icon

Ako zvládať situácie, keď blízki okrikujú vaše dieťa?

1. apr 2024

Normálne dieťa, hrá sa. Pekne. Sem tam urobí nešikovný pohyb, netrafí sa, nedomyslí… Člen rodiny ho okríkne pozor (meno) aby si nespadol. Čo robíš a menom… nepríjemný tón hlasu. S dotyčnou osobou sme v kontakte 3x za rok. Bola som ako matka v miestnosti, nič strašné sa nedialo a dieťa 3,5r celý čas prizerám. Dieťa zostalo zarazené, zakríknuté, nervózne. V aute si obhrýzalo nechtíky.
Dotyčnú osobu mám rada, troška som z jej správania smutná a zhrozená.

Strana
z4
barbora0308
1. apr 2024

Ak sa mi nepaci, ako sa niekto sprava voci mojmu dietatu, tak to dotycnej osobe poviem a to je jedno, ci je to rodina alebo cudzia osoba. Neutociaco s normalnym tonom staci povedat svoj nazor a poprosit o respektovanie.

zuzanka.zuzu
1. apr 2024

hneď by som sa ozvala aby aj dieťa vedelo že nič zlé nespravilo "ale veď 'meno' nič zlé nerobí. čo urobil/a?" dúfam že si tam len nesedela ako knedľa 🙄

thereisabear
1. apr 2024

"Neboj sa, dávam naňho pozor."

zuzana76
1. apr 2024

Ze netreba byt precitlivela na svoje dieta, nemoze byt ako vo vaticke, ved mu nijako neublizovali, len ho raznejsie napomenuli, mozno je to ich bezny prejav a ak ich napomenies, uz sa ti na dieta ani nepozru. Ale aj to ti moze byt jedno, ak sa vidite 3x do roka. Nijako by som to nerozvadzala, pripadne len povedala, ze dieta je ok a moze pokracovat v hre, ale najma by som to nerozvadzala pred dietatom. To, ze si obhryzalo nechty znamena, ze je uzkostlive a aj ak sa budes snazit taketo veci eliminovat z jeho zivota, ukaze sa to na inom.

dzejny656
1. apr 2024

Keď moja dcéra mala 3,5 už som ju dávno nechávala aby si postupne zvykala na to, že sú rôzni ľudia a budú sa k nej rôzne správať. V tom veku už chodila rok do škôlky a bola zvyknutá poradiť si aj bezo mňa. Väčšinou som nereagovala nijako keď ju niekto napomenul. Keď sa niekomu nezdalo jej správanie vhodné a upozornil ju, nemala som s tym problem.

luciaruz
1. apr 2024

Ja by som reagovala "prosím ťa, neokrikaj ju, na to som tu výhradne iba ja." A s úsmevom na tvári. A ked sa urazi, tak nech sa paci. Je to tvoje dieta, ne tej osoby.

hederamonstera
1. apr 2024

A ty si co na to povedala? Ja neviem, to nemas nejaky materinsky “pud”, ze si dieta zastanes, ked citis, ze niekto prekrocil hranicu.

A ako by som reagovala? Ja som uz krotila mojich rodicov, nech daju malemu pokoj, ked ho takto neustale napominali. A odvtedy je klud.

miroslava21
1. apr 2024

Urcite si nechty neobhryzalo z toho ze ho niekto napomenul. Ani nebude mat traumu. Neprezivaj to tak. Jednoducho povedz dotycnej osobe ze neboj sa davam na pozor.

aeruginosa
1. apr 2024

Toto je taka tema, ze bolo by fajn si vypocut aj protistranu a nie len tvoj pohlad (a to nemyslim v zlom). Z toho, co popisujes, predpokladam, ze ste boli na navsteve u osoby, ktora z nejakeho dovodu vasu navstevu nemusi - ci uz jej nie ste sympaticki vy, nemusi deti, alebo proste chcela mat klud a nie sediet pri navsteve… Teda aspon tak si to vysvetlujem, ked podla tvojho popisu dieta nerobilo nic strasne a dotycna ho vkuse okrikovala a este aj neprijemnym tonom. Ja by som sa za takych okolnosti citila ako nezelany host.

Zasa ale ten druhy pohlad na vec je taky, ze tebe sa mohlo zdat, ze nic take hrozne nerobi, ale mozno to bola taka situacia, ze hrozilo, ze by tvoje dieta na navsteve nieco nechtiac rozbilo, atd… Tazko sudit.
Kazdopadne, ak sa ti to zdalo neprimerane, nabuduce slusne dotycnej osobe povedz, ze ty si dieta okriknes aj sama a dohliadnes si nan, aby nahodou nieco neurobilo.

gribka1
1. apr 2024

Na moje dieťa bezdôvodne nemôže zvýšiť hlas nikto, ale ak by napr. koplo, alebo inač ublížilo niekomu alebo si mohlo ublížiť, tak tam by to mohlo byť adekvátne. ťažko povedať, neboli sme tam.

mondolina
1. apr 2024

mojou švagrinej tiež prišlo normálne, že mi jej dieťa utiera rozužlanú chrumku do sedačky a rozotiera po zrkadle. takže čo je normálne pre teba....

ivangeline
1. apr 2024

Preháňaš. Ak si chcela, mohla si sa nejak ozvať ale akompisali, nie ste v kontakte často a dieťa je dosť staré,aby si zvykalo na rôznych ľudí.. Ja to niekedy dovysvetlujwm medzi 4 očami. Dieťaťu.

autor
1. apr 2024

@hederamonstera nie sú to starî rodičia, ale teta, ktorá nikdy deti nemala. Máme ju radi a neokrikovala dieťa celú návštevu, len jeden krát. Už sa nám to stalo, ale predtÿm keď chcela dieťa chytiť na ruky a dieťa si naschvál akoby sadlo, následne ho ona dookola hanila. Vtedy som sa ohradila. Poznám svoje dieťa, že sa ho takéto okrikovačky od cudzých veľmi dotknú. Ide o tón hlasu.

