Ako zvládať finančné problémy v manželstve?
Ahojte ako riešite finančne problémy v manželstve tak aby to neovplyvnilo negatívne vas vzťah. Manžel ma zle obdobie v práci, je szco a ako sa zdvihli ceny odvody a zaviedli konsolidácie slo to radpidne dole. Ľudia nekupujú a ked kupujú tak muž nema za co nakúpiť tovar lebo skoro kazdy plati faktúru az ked tovar pride. Ledva splatil úver uz si ide brat ďalších 10tisic aby objednal tovar a chce ho vyplatiť hned ako mu zákazník zaplatí. Ked tovar neobjedná stratí aj tych pár zákazníkov. Mame dve deti žijeme v najme. Ak to v práci takto pojde dalej bude musiet prepustiť nejakých zamestnancov co nechcel. Ja robim v zdravotníctve do prace sa mozem vratit tak o rok ked bude mat mladšie aspon rok a pol a môže ist do jasli. Ale tam zarobím 900€. Šetrím kde sa da nakupujem oblečenie z bazáru, nechodíme nikam. A Ano ak sa do pár mesiacov nic nezlepší muž zavrie firmu a nájde si nejaku robotu. Mna to strasne mrzí, vidim ako sa pre to muž trápi a ja mu neviem byt oporou pretože sa hnevam aj ked viem, ze to nie je jeho vina. Na druhej strane mi s tým úverom aj bliká kontrolka aby nas nezadlzil keďže dlhy su aj moje. Vela sa hádame, nespime spolu. Nemam možnosť žiadnej babky a brigády.
Prosim aby ste nepísali nenávistne komentáre ako sme si nemali robit deti. Deti nie su problem. Chcem poradit ako byt mužovi oporou v ťažkých časoch a neobviňovat ho. Dakujem.
A v čom muž podniká? Koľko času mu to zaberá? Nevie si popri tom nájsť niečo na privyrobenie na preklenutie zlého obdobia?
ak sa mu dá prepustit ludi
ked vieš že to nieje jeho chyba nehadajte sa , hadkami to nevyriešite
v podstate riešenia ma len sa rozhodnut pre ktore
nejak vydavky obmedzit musi , pripadne on nejaku brigadu alebo ty nájst opatrovanie 1 dietata alebo ak niekto potrebuje vybrat dieta zo škôlky ...s tými brigadami to je tažko teraz
Nielen ty máš byť oporou mužovi, ale aj on tebe. V prvom rade - nesúhlas s úverom, za žiadnych okolností kým je SZČO. Nech prejde na s.r.o. a potom nech si rieši úvery. Nech má dlhy spoločnosť, nie on, čím dostáva v prípade nesplácania do problému celú rodinu.
Čo sa týka podnikania - zvýšené náklady znamená, že musí mať viac zákazníkov, musí rozšíriť portfólio poskytovaných služieb. Nemôže stáť na mieste a čudovať sa, že zarába menej. Toto ak robí, tak skôr či neskôr zakape. V tomto mu ale nemáš byť oporou - toto ako podnikateľ musí vedieť sám. Ak nevie, tak nemá podnikateľského ducha a potom nech nepodniká. Nech ide pracovať ako zamestnanec. Ak chce podnikať a robiť dlhy, nech to robí s s.r.o. a nie ako SZČO.
Nechce prepustiť zamestnancov? Opäť ďalší dôkaz, že nemá podnikateľské nastavenie. Ak biznis stagnuje, tak proste musí niekedy pristúpiť aj k takémuto kroku. O tom je zamestnávanie a vedenie ľudí - aj o schopnosti robiť nepopulárne riešenia. Je úplne scestné platiť zamestnanca, na ktorého nemá a pritom brať si úver, čím zaťaží vlastnú rodinu, aby jeho živnosť prežila.
Takže ak ho chceš podporiť, tak ako prvé mu prestaň vyčítať. Navrhni zmenu zo SZČO na s.r.o., prepustenie zamestnanca/ov, rozšírenie portfólia služieb. Vysvetli, že nesúhlasíš, aby si ako SZČO bral ďalší úver, zvlášť ak chce naďalej platiť zamestnancov, na ktorých nemá. Ak nemá o nič z tohto záujem, okamžite požiadaj o zrušenie BSM - nech jeho je iba jeho a tvoje iba tvoje.
