icon

Ako ukončiť vzťah s toxickým kamarátom?

29. dec 2023

S kamarátom sa poznáme veľa rokov, od mojich osemnástich, on je o deväť rokov starší. Vtedy som bola "mladá a spostá", svet bol pre mňa gombička, nemala som nejaké životné ciele a medzi moje najväčšie záľuby patrilo chodenie do krčmy.. on to mal vždy podobne, takže sme si veľmi rozumeli, chodievali sme spolu do baru, na byty, chaty, opekačky a podobné záležitosti (väčšinou teda vrámci nejakej partie).
Odvtedy prešlo ale veľa rokov a u mňa sa mnohé zmenilo.. Dospela som, piť mi už nechutí 🙂 viem, že to nerobí dobre môjmu zdraviu a keďže mávam hrozné opice, oberá ma to aj o čas, energiu, sústredenie.. a na žiadne opijáše už dnes skrátka nemám chuť, chodenie do krčmy som nahradila inými záľubami - fitko, záhradka, jóga, cestovanie, knihy a tak podobne. Našla som si muža, vybudovali sme si spolu krásny domov, veľa cestujeme, obaja máme rozbehnuté kariéry, chceme si založiť rodinu.
Kamarát sa za tie roky nikam moc nepusunul - celý život je v jednej mizerne platenej práci, všetky vzťahy sa mu rozpadli, veľmi sa o seba nestará, na dovolenke nebol ani nepamätá, je finančne negramotný a nezabezpečený, stále dosť inklinuje k alkoholu. Okrem toho je dosť depresívny, často zle naladený. Nemáme už čas stretávať sa tak, ako kedysi, vídame sa raz za dva-tri mesiace. Ale za posledný rok som si všimla, že sa na naše stretnutia neteším, že po nich nemám dobrý pocit, že ma vyčerpávajú..
Vnímam náš vzťah ako dosť jednostranný - ja viem o každom detaile jeho života, on vôbec netuší, čo sa v mojom živote aktuálne deje, väčšinou rozpráva o sebe, koľkokrát sa ani nespýta ako sa mám a čo mám nové.. Okrem toho má katastrofické reči ako za chvílku bude tretia svetová, ako skape sám, pretože je vadný a podobne, ťažká si, že mu život nevyšiel a všetko posral.. Poučuje ma štýlom "keď budeš v mojom veku, pochopíš.." čo mi trhá žily, keď to niekto povie päťročnému decku, nie to ešte dospelej žene.. Požičiava si odo mňa peniaze, nechápe, že nie naozaj znamená nie, núti ma piť alkohol.. A viem, že on sa nezmení, pretože sa zmeniť nechce.. inak je fajn človek, ale ja mám pocit, že sme sa už od seba veľmi vzdialili a mne naše stretnutia a rozhovory viac berú, ako dávajú.. na jednu stranu si hovorím, že musím myslieť na svoje dobro, čas a mentálnu pohodu, na druhú stranu si hovorím, že je odo mňa hrozné, že sa chcem vykašlať na starého kamaráta, ktorý má proste ťažký život a blbé obdobie (aj keď to blbé obdobie trvá roky a asi len tak skoro neprehrmí, možno aj nikdy). Ako by ste sa zachovali vy?

denkatn
29. dec 2023

on tam tusim uz ma prinaky zavislaka. aj ked nepije kazdy den ale casto, zato vela rokov, moze uz mat trochu take asocialne nazory alkoholikov. on uz nie je ta osobnost co si spoznala. rozmyslaj, ze ak ti na nom zalezi, ci mu mozes pomoct nejakym odporucenim, mozno mu to aj povedat: Vies, mas na viac, zda sa mi, ze si nevyuzil vsetko co v tebe je, v nejakej oblasti sa snaz napredovat...to je na muzoch pritazlive... a tak zaobalit bla bla bla... ak ta nebude pocuvat, tak bohuzial nedavaj viac energie ako citis. tvoja uloha ako kamaratky je dat mu spatnu vazbu, nie ho podporovat pri sebaniceni.

deti95060810
29. dec 2023

za chvíľu bude tretia svetová, skape sám.... tento depresívny typ by mi ozaj nechýbal. Nemala by som problém sa od neho odstrihnúť.
Nech si nájde seberovnú , tá ho isto pochopí viac....