autor
1. apr 2024

@ivangeline dovysvetľovala som.

autor
1. apr 2024

@mondolina takéto správanie by som deťom nikdy netolerovala a aj samé vedia, že sa to nerobí.

mondolina
1. apr 2024

nehovorím že je to tvoj prípad,

anna777115
1. apr 2024

Mám taký dojem, že dnešné mladé ženy sú na svoje deti hrozne precitlivele. Dakedy, sa žilo trojgeneracne a dieťa vychovávala celá okolitá rodina a spoločnosť, ako susedia, známi. Dnes je dieťa modla na ktorú treba len vzhliadat, ani to nie, lebo by mu prišlo náhodou zoči.Treba, sa uvoľniť a uvedomiť si že dieťa tým, že ho niekto usmerňuje nijako neutrpí, žiadnu ujmu.

autor
1. apr 2024

@anna777115 keď je matka v miestnosti, je vyslovene nevhodné, usmerňovať jej dieťa pred ňou. Tiež tón akým rozprávam na cudzie dieťa by mal byť primeraný keď už.

autor
1. apr 2024

@anna777115 nie je to o dnešných matkách. Ani moja mama by netolerovala takéto okrikovačky. Nepamätám sa, že by si to niekto dovolil v jej prítomnosti.

anna777115
1. apr 2024

Ty, si o svojej pravde presvedčená, tak nepotrebuješ názor a radu nikoho iného. Ja, som len napísala, že netreba za tým vidieť, žiadnu krivdu, ani voči tebe, ani voči tvojmu dieťaťu.

autor
1. apr 2024

@anna777115 snažím sa, ale ja to vnímam aj ako neúctu a dišrešpekt k matke dieťaťa.

rozculena
1. apr 2024

a vybavila si si to s tou dotyčnou teda?

syslik81
1. apr 2024

ona deti nema- to co je normalne pre teba nieje pre nu .. to dieta mozno ani nebrala ako dieta ale proste ho okrikla intuitivne ako starsie dieta-osobu .. necapla ho nekricala .. len jej asi nesadlo jeho spravanie .. sama pises ze nic take sa nestalo tak co to teraz riesis?? 3 a pol rocne by uz mohlo vediet,ze ludia okolo neho nebudu skakat ako okolo zazraku - hold zivot zacina a nieje rozpravka ..

biglovemom
1. apr 2024

@anna777115 nie su precitlivele, viac zalezi na detoch ako volakedy.co je super

Volakedy….toto milujem…volakedy bolo tak a kukni len kona… kolko depresii,psychickych problemov, nizkeho sebavedomia a tak dalej- maju dnesny dospeli..lebo volakedy sa vychovavalo ako vychovavalo…

Autorka treba si usta otvorit ,je to tvoje dieta a hotovo

dzejny656
1. apr 2024

Prečo je podľa teba nevhodné upozorniť dieťa pred matkou? Moja malá si napríklad rada spieva. Mne to nevadí, som na to zvyknutá, nemám na upozornenie dovod. Ale sú situácie, že druhým ľuďom to vadí a ruší ich to. Normálne sa párkrát stalo, že jej niekto dospelý povedal, že ho to vyrušuje a či môže prestať alebo spievať potichšie. Dal najavo svoju hranicu. Niekto príjemným tónom, niekto menej príjemným. Ludia su rozni a nebude s nou vzdy kazdy milo komunikovat a ja pri nej tiez nebudem vzdy v zivote. Pre mňa je napríklad z hľadiska výchovy dôležité aby moje dieťa získalo aj istú odolnosť/ otrlosť a nešlo sa zo zvýšeného hlasu dospelého rúcať.

anna777115
1. apr 2024

@biglovemom Ja, mám skôr dojem, že to vadí viac maminke, ako tomu dieťaťu. Ja, nepíšem, že sa matka nemá postaviť za svoje dieťa, keď je mu ubližovane, ale treba vedieť triezvo a s rozhladom rozpoznať , čo je akceptovateľné a čo je už za čiarou. Lebo, vieš, zase tá dotyčná osoba nemusí nijako vedome tým, že niekoho napomína , robiť niečo čím by niekomu spôsobila svojím konaním nejakú traumu. Môže to vyplývať z jej povahy, osobnostnej črty, ťažko povedať a nevieme, ani o akú situáciu, konkrétne išlo....

petulda333
1. apr 2024

Ako teta ho upozornila,aby nespadol a ty pises o okriknuti? Si to trochu pleties. A nie,mne nevadi ked moje dieta upozorni niekto iny.

koniarova
1. apr 2024

@dzejny656 do bodky s tebou súhlasím.

biglovemom
1. apr 2024

@anna777115 chapem ta..😊mne osobne to napr nevadi-a to som neni stara skola😂 ale ja vychadzam z prispevku/ ak je to tak ze dieta naozaj nic zle nerobilo ozvala by som sa .ale ako pises ,ktovie ako to bolo😊

zuzana76
1. apr 2024

@biglovemom tie depresie su aj u deti, ktorých matky majú presne takúto výchovu, my este nevieme, aké škody napácha táto opičia výchova, to bude možné zistiť o takých 20-30 rokov. To vôbec nie je pravda, že dnešným matkám záleží viac na deťoch. Matka s mobilom v ruke, ale keď niekto napomenie jej dieta, tak hneď na neho vybehne. Dnes je len viac možnosti, ale ja by som povedala, že výchova sa posunula smerom k horšiemu, výchova k individualizmu a egoizmu.

Strana
z4