Ako zvládnuť klamstvá vo vzťahu?
Zdravím, zaujíma ma váš názor. Síce som po rozchode už mesiac, stále mi vŕtajú v hlave otázky..
Moja povaha tiež nie je jedna z tých najlepších, no snazim sa na sebe pracovat. Prvy pol rok vztahu bolo vsetko v poriadku. Byvalemu som doverovala a nikdy som nemala potrebu mu kontrolovat mobil, ani celkovo jeho. Verila som mu kazde slovo. Potom prisiel zlom, kedy som si kladla otazku do akej miery mozem verit jeho slovam. Kumne sa spraval vzdy pekne, daval mi vsetku pozornost sveta a nemala som nikdy pochybnosti. Kratko potom ako sme sa dali dokopy mi oznamil, ze ma urcite zavazky z minulosti, ktore boli premna tazko akceptovatelne, no mala som ho dost rada nato, aby som zo vztshu odisla.. zacalo mi v hlave vrtat, do akej miery hovori pravdu, co prikrasli aby nanho nepadlo vela spiny. Samozrejme, toto ma sralo, az kym som sa neznizila na taku uroven ze som mu prelustrovala mobil. Bola to velka chyba, pretoze som sa dozvedela viac veci, ktore mi narusili doveru, aj ked sa netykali priamo nasho vztahu. Tiez urcite spravy naznacovali, ze mi klamal v dost podstatnych detailoch. Vzdy som si to obhajila ze mal tazku minulost a treba mi viac trpezlivosti.. no nedovera voci nemu tam uz bola a to bolo zlomove… skor som to ignorovala, pretoze kontrolovat neustale telefon a celkovo jeho bolo premna vycerpavajuce. Narusala som si svoj klud. No stalo sa, ze som mu nahodou prisla na dalsie klamstvo o tom kde sa nachadza. Nerobil nic zle len proste klamal o tom kde je/ tak ci tak bol s kamaratmi a ked som mu volala tvrdil ze sa nachadza u kamosa doma len vysiel von volat lebo je hluk a moj brat ho videl v meste pred obchodom. Kedze som volala asi s odstupom par minut nemal sancu sa presunut.. ked som ho komfrontovala s tym ze viem pravdu preco klame tvrdil ze neklame, no mala som jasne dokazy. Podobne klamstva pokracovali a stale zatlkal a namna hadzal vinu.
Neviem, ci chyba bola naozaj vomne, ze som uz potom bola paranoidna a hadala som sa za kazdu blbost tak radsej klamal alebo fakt to musi mat clovek v sebe a je jedno ako by som ja reagovala proste by klamal… snazim sa o sebareflexiu, preto to riesim uz aj po ukonceni a jasne ze stale niesom uplne zmierena s rozchodom, no snazim sa poucit. Aky mate nato nazor?
@majo111222 ano, ja mam v sebe uz od detstva nedoveru a to je moj problem a vlastne ta “povaha”. No jemu som verila az prilis… asi preto ma to tak aj sklamalo a presne ako ste napisali ze stihacka. Tak som sa aj citila miestami az ako nejaka psychopatka co len podozrieva a ocakava… a neviem ci som fakt ja potom uz bolq ta co si doslova pytala zaklamanie aby nie je hadka, alebo co. Neviek to rozumne zanalyzovat.
@ninka2_bech tie určite záväzky z minulosti znamená ze ma dieťa? Píšeš všetko tak zmätene, nehovorís nič konkrétne 🤔
@autorka V predošlom vzťahu si tiež tak veľmi nedôverovala? Podľa mňa klamal už na začiatku o záväzkoch a minulosti, Ty si to vycítila a robila si dusno. Tak musel klamať ďalej, viac a aj v maličkostiach. Zdá sa, že on je taká povaha, že si upravuje realitu ako mu vyhovuje a Tvoja povaha si to proste pýtala. Našli ste sa a pasovali k sebe v zmysle životnej lekcie. Už sa len musíš poučiť, aby si si do budúcna neprivolala zasa takéhoto podobného. Je fajn na začiatku byť ostražitá a vnímavá ku všetkému, ale do vzťahu sa vstupuje len vtedy, keď viem že tomu človeku dokážem plne dôverovať.