katkaseiner
29. dec 2023

ja registrujem ze v určitej etape zivota nam vyhovuju ini ludia. Počas výšky sme tiez s kamoskou a kamosmi chodili na chatu, vino, kofolu...ja som sa posunula, ale nie všetci z vtedajsej "partie". Dokonca moj byvaly je aj po 20rokoch sam a nezadany, bez rodiny...
Sme sice v kontakte (ak sa fb tak da nazvat), napiseme si na meniny, narodky, vianoce ale to je fakt vsetko.

cimage
29. dec 2023

Podla info on ma tazky zivot a zle obdobie kvoli sebe. Ty za neho nemozes urobit zmeny. Pokial ta to vycerpava a nerobi stastnou, tak mu to povedz narovinu, ako to je. Ze okrem lutovania sa by mal robit nieco co mu pomoze a alkohol to nie je. Pokial nie, tak bohuzial sa vase cesty rozidu.

h2
29. dec 2023

On nemá žiadne blbé obdobie. On má blbý celý život. Ja neviem, prečo ľudia majú taký problém sa rozísť s kamarátmi. Je to to isté, ako rozísť sa s partnerom, ktorý ti už nevyhovuje. Dokonca je to o dosť menej bolestivé a nepríjemné. Napriek tomu sa ľudia s kamarátmi nerozchádzajú a z nejakého dôvodu si myslia, že sa to nerobí. Ak by ti to bolo nepríjemné, priamo mu to povedať, môžeš to nechať odísť do stratena. Neozývaj sa mu, keď sa ozve on, nemáš čas, nehodí sa ti to. Ale osobne nevidím nič zlé na tom, povedať si otvorene, že už sa nebudete stretávať.

katka700
29. dec 2023

Kto iniciuje vaše stretnutia? Ak si to ty, prestaň s tým a váš vzťah vysumi do stratena.

biglovemom
29. dec 2023

Ked ti priatelstvo ubera energiu,je na case to ukoncit.

autor
29. dec 2023

@katka700 ja stretnutia (ani kontakt) neiniciujem, iniciuje to on. v minulosti to bolo zhruba 50/50, teraz som sa dosť odmlčala kvôli tomu, ako sa voči nemu cítim.. on si to asi ani nevšimol popravde.

isis234
29. dec 2023

citujem... Požičiava si odo mňa peniaze, nechápe, že nie naozaj znamená nie, núti ma piť alkohol.. A viem, že on sa nezmení, pretože sa zmeniť nechce.. inak je fajn človek, ale ja mám pocit, že sme sa už od seba veľmi vzdialili a mne naše stretnutia a rozhovory viac berú, ako dávajú......
Prosím ťa, prečítaj si to viac krát.... On ťa ťahá dolu. Nedovoľ mu to!! Nie si banka, aby si mu stále požičiavala peniaze a v podstate tým ho ty živíš a ničíš, lebo sa spolieha, že mu dáš ďalšie. Nerob to!
.... a inak je fajn človek.... V čom je fajn? že ti ničí život? Okráda ťa? Využíva... Nutí ťa piť alkohol. To nemyslíš vážne! Leje ti pohár priamo do hrdla???
Maj svoju hrdosť, ži si svoj život ,, pekný, v zdraví, šťastí. Jeho nechaj na pokoji. Nestretávaj sa s ním. ON sa musí zobudiť a žiť normálny život. Je dospelý človek, zodpovendý sám za seba

jenny224
29. dec 2023

Ako ma niekto môže nútiť piť alkohol, alebo požičiavať si peniaze? Nevypijem, nepoziciam, na stretnutie nemám čas a bodka. Čo ti takýto človek dáva do života? Presne tak, jedno veľké nič. Každý by sa mal stretávať s takým okruhom ľudí, ku ktorým v danej etape života inklinuje a niečo s nimi zdieľa, ono je to jednoduché

katka700
29. dec 2023

Z toho čo si napísala mi nepripadá ako človek ktorému sa dá pomôcť ale ako chlap v strednom veku čo si volka v marasme vlastného nešťastia nerobí nič aby sa z neho aspoň kúsok vyhrabal. Môžeš mu na rovinu povedať že už nemáš záujem sa stretávať ale je tam riziko že sa urazí a bude sa ti chcieť pomstiť. Alebo "diplomaticky" nikdy nemať čas na stretnutie čo nie je fér voči človeku ktorým kedysi bol ale bezpečnejšie pred človekom ktorým je teraz.

domkakvet
29. dec 2023

Nestretavaj sa s nim, povec ze nemas cas.