Áno, mnohí podnikatelia sú dnes v existenčných problémoch. Ale riešením nie je zadlžovať sa. A už vôbec nie, ak má človek rodinu, nemá bývanie. Buď mu oporou v tom, že chápeš, že má náročné obdobie, ale musí riešiť situáciu inak, nielen úverom.
Toto je ťažká doba pre veľa ľudí 😭, tiež som SZČO a je to veľmi ťažké. No nevidím význam ani skončiť, keďže s prácou u nás je to bieda, viac firiem skončilo,okres Martin a nájsť tu prácu je priam zázrak. Šetrím kde sa dá a snažím sa dáko vyjsť. Čo sa týka teba, určite buď mužovi oporou,robí čo sa dá, fakt je to teraz ťažké. No ak sa začína zadlžovať, tak to nikam nevedia. Teraz krachuje veľa firiem...má rodinu a deti treba uživiť. Ak mu to nejde, ukončiť živnosť a hľadať prácu, trebárs aj mimo Slovenska
Takže podnikateľ, ktorý má zamestnancov, je szčo nie sro, žije v nájme, musí si vziať úver, inak krachne, lebo sa zvýšili odvody. Ja nechcem byť zlá ale vy asi nie ste úplne finančne gramotní ľudia, že?. Aj keby vzal 100k úver, tak to len odsunie úplne iný problém, ktorý tvoj muž má však? 🙈
Ak nie je lenivý, snaží sa a nerobí unáhlené zbrklé kroky, snaž sa mu byť oporou aspoň psychicky aby nemal toľko stresu.
Doba bude ťažká a mnoho ľudí skončí bez práce.
Takže podnikateľ, ktorý má zamestnancov, je szčo nie sro, žije v nájme, musí si vziať úver, inak krachne, lebo sa zvýšili odvody. Ja nechcem byť zlá ale vy asi nie ste úplne finančne gramotní ľudia, že?. Aj keby vzal 100k úver, tak to len odsunie úplne iný problém, ktorý tvoj muž má však? 🙈
@a0 to je žiaľ typická ukážka toho, že chcem podnikať, silou mocou, na úkor rodiny, hoci to proste nejde. A ešte žena má pocit, že ho má podporiť, hoci on vlastne robí kroky, ktoré nie sú pre rodinu (ďalší úver, zamestnanec na ktorého nemá).
Ja sa v podnikaní moc nevyznám, ale asi nemá veľmi veľký význam podnikať, keď ťa to zadlzuje a nezarába. Takže hrdosť a pocity smútku bokom. Firmu zatvorit, nájsť si prácu na tpp a začať pracovať, šetriť. S takýmto podnikaním nedostane ani hypoteku, ani nič. Nedajbože sa mu niečo stane a ste na ulici. Robiť a pracovať na vlastnom byvani. Ideálne nech si nájde takú prácu, aby ste sa mohli pri deťoch striedať a ty skôr do roboty tiez
@a0 dakujem ti pekne. Žena s dvoma malými detmi, ktorá sa snaží na fóre mamičiek poradit, ako neprenášat frustráciu z finančných ťažkosti na manželské vztahy sa dozvie, ze sme finančne negramotní. Mna udivuje ľudia, ktorí takto z brucha hádžu predsudky. Dakujem za radu, skusim sa aj nad tým zamyslieť
@a0 nemusiš ich zhadzovat hned
doteraz mu to išlo,
nejde mu to teraz, velká väčšina ludi je na tom rovnako
prepad tržieb je všade, ešte aj na vianoce boli prepady v tržbách
že vela ludi nevie čo ide robit alebo rušit pozastavit živnosti je dôsledok konsolidacii, opatreni a rozhodnuti tejto vlady , eknomika mrzne proste
možno to nevedie top , robí chyby ale dokazal uživit rodinu, aj zamesnat ludi , nejde MU to teraz ako väčšine na sk
že má problém prepustit zamestnanca, v menšej firme ich berieš ludsky, poznáš ich meno, nie je pre teba len čislo
Dakujem vam za rady, Ano je teraz nanič obdobie. Szco je manžel uz 10 rokov a bolo výhodnejšie byt živnostník kvoli odvodom no teraz uz je situácia aj ina a rozmýšľa skor nad sro. Prácu ma viac menej sezónnu, su lepsie a horšie mesiace. Predáva sezónny tovar, ktorý ľudia nevyužívajú casto ale doteraz sa mu darilo nic nam nechýbalo plánovali sme pozriet nejaku hypotéku. Zamestnancov ma malo a nechcel ich prepustiť lebo tam robia tiez viac rokov a nechcel urobit zbrkle rozhodnutie v prípade, ze by bolo toto iba zle obdobie a rozbehlo sa to. Ano ja s tým uplne súhlasím a aj som mu vravela, ze podnikanie, pri ktorom sa musi zadlžiť pravidelne aby mal na objednávku nefunguje. Zúženie bsm na dlhy sme prebrali a súhlasí s tým samozrejme.
