Ako vyzerá rovnocenné partnerstvo?
Chcem zalozit diskusiu na tuto temu. Lebo mnohokrat tu citam, ze iba rovnocenne partnerstvo je to spravne. Tak by ma zaujimalo, ze ako take rovnocenne partnerstvo vyzera.
Rovnocenné partnerstvo je vzťah, v ktorom napríklad
Obaja majú rovnaké slovo pri rozhodovaní.
Vzájomne sa rešpektujú bez nadradenosti či podriadenosti.
Zodpovednosť je rozdelená spravodlivo, nie stereotypne.
Citové potreby oboch sú dôležité, nikto nie je „hlavný“ alebo „vedľajší“.
Existuje otvorená a úprimná komunikácia.
Každý z partnerov má slobodu rozvíjať sa ako jednotlivec, nie len ako „polovica páru“.
Obaja sa vypočujú bez zosmiešňovania alebo ignorovania názorov.
Rozhodnutia (napr. bývanie, financie, dovolenky, deti) sa robia spolu, nie autoritatívne.
Komunikácia nie je manipulujúca, pasívno-agresívna ani jednostranná.
Obe strany prejavujú empatiu a záujem o pocity toho druhého.
Starostlivosť a láska sú obojstranné, nie len jednostranné dávanie a branie.
Ak vznikne konflikt, rieši sa spoluprácou, nie dominanciou či únikom.
Domáce práce, starostlivosť o deti či plánovanie sa nedelia podľa „pohlavia“, ale podľa dohody, možností a férovosti.
Partneri si pomáhajú podľa potreby a nevytvárajú nerovnováhu vo výkone.
Finančné záležitosti sú transparentné.
Príjem a výdavky sa riešia spôsobom, ktorý zohľadňuje individuálne možnosti, nie len čísla.
Nie je prípustné, aby jeden partner kontroloval druhého cez peniaze.
Každý má právo na vlastné záujmy, kamarátov, sny a priestor.
Vzťah podporuje rast oboch, nie ich obmedzuje.
Partneri nie sú závislí, ale navzájom sa dopĺňajú.
Ani jeden z partnerov nemá prevahu – žiadne citové vydieranie, zastrašovanie, kontrolovanie.
Dôležité rozhodnutia sa nerobia za chrbát toho druhého.
Respektovanie jeden druheho, spolocne sa podielat na chode domacnosti.
tovnocenne partnerstvo je ake kde su obaja spokojny .. nemusia si hned delit pracu,vydavky a podobne pol na pol .. su zeny co radi upratuju ale zas manzel navari.. alebo manzel nosi viac penazi a zena sa stara o domacnost ... - dolezite je aby boli obaja spokojny a vedeli sa hned dohodnut a respektovat sa ...
Nemyslim si, ze iba rovnocenne partnerstvo je spravne, neviem ani co to znamena spravne, pary funguju v roznych modeloch, dolezite je, aby boli spokojni, kazdopadne za mna rovnocenne fungovat, rozhodovat, podielat sa na chode domacnosti, starostlivosti o deti a teda za mna aj vo vydavkoch 🙂 asi takto v skratke.
Rovnocenné partnerstvo je také kde sú obaja spokojní.
Su tu super popisane postrehy. A tiez som nazoru, ze ludia maju fu govat tak, ako to im vyhovuje. Len mam pocit, ze v doskusiach to vyzera trosku inak. Ze za rovnocenne sa povazuje len to, ked muz robi tiez domace prace, tiez sa presne rovnakym dielom podiela na vychove atd. Pritom malokedy su pary vyrovnane, ci uz financne alebo pracovne. Preto mi pride pomenovanie rovnocenne, tale skreslujuce. Pretoze velakrat muz pracuje dlhsie, ako zena. Pracuje v zahraničí a tu sa o rovnocennosti neda diskutovat, nakolko domace prace a starostlivost o deti ma na starosti zena. Len ked to nejaka doskutujuca spomenie, uz hned je zaskatulkovana ako ta, co ma doma leniveho chlapa. Preto ma zaujimalo, ako sa tu vyjadrite, ci to bude korespondovat aj s tym, co sa prispieva do diskusii. Lebo keby to malo byt fakt vyrovnane, zena aj muz by sa mali podielat na muzskych aj zenskych pracach, co je velakrat nerealne, lebo si neviem predstavit, zeby nejaka zena sla bagrovat, murovat a pod. A zas mu pride trosku vtipne, ze muz by piekol, varil, zehlil, zatial co zena by vonku dlazdila podlahu. Samozrejme na byte je to ine 🙂 ale niekedy mam pocit, ze tu zeny chcu vsetko delit na 50/50. Ci uz financie, deti, domace prace. Nedajboze, zeby ona spravila o robotu naviac. Lebo v tych diskusiach to proste tak velakrat vyznieva
Podla mna je to take partnerstvo, kde ani jeden z partnerov nepovazuje ani seba, ani toho druheho za nieco menej. Proste obidvaja su rovnako doleziti - ich pocity, potreby, nazory, zaujmy, zdravie aj ich uloha v dvojici. Nemusi to nutne znamenat, ze maju rovnako podelene domace prace alebo ze obidvaja zarabaju, rovnako sa staraju o deti a podobne.
