Ako spracovať sebauvedomenie a paradox narcisizmu?
Je bežné, že keď človek prechádza dospievaním v neskoršom veku (26), tak dochádza k takej sebarealizácii, resp. sebauvedomeniu, že si uvedomí, čo robí zle? Akože, aby som to nekomentoval a neomáčkoval, tak na rovinu...
vždy mi všetci tvrdili, že som narcista a manipulátor, ale ja som si uvedomil, že je to vlastne pravda, no a začal som sa k ľudom správať dobre.
No a pointa je, že neviem či to je kvôli tomu, aby sa necítili zle, alebo preto, aby ma mali radi, lebo som narcista. Neviem si to jednoducho v hlave určiť, povedať alebo odôvodniť. Teraz mi veľa ľudí rozpráva, aký som dobrý človek, že som štedrý a obetavý a múdry a podobne... a mne to samozrejme robí dobre. Ako mám spracovať takýto paradox?? respektíve je to zlé alebo dobré alebo normálne.... ja už neviem fakt
@ivangeline ale či to robím, lebo som dobrý človek alebo preto, že ma baví to uznanie.. to je pointa
@astronaut321 na to si musis odpovedat sam. Len ty vies, ako to citis vnutorne, ci to dobro robis uprimne, alebo len preto, ze cakas pochvalu a uznanie.
Aby som to upresnil ešte viac. Pointa je v tom, že sa mi !možno! rysuje veľmi pekný vzťah, založený na vzájomnom porozumení a posledný som si kvôli sebe pokazil a nechcem to zopakovať, bojím sa, že sa budem snažiť vyzerať pred ňou najlepšie (čo mám v povahe) a potom, keď sa začnem otvárať zistí, že to také dobre nie je a tak ďalej... ani neviem ako mám byť úprimný a sam sebou, ale zase naopak u nej viem, alebo sa minimálne cítim most of time sám sebou... proste to len nechcem pokafrať
@mandzula Ja si myslím, že asi skôr áno, lebo som mal už dosť príležitostí využiť ľudskú hlúposť vo svoj prospech a neurobil som to, lebo radšej budem mať toho človeka (aj keby to nezistil alebo zistil neskoro), ako to svoj prospech. Panebože... ešte pár viet a ľudia ma budú chcieť zavrieť do cvokhausu
@astronaut321 v kazdom pripade je fajn, ze si uvedomujes svoje nedostatky, na druhej stoji fakt, ze ak budes vztah stavat na chvilkovej pretvarke, casom, ked stratis motivaciu a partnerku budes mat istu, mozes sklznut do starych kolaji. Ale aj nemusis, len potom pocitaj s tym, ze zit sposobom, o ktorom nie si vnutorne presvedceny, bude pre teba velmi zlozite.
@astronaut321 ak to s tou babou myslis naozaj vazne, nemal by si to s tym "divadlom" prehanat, lebo moze prist den, ze vypadnes z role a potom co? Ono v podstate to divadlo v zivote nemozes hrat dlhodobo, raz z tej role vypadnes. Takze alebo si sa naozaj "polepsil" a uvedomil alebo to hras lebo to je (momentalne) vyhodne. Ty sam musis vediet co je pravda.
@viestta @mandzula Veď práve sa bojím, že to mám stále v sebe a že zase stratím niekoho, koho mám rád. Ona je práve taká, že jej poviem, že povedala blbosť ak povie a ona, že: "to fakt?" a usmeje sa a ja môžem byť pri nej sám sebou. Každopádne, či to skončí dobre alebo zle, tak o tom asi napíšem knihu.. 😅
Podľa mňa, ak ta to naozaj zaujima/ trapi, čo máš vo svojom vnútri, tak sa objednaj k psychológovi, on ti pomôže nájsť odpoveď na tvoje otazky
skutocny narcis by nikdy nepovedal "bojím, že to mám stále v sebe a že zase stratím niekoho, koho mám rád" ...skutocny narcis by v prvom rade nepriznal, ze ma nejaky problem (stale ostatni maju), a v druhom rade mat rad niekoho, mu nic nehovori...skor by to vyznelo ako "bojím sa že zase stratím niekoho, kto ma má rád a prídem o výhody z toho"..mozno mas trochu vyssie ego, alebo nejake lahke arogantne prejavy alebo nespravne vztahove vzorce...bud sam sebou pri nej a cas ukaze...nic ine sa neda poradit
@mabenn Potešilo ma to 😅
este mi napadla jedna vec, ved si v podstate mlady chalan - emocna zrelost sa vyvija vekom, spolu so skusenostami, ktore v zivote aj vo vztahoch naberame, a je uplne normalne, ze az teraz si stretol niekoho, kto v tebe vyvolal hlbsi pocit a pocit toho, ze ti na tom zalezi a nechces to pokazit...nahodou velmi pekne a uplne v poriadku...puberta skoncila :D
@mabenn Áno a zároveň ona cares (jej proste záleží tiež), tak ani nemám potrebu bojovať o záujem a snažiť sa si niekoho pretvoriť k obrazu svojmu, lebo ju mám rád takú aká je. Práve, predtým som bol trošku mladý (hlavou hlavne) a chýbalo mi sebavedomie, tak som sa pred bývalou hral na niečo, čo nie som proste... aby som sa jej páčil a viem, že teraz to robiť nechcem a pre človeka, ktorému je od malička prirodzené hrať role, je hrozne ťažké byť sám sebou a dostávam sa často do takej neistoty a musím premýšľať nad sebou. Takže záver je taký, že som mal prudké sklamanie zo seba a potom zároveň veľmi pozitívna spätná väzba, nie len od tej, ktorú mám rád, ale aj od okolia celkovo.
