Ako zistím, či nemám narcistické sklony vo vzťahu?
Ahojte, ako viem či mám alebo nemám narcistické sklony vo vzťahu? Viem, že každý z nás má tieto sklony a v určitom smere môžu niekde vyskočiť, ale nesmú dominovať. Napriek tomu si začínam posledné týždne myslieť, či nebudem ja narcista. Môže mať žena tieto sklony iba vo vzťahu s určitým mužom a s iným vôbec nie?
Človek so skutočne silnými (patologickými) narcistickými črtami veľmi pravdepodobne k takejto úvahe vlastnou sebareflexiou nedôjde. Vnímam, že v dnešnej dobe je narcizmus celkom "trend" - v tom zmysle, že vyskakuje už aj z chladničky. Čo je teda na jednej strane fajn, že sa to dostalo do povedomia. Na druhej strane potom to ľudia vidia aj tam kde narcizmus nie je. Tak či tak za mňa jednoznačnú odpoveď dá len odborník.
Človek so skutočne silnými (patologickými) narcistickými črtami veľmi pravdepodobne k takejto úvahe vlastnou sebareflexiou nedôjde. Vnímam, že v dnešnej dobe je narcizmus celkom "trend" - v tom zmysle, že vyskakuje už aj z chladničky. Čo je teda na jednej strane fajn, že sa to dostalo do povedomia. Na druhej strane potom to ľudia vidia aj tam kde narcizmus nie je. Tak či tak za mňa jednoznačnú odpoveď dá len odborník.
@wolf_ rozprávala som sa o tom s jednou psychologičkou, ktorá mi tiež presne toto povedala. Že narcista, by si túto otázku nepoložil a on by si nikdy nepriznal, že on by mohol byť problém. A že tento vzorec správania sa uplatńuje vo všetkých vzťahoch.
Tak potom preco sa to pytas aj tu na konikovi.
to, ze sa obcas zachovas 'narcisticky', neznamena, ze si narcista.. ano, urcite typy ludi mozu z teba vytahovat urcite formy chovania.. ak si to uvedomujes, je vsetko ok, mozes s tym pracovat, mozes si uvedomit nieco o sebe, preco sa tak chovas, chovanie upravit, alebo si uvedomit nieco o tom protajsku a podla toho prehodnotit vas vztah..
Tak potom preco sa to pytas aj tu na konikovi.
@anonym_fe6e54 lebo chcem vedieť skúsenosti ľudí hlavne s narcistickou ženou. Či sa tam nájdem.
Ja to tiež na sebe pozorujem. Vraj každý máme nacistické črty, je to spektrum a každý na tom spektre je inde. Narcisticku poruchu osobnosti však má málokto.
Ja som sa o tom rozprávala so psychologom len okrajovo, on mal za názor, že to mám naučený vzorec správania od matky. Ale keď čítam popisy skrytých narcistov, veľa veci na mňa sedí. Inak dokážem byt aj veľmi empatická k väčšine ľudí, k svojim deťom.... S manželom je to také ambivalentme.... Niekedy som empatická, niekedy skôr egoista a správam sa opovrhujuco alebo to dobre maskujem. Ľúbim ho, o tom nepochybujem. Zrejme mam problém s nastavením hraníc a dlhodobo s naplnením svojich potrieb, učím sa to, ako aj asertívnu komunikáciu + tie vzory z rodiny určite sú, aj keď ja sa snažím snežiť svoj život ako moja mama, ale niekedy človek ide na autopilota a nevie ako to má urobiť inak.
Ak si to o sebe myslíš neviem či si narcista vôbec lebo taký tak o sebe neuvažuje.Mam s takým chlapom skúsenosť a veľkú.Vdaka tomu že som si to uvedomila čo je zač už viem ako mu vziať vietor z plachiet.Nie preto že sa chcem mstit alebo niečo také ale preto aby som sa ja nezbláznila z neho
@anonym_autor Ja mam hranicnu poruchu a tiez na sebe pozorujem vela narcistickych crt. Fakt kazdy jeden clovek ich ma. Je to normalne a do istej miery ta vedia ochranit. U mna sa prejavuju tak, ze som velmi sebecka a som za to rada. Neublizujem vsak inym ludom. Toto nam vdaka bpd.
