Ako vážne brať slová vypovedané počas hádky?
Obcas clovek ked sa hada, povie aj skarede veci. U mna je to castokrat o tom, ze ma niekto rani, dotkne sa slabeho miesta (aj nechtiac) a castokrat sa mi spusti obranny mechanizmus, ked ublizim slovne aj ja tomu druhemu. Potom premyslam, ci brat svoje slova vazne.
Ide o to, ze ja razim skor teroriu, ze clovek v hadke kona pod vplyvom emocii a velakrat to co povie, nemysli vazne.
Manzel razi teoriu, ze prave pocas hadky sa odkryju nazory a presvedcenia, ktore clovek v klude dokaze skryt a v hadke sa vyplavia von, cize ich vnima ako pravdu.
(Hoci som mu poukazala na to, ako sam raz povedal nieco v hadke, co potom v klude vyvratil, ze to by nikdy neurobil.)
Ako to mate vy, ako vnimate slova vyslovene pocas hadky?
@anonym_autor podla mna su pravdive, len v hadke tomu clovek priklada vacsiu mieru a v skutocnosti mu to je mozno jedno, napriklad v hadke niekto povie ze mas otrasny sveter, co moze byt sice pravda, ale inak mi je jedno co ma oblecene.
@anonym_autor beriem ich ako urcitu pravdu. Ale znasobenu hnevom.
Beriem ich ako pravdivé. Práve tie emócie dostanú na povrch veci, ktoré inak držíme v sebe, proste to vtedy vyletí bez servítky. Ja si ani nedokážem predstaviť povedať v hneve niečo čo nie je pravda, veď práve vtedy sa človek neovláda a nieto ešte má čas vymýšľať veci čo ani nemyslí vážne
Ja si davam obrovsky pozor na to, co poviem v hadke, lebo to beriem tak, ze ked uz nieco vypustim z ust, tak uz to nie je len letma myslienka, ale nejakym procesom sa dopracujem k tomu, ze ano, toto si naozaj myslim a teda to aj poviem... nikdy preto nehovorim veci, ktore nemyslim vazne... moj muz je zrejme ako ty, ten zase v hadke povie veci, ktore ani nemysli vazne, alebo povie nieco, o com vie, ze to najviac ublizi (aj ked v realite si to nemysli)... takze nase hadky su tazke, lebo ja mam stale v podvedomi, ze veci, co povie, mysli vazne a to je potom blbe, no... je tam potom to riziko, ze to raz naozaj budem povazovat za pravdu (tak ako si to mysli aj tvoj manzel), a potom to uz nezachrani "Ja som to tak nemyslel/nemyslela"...
beriem ich ako pravdive to čo vyslovime pri hádke sa už zobrať späť neda.
Neviem. Podľa mňa to záleží od osobnosti. Ja sa prikláňam k tomu, že sú skôr pravdivé, ale povedané extrémnejšie lebo emócie. Tak to teda vnímam u seba. Ale zároveň si myslím, že určité typy ľudí vypustia z úst aj veci, ktoré si vôbec nemyslia (a teda to pravda vôbec nie je), ale ich ego potrebuje "vyhrať bitku", tak zo seba vypustia to, čo si myslia, že bude najväčší konečný KO úder bez ohľadu na ne/pravdivosť tých slov
@anonym_autor ja poviem veci v hádke pravdivé, vypláva na povrch to, čo som v sebe dusila.
@anonym_autor podla mna su pravdive, len v hadke tomu clovek priklada vacsiu mieru a v skutocnosti mu to je mozno jedno, napriklad v hadke niekto povie ze mas otrasny sveter, co moze byt sice pravda, ale inak mi je jedno co ma oblecene.
@domkakvet čiže niečo ako..... Manzel zabudne pripraviť deťom olovrant, hoci to robi raz za uhorský rok, ako sa vraví, len jednu úlohu mal.... A potom keď tu vec otvorím, tak sa vykruca, čím má vytáča neskutočne, ze nevie za to prebrať zodpovednosť, a skonci to tým ze ho onalepkujem, na teba sa vôbec nedá spoľahnúť. Čiže áno, je to pravda, v tomto zlyhal, ale sa to nafukne a spravím z neho neschopaka, hej?
@domkakvet čiže niečo ako..... Manzel zabudne pripraviť deťom olovrant, hoci to robi raz za uhorský rok, ako sa vraví, len jednu úlohu mal.... A potom keď tu vec otvorím, tak sa vykruca, čím má vytáča neskutočne, ze nevie za to prebrať zodpovednosť, a skonci to tým ze ho onalepkujem, na teba sa vôbec nedá spoľahnúť. Čiže áno, je to pravda, v tomto zlyhal, ale sa to nafukne a spravím z neho neschopaka, hej?
@anonym_autor ano presne tak.
@anonym_autor vacsinu veci, ktore poviem v hadke nie su pravda a su len vysldkom mojho hnevu, nie mojho vseobecneho nazoru. Po ustupeni hnevu vidim veci inak a myslim inak.
@anonym_autor vacsinu veci, ktore poviem v hadke nie su pravda a su len vysldkom mojho hnevu, nie mojho vseobecneho nazoru. Po ustupeni hnevu vidim veci inak a myslim inak.
@konikkon praveze si myslim, ze pocas hadky povies aj to, co by si inokedy zo slusnosti, alebo lasky nepovedal. Ppovies pravdu aj za cenu, ze dotycneho zranis.
@konikkon praveze si myslim, ze pocas hadky povies aj to, co by si inokedy zo slusnosti, alebo lasky nepovedal. Ppovies pravdu aj za cenu, ze dotycneho zranis.
@katkazatka co je pravda? Lebo ked ja v hadke poviem manzelovi, ze je neschopny lebo nespravil bla bla bla…, tak nie je pravda, ze je neschopny. Vo vseobecnosti je velmi schopny a sikovny a vieme, ze kazdy robi chyby a ze jedna vec z neho neschopaka nerobi. To si myslim, ked som kludna a uvazujem jasne. V hneve mu splechnem do tvare, ze je neschopak. Cize u mna sa nejedna o ziadnu pravdu, ale o hnev som impilzivna 🙇♀️
@konikkon Tiez mi to pripada skor takto. Ale pravda je aj to, co napisala hore
@domkakvet , ze to vacsinou nafukneme. Ze je neschopak - ale iba pre tu chvilu a my z toho bohuzial pre danu hadku spravime normovanu nalepku. Tam uz potom nastupuje povaha partnera, ako to vstrebe, ci je to vztahovacny urazlivy clovek, alebo kludas a pohodak s dostatkom empatie.

@anonym_autor Slova, ktore sa povedia pocas hadky, su povedane v hneve a nie su myslene naozaj. To je moj nazor, cize sa zhoduje s tvojim.