A áno bol som narcistický manipulátor, pretože som to zvládol hrať 5 rokov.
neviem kolko mas o narcizme nastudovane, ale narcisti sa hraju na velmi dobrych ludi navonok...inak by to neslo samozrejme pre nich prezit
Takže som bol len manipulátor? Lebo som do toho vkladal značné ego, aby som jej dokazoval, že je dôvod somnou ostať... alebo ja fakt neviem. Ale good point..
@astronaut321 … to si potrebuješ dávať nálepky? ;D
@ivangeline Akože napadá ma 300 odpovedí a ani, ktorá mi príde správna 😂 tak proste asi nie 😂, len som chcel priblížiť pointu a veľa ľudí už vie o čo asi ide
Ale musím priznať, že som čakal hnusnejšie odpovede, ale všetci aký zlatý 😂 ešte ma presviedčate, že nie, nie si a to aj ľudia z môjho okolia teraz... tak som rád
@astronaut321 pozri, ja neviem kto a preco ti take veci nastavoval, pises, ze v predchadzajucom vztahu si hral formu pre druheho - to nie je narcizmus...narcizmus skutocny je uplna emocna neschopnost a prazdnota zakryvana skor dobrym prejavom, kde v blizkych vztahoch nechcene ide von to skutocne prazdne ja...ty sam musis vediet, ci si schopny citit a ako a co...z tvojich komentarov mi nepride ze si narcis, skor, ze emocne dospievas - k comu je potrebne aj stretnut tych spravych ludi v zivote...skor mi tam ide akesi sebaobvinovanie a typicke "hladanie seba" - bezne v rodinach, kde sa tlacilo na deti byt niekym inym alebo sa proste prisposobovat
@mabenn ❤
@mabenn Práve rozmýšľam nad tým, že, či to nie je jedno a to isté... že hľadáme uznanie, tým že hráme role
Či akože narcis nie a manipulátor áno. Viem, že Jim Carrey si prechádzal tiež takým niečím podobným...
manipulovanie je bezne pre ludi a typicke uz u malych deti...aj narcistiske crty existuju v roznej miere a forme...pokial sa bavime o narcistickej poruche osobnosti - to je to, co som pisala vyssie....normalne si buduj vztah a pripadne nechaj zenu, nech ta trochu usmerni v otazkach ega :D
@astronaut321 ja si myslim, ze ludska povaha sa nemeni,,ludia maju svoje pozitivne aj negativne vlastnosti po cely zivot..rozdiel je iba v hlave a stupni vyzretosti..ak je niekto narcista,egoista a manipulator tak je taky odjakziva a vzdy nim bude, rozdiel je iba v prejavovani tychto crt pocas zivota,,iny bude v detstve, iny v puberte,iny v dospelosti, iny v starobe ale crty ostanu.. to ze sa citis hrdo sam na seba ak ta niekto pochvali je normalne,,podstatne je sa zamysliet, ked chces byt k niekomu mily dobry, ze ci sa chces pekne zachovat iba kvoli sebe (pochvala/uznanie) alebo preto ze ti zalezi natom druhom a to pekne co ti kto povie je uz nepodstatny bonus, aj keby ti dotycny nepovedal "dakujem si dobry clovek" a pod. Ty sa budes citit dobre,lebo si urobil nieco spravne a pekne a nezistne. Pred danou slecnou bud uprimny, nepretvaruj sa, bud sam sebou, kazdy mame aj negativne crty, to musi pochopit ani ona neni isto dokonala, a ak lubis, lubis so vsetkym.
@astronaut321 pointa je taka,že vo vzťahu budeš aj pozitivny aj negatívny, aj slnko aj tieň. Všetci to tak mame. Nikto nie je vyslovene len dobrý,alebo len zlý. Je to vkuse o rovnováhe.
😄
@astronaut321 riesenie je jednoduche. Ked niekomu pomozes alebo sa k nemu spravas pekne samovolne, aky mas pri tom pocit? Tesi sa vidiet, ze je druhy stastny? Ak ano, tvoja osobnost (dusa) presla uvedomenim (vyspela).
Ak ti dobry pocit prinesie az ta pochvala, tak to robis pre nu.
Byt dobrym clovekom nemusi byt nutne vrodene, mozes sa proste kazdy den rozhodnut, ze taky budes. Kasli na to preco to robis.

@astronaut321 … a čo ma byt na tom zle? Snaha o dobro je hádam vždy dobrá.