icon

Ako slušne požiadať susedov o údržbu pozemku?

2. jún 2025

Vlani vedľajší dom kúpili ľudia so susedného okresu. .Neplánujú tu bývať t minimálne ďalších desať rokov, majú ho ako chalupu. Zatiaľ sa s nimi dalo dohovoriť, ale už niekoľko týždňov ich bezúspešne prosíme aby si svoj pozemok položili. Viac krát sľúbila suseda že večer , ale odišli domov, ďalší víkend pršalo a pod. Tento rok mali deti aj naša mačka viac krát kliešte. Ich pichlava burina už prerastá.k nám, niektoré sú aj jedovaté. Videli sme tam aj potkany.
Ako im slušne povedať susedom aby si svoj pozemok udržiavali?

guiseppinka
2. jún 2025

Obrat sa na obecny urad

autor
3. jún 2025
@guiseppinka

Obrat sa na obecny urad

@guiseppinka prepáč ale u nás starosta , ujko po 70ke a jeho kamarátka stará flaflavá tetka, tiež dôchodkyňa, ešte nikdy nič nevyriešili

doriiis
3. jún 2025

Nuž nepomôžes si.Ja mám takýchto susedov už vyše 2 rokov.Ti tvoji tam aspoň chodia a užívajú pozemok.Tito moji to majú len ako ,,investíciu pre deti". Od buriny,cez sklo,staré okná a káble tam majú všetko.
Dohováranie nepomohlo.Postavili sme 2 metrový betónovy plot,aby sme sa nato nemuseli pozerať.

biba_18
3. jún 2025

tak im to koste vy. kamoške tak kosil tiež sused, majú to asi 90 km na chalupu ...

slavomira236
3. jún 2025

Nasi susedia tu byvaju hned vedla a nekosia. Vsetko prerasta k nam . Mame velke zahrady ja kosim lazdy tyzden a oni 2max 3 krat za sezonu. A este aj ich plot musim cistit lebo vsetka prhlava je u nas.

cacianka
3. jún 2025

No tak sa na starostu slušne dupni, nech susedom napíše výzvu o nápravu. Keď znegujes vopred dobrú radu a ešte sa osopíš na guissepinku ( áno, vyznelo to tak !) tak si rob čo chces

marsmykkok
3. jún 2025

Však si ich slušne požiadala a nepomohlo... Ja si myslím, že raz ho pokosia a inak neurobíš nič. Zase z druhej strany, kedysi ked sa chovali zvieratá bolo bežné že sa pozemok kosil raz-dvakrát ročne a ľudia prežili... To len teraz je taká moda udržiavať anglický trávnik a kosiť dvakrát týždenne... Máš mačku, tak hádam potkanov a myši odoženie. A kliešte ak behá von môže mať aj z inokade, neverím že celá dedina je pokosená, pozemky v extraviláne sa tiež kosia len raz ročne... Tvoja mačka by tiež nemala behať po cudzom, teda rovnako ako ty sa hneváš že tvoja mačka od nich nosí kliešte by sa oni mohli hnevať že im tvoja mačka behá po pozemku.

petulda333
3. jún 2025
@marsmykkok

Však si ich slušne požiadala a nepomohlo... Ja si myslím, že raz ho pokosia a inak neurobíš nič. Zase z druhej strany, kedysi ked sa chovali zvieratá bolo bežné že sa pozemok kosil raz-dvakrát ročne a ľudia prežili... To len teraz je taká moda udržiavať anglický trávnik a kosiť dvakrát týždenne... Máš mačku, tak hádam potkanov a myši odoženie. A kliešte ak behá von môže mať aj z inokade, neverím že celá dedina je pokosená, pozemky v extraviláne sa tiež kosia len raz ročne... Tvoja mačka by tiež nemala behať po cudzom, teda rovnako ako ty sa hneváš že tvoja mačka od nich nosí kliešte by sa oni mohli hnevať že im tvoja mačka behá po pozemku.

@marsmykkok u nas kosia pravidelne a velku travu maju tiez nasi susedia oproti co sem takmer nechodia. Minuky rok bola burina vyssia nez ja.

Autorka,zatlacit na starostu. U nas takto nariadili susedom pokosit

marsmykkok
3. jún 2025
@petulda333

@marsmykkok u nas kosia pravidelne a velku travu maju tiez nasi susedia oproti co sem takmer nechodia. Minuky rok bola burina vyssia nez ja.

