icon

Ako vyriešiť konflikt ohľadne krstných rodičov detí?

19. apr 2025

Mame 2 deti, dcérku 4r a syna 2r. Dcérka bola pokrstená ked mala 8m , syn nie je zatial. Dcerke sme dali mojho brata so zenou , oni maju 2 deti ja nie som ani jednej (maju dievcata) , nepytali sa ma ci chcem byt nechcem byt ci som s tym ok ze nebudem proste nic, oni maju jednu krsnu a to je svagrinej sestra. No a tym padom si mysleli ze budu aj synovi, zo zaciatku sme aj chceli aj sme im to povedali ok budete ale postupom casu sa priklaname k moznosti ze nie - chceme muzovho brata nakolko s nim sme castejsie, zaujima sa o deti , jaší sa snimi atd. Vidime sa snim tak raz za mesiac ak to zdravie detí dovolí. S mojim bratom sa vidime raz za pol roka naposledy sme boli spolu na vianoce , u mojich rodicov boli odvtedy 2x u nas minuly rok ked mala dcera narodeniny. Nevolá len ked ma niekto meniny, narodeniny. Je medzi nami 6r rozdiel, nerozumieme si moc cize to ovplyvuje vela veci, jeho zena je dost prisna a taka ze ako bude tak poviem. Pred rokom sme chodili k našim vsetci aj s detmi, minuly rok uz sme nemohli lebo uz sa tu nezmestime , pritom dovtedy nebol problem ale chapem oni maju uz 9 rocne deti a my male ktore neustale behaju a kricia, pritom ked boli ich male deti bolo vsetko ok. Buduci tyzden ma dcerka oslavu ale u našich a pride aj brat s detmi, svagrina nedojde lebo ma externe skolu a ma skusky a musi sa ucit ( vedeli dopredu 1 mesiac kedy bude oslava ) a povedala ze inokedy jej to nevychadza. Minule leto som naznacila mojim rodicom ze nechceme dat brata za krstneho prave pre toto a urazila sa ze uz som mu to povedala ze bude a co ja viem co. Viem co pride po tom ak oni nebudu krstni, moji rodicia sa urazia áe to mi je uprimne jedno nech sa ani necuduju a moj brat by sa mal zamysliet nad sebou ale to sa asi nestane. Taží ma to ale vzdy ked zacnem takuto temu otocia to proti nam ze oni maju vela prace, stavaju chatu, skola , skolka atd. Cize vyhovorky. Neviem ako to slusne povedat aby sa neurazili co sa isto urazia :D

zuzana9393
19. apr 2025

Páči sa mi tá veta : ako bude tak povie 👍😅🙈

lizatko1009
19. apr 2025

nevadia ti len preto, ze nemaju tolko casu chodit k vam a nejasia sa s detmi?
a potom si precitam, ze dostat surodenca je najväčší dar v zivote😂🫣😂 nie nie je

viestta
20. apr 2025

Ked tak citam som rada, ze nemusela som toto riesit

0silvia0
20. apr 2025

@lizatko1009 za mnohe nahovno surodenecke vztahy mozu prave rodicia, ktori uprednostnuju jedno dieta ako vidime aj tu. Nazory syna su uprednostnovane nad nazormi a pocitmi dcery, autorky.

Autorka, porad sa s muzom a rozhodnite podla seba. My sme tri sestry a kazda mame inu krstnu mamu, a vzrahy mame super. Cize je to ok, ak to citite, ze chcete za krstneho muzovho brata, dajte muzovho brata. Mama to musi respektovat, nie je v jej kompetencii vyberat krstneho rodica pre vnuca.

evcagabi
20. apr 2025

Boze tolke litanie kvoli krstnemu rodicovi. Oznam koho si si vybrala a dalej neries, co je koho do tvojho rozhodnutia.

autor
20. apr 2025

@evcagabi to ano, ale mne sa nechce kvoli tomuto rozhadat sa s niekym alebo aby boli potom celi čas odutí a podobne

autor
20. apr 2025

@0silvia0 žial , je to tak od detsva som pociťovala že uprednostnuju mojho brata predomnou, moja mamina ani nie ona vzdy kazdemu rovnako aj nas lubi rovnako ale moj otec nam to pociťovať dal teda aspoň mne vo všetkých smeroch. A aj keď sa tváril že nie , tak ja viem a vidieť to že to tak je. Videl to aj moj bývalý partner a aj moj súčasný snúbenec , tak asi niečo na tom je.

autor
20. apr 2025

@viestta no ja by som najradšej toto neriešila

mamaaja82
20. apr 2025

Riesis uplne hluposti a zbytocne sa v tom rypes.U nas bol muzov brat synovi krstný,bohuzial o maleho nezakopne len na sviatky,deti nemaju ale cas nikdy nie je.Tak malu krstime o par dni a bude krstna moja kamaratka a absolutne mna nezaujimalo ci s tym ma niekto problem.

mamina7070
20. apr 2025

za mna to moc analyzujes, zjavne pre teba krst nejaky velky duchovny vyznam nema a temu krstneho rodica len vyuzivas aby si rozduchavala svoje krivdy a boliestky z detstva

krstneho rodica si daj akeho chces svagrina sa mozno aj potesi je to plne na tebe a tvojom muzovi, aj oni si zvolili koho chceli
a ze nemoze prist lebo ma skusku a co netoci sa svet okolo teba proste niekedy to tak vyjde zas to neni svadba

muchotrafka298
20. apr 2025

Krstny rodic ma byt pre dieta prikladom vo vztahu k viere a viest ho k nej. Pre veriacich to ma hlavne tento vyznam. Pre teba nie, tak si daj koho chces a uznas za vhodne. Daj si koho chces a nemusis to nikomu vysvetlovat. Je to tvoja vec.

