icon

Ako sa vyrovnať so zvláštnym kamarátstvom?

7. dec 2023

Už dávnejšie zvažujem či tu napísať o tomto. Mám kamaratku, od puberty, dnes už mame obe skoro 35. Naše cesty sa rozišli, ona sa odsťahovala asi 100km od nás. Vzťahy s mužmi jej nevychádzali akoby chcela. Bola silno veriaca, vždy chcela svadbu v bielych šatách a v kostole, len sa jej žiaľ pri svojom priateľovi s ktorým má už 2 deti nedočkala, viem, že tu to trápi. Ja som si prešla tiež rôznymi, veľmi ťažkými životnými situáciami, boli sme si oporou, navzájom. Kedysi bola na Fb, ale po určitých udalostiach s priateľom si ho cely vymazala. Jediný kontakt na ňu mám cez viber. Vídavali sme sa veľmi sporadicky a akoby sa izolovala, neviem či iba odo mna, alebo od celého okolia. Naposledy bola u nás minuly rok, ale to bolo take zvláštne stretnutie, pretože sa nepohodla doma s rodičmi ku ktorým prišla na návštevu (je tam problém s alkoholom), tak prišla ku nám, lebo to mala po ceste. Priviezla aj odviezla som ju autom aj s deťmi vtedy ku nám. Bol sneh a deti vtedy nemali ani poriadne zimné oblečenie, vtedy som pretriedila po mojich a dala jej asi 2 tašky oblečenia. Boli vďační. Tento rok som opäť pretriedila, ešte mi písala, že mi za to pošle peniaze, lebo je to pre nich veľká pomoc, ja som odmietla, dostala odo mna možno 10kg oblečenia aj s topánkami pre deti, všetko dobrý stav, bola šťastná a poďakovala sa. Potom sa opäť odmlčala, tak som jej napísala ako sa má, dozvedela som sa, že odišla od priateľa, lebo ho vyhodili z prace, je na počítači alebo telefonuje, príliš aktívne prácu nehľadá, nerozpráva sa s nou a domácnosť je na nej. Bola u rodičov, deti nechala jemu. Ponúkla som jej, že môj muž jej môže pomôcť so stahovanim od neho, ak nemá kto, aby nebola sama. Od rodičov to ma ku nám kúsok autobusom, mohla prísť sa zastaviť, ale vela krát sa stalo, ze ani nedala vedieť, ze bola v rodnom meste. Za dva dni mi na to písala, ze je opäť pri priateľovi, deti potrebuju otca a ona musí vidieť zmenu, chcela ho nechať samého s deťmi, až sa spamätá. Včera som jej napísala po dlhsej dobe ako sa má, dala mi iba videné a 2 dni žiadna odpoveď. Neviem čo si myslieť. Pri jej priateľovi zas mali obaja jeho rodicia problém s alkoholom, takze im nemá ani kto veľmi pomôcť po finančnej stránke. Vždy som sa ju snažila nejak motivovať, ale už ma jej chovanie hnevá.

autor
7. dec 2023

Pritom nie je zlá, dalo by sa povedať, že až príliš chapava, kazdeho si vypočuje. Len nechápem, prečo sa začala čoraz menej a menej vždy ozývať. Kedysi nás k sebe volala, pred rokmi, na návštevu, ale vtedy som nemohla. Veľmi sa zmenila, ani veľmi nerozpráva, o ničom a o sebe. Naposledy, keď bola u nás ešte minuly rok, hovorila, ze minuly rok bol pre ňu najťažší v živote. Po tom som si uvedomila, že asi im to nevychadza z každej strany. Veľa sa dozvedám z útržkov čo mi povie, že veľa krát jej jej priateľ povie, že ak sa jej nepáči, môže ísť preč. Bola tehotná, keď brali byt na hypo, ale byt je napísaný iba na neho, na ňu nie. Alebo, že v minulosti zeny nemali ani automatické pracky, vysávače a všetko zvládali… takto sa to pár rokov ťahá.

Naposledy, keď bola u rodičoch, tak som jej už otvorene povedala, čo si o ich vzťahu myslím, že nemá pri ňom žiadne istoty, bolo by fér, keby aj ju napísal na LV, veď sa stara o jeho domácnosť. Od vtedy bola dlhšia pauza a teraz sa neozyva. Je mi ľúto ako funguje, lebo viem, že svoj život si predstavovala asi úplne inak. Veľa krát mi darovala, že je šťastná akú ma super kamaratku a ze ma má, veľa krát som jej povedala, ze ak nemá kam ísť, môže prísť ku nám. Už neviem ako viac jej pomôcť, je mi ľúto aj detí. Raz mi povedala, že keď ona aj jej dcéry plakali (dôvod neviem, ten nepovedala), tak že im povedal, žeby si prial syna, ten by nebol taký plačlivý, to zeny sú také plačlivé, že plačú pre všetko. A povedala mi to takým spôsobom ako fakt, akoby to aj naozaj mala byť pravda.

