icon

Ako sa vysporiadať s agresívnym bývalým partnerom?

10. mar 2025

Ahojte, asi by som potrebovala poradiť, ako postupovať v takýchto situáciách.

S bývalým nemáme deti ani záväzky. Už počas vzťahu na mňa často kričal, vulgárne nadával, ponižoval atď. Bol schopný hocičoho, zverejňoval konverzácie a fotky atď. Keď sa mi začal vyhrážať a vydierať ma ("keď sa so mnou rozídeš, zničím ti život." "Prídeš o všetko, zničím ťa" a pod.) - to bol moment, kedy som ho definitívne opustila.

No po rokoch relatívneho kľudu sa opäť ozval. Náhodou si spomenul, že si chce zobrať jednu našu "spoločnú" vec - na to som nepristúpila, nemá na ňu žiadny právny nárok (max. morálny, aj to 50/50). No to bol pre neho benzín do ohňa - nechutne sa obúval do mňa, AJ MOJEJ RODINY, nadávky, vyhrážky do správ.
Prekvapilo ma, koľko toho o mne zo súčasného života vedel, pričom sme roky neudržiavali kontakt. Vydesilo ma to a v súvislosti s vyhrážkami.. prešiel mi mráz po chrbte.

Ja som reagovala neutrálne, diplomaticky (aby som nezhoršovala situáciu). Po pár správach som prestala odpisovať. Potom už nepísal.

Pravdepodobne sa situácia bude opakovať (to povedal aj on). Priznám sa, že mám strach.
Polícia mi nepomôže - okrem správ nemám žiadny dôkaz (a všetci vieme, ako polícia funguje... kým sa fyzicky nepriblíži alebo nevyhráža sa rovno smrťou, tak nič neurobia).

Čo mám robiť? Ako postupovať? Ako mám reagovať? Kam sa môžem obrátiť pre pomoc?

guudy
10. mar 2025

A preco si si ho nezablokovala??

autor
10. mar 2025

@guudy lebo sa bojim, co urobi. Vyprovokovalo by ho to. Vie kde byvam, pracujem, pozname spolocnych znamych…

pribinak
10. mar 2025

Máš v sms správe? Mail? Sociálne siete? Tak smer 158

autor
10. mar 2025

@pribinak Mam len spravy na fb.
Policia ma vysmeje. Vydierania a vyhrazanie najhorsieho kalibru boli len ustne (cize nemam dokaz). Na spravy typu “budeme sa bavit inak” “budem to riesit inak, ved uvidis. A bude ta to mrziet”, pripadne na vulgarne hlasovky, kde krici, sa podat oznamenie neda.

Celkovo je sikovny v tychto veciach, dava si velky pozor na pravne veci.

moonlight1210
10. mar 2025

Nahlasit na policii urcite, nech je o tom zapis, chci z kopiu zapisnice, ze si to hlasila (aj co v nej presne zapisali).
Kedykolvek padne od neho dalsia vyhrazka, chod tam zas. A vzdy chci kopiu zapisnice.

Nie zeby ho to zastavilo, ale ked sa to zacne zhorsovat, budes chodit na policiu s tym, ze to dlhodobo riesis a stupnuje sa to. Co im umozni skor zasiahnut.

Nebude to izolovana ojedinela situacia, co nastala zrazu (ked by si sla az vtedy, ked by to bolo vazne).

Mozes narazit na policajtov, co to odmietaju riesit, lebo sa im nechce, alebo trafis aj na sovinistu (co vzdy zasadne obhajuje chovanie muza, aj keby bol vrah). Ale skor ich motivuje obava, ze ked je toho viac a nieco sa stane, tak maju problem, ze to dlhododbo ignorovali.