Autorka,zatlacit na starostu. U nas takto nariadili susedom pokosit

@petulda333 Tak napríklad u nás sa pozemky v extraviláne kosia raz ročne začiatkom júla a čo mám robiť? TIež mi pes nosí kliešte, rovnako hoci ja mám na lúke chodník tak tráva sa točí na chodník a ráno som mokrá do pol pása čo ju nohami utieram. A v meste dokonca sú pozemky aj v intraviláne čo doteraz nie sú pokosené ani raz a nič sa nedeje... Ja verím, ked tam chodia, že raz ročne to pokosia a viackrát ich nedonúti ani obec. Teda fakt len proste sa s tým zmieriť že kosia raz ročne alebo teda nech muž autorky zoberie krovinorez a po dohode s nimi im to kosí 6 krát ročne aspoň.

petulda333
3. jún 2025
@marsmykkok

@petulda333 Tak napríklad u nás sa pozemky v extraviláne kosia raz ročne začiatkom júla a čo mám robiť? TIež mi pes nosí kliešte, rovnako hoci ja mám na lúke chodník tak tráva sa točí na chodník a ráno som mokrá do pol pása čo ju nohami utieram. A v meste dokonca sú pozemky aj v intraviláne čo doteraz nie sú pokosené ani raz a nič sa nedeje... Ja verím, ked tam chodia, že raz ročne to pokosia a viackrát ich nedonúti ani obec. Teda fakt len proste sa s tým zmieriť že kosia raz ročne alebo teda nech muž autorky zoberie krovinorez a po dohode s nimi im to kosí 6 krát ročne aspoň.

@marsmykkok tak ano,ak obec to tak ma,nedonutis ale susedia by snad mohli. Ved nie je tam len ich dom. Neverim,zeby ich zabilo prist aspon 2-3x za rok pokosit alebo aspon to dovolit susedom. Drzi sa v tom vela havede

michaela329
3. jún 2025

Zájsť na úrad a on ich vyzve. Kamoška takto musela riešiť sutiny, ktoré 5 rokov strašili vedľa ich domu, prach z toho išiel, tiež potkany. Majiteľ neriešil, po výzve obecného úradu to dal odviezť.

nin12345
3. jún 2025

Je to nepríjemné tiež sme mali takých susedov keď som bola dieťa. Sme silní alergici tak si vieš predstaviť ako sme mohli tráviť s radosťou čas von. To už ani lieky nezaberali. Vyriešilo sa to až keď sa tam nasťahovali a začali to udržiavať. Ale ja neviem či sa to niekedy s obcou vôbec riešilo takže to by mohla byť cesta. Ja by som za tým starostom skúsila zájsť

lauruska_sumienka
3. jún 2025

chod za nimi a upozorni ich posledny krat, ze zo zakona su povinny zabranovat sireniu buriny a ze ked nebudu to riesit, tak to budes riesit so starostom pripadne sa obratis na dalsich. pripadne za poplatok to budete kosit vy. skus pozriet tento clanok, je tam azda vsetko zhrnute ale je to z roku 2021, tak by to trebalo skontrolovat ci nenastali nejake zmeny
https://kosenie-travy.eu/je-kosenie-pozemku-pov...

marsmykkok
3. jún 2025
@petulda333

@marsmykkok tak ano,ak obec to tak ma,nedonutis ale susedia by snad mohli. Ved nie je tam len ich dom. Neverim,zeby ich zabilo prist aspon 2-3x za rok pokosit alebo aspon to dovolit susedom. Drzi sa v tom vela havede

@petulda333 Len ako píšem, ak tam chodia raz ročne to určite skosia a tým si povinnosť splnia... Ja by som teda nepísala na úrad, lebo tým nedocielim aby to kosili raz týždenne, len naruším susedské vzťahy, ak vedia že im to prekáža budú vedieť kto to nahlásil na úrad a nič to aj tak nevyrieši. Nahlásila by som na úrad len nejaký pozemok kde nik nechodí a nekosí sa ani raz ročne. Však možno začnú tam aj skôr-napríklad o 2 roky bývať, možno budú mať deti, vnúčatá a začnú sa starať o pozemok viac. Jedine ešte čo by sa dalo, že by proste manžel autorky išiel za nimi a povedal, že on má výkonný krovinorez s ktorým to má za pár minút hotové, že či ked cez víkend je zlé počasie (vraj) to môže im niekedy skosiť. A potom im to kosiť síce zadarmo, ale nebudú mať burinu, potkany, mačka kliešte.

autor
3. jún 2025

@marsmykkok ad pre nápravy mačka nechodí po cudzom je to 15 ročná izbová mačka, občas ju berieme von na dvor, neviem kam chodíš po informáciách. Deti tak isto nebehajú po cudzom a mali v máji aspoň sedem krát kliešte.
Od nikoho nepožadujem anglický trávnik, u susedov je 2m prhlava, bolehlav, bolševník, trúbkovec popýnavý a ďalšie jedovaté rastliny nejaký druh divej černice, pajašeň zliazkasktý ,pohánkovec japonský čo sú invazívne rastliny . Toto všetko sa popod plot a cezoň tlačí k nám.

autor
3. jún 2025
@michaela329

Zájsť na úrad a on ich vyzve. Kamoška takto musela riešiť sutiny, ktoré 5 rokov strašili vedľa ich domu, prach z toho išiel, tiež potkany. Majiteľ neriešil, po výzve obecného úradu to dal odviezť.

@michaela329 napíšem to ešte raz obce nespraví absolútne nič

fialkafialkovita
3. jún 2025

Daj podnet na pozemkový úrad. Oni vyzvú vlastníka pozemku, aby dal doporiadku pozemok do nejakej lehoty. Ak nedá, dajú mu pokutu, aj pravidelne.