@anonym_autor ako sa to u teba prejavuje?
@anonym_autor ako sa to u teba prejavuje?
@anonym_a87858 všelijako. Známa mi včera vravela o svojom ex, že bol narcista. A keď o ňom hovorila, tak som si pomyslela, že to som celá ja dokelu. môj partner hovorí, že život so mnou je ako na hojdačke, že nikdy nevie, čo ma naštve a nahnevá a keď sa nahnevám, dokážem sa aj 3 dni v pohode nerozprávať. A áno, dokážem zmeniť náladu z minúty na minúty - resp. ani nie že zmeniť náladu, ale nahnevať sa. On neznáša hádky, ja neznášam, že sa tvarí ako mŕtvy chrobák a že veci sa vyriešia samé, lebo sa k nim nevie postaviť čelom. Avšak uvedomujem si svoje chovanie, svoje silné aj slabé stránky, uvedomujem si čo robím zle, a dokážem sa ospravedlniť. Ale určitá forma manipulácie tam je z mojej strany učite. Psychologička mi však povedala, že manipulujeme všetci, denne, v práci, doma, manžela, deti, rodičov...
@anonym_a87858 všelijako. Známa mi včera vravela o svojom ex, že bol narcista. A keď o ňom hovorila, tak som si pomyslela, že to som celá ja dokelu. môj partner hovorí, že život so mnou je ako na hojdačke, že nikdy nevie, čo ma naštve a nahnevá a keď sa nahnevám, dokážem sa aj 3 dni v pohode nerozprávať. A áno, dokážem zmeniť náladu z minúty na minúty - resp. ani nie že zmeniť náladu, ale nahnevať sa. On neznáša hádky, ja neznášam, že sa tvarí ako mŕtvy chrobák a že veci sa vyriešia samé, lebo sa k nim nevie postaviť čelom. Avšak uvedomujem si svoje chovanie, svoje silné aj slabé stránky, uvedomujem si čo robím zle, a dokážem sa ospravedlniť. Ale určitá forma manipulácie tam je z mojej strany učite. Psychologička mi však povedala, že manipulujeme všetci, denne, v práci, doma, manžela, deti, rodičov...
@anonym_autor Toto co si popisala mi skorej znie ako crty hranicnej. Ale je pravda, ze su velmi podobne.
@anonym_autor Toto co si popisala mi skorej znie ako crty hranicnej. Ale je pravda, ze su velmi podobne.
@anonym_0977d8 ale pri nikom inom som toto nemala, len pri ňom, a to už mám cez 40. Preto mi je to divné.
Naozaj sa s ním niekoľko dní nerozprávaš? To je pasívna agresia. Ty mu ubližuješ. On možno potrebuje viac času, a určite sa nič nevyrieši, keď sú ľudia silno zahltení emóciami. On možno najprv potrebuje ísť do "svojej jaskyne", aby sa ukľudnil, a potom sa v kľude porozprávajte.
Hádky nič neriešia. Treba sa naučiť konštruktívne komunikovať a riešiť. Lebo tvoje správanie voči partnerovi tiež nie je v poriadku.
Tiez sa priklanam k nazoru, ze skor nauceny vzorec z detsva, alebo trauma, co sa prenasa do dnesneho spravania. Sme ludia a nie sme dokonaly 😊. Niekedy clovek šlapí vedla, nic sa nedeje ✌️
@anonym_autor môžem sa opýtať, prečo sa s ním 3 dni nerozprávaš? Co sa ti vtedy odohráva v hlave/v duši?
