icon

Ako si zlepšiť vzťah s otcom?

25. feb 2025

Ahojte, chcem sa opýtať na radu, ako si mám nájsť vzťah k vlastnému otcovi, celý život s nami nebýval a starala sa o mňa a brata naša mama, bola na nás sama, porobil veľa hlúposti, ale teda ako dieťa som ho mala rada a aj stále mám, len jednoducho občas ma takú povahu že je zduty a nieje s ním do reči a občas zasa je vysmiaty a rad sranduje ale keď je zduty tak sa s ním naozaj nedá a ja mám už voči tomu taký blok že nemám sa s ním moc o čom rozprávať o samote, on aj zavolá že ako sa máme ale nemám chuť mu ani dvíhať telefón, jednoducho neviem prečo to tak mám aj ma to mrzí občas ale nejde to.. prosím gramatiku si nevšímajte ak mám chyby vo vetách.

nin12345
25. feb 2025

Vztah s dietatom si ma budovat rodic a nie naopak.. ked sa chce zduvat nech sa zduva s jeho povahou nespravis nic

0silvia0
25. feb 2025

ja by som sa nesnažila, aký je, taký je. Ak budeš mať ty chuť s ním komunikovať, a on nebude zdutý, tak si pokecáte. Keď ty budeš mať chuť komunikovať a on bude zdutý, tak telefonát zrušíš, že vidíš, že nemá náladu, zavoláš inokedy. Nič nesiľ, nič nerob nasilu. Čo on nevybudoval počas detstva, ty doháňať nemusíš.

silwii
25. feb 2025

S takym clovekom, zial, nespravis nic. Pokial sam nema zaujem, tak je to zbytocne. A ak sa zduva ako male dieta, tak tam nebude asi nieco v poriadku.

caroline_
25. feb 2025

naco si chces zlepsovat vztah s takym clovekom?rodina nie je vsetko, stoji ti to za to? chciet mal on v provom rade...

mantilka
25. feb 2025

Ten blok prekonať by ti mohol pomôcť psychológ. A nesúhlasím s tým, že len rodič si ma vytvárať vzťah s dieťaťom...dá sa to aj naopak ale chce to zrelosť.

sevrin
25. feb 2025

@nin12345 presne tak a tu by som spomenul jeden fakt z oblasti práva:

podľa § 469a zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

“1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
atď atď

Mňa by zaujímalo, či ten, čo vymýšľal tieto zákony, myslel na to, že ako by potomok mal prejavovať aspoň ten "opravdivý záujem" keď poručiteľ si s potomkom nevybudoval žiadny vzťah? Keď dieťa celý život rastie bez otca, tak ten otec (poručiteľ) je pre neho prakticky cudzia osoba. A vo veľkej väčšine prípadov sa stáva, že ten potomok nemá ani len nejaký pocit alebo aspoň dôvod, že by sa o toho.... "otca" mal zaujímať.

nin12345
25. feb 2025

@sevrin no asi ako si kto vylozi slovne spojenie ,,opravdivy zaujem". Pre mna napriklad dieta ak ma snahu sa s rodicom kontaktovat a ten ho nasledne odmietne alebo ako je pisane vyssie sa oduva, dieta prejavilo ,,opravdivy zaujem" avsak nestretlo sa s pochopenim a tym padom sa nemusi vnucovat rodicovi kazdy tyzden/mesiac/rok? Nikto nedefinuje co je opravdivy zaujem a asi je to tazko aj dokazovat

oli18
25. feb 2025

@caroline_ velmi skresleny nazor, ze rodina nie je vsetko. Dobra rodina je to najlepsie, co mozes mat. Preto treba vztahy pestovat s napravat, pokial to ide. V pripade rodicov ich respektovat takych, aki su. Rodicov si nevyberies, ale ani rodicia deti. Kamaratka ta sklame aj po 20., 30., aj 50tich rokoch. Mozno by sme sa mali ucit od Moslimov, ako im funguju vztahy v sirokych rozvetvenych rodinach.

caroline_
25. feb 2025

@oli18 ved dobra mozno hej ale ja taku osobne ani zo sirokeho okolia nepoznam,a otec ktory sa celý zivot o dceru nezaujima pre mna nie je definicia dobrej rodiny

ivangeline
25. feb 2025

Ňu tak sa nadýchnes a pokecas o bežných kazdodennostisch.. si predstav na druhom konci známu alebo kolegyňu :D … a príprav dve otázky.. Nie je to nič náročné. Ak ma záujem, bude volať a ozývať sa a pytat sa aj naďalej… ak nemá, nič s tým viac nezmôžeš. Hlavne, ak si už dospela, mnoho vlakov ku už ušlo a vás vzťah už nebude o tom o čom býva vzťah otca a dieťaťa..