Už sa v tom celom strácam a neviem čo si myslieť, ako pomôcť.

bluka2
7. dec 2023

Myslím si, že je zrejme v ťažkej situácii. Ak nemá peniaze, musí o to viac riešiť všelijaké maličkosti, čo jej zaberie veľa času a energie. Určite ju celá jej rodinná situácia vysiluje, nebrala by som to vôbec osobne, že sa neozve. Neber to tak, že ti je to dlžná, lebo si jej pomohla - verim, že si jej pomohla nezištne. Bud rada, že nie si v takej situácii a že “nemusíš rozumieť”. Nemáš veľmi čo urobiť, snáď máš aj ine kamarátky?

colsami
7. dec 2023

Ahoj, asi jej nijak nepomozes kym ona sama sa neodputa od nestastnikov ktorych si nachadza a nerozhodne sa ze tu pomoc chce. Tak asi proste len bud v pripade potreby ochotna a nic viac.

Ale ani sa na nu nehnevaj a nemaj jej za zle ozyvanie/neozyvanie, podla mna je proste nestastna frustrovana, a nevie sa rozhodnut ze sa pohne dalej, kolko zien tak zije a nemuselo by...

A ano napriek tomu vsetkemu sa jej nedobre pozera na niekoho kto podobne problemy nema. (Ano kazdy mame svoje a ano mnoho je tym co si vyberieme v zivote.)

autor
7. dec 2023

@bluka2
Áno, mám aj iné kamarátky. Z textu je zrejmé, že to ozyvanie sa je občasné.

@colsami
Áno, veľa krát sa stalo, že bola u nás, pred tým všetko super a potom sa odmlčala po návšteve u nás na dlhšie, už sa tak neozyvala.

autor
7. dec 2023

Ona aj bola rozhodnutá na posledy od neho odísť, chcela riešiť škôlku dcére už pri rodičoch, písala mi, že sa jej vyhrážal, že jej vezme deti, vtedy som jej aj povedala, že čo sa týka vecí, nemusí sa báť, to od nás vždy dostane, aspoň to bude mať vystarané a môže byt aj u nás na začiatok. Potom mi zas za pár dni tvrdila, že deti potrebuju otca. Viem, že dosť riešil aj jej váhu, lebo po pôrodoch pribrala, nie zas veľa, možno jej ostalo 5kg na vyše, že jemu sa páčia štíhle zeny.

dadis
8. dec 2023

@autotka pomoz jej, ak mozes a asi ti to nikdy nebude vediet vratit. Tiez som bola v sutuacii, ze mi ludia pomohli a ja som sa vratila do vztahu a bolo mi trapne. Jednoducho, clovek tuzi po tom, aby sa vsetko vratilo do starych kolaji, veri ze partner ma len zle obdobie a pod. Vinu casto je zvyknuty vztahovat na seba. Uz potom ani nema chut nikomu hovorit o svojom trapeni, radsej sa utiahne. Nechce ludi, ktori ziju svoj normalny a stastny zivot neustale zatazovat svojimi stale opakujucimi sa problemami...raz hadam najde silu od neho odist, zivot si usporiadat a byt ti (okrem ineho)zase dobra kamaratka, s ktorou budete riesit bezne veci a nie takeho s.acky..

avonladyba
8. dec 2023

A keď príde bývať k Tebe (teoreticky), bude sa starať o domácnosť, teda priestor v ktorom bude žiť, tak aj ty si ju napíšeš na LV? Lebo to si presne napísala, že ma spraviť ten jej priateľ. Možno je rada, že ma strechu nad hlavou, žiaľ dnes nehnuteľnosti nikto len tak nerozdáva, aj keď je to priateľ.

autor
9. dec 2023

@avonladyba
Lenže ten byt nadobudli spolu, ale tým, že neboli manželia ju od do LV nenapísal. A teraz ju ním vydiera. Za mňa dosť úbohé. Ona bola tehotná s ním, čakala jeho dieťa. Do tej domácnosti tam tiež vráža peniaze, u mna by nič, samozrejme, nakupovať nemusela.

@dadis
To som sa aj chcela opýtať, aby to nevyznievalo vlezlo, pred Vianocami som im chcela poslať balík, pre deti, detské bundy, knihy, omaľovánky. Či to urobiť.

ema22270
9. dec 2023

Kedze mam tiez taku kamaratku, s podobnym pribehom, celkom rozumiem o com pises. Tu tazko radit,... ak sa vyjadris zle na jej partnera, budes ty ta zla.. zije v toxickom vztahu ocividne a nevie sa z neho vymanit. Ja ked som sa vyjadrila k jej vztahu a celkovo k jej správaniu ku mne (ze ja sa mam dobre a ona zle) a toto bolo stale, kazdy telefonat, tak som jej narovinu povedala, co si myslim o tom a ze sa takto uz nemoze spravat, al mame zostat kamaratky. Potom som bola uz len ta, ktora pojedla vsetku mudrost sveta, vsetkych sudim a mam patent na rozum 🙂 ... presli 2 roky a sem tam si napiseme, ale len tak strucne, kedze sa udiali nejake veci, napisala som jej a ona sa potom sama ozvala a ospravedlnila sa... ale tak ja si myslim, ze pokial tie zeny neodidu z tych partnerstviev, tak sa budu presne takto zvlastne spravat.