Moja mama to robila, ked sa na niekoho nahnevala, s celou rodinou sa prestala baviť, úplne ma ignorovala, aj keď som na vine nebola ja, aj keď som sa pozdravila, poprial dobrú noc, plakala..... Raz to trvalo az 2 týždne....
Veľmi mi s tým ublížila a cítim to až dodnes, preto chcem vedieť ten druhy pohlad, prečo to robíte...
@anonym_autor môžem sa opýtať, prečo sa s ním 3 dni nerozprávaš? Co sa ti vtedy odohráva v hlave/v duši?
Moja mama to robila, ked sa na niekoho nahnevala, s celou rodinou sa prestala baviť, úplne ma ignorovala, aj keď som na vine nebola ja, aj keď som sa pozdravila, poprial dobrú noc, plakala..... Raz to trvalo az 2 týždne....
Veľmi mi s tým ublížila a cítim to až dodnes, preto chcem vedieť ten druhy pohlad, prečo to robíte...
@anonym_7830e7 my spolu nebývame, čiže ja sa odmlčím, keď ma naozaj nahnevá. Je to individuálne, niekedy to vie byť jeden deň, niekedy tri dni a už som sa odmlčala aj 2týždne - bolo to najdlhšie v mojom živote, bola som pripravená sa už neozvať a v sebe som si to v sebe ukončovala. Potrebujem to v sebe spracovať, vtedy idem do svojej jaskyne a chcem byť sama, premyslieť si veci, nechať všetko vychladnúť a pozrieť sa na problém s chladnou hlavou. Toto isté robím, keď som chorá, niečo ma bolí apd. Potrebujem ísť tzv. do lesa, ako ranené zviera, byť sama a vylízať si rany. Pri hádke, ak by som to neurobila, a jednala by som zbrklo a robila rozhodnutia v návale emócii, povedala by som mu nepekné veci...a. už by sme spolu dávno neboli. On vie, že máme príliš komplikovaný vzťah a že robím veľmi veľa kompromisov, ktoré by žiadna iná žena na mojom mieste nerobila. A rovnako vie, že som s ním stále iba preto, že ho milujem, inak by som tu už dávno nebola. Toto obdobie mám špecificky v období okolo PMS, kedy vie, že na veci reagujem takto a je opatrnejší, ale už s tým aj ráta. S ním sa totiž nedá rozprávať a hádať, lebo on nediskutuje, nerád sa háda, nemá rád výčitky, neznáša ísť do sporu. Ja si to chcem vykomunikovať, on o tom nechce hovoriť. A nikdy problém nevie vyriešiť. Čiže on sa tvári, že žiaden problém nie je a ja si zoberiem 3 dni dovolenky z nášho vzťahu, kedy sa snažím pochopiť jeho, pochopiť seba. A zistiť, či viem byť ešte s ním a viem toto celé prekonať.
@anonym_7830e7 my spolu nebývame, čiže ja sa odmlčím, keď ma naozaj nahnevá. Je to individuálne, niekedy to vie byť jeden deň, niekedy tri dni a už som sa odmlčala aj 2týždne - bolo to najdlhšie v mojom živote, bola som pripravená sa už neozvať a v sebe som si to v sebe ukončovala. Potrebujem to v sebe spracovať, vtedy idem do svojej jaskyne a chcem byť sama, premyslieť si veci, nechať všetko vychladnúť a pozrieť sa na problém s chladnou hlavou. Toto isté robím, keď som chorá, niečo ma bolí apd. Potrebujem ísť tzv. do lesa, ako ranené zviera, byť sama a vylízať si rany. Pri hádke, ak by som to neurobila, a jednala by som zbrklo a robila rozhodnutia v návale emócii, povedala by som mu nepekné veci...a. už by sme spolu dávno neboli. On vie, že máme príliš komplikovaný vzťah a že robím veľmi veľa kompromisov, ktoré by žiadna iná žena na mojom mieste nerobila. A rovnako vie, že som s ním stále iba preto, že ho milujem, inak by som tu už dávno nebola. Toto obdobie mám špecificky v období okolo PMS, kedy vie, že na veci reagujem takto a je opatrnejší, ale už s tým aj ráta. S ním sa totiž nedá rozprávať a hádať, lebo on nediskutuje, nerád sa háda, nemá rád výčitky, neznáša ísť do sporu. Ja si to chcem vykomunikovať, on o tom nechce hovoriť. A nikdy problém nevie vyriešiť. Čiže on sa tvári, že žiaden problém nie je a ja si zoberiem 3 dni dovolenky z nášho vzťahu, kedy sa snažím pochopiť jeho, pochopiť seba. A zistiť, či viem byť ešte s ním a viem toto celé prekonať.