@a0 nie každý podnikateľ zdiera svojich zamestnancov, pracujú tam načierno, má autá, byty a vyvaľuje zadok na zahraničných dovolenkách
niekto sa možno snaží podnikať poctivo
@a0 dakujem ti pekne. Žena s dvoma malými detmi, ktorá sa snaží na fóre mamičiek poradit, ako neprenášat frustráciu z finančných ťažkosti na manželské vztahy sa dozvie, ze sme finančne negramotní. Mna udivuje ľudia, ktorí takto z brucha hádžu predsudky. Dakujem za radu, skusim sa aj nad tým zamyslieť
@anonym_autor akože ale hnevať sa môžeš na seba a na muža. Zvýšené odvody sú 2 mesiace a za 2 mesiace sa tak rapídne znížila kúpna sila, že je na pokraji krachu? Podnikateľ chce brať úver prepáč ale smiešnych 10 tisíc? Je viac než jasné, že rezerva bola veľká 0 už veľmi dlho a to značí o finančnej gramotnosti celkom veľa.
Takže na tvojom mieste mu navrhni, nech to zabalí čo najskôr, aby ste neboli ešte viac v prdeli a čo najskôr si vytvorte väčšiu finančnú rezervu, aby si nemusel brať taký úver.
@a0 nemusiš ich zhadzovat hned
doteraz mu to išlo,
nejde mu to teraz, velká väčšina ludi je na tom rovnako
prepad tržieb je všade, ešte aj na vianoce boli prepady v tržbách
že vela ludi nevie čo ide robit alebo rušit pozastavit živnosti je dôsledok konsolidacii, opatreni a rozhodnuti tejto vlady , eknomika mrzne proste
možno to nevedie top , robí chyby ale dokazal uživit rodinu, aj zamesnat ludi , nejde MU to teraz ako väčšine na sk
že má problém prepustit zamestnanca, v menšej firme ich berieš ludsky, poznáš ich meno, nie je pre teba len čislo
@sara07 dakujem. Manžel je skvely, ja si ho vážim aj ked nesúhlasím so všetkými rozhodnutiami. Mozno nemame peniaze ale bol s oboma detmi po narodení dlho doma len kvoli jeho dobrým zamestnancom. Bol doma ked som mala problémy v tehotenstve. A ja som za to velmi rada aj detom to urcite dalo viac ako to ci sme boli na dovolenke. Len teraz uz to musime začať riesit lebo vsade vsetci krachujú a chcem sa pripraviť aj na horší scenár. Nie som finančne negramotna. Mam prvý stupen VS v nie ľahkom odbore, som šikovná a viem robit hocijakú robotu rychlo sa učím. Preto si hľadám aj robotu mimo zdravotníctva. Ale nechcem davat zatial pol ročne dieta niekde kym to nehorí a muž to zvláda.
