Ako zvládať napätý vzťah so svokrou?
Ahojte, mám najlepšiu svokru na svete - ako človek je neskutočne dobrá, snaživá, viem že ma má rada, ale vždy keď u nej strávim 2 hodiny na návšteve, 2 dni sa musím dávať dokopy, nervový systém úplne rozhodný, je to proste tak neskutočne neempatický nadradený človek že ju nedávam.
Pritom vidím ako sa snaží, aby so mnou dobre vychádzala, aby sme boli spokojní, neviem ako sa mám pri nej správať lebo na jednej strane ju mám naozaj rada a som vďačná za taký vzťah s ňou, na druhej u nej naozaj trpím a nedá sa jej ani nič povedať lebo nepochopí.
Príklady jedného dňa stráveného s ňou: vie že ako dieťa som bola zneužitá jedným chlapom. Ona o tom vie. Ešte aj dnes keď sa ocitnem niekde sama s cudzím mužom v blízkosti (v prírode, v miestnosti, hocikde), tak mi zdrevenejú nohu a neviem sa pohnúť. Rozprávali sme sa o ľuďoch ktorí zamrznú na ferate a musia pre nich prísť záchranári a ona sa tak schuti smiala na nich akí sú neschopní - snažil sa jej to muž vysvetliť že to robí mozog a nie je to také ľahké prekonať - stále sa smiala - tak som jej povedala príhodu keď aj mne prestali nohy fungovať keď som sa ocitla v lese sama a za mnou bol cudzí muž - jej poznámka - ty si taká labilná.
A ja mám chuť jej streliť do xichtu že a vy ste hnusná, necitlivá a nadradená - ale nespravím to lebo to by bol asi koniec.
Alebo - navarila, zavolala nás na obed. Trvala na tom. Tak sme prišli, najedli sa, poďakovali. Šla som umyť riad, nepustila ma k nemu. Keď sa začnem s ňou doťahovať, tak ona drží tak tvrdo že ma muž zastaví že to mám nechať tak, nemá to význam (ona musí vždy vyhrať). Tak som sa už ani moc nesnažila. Vlastným telom ma zastavila.
Potom sme šli do obchodu (nemá auto tak nech si nakúpi), prechádzame sa pomedzi regále a ona zrazu začne rozprávať ako som sa dnes narobila. Pozerám na ňu že ako to myslí. A ona že - veď si si tam spokokne sedkala na gauči a nič si nerobila. No do mňa sto jedov, ale udržala som sa, povedala som si že nemá zmysel reagovať, nechala som ju tam a šla k pokladni zaplatiť svoj nákup ktorý som ani nedokončila.
Ďalšia príhoda z toho istého obchodu len kúsok vedľa že som si šla kúpiť čižmy na zimu. Lebo sa mi moje rozpadli. Ona mi ich pred pokladňou vytrhla z ruky (doslova) že mi spraví radosť a kúpi mi ich na narodeniny ktoré mám koncom marca. Chcela som si ich vziať naspäť ale tak držala že ma muž zastavil že to nemá zmysel. Tak ich zaplatila, ďakujem svokra. A ona že mi ich dá až v marci! Do mňa zas jedy že tak takto nie, že jej vrátim peniaze ale potrebujem ich teraz v zime a nie na jar. Nie. Je to darček a hotovo. Normálne rozmýšľam zajtra si ich ísť kúpiť a just tie isté.
Toto je len príklad jedného dňa a ja som už zúfalá. Lebo na jednej strane je to dobrá žena, snaží sa, len proste jej nedochádzajú základné veci. Kedysi som sa na takýchto situáciách dokázala zasmiať, necitlivé poznámky ignorovať, ale čím som staršia, tým viac cítim že proste tie stretnutia s ňou nedávam. Nech sa snažím ako sa snažím, prídem od nej domov, klepe ma, som unavená ako zbitý pes, muž nechápe prečo - veď ona je už taká a keď niečo poviem tak on mi len povie že bude to jej vekom len horšie, mám si zvykať, aj on si zvyká, má dve uši.
Ako si na to zvyknúť? Ako si tie veci proste nechať mimo seba, neriešiť, nepripúšťať?
Proste chcem ísť od svokry a povedať jej - svokrička zlatá ďakujem za obed, prísť domov vysmiata, aby ma neklepalo, neriešiť a nechať tak. Ozaj neviem ako mať takýto prístup.
Ty mas teda dobru svokru?
no tak ako tvoj muz.. mas dve usi.. ona je psychicky narusena, necakaj od nej reakcie normalneho cloveka.. netrav s nou prilis vela casu a vyhybaj sa situaciam, kde by mohol vzniknut problem..
tie cizmy si chod kupit.. ale nie 'najust' .. proste preto, lebo ich potrebujes teraz.. a pocitaj s tym, ze to svokra nepochopi a mozno bude problem.. nevyhybaj sa problemom, len aby ste mali 'dobry vztah'..