Úcta, rešpekt, žiadne tajomstvá. Rovnocenné partnerstvo sa dá dosiahnuť len vtedy ak sú obidve strany schopné robiť kompromisy a partnerove pocity a potreby sú im rovnako dôležité ako svoje
Rovnocenné partnerstvo je vzťah, v ktorom napríklad
Obaja majú rovnaké slovo pri rozhodovaní.
Vzájomne sa rešpektujú bez nadradenosti či podriadenosti.
Zodpovednosť je rozdelená spravodlivo, nie stereotypne.
Citové potreby oboch sú dôležité, nikto nie je „hlavný“ alebo „vedľajší“.
Existuje otvorená a úprimná komunikácia.
Každý z partnerov má slobodu rozvíjať sa ako jednotlivec, nie len ako „polovica páru“.
Obaja sa vypočujú bez zosmiešňovania alebo ignorovania názorov.
Rozhodnutia (napr. bývanie, financie, dovolenky, deti) sa robia spolu, nie autoritatívne.
Komunikácia nie je manipulujúca, pasívno-agresívna ani jednostranná.
Obe strany prejavujú empatiu a záujem o pocity toho druhého.
Starostlivosť a láska sú obojstranné, nie len jednostranné dávanie a branie.
Ak vznikne konflikt, rieši sa spoluprácou, nie dominanciou či únikom.
Domáce práce, starostlivosť o deti či plánovanie sa nedelia podľa „pohlavia“, ale podľa dohody, možností a férovosti.
Partneri si pomáhajú podľa potreby a nevytvárajú nerovnováhu vo výkone.
Finančné záležitosti sú transparentné.
Príjem a výdavky sa riešia spôsobom, ktorý zohľadňuje individuálne možnosti, nie len čísla.
Nie je prípustné, aby jeden partner kontroloval druhého cez peniaze.
Každý má právo na vlastné záujmy, kamarátov, sny a priestor.
Vzťah podporuje rast oboch, nie ich obmedzuje.
Partneri nie sú závislí, ale navzájom sa dopĺňajú.
Ani jeden z partnerov nemá prevahu – žiadne citové vydieranie, zastrašovanie, kontrolovanie.
Dôležité rozhodnutia sa nerobia za chrbát toho druhého.
@procrastique Rada by som videla naživo také manželstvo 😀
Ja v takom partnerstve zijem. Napriklad my mame s muzom rozdelene domace prace 50%, mame sice upratovacku ale cez tyzden riady, nakup, pranie a pod mame rozdelene tak ze 3 dni on, 3 dni ja a v nedelu nevarime a neupratujeme😁.
Ja som napriklad v zime robila viac a to robil vsetko manzel, 6 dni v tyzdni sa staral o vsetko sam, on robi z domu, ja som bola 2 dni v office a aj cestovala. Moj muz s nicim doma nema problem, dokonca aj mojej dcere( co nieje jeho) v sobotu pral a zehlil uniformy do skoly😁.

Napriklad primerane rozdelenie povinnosti v domacnosti, ucta a respekt k potrebam toho druheho, nebyt sebec ale ani nebyt tym, "ktory to vsetko taha", na druhej strane nezneuzivat toho druheho pre svoje pohodlie.