok, je to tvoj nazor, ja mam iny...
@kvietok2012 povedal, ze on to neplanoval a prislo to, ze nemam planovat, vsetko je v zivote inak a potom zarypol, lebo sme sli okolo kostola, ze mozem poprosit, ja verim, aj som mu to povedala, aj ze sa mi vsetko zatial splnilo...
@0silvia0 nejde o zivenie vysokoskolakov, to kludne...netuzim prebalovat prve babo po 40tke, to je cele...

autor
26. apr 2024

@gribka1 neprezivam to tak, ale vies ked niekomu povies ok, mam iny nazor a on si ide svoje x krat este, tak je to take

kvietok2012
26. apr 2024

Ked bude mať zase reči, povedz mu nech sa láskavo ukludní a nech s tym prestane, ze nie si na to zvedavá, vieš si život zariadiť aj bez jeho blbých rád.

gribka1
26. apr 2024

Ono sú takí ľudia, len vidíš, troška ťa to predsa vykoľajilo. Mne už sú takí až smiešny. Fakt si z toho nič nerob.

0silvia0
26. apr 2024

Ved neprebaluj po 40ke, nikto ta do toho nenuti. Nejake dristy kolegu mozes mat u prdele

diewcatqoo
26. apr 2024

Keby som mala takto riesit a analyzovat kazdeho, kto mi vnucuje svoj nazor a presviedca ma o svojej pravde, tak mi vybuchne hlava. Pride mi, ze to strasne prezivas.
Tak mal dieta v 40tke a mysli si, ze je to spravne - ok, nech si to mysli. Ty nemas 20, mas zazemie, aj vek a ci a kedy budes mat dieta, je cisto tvoja vec (a partnerova), ktoru nemusis nikomu dalsiemu vesat na nos a vysvetlovat preco.
Este mi napada, ze mozno nechcu, aby si odisla na matersku, preto ta presviedcaju, ze mas pockat.

dskjhfdlkdjhl
26. apr 2024

Nauc sa byt asertivna, uz si na to dost stara. Nemusis suhlasit s nazorom ineho, ale ani ho presviedcat o tom, ze s nim nesuhlasis. A vidno to aj v tejto, zatial kratkej, debate, ze by si na tom mala popracovat-vypocut si nazor ineho a rozhodnut sa podla seba a nie byt rozhodena z toho, co Ti navrhne niekto iny.

gladys_07
26. apr 2024

Pockaj ked sa ti narodi dieta, to este len bude kanonada nevyziadanych rad, ta aj porazi.

Neviem naco riesis taketo intimne veci s kolegami.

rorino
26. apr 2024

Tak mňa by názor iných na takéto veci netozlafil,každý nech si robí ako uzná za vhodné,ja som dieťa starších rodičov a mať prvé dieťa okolo 40 by som práve preto nechcela,pre mňa bola hranica 35 aj to je už moc.Takze sa nenechaj rozlafovat a rob si podľa svojho😉

chodec15
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
26. apr 2024

Omg taký traktát...dozrej kým.budeš mat dieťa, lebo to este len budú nevyžiadané rady, to sa podľa tvojho nastavenia zblázniš. To aj cudzí v obchode ti budú radiť.
Riešenie:
Usmej sa a urob hmmmmm a urob si po svojom.
Nemáš za čo 🙂

babulkomale
26. apr 2024

Ty by si "reagovala na jeho mieste inak" - ty vazne nechapes ze ludia sa nespravaju podla nasich predstav a priani? Kde si zila doteraz? V uzavretej komunite, kde mali vsetci jeden nazor?
Na jeho mieste by si reagovala uplne rovnako ako on, lebo by si na jeho mieste bola nim.
Na svojom mieste sa nauc reagovat zrelsie, toto je smiesne co predvadzas.

zmrzlinka2021
26. apr 2024

Ak ťa to tak rozladilo, tak asi máš niečo v sebe nevypovedané. Veď je to len jeho názor, nič viac. Nechápem, prečo si to berieš osobné.

0silvia0
26. apr 2024

a ešte jedno klišé: druhých ľudí nezmeníš, môžeš zmeniť len svoj postoj k nim. V tvojom prípade dosť dôležité. Kúp si knihu o asertivite, potrebuješ to.
Stačilo reagovať, ďakujem, neprosím, rodiť po 40-ke nechcem. Ďakujem za rady, nevyhovujú mi, ja som slobodný človek, rozhodujem sama za seba. Ďakujem, nemusíš to opakovať, tvoj názor už poznám a nestotožňujem sa s ním. Atď.

danyelia
26. apr 2024

Ja nechápem, kde je vlastne problém...😁 A že sa Ti to chcelo toľko rozpisovať. To keby som takto mala rozoberať moje rozhovory s ľuďmi, tak by som tu napísala 10 príspevkov denne. Veď si každý povedal svoj názor, nezhodli ste sa a hotovo, na čo sa takto dopodrobna zaoberať cudzím názorom (a ešte sa nad ním aj trápiť?) Fakt nerozumiem...

autor
26. apr 2024

@chodec15 on vobec netusil aky vek ma moj partner, jeho do toho nic, skor si myslim, ze jemu to nefungovalo preto tie rady a reci o tom, ze to neplanoval
@babulkomale na jeho mieste by som reagovala inak, pretoze som prajna a do druhych sa nestaram
@gladys_07 bola to nahoda, bavili sme sa o pracovnych meetingoch, nie kazdemu sa da, zvacsa maju u nas deti a tak zacala tema
@dskjhfdlkdjhl nesuhlasit viem, na asertivite popracujem, ozaj mu to viac krat netrebalo vysvetlovat, ak siel dookola to iste je to jeho vec
@0silvia0 ja som takto aj reagovala, ale bol neodbitny
@danyelia ved hej, len to vo mne zanechalo divny pocit, presli dva dni, tak som sa chcela poradit

0silvia0
26. apr 2024

keď bol neodbytný, tak otočím sa a idem si po svojom. Fakt nerieš.

babulkomale
26. apr 2024

Nie, nikdy nie si na nikoho mieste. Vzdy si len na svojom. Ale ked nerozumies tomuto, tazko pochopis ako funguje komunikacia a interakcia medzi ludmi.

danica2711
26. apr 2024

ako ťa môže rozhodiť názor ľudí, s ktorými sa síce denne stretávaš, ale nie sú ti blízki? Ich názor môžeš mať v podstate na háku, jedným uchom dnu, druhým von. A ak o sebe vieš, že pripisuješ dôležitosť každej prkotine, tak sa im proste nezdôveruj a nikto ti nebude "vnucovať" svoj názor

domkakvet
26. apr 2024

Vobec to neries a nabuduce nerozpravaj podrobnosti o svojom vztahu.

danyelia
27. apr 2024

...ešte mi napadlo, mne raz kolega v práci povedal niečo v tom zmysle, že ľudia by nemali mať veľa detí, lebo je ich toľko opustených v detských domovoch, mali by si ich radšej adoptovať 🤔 Síce šľachetná myšlienka, no sama ich mám 4, ale ani mi nenapadlo uraziť sa, či uvažovať o jeho názore, či dať deti do chudobinca a adoptovať si cudzie 😁 alebo či som ich mala mať toľko, či menej, či vôbec...za 5 minút som na ten rozhovor zabudla a spomenula si až tetaz, pri tejto téme...

candii
27. apr 2024

Vsak nech si myslia čo chcú. Ich názor je bezpredmetný.