Na zaklade coho si ju oznacila za najlepsiu svokru na svete?
1.Nemas dobrú svokru ani náhodou. Dobrá svokra vyzerá inak.
2.Naco s ňou chodíš na nákupy a umyvas jej riad? Na obed, kávu a dovidenia.Nevtieraj sa tam, kde ťa nechcu
A aké má kvality? Lebo mne sa z tvojho opisu zdá ako arogantná, uštipačná a nepríjemná. To s tými čižmami úplne od veci.
@anonym_autor toto je dobrá svokra? Si si dala asi veľa toho vianočnéhu punču,sa mi zdá
@reanda nepride mi ani ze sa snazi. Proste general a riaditelka zemegule v jednom.
@really8 snazi sa posobit.. pozve na obed a tak.. ale nerobi to z dobroty, len pre efekt a aby bola za dobru.. osoba, ktora je prirodzene dobra, to ale nie vzdy vie odhalit.. potom ma este vycitky, ze sa jej nieco nepaci a je to asi jej vina
@anonym_autor toto je najlepšia svokra? Naozaj? Ja by som sa snažila s ňou byť čo najmenej. Ja mám úžasnú svokru, v jej prítomnosti sa cítim úplne uvoľnená, je to moja kamarátka,. môžem jej povedať čokolvek, nikdy to nezneužije. Tvoja sa snaží pôsobiť ako dobrá, ale je to mrcha a ty jej vešaj na nos čo najmenej
@anonym_autor trosku od temy, ale vzdy ma pobavi ked nejakej zene nesadne svokra, pritom si berie jej syna (a zvacsa napriklad narcisticku poruchu preberaju synovia po matkach) 🫣
@anonym_autor ty mas dvoch manzelov? A ta druha svokra je dobra? Lebo neverim ze hovoris o jednej osobe. 😅
Načo sa s ňou stretávaš? By som k nej nechodila.
Ty mas teda dobru svokru?
@anonym_b2c7af áno, ťažko sa to vysvetľuje takto, ale vedome nič zlé nerobí, keď čítam tie príbehy iných ľudí, fakt si poviem že chvála Bohu za takú svokru akú mám. Život ale nie je čierno biely, uvedomujem si že je to starší človek, že má svoje muchy. Preto riešim to že ako s týmto narábať, ignorovať pár blbých poznámok a ísť ďalej. Strašne mi to vadí, nie som na to zvyknutá, fakt by stačilo trošku empatie a všetko by bolo fajn.
@anonym_b2c7af áno, ťažko sa to vysvetľuje takto, ale vedome nič zlé nerobí, keď čítam tie príbehy iných ľudí, fakt si poviem že chvála Bohu za takú svokru akú mám. Život ale nie je čierno biely, uvedomujem si že je to starší človek, že má svoje muchy. Preto riešim to že ako s týmto narábať, ignorovať pár blbých poznámok a ísť ďalej. Strašne mi to vadí, nie som na to zvyknutá, fakt by stačilo trošku empatie a všetko by bolo fajn.
@anonym_autor ona to vsetko robi vedome.
A aké má kvality? Lebo mne sa z tvojho opisu zdá ako arogantná, uštipačná a nepríjemná. To s tými čižmami úplne od veci.
@tatiana288 kvality? Snaží sa, pomáha keď treba, ide sa rozdať. Skvelo pečie, nemá problém ísť s nami do prírody, tráviť čas, objíme, pohladí. Vravím že nie je zlá.
Len občas taká poznámka, prejav nadradenosti, sarkazmus. Keď sme s ňou hodinu je to v pohode, ale po 5 hodinách ma fakt klepe.
@tatiana288 kvality? Snaží sa, pomáha keď treba, ide sa rozdať. Skvelo pečie, nemá problém ísť s nami do prírody, tráviť čas, objíme, pohladí. Vravím že nie je zlá.
Len občas taká poznámka, prejav nadradenosti, sarkazmus. Keď sme s ňou hodinu je to v pohode, ale po 5 hodinách ma fakt klepe.
@anonym_autor maximálne jej vyhovuješ, lebo má možnosť sa ukazovať, aká je úžasná a ten pocit nadrasenosti potrebuje a ty si ľahká obeť. Keby bola úžasná, tal by si sa po príchode od nej necítila vysatá z energie, ale by si sa cítila výborne
@anonym_autor Tak s nou netrav nikdy viac ako hodinu v jednom tahu. Ked jej treba nakupit, tak nech ide so svojim synom, Ty si radsej doma vyloz nohy.
@anonym_autor ked nechce pomoct s umytim riadov tak nechce - 2x by som sa neponukala. Blbe poznamky podla nalady - obcas by som ignorovala ale obcas by som jej asi nastavila zrkadlo a mozu byt vsetci urazeni. Cizmy? Este vtedy a tam by som si kupila druhe, nebudem chodit bosa, lebo jej hrabe… co som male decko, aby ma vydelovala s “darcekom”, o ktory som ju neziadala??