Toto je ťažká doba pre veľa ľudí 😭, tiež som SZČO a je to veľmi ťažké. No nevidím význam ani skončiť, keďže s prácou u nás je to bieda, viac firiem skončilo,okres Martin a nájsť tu prácu je priam zázrak. Šetrím kde sa dá a snažím sa dáko vyjsť. Čo sa týka teba, určite buď mužovi oporou,robí čo sa dá, fakt je to teraz ťažké. No ak sa začína zadlžovať, tak to nikam nevedia. Teraz krachuje veľa firiem...má rodinu a deti treba uživiť. Ak mu to nejde, ukončiť živnosť a hľadať prácu, trebárs aj mimo Slovenska
@anonym_5b5006 dakujem, Ano je to ťažké. Pre neho je to robota, ktorá ho baví a ktorá doteraz sla dobre. Nemali sme síce nikdy nejak vela peňazí ale vsetko bolo zaplatené a nemuseli sme nic riesit. A zarobil podstatne viac ako keby siel na tpp.
@a0 nie každý podnikateľ zdiera svojich zamestnancov, pracujú tam načierno, má autá, byty a vyvaľuje zadok na zahraničných dovolenkách
niekto sa možno snaží podnikať poctivo
@anonym_7ae3ce nechcem sa vyjadriť k tomu čo si napísala. Ale v každom podnikaní má byť rezerva tvorená a zhodnocovaná každý mesiac. 2 mesiace zvýšených odvodov v takom prípade podnikateľa nezasiahne tak, že by bol na pokraji krachu. On neni firma so 600 zamestnancami. 🙄🙈
Alebo muž na MD/RD a ty do práce?
@letfenixa ja zarobím velmi malo to by nam nevyšlo ani na nájom. Muž ma niekoľko tisícové objednávky a zarobí podstatne viac ako ja alebo akoby bol na tpp. Len tým, ze si potrebuje požičať peniaze na tovar tak ide z “výplaty do výplaty”.
@a0 to je žiaľ typická ukážka toho, že chcem podnikať, silou mocou, na úkor rodiny, hoci to proste nejde. A ešte žena má pocit, že ho má podporiť, hoci on vlastne robí kroky, ktoré nie sú pre rodinu (ďalší úver, zamestnanec na ktorého nemá).
@melanta vidíš a som tu teraz za najhoršiu, neempatickú sviňu, keď som napísala tak, ako to je 😂🤦♀️.
@anonym_7ae3ce nechcem sa vyjadriť k tomu čo si napísala. Ale v každom podnikaní má byť rezerva tvorená a zhodnocovaná každý mesiac. 2 mesiace zvýšených odvodov v takom prípade podnikateľa nezasiahne tak, že by bol na pokraji krachu. On neni firma so 600 zamestnancami. 🙄🙈
@a0 nechápeš že tu nejde o 2 mesiace zvýšených odvodov a z toho sa rúca alebo krachuje
ale to že im rapídne klesli objednávky, lebo ľudia na nákupy nemajú peniaze
takže skončia tak, že budú musieť podnikanie ukončiť, prepustiť zamestnancov a štátu klesnú príjmy z jeho podnikania
jednoducho rútime sa do hospodárskej krízy
@a0 nechápeš že tu nejde o 2 mesiace zvýšených odvodov a z toho sa rúca alebo krachuje
takže skončia tak, že budú musieť podnikanie ukončiť, prepustiť zamestnancov a štátu klesnú príjmy z jeho podnikania
@anonym_7ae3ce 🙄 pracujem v marketingu pre viac firiem, tak rapídne to zas nikde nekleslo, je to len pár percent, dokonca niektoré podniky neskutočne stúpli. Vieš, zas sme pri tom, že má zamestnancov, na ktorých financie nemá 🤷🏼♀️. Mohol hasiť malý ohník, miesto toho, teraz chce kýblom vody zachrániť horiaci les…
@sara07 dakujem. Manžel je skvely, ja si ho vážim aj ked nesúhlasím so všetkými rozhodnutiami. Mozno nemame peniaze ale bol s oboma detmi po narodení dlho doma len kvoli jeho dobrým zamestnancom. Bol doma ked som mala problémy v tehotenstve. A ja som za to velmi rada aj detom to urcite dalo viac ako to ci sme boli na dovolenke. Len teraz uz to musime začať riesit lebo vsade vsetci krachujú a chcem sa pripraviť aj na horší scenár. Nie som finančne negramotna. Mam prvý stupen VS v nie ľahkom odbore, som šikovná a viem robit hocijakú robotu rychlo sa učím. Preto si hľadám aj robotu mimo zdravotníctva. Ale nechcem davat zatial pol ročne dieta niekde kym to nehorí a muž to zvláda.