“Po pár správach som prestala odpisovať. Potom už nepísal.”
Skus to vzdy robit takto, ze budes k nemu neutralna, a potom sa odmlcis. Jemu mozno staci, ked si posteka a zas je spokojny na nejaku dobu. Teoreticky ma natolko sebaovladania, ze sa boji o seba a nechce sa ohrozit realnym trestnym cinom.

danielahamar
10. mar 2025

Poznám jednu, čo len skrz esemiek si vybavila zakaz približovania sa a vypisovanie z tej druhej strany. Dotyčný nebol ani predvolaný, iba mu prišiel zo súdu papier. To, že ona mu vypisuje sprostosti už nevadí a nevadilo🤐 takže všetko sa dá, ak máš známosti.

ivik4
10. mar 2025

Ja som sla na policiu este ked sa mi smrtou nevyhrazal ,to prislo az potom a aj to ze si ma odchytil . A policia to riesila hned pri spravach, neskor to posunula kriminalke. Nakoniec dostal podmienku a zakaz priblizenia.
Nezi v strachu ... alebo zi a hovor si aj nadalej vsak co policia 💁‍♀️

autor
10. mar 2025

Dakujem za rady.
Okej, vytlacim si tie spravy (aj starsie). Co este by sa dalo prosim pouzit ako relevantny dokaz?

jamimo
10. mar 2025

ja by som šla na políciu... My sme kedysi riešili susedu - agresívnu, neurotickú alkoholičku... Na polícii 1. deň nemali čas, povedali že máme prísť zajtra.... Mali sme nahrávky z mobilu, normálne si to stiahli na USB kľúč, robili prepis nahrávky. Do 3 dní bola predvolaná. Vyhodnotené ako priestupok, potom priestupkové konanie, smiešna pokuta. Nevadilo, kontaktovali sme OSBD, jej poslali doporučený list (ktorý si "frajerka" neprebrala), kde sme jej oznámili návrh na trestné oznámenie. Odvtedy chodila po špičkách a obišla radšej celú ulicu keď nás zbadala. Už sme sa odsťahovali, stále však budem tvrdiť, že netreba sa dať odbiť a báť. I keď vieme, že slušný človek nemá žiadnu hodnotu. Potom to tak všade všetko vyzerá 🤷‍♀️

dadka1997
10. mar 2025

A co je to tá spoločná vec ?

Vsetky správy si vytlač, rob si aj nahrávky. A drzim palce.

autor
10. mar 2025

Úprimne, mám z toho človeka strach. Neviem, ako by sa zachoval, ak by mu prišla domov pokuta, prípadne nejaké oznámenie...
Ale budem to riešiť. Ďakujem za pomoc, ak by vám napadli ešte iné kroky, spôsoby ako si pomôcť, budem len rada.

bg92
10. mar 2025

prepac ale to co je za postoj policia mi nepomoze? ake ine rady cakas? ved to je JEDINE co ti moze pomoct. okamzite nahlasit a ukazat spravy a nech ho riesia. ked pojde na vysluch mozno mu dopne vaznost situacie.

domkakvet
10. mar 2025

Dohodni sa s nim, ze mu das ten benzin pred dvere, vykaslat sa na par eur.

autor
10. mar 2025

@bg92 lebo viem, že nič v rukách nemám (pozri moju odpoveď vyššie). Možno by ho trochu postrašili, ale nezmôžem nič a v konečnom dôsledku by ma len vysmial a cítil by sa na koni. On veľmi dobre vie, čo robí...
Najlepšie by bolo vybaviť zákaz kontaktovania - na to mi ale treba viac než len vulgárne správy na fb.

jamimo
10. mar 2025

@bg92 by si sa čudoval/a, bežná prax polície 👆 Taká tu bola, riešila to 2 roky, aj zúfalo písala tu na MK... Už odpočíva v studenej zemi a jej rodina si môže oči vyplakať od zúfalstva a smútku... Dcéru, matku, sestru, manželku, kolegyňu, fajn kamarátku im už nikto nikdy nevráti 😢 Nech odpočíva v pokoji 🕯️
Ak by kompetentné orgány vykonávali svoju prácu tak ako majú a bola by prísnejšia legislatíva, opatrenia, mohla tu dnes byť, tešiť sa zo života. Bohužiaľ, tie orgány sú len vulgárne pomenované "orgány" a tam to s ich vážnosťou končí!!!