icon

Ako trénovať asertivitu a brániť sa emocionálne?

14. apr 2024

Ahojte, pôjdem rovno k veci mám veľmi citlivú povahu, neviem sa ,,biť za seba,, resp za deti, stačí, že na mňa niekto zvýši hlas, v momente je mi do plaču a nedokážem sa brániť alebo argumentovať, i keď viem, že ten konkrétny tiež nezvláda svoje emócie, má blbý deň a odse*iem si to ja, napríklad v práci alebo pri doktorovi, odrovná má drzá sestrička, úradníčka a pod. ...viete mi poradiť nejake knihy, mentálne nastavenie resp. niečo, ako by som mohla trénovať takú tú obranyschopnosť, voči takýmto veciam a vedieť asertívne riešiť tieto veci? Ľudia asi cítia túto moju slabosť a potom si dovoľujú a mám toho už naozaj dosť.

fifina75
14. apr 2024

Kniha od Don Miguel Ruiz - Štyri dohody je celkom fajn 👍

andrea2323
14. apr 2024

Ja nepoznám, neviem poradiť žiadne knihy, mne len veľakrát otvorila psychologička oči v tom, že ak sa o seba ja nepostarám, nezastanem sa sama seba, neurčím si hranice, tak nik iný to neurobí, takže je to len moja povinnosť takto si zabezpečiť vlastnú spokojnosť a pokoj ☺️🙏🏼

katusiik
15. apr 2024

Odporúčam psychológa 🙂 mne naozaj pomohla terapia, kde som si poliečila svoje boľavé veci. Naučila ma byť asertívnou, ukázala mi svoju hodnotu a naučila ma si postaviť hranice a brániť si ich, vyjadrovať svoje požiadavky nezraňujúco (pri tomto mi napadá kniha Nenásilná komunikácia od M. B. Rosenberga). Zároveň sa automaticky nebránim, keď na mňa niekto kričí :D hlavne keď viem, že to nie je o mne, ale človek si tam rieši vlastné veci. Už viem, kedy stojí za to ísť ,,do boja'' a kedy nie.

michaela789
15. apr 2024

Och, ako ťa chápem, sama s tým bojujem celý život 🤦🏻‍♀️ Odporúčam 4 dohody, ako spomína @fifina75. Je to kniha o určení hraníc pre seba ale zároveň aj pre okolie, o osvojení si schopnosti povedať v správnej situácii "nie" tak, aby si sa necobviňovala, aj keď kvôli tomu bude niekto nešťastný.
Plachosť a citlivosť sú ako povahové črty na celkom dlhé lakte. Ja na tom pracujem deň čo deň, veľmi mi pomáha manžel, ktorý je podľa mňa majster slušnej asertivity, ten vykorčuľuje vždy zo všetkého a nikdy z toho nevyjde ako ten debil 🙈 ak máš vo svojom okolí podobnú osobu, sústreď sa na jej reakcie, prácu s hlasom, postoj tela pri argumentácii... Keď to má človek pred očami, je ľahšie to napodobniť.