@anonym_autor z toho anonYmu si nič nerob , to je tu uderka zo sumračnej, ktora ma za ulohu stočit diskusie vladu máme top aj jej rozhodnutia a chyba je len v ludoch , oni su na vine ...
to je tu žial teraz časty jav
@melanta vidíš a som tu teraz za najhoršiu, neempatickú sviňu, keď som napísala tak, ako to je 😂🤦♀️.
@a0 nie si neempaticka svina. Len vynasas súdy nad ľuďmi, ktorých nepoznas. Dovolíš si verejne urážať niekoho, kto si prišiel vypýtať radu. To je ale tvoj obraz. A hlavne sa do toho nevyznáš. Nejde o dva mesiace. Niektoré firmy su poznačené od korony, ľudia nekupujú, šetria. Asi si nemala v živote nic, čomu si chcela dat šancu, ze sa zlepší ze? Moj manžel mozno nie je top podnikateľ ale je to úžasný otec, ktorý robi vsetko pre nas. Ano aj to, ze sa snaží zachrániť mozno krachujúcu firmu. A mozno nekrachne mozno len robim paniku a na jar sa to rozbehne. Ano mas pravdu v tom, ze je chyba nemať rezervu. Ja som šetriaci človek, ktorý rezervu potrebuje ale manžel nie. Za to nas netreba urážať.
@anonym_autor v prvom rade spolu hovorte a spite😉 tým vykompenzujete hádky, ktoré sú v takomto turbulentom období normálne a správne. V druhom rade - neviem v akom odvetví manžel podniká, ale nemôže vystavovať zálohové faktúry na nákup materiálu?
@anonym_7ae3ce 🙄 pracujem v marketingu pre viac firiem, tak rapídne to zas nikde nekleslo, je to len pár percent, dokonca niektoré podniky neskutočne stúpli. Vieš, zas sme pri tom, že má zamestnancov, na ktorých financie nemá 🤷🏼♀️. Mohol hasiť malý ohník, miesto toho, teraz chce kýblom vody zachrániť horiaci les…
@a0 tak asi máte totálne štastie ale grafy o poklese je plny internet, pokles tržieb atd ... alebo si štatistický urad slovensky vymyšla prepady ???
@a0 firma ma prepad vyše 40%. To, ze ty poznas podniky, ktorým sa darí neznamená, ze to tak ma kazdy. Daj si uz dole klapky z oci a ked s niekým nesúhlasíš da sa to napisat aj slušne.
@anonym_7ae3ce ale ona to chápe. Čo je podľa teba správne riešenie v takejto situácii? Ostať podnikať, aby štátu neklesli príjmy z jeho podnikania, neprepustiť zamestnancov, hoci na nich nemá. Rodina bude v prdeli finančne, ale hlavne že bude podnikateľ? Nie, toto nie je rozumné. @a0 má pravdu. Žiaľ, podnikanie je aj o schopnosti podnikať tak, aby sa vytvárala rezerva, o schopnosti podnikať tak, aby predvídal, aby mal v zálohe riešenia B, aby vedel reagovať na trh. Podnikateľ ak vie podnikať, tak vie, kedy klesne záujem, má pripravené riešenia.
@anonym_autor v prvom rade spolu hovorte a spite😉 tým vykompenzujete hádky, ktoré sú v takomto turbulentom období normálne a správne. V druhom rade - neviem v akom odvetví manžel podniká, ale nemôže vystavovať zálohové faktúry na nákup materiálu?
@tiezjedna súkromníkom Ano ale tych je velmi malo. Väčšinou ma štátne zákazky ktoré podla zákona maju vraj platit az ked preberú tovar. Proste nechcú platit dopredu.

@anonym_autor nepremyslal muz zeby prestal byt szco a siel na TPP?