Je jedno aky ma dovod klamstva - “tazka minulost”,”nedostatok tvojej trpezlivosti” atd. Proste ta klamal a ty to tu hadzes na seba ze si tomu na vine? Zena spamataj sa. Ocividne je to klamarsky typ. Ty si sice podozrievavy typ ale za to, ze klamal nemozes, on sam sa rozhodol klamat. Uz sa v tom neryp a uvedom si ze mas naviac ako sa nechat klamat.
💣 Ninka, ty si si vlastne už odpovedala vlastnou odpoveďou : ..."áno, ja mam v sebe už od detstva nedôveru ....." . Priznajme si, zahmlievame a prikrášľujeme realitu takmer všetci. Možno aj ty. Niekto z obavy zo straty partnera, niekto to má v krvi, niekto mal prísnu výchovu - naučil sa únikom cez klamstvo, niekto má svoje videnie sveta v ktorom verí polopravde, ktorú vypúšťa z úst, niekto realitu prikrášľuje vedome aby si urobil život ľahší, pestrejší ... Niektorí to cítime tak, že - sme lepší ako tí druhí a hráme rolu sudcu. Ako píše rozumne anketárka, partner ti prišiel do života "v zmysle životnej lekcie", ako tvoj učiteľ, ako píšu múdre knihy, nastavil ti zrkadlo, lekcie ťa majú niečo naučiť, poskytnúť spätnú väzbu aj o tvojom správaní, reakciách. Priťahujeme energiu, ktorú vysielame. Vysielala si nedôveru, tlačila si, konfrontovala, dostala si to naspäť , vzťah nevydržal tvoj nátlak. Samozrejme, vždy je to o povahe klamstiev, poloprávd, či sú to tie nevinné, ktoré možno tolerovať alebo potom tie zásadné otázky, ktoré netolerujeme. Nehodnotím tvoje správanie, ty si schopná sebareflexie.
@bielasovicka ano dieta, o ktorom mi povedal po mesiaci, dieta vtedy malo tiez len par mesiacov. Tvrdil ze o nom zistil az v neskorsich mesiacoch jej tehotenstva, no podla toho co viem to vedel o dost skor…
@anketkarka
@amazonka13
Ano, myslim ze ma to malo niecomu priucit.. objsjovala som jejo konanie na zaklade jeho minulosti a snazila sa vidiet vo vsetkom to dobre, az kxm som nebola uplne paranoidna. A nakoniec po rozchode som bola ja pti ktorej stratil seba, ktora ho kontrolovala, zakazovala… bez ziadnes jeho sebareflexie padla vina namna. Ale uz nepovedal a zjavne si sni neuvedomil ze to prameni z klamstiev, nespravnych rozhodnuti…
@ninka2_bech uz tento vztah neries a posun sa dalej, nemalo by to s nim vyznam.
"..a hádala som sa za každú blbosť, tak radšej klamal" - pozri, aj keby to tak bolo, tak by to znamenalo len jedno - chcel sa ti silou-mocou zapáčiť, aby si sa nehnevala. Ale pravda je, že správne by bolo si ako chlap priznať, že sa k sebe nehodíte a odísť. Ale on to nespravil, namiesto toho ťa chcel nechať žiť v klamstve. A to ty nechceš. Takže to dopadlo všetko dobre. To bolo len hypoteticky, ak to, čo si napísala - že klamal kvôli tomu, že si sa za všetko hádala. Proste buď sama sebou, žiaden stres a nájdi si niekoho, kto to zvláda aj s hovorením pravdy. Proste tu - podla mna, nie je co riesit. Takze nic neries. Good luck ;) "