@anonym_autor však keď pri iných ľuďoch si normálna, spokojná, tak sa preboha sa s ním rozved, alebo sa rozídte a nemusíš dumať nad.somarinami. Toľko sebareyznenja, rozmýšľania a stačí sa rozísť.
@anonym_autor však keď pri iných ľuďoch si normálna, spokojná, tak sa preboha sa s ním rozved, alebo sa rozídte a nemusíš dumať nad.somarinami. Toľko sebareyznenja, rozmýšľania a stačí sa rozísť.
@anonym_4fafce ale ja ho ľúbim, milujem ho. Len život s ním nie je jednoduchý. Ale čo dnes je jednoduché. Nikdy som nemilovala niekoho viac, ako jeho...
@wolf_ rozprávala som sa o tom s jednou psychologičkou, ktorá mi tiež presne toto povedala. Že narcista, by si túto otázku nepoložil a on by si nikdy nepriznal, že on by mohol byť problém. A že tento vzorec správania sa uplatńuje vo všetkých vzťahoch.
@anonym_autor
aj ja a pano sa dobre zasmiala. Bud v klude, nebudes narcistka. Oni si to neoriznaju, urazia a nase.. sa keby im to niekto povedal. Akebo to obratia na teba 🙂
@anonym_autor to je pravda, že manipulujeme všetci, väčšinou ani nie vedome, mame take vzorce spravania a neuvedomujeme si, že tým druhému ubližujete.
Keby si si toho bola vedomá, chcela by si to zmeniť a hľadať iný spôsob? Alebo by ti to bolo jedno?
Keď sa nerozpravas, čo tým sleduješ? Chceš, aby ten druhy tvojim tichom trpel, či si skôr ublizena a takto dávaš najavo svoje pocity (hoc nevhodne)?
To, že lahko vybuchnes ma do činenia skôr s tvojou sebaregulaciou, nie narcistickou črtou.
@anonym_0977d8 ale pri nikom inom som toto nemala, len pri ňom, a to už mám cez 40. Preto mi je to divné.
@anonym_autor pretože tento vzťah je veľmi blízky, preto stracas určite zábrany, na druhu stranu máš väčšie očakávania od partnera než druhých ľudí. Zároveň do vzťahu vstupuješ s nejakou predstavou a v partnerstve sa najviac konfrontuje s realitou.
Čo píšeš poukazuje skôr na nerovnováhu vo vzťahu, neriešené problémy, problémy v komunikácii, dlhodobé prekračovanie vlastných hranic, možno vyčerpanosť.
@anonym_autor to nevyzerá na manipuláciu ani na pasívnu agresiu, skôr potrebu väčšieho priestoru a vyrovnania sa so situáciou

@anonym_autor podla psychologie nie. Lebo narcisticka porucha osobnosti je jednoducho naprogramovavy vzorec spravania, ktory takyto clovek uplatnuje v kazdom vztahu s cielom ziskat to, co potrebuje - uznanie, pomoc, obdiv, podporu, vsetko v smere k nemu. Naopak - on druhej strane nedava nic, a ak obcas nieco da, je to len strategia, aby si udrzal dany "zdroj".