@anonym_autor toto je najlepšia svokra? Naozaj? Ja by som sa snažila s ňou byť čo najmenej. Ja mám úžasnú svokru, v jej prítomnosti sa cítim úplne uvoľnená, je to moja kamarátka,. môžem jej povedať čokolvek, nikdy to nezneužije. Tvoja sa snaží pôsobiť ako dobrá, ale je to mrcha a ty jej vešaj na nos čo najmenej
@anonym_1f877a tak toto ja nemám pocit že sme kamarátky. Len mám pocit že to zbytočne prežívam, že ona si neuvedomuje že jej správanie vie druhým ublížiť, tie poznámky má aj pri svojich kamarátkach a tolerujú ju tak naozaj niekedy si myslím že je problém asi vo mne.
@anonym_1f877a tak toto ja nemám pocit že sme kamarátky. Len mám pocit že to zbytočne prežívam, že ona si neuvedomuje že jej správanie vie druhým ublížiť, tie poznámky má aj pri svojich kamarátkach a tolerujú ju tak naozaj niekedy si myslím že je problém asi vo mne.
@anonym_autor presne to chcela dosiahnuť, aby si sa cítila tak, že je problém v tebe, vyhýbaj sa jej, ako môžeš, lebo nedokážeš odhadnúť jej zámery, ani ju odpinknúť
tomuto sa hovorí "najlepšia svokra"? Akosi sa nechytám...
@anonym_autor trosku od temy, ale vzdy ma pobavi ked nejakej zene nesadne svokra, pritom si berie jej syna (a zvacsa napriklad narcisticku poruchu preberaju synovia po matkach) 🫣
@anonym_a8a754 uf, tak toto som si vôbec neuvedomila. Áno, aj on má tieto ťahy ale ani z polovice nie také ako ona. A on keď má sprostú poznámku tak si to s ním vybavím a on to pochopí a nemá problém sa ospravedlniť. Ona ma označí za precitlivelú a ide sa vedelo ďalej.
@anonym_a8a754 uf, tak toto som si vôbec neuvedomila. Áno, aj on má tieto ťahy ale ani z polovice nie také ako ona. A on keď má sprostú poznámku tak si to s ním vybavím a on to pochopí a nemá problém sa ospravedlniť. Ona ma označí za precitlivelú a ide sa vedelo ďalej.
@anonym_autor chodila by som tam co najmenej alebo vobec a tie čižmy...to je uz fakt koniec.
@anonym_autor presne o to jej ide,aby si sa ty cítila vinná
1.Nemas dobrú svokru ani náhodou. Dobrá svokra vyzerá inak.
2.Naco s ňou chodíš na nákupy a umyvas jej riad? Na obed, kávu a dovidenia.Nevtieraj sa tam, kde ťa nechcu
@doriiis jedla si dnes už niečo?
Ona ma nejaky komplex a lieci si to tym, ze musi mat tu svoju bodku na zaver.. "zahviezdit", napadne jej nieco a neuvazuje nad nasledkami, rychlo vzplanie a ukonci to po svojom. Ona vie nieco naj. Je mama, ma odzite, skusenosti, bla bla.. ty si mlada (dieta, ako aj jej syn)
A naozaj, toto nie je naj svokra ani osoba na svete.. to by bola, keby rozmyslala nad nasledkami a nechcela by ublizit ci priamo ci nepriamo.. kedze sa to opakuje roky, nezmeni sa
Nič strašné tá tvoja svokra, každý je nejaký, nechajte byť ľudí takými ako sú, ak sa to nedá, tak oplácať tým istým. Ale načo. No a tie konkrétne príklady, nauč sa pri prvom odmietnutí tvojej ponuky nechať tak. Zas ja by som tiež nikoho nenechala umývať riad. Načo preboha si to tak veľmi chcela. Že podľa nej drela celý deň? No a? Ona to tak vidí, tak nerieš. A tie čižmy? No kúp si iné a budeš mať svoje.
Po pár hodinách s dobrými a empatickými ľuďmi sa nemusím dávať dva dni dohromady. Ani pol dňa. A teda vôbec sa neklepem.
Ľuďom, z ktorých som "chorá", sa vďaka pudu sebazáchovy vyhýbam a kontakt s nimi obmedzujem na nevyhnutné minimum, ak sa to nedá úplne zrušiť.

Tak a ty chces prečo silou mocou umývať riad v jej kuchyni? 🤦♀️ Nechápem prečo s ňou chodis po obchodoch keď ma stále blbé poznámky? Na jednej strane chces presvedčiť samu seba ako ju zbožňujes ale pekné slovo na ňu nemáš.. akože s tými poznámkami chápem že ti ide na nervy, aj s tými cizmami to je dosť odveci keď čižmy potrebuješ teraz, ale tak proste sa s ňou toľko nestretávaj.... neviem aké iné rady chces, ona sa už nezmení