icon

Ako sa vyrovnať so stratou blízkeho?

27. dec 2023

Zdravím. Prednedávnom sa mi zabil môj priateľ na motorke. Veľmi naozaj veľmi ťažko to nesiem .
Ale viem že je čas sa pohnúť ďalej . Iba veľmi neviem ako sa odraziť. Som v takých stavoch že si neumyvam vlasy aj dva týždne. Už len to že som sa rozhodla to napísať je pre mňa veľký skok .
Moje pocity, sebavedomie a radosť ...mám pocit že sú preč . Začala som viac popíjať a vôbec sa mi tento môj stav nepáči . Psychológa si vybavujem.
Čo by ste mi odporučili čo robiť sama pre seba mimo terapii? Ďakujem za všetky komentáre.

zmrzlinka2021
27. dec 2023

Dovol si smutit. Bezne plac, je to OK. Niektore veci potrebuju cas, kym odznie najvacsia bolest. A je dolezite to nechat plynut a hlavne bez zavislosti (drogy, alkohol). Vobec si nevycitaj, ze to nesies tazko. Smrt dokaze cloveka velmi zasiahnut a nielen to. Tieto veci nam pripominaju aj nasu vlastnu pominutelnost a to, ze nevieme dna a hodiny, kedy pride nasa posledna minuta. Ale zarove aj smrt nas uci vdacnosti, vdacnosti za kazdu minutu nasho zivota, za to, ze rano otvorime oci, za to, ze mozeme vstat, chodit, vidiet zrakom, za to, ze mozeme sa tesit z prave napadnuteho snehu, zo stretnutí s ludmi, ktorých lubíme... Smrt nas uci pokore a ludskosti.

Robis velmi dobre, ze ides na terapie, zvladnes to.

pieksamaki
27. dec 2023

Uprimnu sustrast...Strata blizkeho cloveka je narocne obdobie....treba si dat cas na spracovanie....

katuskamala1
27. dec 2023

Uprimnu sustrast,je mi luto tvojej straty.
Prave prezivam smutok zial tiez, psychologicka mi prave dnes poradila, aby som kazdy den zaviedla ritual,kde si vyclenim cca 30min cas pre seba aby som vydala smutkovu energiu prec,pohybom a potom kazdy napr vecer na par minut sadla a porozpravala sa s mamkou,ako som sa dnes mala,co aom robila,alebo jej dakovala alebo povedala proate to co chcem. A mimo ten cas bola i duchom pritomna s mojou rodinou. Oddelila cas smutenia od bezneho zivota. Ale zaroven si dala na cas, par mesiacov clovek smutit intenzivne musi,je to normalne. Na stratu rodica pol roka,na partnera rok. Ale neber to doslova samozrejme... nepotlacat plač. Drzim ti palce. Uz to,ze si sa ozvala je ano velky krok. Ak si si povedLa,ze chces zit dalej,budes.

loliki
27. dec 2023

Úprimnú sústrasť. Možno by si si mohla kúpiť psíka - ak ešte nemáš. Prišla by si na iné myšlienky. Možno by aj obvodný lekár poradil nejaké lieky na psychiku, na takéto obdobie.

autor
27. dec 2023

@loliki ďakujem za radu . Zvieratko teda veru nemám . Ale bojím sa že by som sa mu nezvládla venovať. No neviem kým neskúsim . Porozmýšľam určite . ♥️

denkatn
27. dec 2023

kde byvas v ktorom meste? nesla by si na prechadzku?

autor
27. dec 2023

@denkatn momentálne som po vianociach na chatu na samotu . Za pár dní majú prísť nejaký moji kamaráti. Ale veľmi ďakujem za ponuku vážim si toho ♥️

loliki
27. dec 2023

Psík je samozrejme záväzok a treba sa mu venovať. Ale ak by sa dalo, ak máš dvor a príbuzných nablízku, tak určite ťa zamestná a poteší, rozveselí, "vezme" ťa na prechádzku... 🙂

martinkatinka
27. dec 2023

Nebuď sama a prejav tu bolesť.

loliki
Autor odpoveď zmazal
autor
27. dec 2023

@loliki chodím do školy. Nepracujem . Iba sem tam píšem/maľujem niečo na zákazku. Momentálne som na tej chate . Čiže zatiaľ som sama .