tetapetra
20. apr 2025

@muchotrafka298 v dnešnej rozlietanej dobe,kde kopec známych, rodín žije mimo je tvoja prvá veta úplná blbosť. Vlastne aj bola. Poznám aj takú, ktorá si krstnych rodičov predstavovala aj takto: dám ti strážiť deti, lebo si ich krstná.
@autorka kašli na to. Nepomôžeš si, len sa zbytočne trápiš. Sprav si po svojom, bude to tak najlepšie

muchotrafka298
20. apr 2025

@tetapetra co je na tom ako hlupost? Pre praktikujucich veriacich, ktori ziju vo viere denne aj s rodinami, tak tam sa krstni rodicia starostlivo vyberaju. Ano, aj taki dnes este ziju a osobne niekolko takychto rodin poznam (su to ludia 40+, ktori maju mnohopocetne rodiny s minimalne 4 detmi a viera je pre nich v zivote dolezita).
Pre tych, co davaju krstit len aby sa nepovedalo a "patri sa to" tam sa vyberaju krstni rodicia podla financii, ze odkial co kvapne a pod.

tetapetra
20. apr 2025

@muchotrafka298 veď som to napísala 🤦🏻‍♀️. Kopec ľudí má krstnych rodičov úplne mimo miesto,kde decká žijú. Vlastne to ani takto ako ty píšeš nefungovalo a ani nefunguje. Ale zase aspoň vieš,že niektorí si vyberajú krstnych podľa peňazí 😁

autor
20. apr 2025

@tetapetra my si krstnych nevyberame podla penazi ale podla toho ako sa zaujimaju o nase deti 🙂 na co ma mat niekoho koho vidi raz za pol roka a nema nejak zaujem o to ako sa ma alebo co robi.

viestta
20. apr 2025

Tak nedavaj krstit ako ja a mas po probleme

muchotrafka298
20. apr 2025

@tetapetra je ovela vacsia skupina ludi, co poznam, pre ktorych je krst len taka povinna jazda, lebo sa to patri, babky chcu ako ti, ktorych som opisala. Ano, mas pravdu, ze dnes ludia rozne cestuju za pracou, ziju v zahranici, takze ten vztah nie je taky, ze sa pravidelne stretavaju.
Ja sama mam krstnych rodicov, s ktorymi nemam ziadny vztah, poznam ich od narodenia, nikdy mi nic nedali, nekupili, neposlali ani pohladnicu k sviatku, nedali cokoladu. V dospelosti su tie vztahy ako s cudzimi ludmi. Nemali zaujem. Ale niekto iny nebol.

tetapetra
20. apr 2025

@autorka, ohľadom peňazí, to som netrvdila ja😉.
@muchotrafka298 ja mám oboch krstnych, vieme o sebe. Neviem aký vzťah by som s nimi mala mať. Určite nie bližší ako so svojími rodičmi. Ale keď je tancovačka, krstný má vždy pozve do tanca. 🫠

muchotrafka298
20. apr 2025

@tetapetra ja netvrdim, ze mas mat s nimi vztah blizsi ako s rodicmi. Ale v mojom pripade su to pre mna cudzi ludia, ktorych som nevidela desiatky rokov. Cize ja s nimi ziadny vztah nemam. A za tie roky, co som na Mk som tu citala rozne pribehy, aj to, ako sa chovaju krstni rodicia, nechovaju, ako ich vyberaju. Je to kazdeho osobna vec. Za mna je fajn, ak sa krstni rodicia o deti zaujimaju, podla svojich moznosti a schopnosti.

tetapetra
20. apr 2025

@muchotrafka298 to určite, ale netreba tvrdiť, že majú ísť príkladom.....a viesť. Niekedy naozaj stačí len byť

lukbe
20. apr 2025

Urobte, ako chcete, je úplne normálne, že deti majú rôznych krstných rodičov. Zbytočne to riešiš, vzťahy a všetko okolo toho.

0silvia0
20. apr 2025

Nech sa oduva kto chce. Toto su tie vychovne stereotypy, budeme ta mat radi vtedy, ked kazdemu vyhovies. Potom sa clovek nevie postavit sam za seba a svoje rozhodnutia. Mas prilezitost sa to naucit. Povies rodicom: krstny bude Jano, lebo sme sa tak rozhodli. Bodka.

sidicek
20. apr 2025

Nerozumiem prečo tak chcú byť krstnými ,keď ich tie deti ani nezaujímajú. A to ze vy nemôžete prísť s detmi k rodičom ,ale brat ano ,je už úplne nepochopiteľné. Ja by som sa teda zariadila tak ako vyhovuje mne a táto rodinka spolu s tou " strašne spravodlivou " mamou ,ktora sa zjavne riadi prianiami brata a svagrinej ,nech si fnuka a zduva sa kolko chce

domkakvet
20. apr 2025

Ved normalne to povec takto: Viem, ze sme spominali, ze budete krstni, ale rozhodli sme sa dat niekoho z muzovej strany, aby aj z jeho strany boli krstni rodicia, nech to je rozlozene pol na pol.

euka210
20. apr 2025

Daj koho chces.
Jeden syn ma brata s manzelkou, druhy zase svagrina so svagrom, treti moj brat a manzelova sestra. Manzelovho brata sme napr.nevolali ani raz za krstneho, kedze sme chceli, aby krstni boli praktizujuci veriaci.