loliki
Autor odpoveď zmazal
autor
27. dec 2023

@loliki som na strednej 3 ročník . Robím aj na plátno aj normálna kresba . Štýly dosť striedam . Čo sa týka akvarelových farieb je rozdiel či sú v tube alebo v myštičke to sa správajú inak . 🙂 doporučujem si urobiť niečo ako vzorkovník. Každým jedným štetcom skúsiť nejaké ťahy a sama prídeš na to čo by ti mohlo vyhovovať. 💞 Hlavne treba trpezlivosť

loliki
Autor odpoveď zmazal
vanilkovazmrzka
27. dec 2023

Je mi to velmi luto. Nemala by si byt sama, a ani by si sa nemala znasilnovat do toho, ze sa mas “pohnut dalej”. Ano, mas, ale az ked budes na to pripravena, respektive ked prejdes urcitymi fazami smutku. Zatial sa obklop ludmi, ktorych mas rada a ktori maju radi teba, a venuj sa tomu, co ti prinasa radost. To malovanie. Bude to tazke, ale zvladnes to 🖤

vorkola
27. dec 2023

Ci uz si veriaca, a ci nie, Popros vetou, Pane Boze ,pomoz ,ved si svetu daroval tvojho syna maleho Jeziska ,aby zachranil svet, pomoz a zachran aj mna ,a prosim o dalsieho dobreho manzela, ?Ked nie hned, ale odozvu dostanes musis verit, opakuj si to ,ale od srdca,viac krat za den ,Ten zivot priatela uz nevratis ,musis sa odosobnit, Priatela,najlepsie nespominat, aj ked bolo s nim dobre, zacni nieco robit ,pri com musis rozmyslat, alebo ist do hor, ojojoj moznosti je vela,napr. zimna dovolenka v horach skratka co najskor sa vratit do reality, a musis na neho zabudnut, co najskor.Nezacinaj si s nejakym trolom ,len preto aby si zabudla,aby si nepadla, do kaluze blata, ,Toto poznam ,ale z inej strany ,ked som sa nevedela stotoznit so smrtou mojej mamy,Proste bolo to premna nieco nepochopitelne,ze uz nemam mamu,ale zvladla som to ,Trvalo mi to asi rok

ivangeline
28. dec 2023

Starat sa o seba a mat sa rada.

autor
28. dec 2023

@loliki no ja už odmalička som nejak kreslila čiže skôr som sa už sama nejak potom zaujímala čo ešte ide ďalej . Ak si v miskách tak by mali byť krycie čiže ak urobíš nejakú chybu mala by si to vedieť premaľovať alebo rozriediť vodou . 💞 Odporúčam možno kresliť kvety . Naučíš sa robiť s farbami a vystriedas aj čo najviac štetcov v ruke keďže kvietkov je veľa druhov a každý sa inak maľuje 🙂

loliki
28. dec 2023

Ďakujem. Urobím to pre Teba. 🙂 Aké kvety máš rada? Daj mi úlohu a potom mi to zhodnotíš.

autor
28. dec 2023

@loliki noo za mňa najkrajšie sú "galakticke kvety" alebo neviem slovenský názov. Jiřina 🙂

loliki
28. dec 2023

Georgína? Krásna. Čo myslíš pod galaktickým?

autor
28. dec 2023

@loliki toto sú galakticke kvety

juliet86
28. dec 2023

precitqj si knisku moje mila smrti od veronika hurdova. tiez sa jej tragicky nahle zabil muz

mnamko
28. dec 2023

Mne mama zomrela 3 tyzdne pred svadbou,brat na očkovanie proti covidu a otec teraz pred Vianocami
Je mi smutno,aj slzy vyjdu ale budem s láskou spomínať a nie utapať sa v alkohole a smutku,ktory ta akurat dovedie k alkoholizmu a depresiám

regsy
28. dec 2023

Veľmi smutné, no alkohol nepomôže. Niet iného lieku, ako je čas. U niekoho je to kratší, u iného dlhší. Prajem veľa síl, no tvoj život sa ešte nekončí. Musíš ísť ďalej, aj keď verím, že je to ťažké.

heln
28. dec 2023

uprimnu sustrast.
smutenie trva nejaky cas, neprejde to zo dna na den. s priatelom sa rozluc, napis mu list, kde mu napises vsetko co si mu nestihla povedat, ulavi sa ti. je to terapeuticka metoda.
urcite navstiv toho psychologa.
a za mna: robota je najlepsi liek, malujes, tak maluj, skusaj nove techniky, vyskusaj nieco nove, si na chate, chod rubat drevo, odhadzovat sneh, zametat, skratka stale nieco rob, zamestna ti to mysel a nebudes stale mysliet na svoj smutok.

autor
28. dec 2023

@heln prajem pekný večer . Áno snažím sa vždy nejak zamestnať. Už som namaľovala asi 10 obrazov ktoré majú znázorniť jeho . S tým listom to určite skúsim . Mám si ho potom nahať? Alebo ho akože niekam poslať ? Spáliť ?

loliki
Autor odpoveď zmazal